ex-iskon-pleme
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Putin i Xi u Pekingu osudili ‘agresivno ponašanje’ SAD-a

Go down

Putin i Xi u Pekingu osudili ‘agresivno ponašanje’ SAD-a Empty Putin i Xi u Pekingu osudili ‘agresivno ponašanje’ SAD-a

Post by RayMabus Thu 16 May - 23:06

Kineski predsjednik Xi Jinping i ruski lider Vladimir Putin u četvrtak su osudili ono što su nazvali sve agresivnijim ponašanjem SAD-a te su najavili produbljivanje već bliskih odbrambenih i vojnih odnosa.

U jasnoj poruci Washingtonu čiji je šef diplomatije prošlog mjeseca boravio u Kini kako bi uvjerio Peking da ograniči odnose sa Moskvom, Xi je dao do znanja da su Rusija i Kina skladni po nizu važnih pitanja, uključujući rat u Ukrajini, te da će se oduprijeti pokušajima zapada da ugrozi njihov odnos.

„Odnos Kine i Rusije je teško stečen te ga dvije strane moraju cijeniti i njegovati”, rekao je Xi Putinu u Pekingu.

„Kina je spremna zajednički postići razvoj i preporod naše dvije zemlje te sarađivati na održavanju poštenja i pravednosti u svijetu”, dodao je kineski čelnik.

U zajedničkoj izjavi Peking i Moskva izražavaju zabrinutost oko navodnih pokušaja SAD-a da poremeti stratešku nuklearnu ravnotežu, govore o američkoj protivraketnoj odbrani u svijetu koja prijeti dvjema zemljama, kao i o američkim planovima razvijanja nenuklearnog naoružanja visoke preciznosti.

Putin je na svom prvom putovanju nakon što je preuzeo šestogodišnji predsjednički mandat opisao saradnju Moskve i Pekinga kao jedan od najvećih faktora stabilnosti u međunarodnoj areni. „Zajedno branimo principe pravednosti i demokratskog svjetskog poretka koji predstavlja multipolarnu stvarnost te se temelji na međunarodnom pravu”, rekao je Putin Xiju.

Ruski predsjednik u Kinu je stigao nekoliko sedmica nakon što je tamo boravio američki državni sekretar Antony Blinken koji je izrazio zabrinutost zbog kineske podrške ruskoj vojsci. Dan kasnije objavio je da će Washington nastaviti uvoditi sankcije kineskim kompanijama koje snabdijevaju ruski odbrambeni sektor.

Čini se da je Blinkenova posjeta bio neuspješan pokušaj potkopavanja partnerstva „bez ograničenja” koje su Putin i Xi proglasili u februaru 2022. u Pekingu, samo nekoliko dana prije nego što je ruski predsjednik u Ukrajinu poslao desetke hiljada vojnika.

Putin i Xi u Pekingu osudili ‘agresivno ponašanje’ SAD-a

Putin i Xi u Pekingu osudili ‘agresivno ponašanje’ SAD-a Monty-python-clap
RayMabus
RayMabus

Posts : 176638
2014-04-11


Back to top Go down

Putin i Xi u Pekingu osudili ‘agresivno ponašanje’ SAD-a Empty Re: Putin i Xi u Pekingu osudili ‘agresivno ponašanje’ SAD-a

Post by RayMabus Thu 16 May - 23:17

Vučic: Si Đinping mi je rekao koliko mu je odvratno sve što rade protiv Srbije

Beskrajno mu hvala, to je toliko pametan čovek

Vučic je izjavio da će Kina biti protiv kada se u UN bude glasalo o rezoluciji o Srebrenici i naglasio da će to biti od ogromnog značaja za Srbiju.

Predsjednik Si Đinping mi je rekao koliko mu je odvratno sve što rade protiv Srbije, kazao je Vučic gostujući na RTS, na pitanje da li će Kina, koja je obično neutralna, uzdržana u glasanju u tijelima UN biti protiv rezolucije. - Skoro da sam siguran da će naši kineski prijatelji biti protiv prvi put i to je od ogromnog značaja - rekao je Vučic i naglasio da je u Beogradu lično razgovarao sa predsjednikom Si Đinpingom o tome.

