Makrone, drži me, da ne pravim probleme po Balkanu
Page 1 of 2
Page 1 of 2 • 1, 2
Makrone, drži me, da ne pravim probleme po Balkanu
PREDSEDNIK Republike Srbije Aleksandar Adem Vuchiqi razgovarao je telefonom sa predsednikom Republike Francuske Emanuelom Makronom.
Re: Makrone, drži me, da ne pravim probleme po Balkanu
Ni riječi o Rafale-ima. Đe zapelo?
Grčki medij takođe navodi da Francuska navodno nema ništa protiv prodaje grčkih Miraža Srbiji, kao i da se Beograd odlučio na ovakav korak jer nema finansijkih mogućnosti da kupi više od 12 već najavljenih francuskih višenamenskih borbenih aviona Rafal. Takođe se napominje da je za Miraže zainteresovana Indija koja ima flotu od oko 50 aviona ovog tipa, a koja namerava da ih koristi još desetak godina. Navodi se međutim da za sada nema zvaničnog indijskog zahteva za prodajom.
Grčki mediji prenose da se Srbija navodno interesuje za grčke Miraže 2000
Grčki mediji prenose da se Srbija navodno interesuje za grčke Miraže 2000
RayMabus- Posts : 181319
2014-04-11
Morat će pričekat desetak dana i on i Zelenski da vide tko će pobjediti na izborima u Francuskoj.
Jordan Bardella, formalno predsjednik ove stranke, rekao je da očekuje apsolutnu većinu u francuskom parlamentu nakon što izbori završe.
Kako je on glavni kandidat za premijera države, ako Nacionalni skup dođe do pobjede, Bardella je komentarisao i mogućnost da ova stranka krene u potragu za partnerima kako bi formirala vlast. "Ko može vjerovati da ćemo moći promijeniti svakodnevni život Francuza živeći u koaliciji? Niko ne može. Kažem narodu Francuske: da nas isprobate, trebamo apsolutnu većinu", rekao je Bardella.
Iako se očekuje pobjeda ekstremne desnice, vrlo je teško vjerovati da će doći do apsolutne većine od minimalno 289 mandata. Treba istaći da trenutno imaju 88, a da trenutno najveća stranka u Francuskoj, Renesansa koju vodi francuski predsjednik Emmanuel Macron, ima 153.
Jordan Bardella, formalno predsjednik ove stranke, rekao je da očekuje apsolutnu većinu u francuskom parlamentu nakon što izbori završe.
Kako je on glavni kandidat za premijera države, ako Nacionalni skup dođe do pobjede, Bardella je komentarisao i mogućnost da ova stranka krene u potragu za partnerima kako bi formirala vlast. "Ko može vjerovati da ćemo moći promijeniti svakodnevni život Francuza živeći u koaliciji? Niko ne može. Kažem narodu Francuske: da nas isprobate, trebamo apsolutnu većinu", rekao je Bardella.
Iako se očekuje pobjeda ekstremne desnice, vrlo je teško vjerovati da će doći do apsolutne većine od minimalno 289 mandata. Treba istaći da trenutno imaju 88, a da trenutno najveća stranka u Francuskoj, Renesansa koju vodi francuski predsjednik Emmanuel Macron, ima 153.
2014-04-11
Indija je već bila taman prije ovog Putinovog napada kupila neke grčke Mirage 2000 a koje su oni stavili na otpis i na prodaju i to je neki dogovor s Francuskom bio da oni to dobiju jer je Indija kupila Rafale a imaju i sami Mirage 2000 i onda im je trebalo to za rezervne dijelove i sad kad je Putin napad Ukrajinu onda zapadne sankcije i Indija se odlučila na nabavu svojih aviona a koji imaju američke motore i Amerika to gura jer želi Indiju na svojoj strani zbog Kine te da istisne Rusiju iz Indije itd itd itd a prevedeno mislim da Indiju ne zanimaju sad ovi Miragei koje Grčka prodaje jer su se oni već namirili za rezervne dijelove baš iz Grčke prije napada a sad su naručili gomilu aviona iz svoje proizvodnje pa onda nema potrebe da dodatno kupuju opet još tih Mirage 2000 okolo ponovo.
Uglavnom ti Mirage 2000 iz Grčke idu Ukrajini a ima ih okvirno dovoljno i da se za Srbiju izdvoji nekakvih 12 komada tako da uskoći dok Srbija u međuvremenu čeka da dođe red na kupnju Rafala i ova geopolitička zavrzlama se završi do tada.
Uglavnom ti Mirage 2000 iz Grčke idu Ukrajini a ima ih okvirno dovoljno i da se za Srbiju izdvoji nekakvih 12 komada tako da uskoći dok Srbija u međuvremenu čeka da dođe red na kupnju Rafala i ova geopolitička zavrzlama se završi do tada.
2014-04-11
Enikos navodi da grčko RV trenutno koristi 24 Mirage 2000-5 Mk II, a da je tu još 18 Mirage 2000EGM koji su 2021. godine povučeni iz naoružanja. Oni bi, prema procenama grčkog lista, možda mogli da donesu Grčkoj ‘‘manje od milijardu američkih dolara‘‘. BBM konstatuje da uz sve te avione ide veliki stok delova, kao i 22 rezervna motora.
2014-04-11
Kupili bi oni i u Rusa al nije im sad to baš zgodno.
Srbija je imala 13 MiG-ova 29 u službi od 2022. Srbija je od Jugoslavije naslijedila četiri MiG-29B i jedan MiG-29UB. Obnovljen i vraćen u službu 2009. Jedan MiG-29 se srušio 2009. Do 2011. samo su 3 MiG-a 29 (2 jednosjeda i 1 dvosjed) bila operativna. Srbijanska vlada je 2017. potpisala ugovor sa svojim ruskim kolegama za 4 MiG-29 i 2 MiG-29UB koji su bili modernizirani. Bjelorusija je također donirala 4 zrakoplova sa skromnijim paketom modernizacije. Dok su zrakoplovi donirani, modernizaciju je platila Srbija. Isporuke svih 10 zrakoplova dovršene su 2021. godine, čime je ukupan broj porastao na 14.
Srbija je imala 13 MiG-ova 29 u službi od 2022. Srbija je od Jugoslavije naslijedila četiri MiG-29B i jedan MiG-29UB. Obnovljen i vraćen u službu 2009. Jedan MiG-29 se srušio 2009. Do 2011. samo su 3 MiG-a 29 (2 jednosjeda i 1 dvosjed) bila operativna. Srbijanska vlada je 2017. potpisala ugovor sa svojim ruskim kolegama za 4 MiG-29 i 2 MiG-29UB koji su bili modernizirani. Bjelorusija je također donirala 4 zrakoplova sa skromnijim paketom modernizacije. Dok su zrakoplovi donirani, modernizaciju je platila Srbija. Isporuke svih 10 zrakoplova dovršene su 2021. godine, čime je ukupan broj porastao na 14.
2014-04-11
Ne isplati se uzimat te grčke Mirage osim ako nije dogovor da je to privremeno dok se ne dogovore za Rafale itd al onda se ti Mirage ne kupuju nego unajmlju pa par aviona tako unajmiš da imaš dok ne dođu Rafali a postojeći Mig 29 idu postupno na otpis i za rezervne dijelove.
To da se i uzme neće to iz Grčke pravo za Srbiju nego u Francusku u tvornicu i na generalan remont i tek onda taj avion može ka krajnjem korisniku bilo Ukrajina bilo Srbija bilo netko treći.
To da se i uzme neće to iz Grčke pravo za Srbiju nego u Francusku u tvornicu i na generalan remont i tek onda taj avion može ka krajnjem korisniku bilo Ukrajina bilo Srbija bilo netko treći.
2014-04-11
Nabava dijelova i servisiranje indijske flote Mirage 2000 postaje sve veći izazov kako proizvođači originalne opreme postupno ukidaju podršku. S tim u vezi, u tijeku su pregovori o kupnji ovih lovaca iz Grčke, gdje se nalaze u skladištu. Prije svega, zrakoplovi su potrebni kao "donatori" rezervnih dijelova, iako se mogućnosti obuke mogu koristiti za njihovu namjenu.
Navodno, govorimo o mogućoj nabavi 18 jedinica Mirage 2000 EGM/BGM, koje su povučene iz službe grčkog ratnog zrakoplovstva u siječnju 2022. U isto vrijeme, većina njih je bila u neletećem stanju i već su bili podvrgnuti "kanibalizaciji". 24 Mirage 2000-5EG/BG Mk 2 novije modifikacije i dalje su u službi.
Indija bi mogla kupiti grčke borbene zrakoplove Mirage 2000
Godine 2021. IAF je potpisao ugovor s francuskom vladom za nabavu 24 povučena zrakoplova Mirage u vrijednosti od 27 milijuna eura koji će se koristiti za kritične rezervne dijelove i komponente potrebne za održavanje IAF-ove postojeće flote Mirage u plovidbi kroz nadogradnju. Ovo je bio drugi takav ugovor koji je IAF potpisao za održavanje operativne flote Miragea. Godine 2020. potpisan je ugovor s francuskim ratnim zrakoplovstvom za kupnju 16 izbačenih iz upotrebe zrakoplova Mirage.
Lekcije naučene iz indijske borbe za održavanje Miragea 2000
Navodno, govorimo o mogućoj nabavi 18 jedinica Mirage 2000 EGM/BGM, koje su povučene iz službe grčkog ratnog zrakoplovstva u siječnju 2022. U isto vrijeme, većina njih je bila u neletećem stanju i već su bili podvrgnuti "kanibalizaciji". 24 Mirage 2000-5EG/BG Mk 2 novije modifikacije i dalje su u službi.
Indija bi mogla kupiti grčke borbene zrakoplove Mirage 2000
Godine 2021. IAF je potpisao ugovor s francuskom vladom za nabavu 24 povučena zrakoplova Mirage u vrijednosti od 27 milijuna eura koji će se koristiti za kritične rezervne dijelove i komponente potrebne za održavanje IAF-ove postojeće flote Mirage u plovidbi kroz nadogradnju. Ovo je bio drugi takav ugovor koji je IAF potpisao za održavanje operativne flote Miragea. Godine 2020. potpisan je ugovor s francuskim ratnim zrakoplovstvom za kupnju 16 izbačenih iz upotrebe zrakoplova Mirage.
Lekcije naučene iz indijske borbe za održavanje Miragea 2000
2014-04-11
Ja bi prekrižija taj Mirage 2000 na mjestu Srbije. Indija i drugi koji ih maju gledaju di će nabavit rezervne dijelove jer se avione ne proizvodi više već neko vrijeme, obećan je Ukrajini a Ukrajina je prioritet itd ...
Ja to uopće ne bi razmatra. Ode neki dio i triba ga zamjenit al eto jbga nema rezervnih dijelova pa fino parkiraj sa strane i zaboravi ili ako oćeš rezervni dio može al ćete koštat ko suho zlato.
Ma zajebi to. Prekriži to odma. Bježi od ovoga ko Đava od tamjana.
Ja to uopće ne bi razmatra. Ode neki dio i triba ga zamjenit al eto jbga nema rezervnih dijelova pa fino parkiraj sa strane i zaboravi ili ako oćeš rezervni dio može al ćete koštat ko suho zlato.
Ma zajebi to. Prekriži to odma. Bježi od ovoga ko Đava od tamjana.
2014-04-11
Takođe se napominje da je za Miraže zainteresovana Indija koja ima flotu od oko 50 aviona ovog tipa, a koja namerava da ih koristi još desetak godina. Navodi se međutim da za sada nema zvaničnog indijskog zahteva za prodajom.
---
Cigići iz Indije čekaju da im padne cijena i da im ih Grci daju skoro pa đabe ( kao željezni otpad tako da im Grci još i moraju platiti šta su im to odvezli ).
---
Cigići iz Indije čekaju da im padne cijena i da im ih Grci daju skoro pa đabe ( kao željezni otpad tako da im Grci još i moraju platiti šta su im to odvezli ).
2014-04-11
Hoće Grci da im ovo uvale a Vučic kaže da može jer ne može kupiti rusko a i kupnja kineskih mu je nezgodna i onda vamo ko na buvljaku daj ove stare kante jer dobro je sad i to.
Uglavnom, izgleda da će ovi stvarno kupit u tih Grka nešto Mirage 2000 jer nemaju ni neki izbor a ni para za skuplje.
Uglavnom, izgleda da će ovi stvarno kupit u tih Grka nešto Mirage 2000 jer nemaju ni neki izbor a ni para za skuplje.
2014-04-11
BBM podseća da će ovi avioni uskoro biti ponuđeni na prodaju, a među ukupno 108 letelica se, osim Miraža 2000, nalaze i avioni F-16C i D Block 30, kao i F-4E.
Njih bi u budućnosti zamenila dva tipa borbenih aviona: prvi je francuski Rafal koji je već nabavljen (isporučeno je 18 od 24 naručena primerka), a drugi američki F-35 koji je izabran, ali još nije ugovoren (spominje se da bi bilo naručeno i do 40 aviona). Osim toga, izražena je zainteresovanost za dodatnim brojem Rafala, konačan cilj bi mogao biti 48 letelica.
Njih bi u budućnosti zamenila dva tipa borbenih aviona: prvi je francuski Rafal koji je već nabavljen (isporučeno je 18 od 24 naručena primerka), a drugi američki F-35 koji je izabran, ali još nije ugovoren (spominje se da bi bilo naručeno i do 40 aviona). Osim toga, izražena je zainteresovanost za dodatnim brojem Rafala, konačan cilj bi mogao biti 48 letelica.
2014-04-11
Grčka Vlada optimistički očekuje da od prodaje tih letelica može da prikupi između dve i dve i po milijarde evra, ali i da smanji troškove održavanja koji su sada veoma visoki zbog činjenice da flota nije unificirana i da je prosečna starost velika.
Ministar odbrane Grčke Nikos Dendias je za list Katimerini rekao da Ratno vazduhoplovstvo te zemlje ima "gomilu različitih tipova letelica" i da je doneta odluka da se krene u "vrlo radikalne promene" u tom pogledu.
"Ne možemo ovako više da nastavimo. Imamo Fantome, Miraže, Rafale i čak četiri različita tipa F-16. Avion F-4 već treba da se izbaci iz upotrebe i proda, ako je moguće. Miraž je avion izuzetnih mogućnosti i njega možemo lako da prodamo. Isto važi i za F-16 blok 30", rekao je on.
On je dodao da je to sve deo plana "Agenda 2030" koji predviđa da se do početka iduće decenije grčko vazduhoplovstvo svede na 200 modernih borbenih aviona pete i četvrte plus generacije.
Indija je već iskazala interesovanje za nabavku Miraža 2000, koje ona koristi nekoliko decenija i koji bi dobrodošli da popune gubitke u udesima ili za rezervne delove. Ukoliko dogovor ne bude postignut, iz drugog plana grčke Miraže "vrebaju" i Egipat, Tajvan i Ujedinjeni Arapski Emirati, gde se taj avion takođe koristi.
Grčka vojska prodaje više od 100 borbenih aviona da smanji troškove
Ministar odbrane Grčke Nikos Dendias je za list Katimerini rekao da Ratno vazduhoplovstvo te zemlje ima "gomilu različitih tipova letelica" i da je doneta odluka da se krene u "vrlo radikalne promene" u tom pogledu.
"Ne možemo ovako više da nastavimo. Imamo Fantome, Miraže, Rafale i čak četiri različita tipa F-16. Avion F-4 već treba da se izbaci iz upotrebe i proda, ako je moguće. Miraž je avion izuzetnih mogućnosti i njega možemo lako da prodamo. Isto važi i za F-16 blok 30", rekao je on.
On je dodao da je to sve deo plana "Agenda 2030" koji predviđa da se do početka iduće decenije grčko vazduhoplovstvo svede na 200 modernih borbenih aviona pete i četvrte plus generacije.
Indija je već iskazala interesovanje za nabavku Miraža 2000, koje ona koristi nekoliko decenija i koji bi dobrodošli da popune gubitke u udesima ili za rezervne delove. Ukoliko dogovor ne bude postignut, iz drugog plana grčke Miraže "vrebaju" i Egipat, Tajvan i Ujedinjeni Arapski Emirati, gde se taj avion takođe koristi.
Grčka vojska prodaje više od 100 borbenih aviona da smanji troškove
2014-04-11
Ministar odbrane Grčke Nikos Dendias: Miraž je avion izuzetnih mogućnosti i njega možemo lako da prodamo.
---
Da je to točno kako ti kažeš ne bi vi gledali kako da to uvalite Vučicu.
---
Da je to točno kako ti kažeš ne bi vi gledali kako da to uvalite Vučicu.
2014-04-11
Ministar odbrane Grčke Nikos Dendias: Ne možemo ovako više da nastavimo. Imamo Fantome, Miraže, Rafale i čak četiri različita tipa F-16. Avion F-4 već treba da se izbaci iz upotrebe i proda, ako je moguće.
Šanse za prodaju vremešnih Fantoma su gotovo ravne nuli. Iako se radi o letelicama koje su tokom godina radikalno modernizovane, grčki F-4E su veoma stari (nabavke počinju još sredinom 1970-ih).
Osim toga, na svetu nema previše zemalja koje ih i dalje koriste i koje bi mogle da budu ciljna grupa za tu prodaju. Iz očiglednih razloga, nije realno očekivati da grčki F-4E budu prodati Turskoj ili Iranu.
Avion i dalje koristi i Južna Koreja ali ona je objavila da je u procesu izbacivanja iz upotrebe tog tipa i da će Fantome koristiti samo još do leta ove godine.
---
Južna Koreja ih je otpisala prije par dana.
Južna Koreja oprašta se od legendarnog borbenog aviona F-4 Phantom
Dakle to neće nitko kupit osim možda Turaka i Iranaca odnosno nekih nakupaca koji će onda to pokušat prodat njima za rezervne dijelove. A i to je jedno veliko ako. Dakle ta 33 Fantoma koja imaš a želiš ih nekome podvalit, moš bacit u smeće. Doslovno.
Šanse za prodaju vremešnih Fantoma su gotovo ravne nuli. Iako se radi o letelicama koje su tokom godina radikalno modernizovane, grčki F-4E su veoma stari (nabavke počinju još sredinom 1970-ih).
Osim toga, na svetu nema previše zemalja koje ih i dalje koriste i koje bi mogle da budu ciljna grupa za tu prodaju. Iz očiglednih razloga, nije realno očekivati da grčki F-4E budu prodati Turskoj ili Iranu.
Avion i dalje koristi i Južna Koreja ali ona je objavila da je u procesu izbacivanja iz upotrebe tog tipa i da će Fantome koristiti samo još do leta ove godine.
---
Južna Koreja ih je otpisala prije par dana.
Južna Koreja oprašta se od legendarnog borbenog aviona F-4 Phantom
Dakle to neće nitko kupit osim možda Turaka i Iranaca odnosno nekih nakupaca koji će onda to pokušat prodat njima za rezervne dijelove. A i to je jedno veliko ako. Dakle ta 33 Fantoma koja imaš a želiš ih nekome podvalit, moš bacit u smeće. Doslovno.
2014-04-11
Nitko neće kupit te vaše grčke Mirage 2000 a to znači da ih možete jedino na kraju prodat u staro željezo nekome okolo od ovih par koji ga još imaju i da ćete za to utržit ništa.
I sad vam se pojavio taj Vučic koji ne može kupit rusko itd i ovo i ono i eto sad bi vi to njemu utrpali a on jedva čeka da to kupi kako bi dobio vrijeme jer nema blage veze kud će i kako će s lovačkom avijacijom Srbije koju čine 13 Mig 29 i desetak jurišnih J-22 jugoslavenske proizvodnje i to je i jedno i drugo prastaro a nema mogućnosti remonta i onda mora nešto uzet pa će od vas to kupit i vi ćete mu to prodat i eto kao svi ste zadovoljni jer je svak nešto užićario.
I sad vam se pojavio taj Vučic koji ne može kupit rusko itd i ovo i ono i eto sad bi vi to njemu utrpali a on jedva čeka da to kupi kako bi dobio vrijeme jer nema blage veze kud će i kako će s lovačkom avijacijom Srbije koju čine 13 Mig 29 i desetak jurišnih J-22 jugoslavenske proizvodnje i to je i jedno i drugo prastaro a nema mogućnosti remonta i onda mora nešto uzet pa će od vas to kupit i vi ćete mu to prodat i eto kao svi ste zadovoljni jer je svak nešto užićario.
2014-04-11
U srpnju 1985. Grčka je potpisala ugovor za 40 Miragea 2000 koji se sastoje od 36 jednosjeda i 4 dvosjeda za obuku. Prvi zrakoplovi isporučeni su u lipnju 1988., a posljednji do kraja 1989.
U kolovozu 2000. Grčka je naručila 1,1 milijardu dolara za seriju od 15 novih Miragea 2000-5 borbena aviona, i imao je 10 postojećih Mirage 2000EGM.
Ovih 15 ćete ostavit sebi jer su kupljeni tek 2000 godine a platili ste ih oko 1 miljardu dolara.
Dakle Vučicu bi podvalili ovih desetak s kraja 80-ih.
U kolovozu 2000. Grčka je naručila 1,1 milijardu dolara za seriju od 15 novih Miragea 2000-5 borbena aviona, i imao je 10 postojećih Mirage 2000EGM.
Ovih 15 ćete ostavit sebi jer su kupljeni tek 2000 godine a platili ste ih oko 1 miljardu dolara.
Dakle Vučicu bi podvalili ovih desetak s kraja 80-ih.
2014-04-11
U ožujku 1985. Grčka je naručila 30 jednosjeda Mirage 2000EG i 10 Mirage 2000BG dvosjeda za obuku, opremljenih RDM radarima i M53P2 motorima, uglavnom za presretanje/protivzračnu obranu, iako je sposobnost korištenja naoružanja zrak-zemlja zadržana. Nakon projekta modernizacije Talosa, tijekom kojeg su varijante zrakoplova dobile ažurirane senzore i avioniku, kao i novo protubrodsko oružje i oružje zrak-zrak, te su preimenovane u Mirage 2000EGM.
2014-04-11
Eroo wrote:Ni riječi o Rafale-ima. Đe zapelo?
‘bo te Rafale.
Dovoljne su Paravojne formacije.
Takvih po Ukrajini nema.
Serbinho-3- Posts : 27248
2014-08-25
Page 1 of 2 • 1, 2
Similar topics
» Makrone, pomozi, akobogaznaš!
» PEČEM RAKIJU I PRAVIM DŽEM
» nazvao stvar pravim imenom
» TITO: Sta bi vi bez mene, pravim cuda, niko nikad kao ja!
» Kako bi svijet izgledao da su stvari krenule pravim tokom
» PEČEM RAKIJU I PRAVIM DŽEM
» nazvao stvar pravim imenom
» TITO: Sta bi vi bez mene, pravim cuda, niko nikad kao ja!
» Kako bi svijet izgledao da su stvari krenule pravim tokom
Page 1 of 2