- Razgovarali smo ne na plenarnom ili na onom sastanku u užem formatu već samo nas dvojica i on mi je ukazao na to, to je ono što smijem da kažem, koliko mu je odvratno sve što rade protiv Srbije - rekao je predsjednik Srbije i naglasio da je kineskom predsjedniku beskrajno zahvalan na tome.

- Beskrajno mu hvala. To je toliko pametan čovek. Hrabar čovjek - rekao je Vučic i izrazio žaljenje što pojedini u Srbiji uvijek sve potcjenjuju.

Na pitanje da će Kina izvršiti neku vrstu uticaja na one silne zemlje u Africi i Latinskoj Americi, predsjednik Srbije je naglasio da o tome ne može i ne želi da govori.

Srbija je bastion otpora protiv NATO pakta
RayMabus
RayMabus

Posts : 176638
2014-04-11


Back to top Go down

Putin i Xi u Pekingu osudili ‘agresivno ponašanje’ SAD-a Empty Re: Putin i Xi u Pekingu osudili ‘agresivno ponašanje’ SAD-a

Post by crvenkasti Fri 17 May - 10:07

I što sad da radimo?

Putin i Xi u Pekingu osudili ‘agresivno ponašanje’ SAD-a GNw2eP3XoAAAIOx?format=png&name=small
crvenkasti
crvenkasti

Male
Posts : 28816
2014-04-17


Back to top Go down

Putin i Xi u Pekingu osudili ‘agresivno ponašanje’ SAD-a Empty Re: Putin i Xi u Pekingu osudili ‘agresivno ponašanje’ SAD-a

Post by RayMabus Fri 17 May - 17:16

Kad pogledate Putina i njegovu svitu u Kini, vidite samo slomljenog slugu koji od gospodara traži još jednu zdjelu. To je jadno na mnogo načina. Rusija, koja je nekoć upravljala u istočnoj Aziji i podmetala i krala Qing-Kinu kada je diktirala Aigunski ugovor, sada traži pomoć od Pekinga. Podsjeća nas kada je Moskva morala plaćati danak Zlatnoj Hordi u 14. stoljeću. Ovo je samo njegova moderna verzija. 

Možete govoriti što hoćete, ali Peking dobro igra na karte. Kina drži Rusiju za jaja željeznim stiskom, a i u Rusiji mnogi šutke priznaju da se radi o neravnopravnom "savezu", ako uopće postoji. Iz kineske perspektive, zloglasni Nejednaki ugovori iz 19. stoljeća uvijek su bili trn u kolektivnoj kineskoj savjesti, ali dok su britanske, portugalske, njemačke i japanske imperijalne domene odavno nestale, Rusija je doslovno jedina koja kontrolira teritorij "stečen" iz tog vremena. Naravno, dužnosnici iz Kine i Rusije žurno će ukazati na nedavne ugovore koje su obje zemlje potpisale u vezi s tim pitanjem, ali Rusija pokušava uspostaviti svijet u kojem je to samo tinta na papiru, potpuno zaslijepljena činjenicom da je Rusija samo sebi iskopala grob imati ovog moćnog i gladnog susjeda na svom pragu, koji već koristi kineska imena za dalekoistočne teritorije i gradove Rusije, kao što je Vladivostok. Samo pogledajte "Hǎishēnwǎi". Samo to dovoljno govori. Ipak, najbolja je šala da upravo Rusija i njezini manji poslušnici tvrde da su zapadne nacije kolonije SAD-a, no to je s njihove strane čista projekcija. 

Rusija je toliko ovisna o Kini da dug neće moći vratiti za života. Dodatno, ruska demografska katastrofa je i prije otvorenog rata bila glavobolja za Moskvu, ali uz stotine tisuća mrtvih Rusa, kao i još više ranjenih, ali što je još važnije milijun Rusa koji su napustili svoju domovinu od veljače 2022. ovo će postati najneotplativija hipoteka koju bilo koja nacija može podnijeti. A banka će doći po vas, bez obzira na sve, kad ne možete platiti. Kinezi iskorištavaju ovu situaciju, i iskreno, ne krivim ih. Predsjednik Xi bio bi glup da to ne učini. Ovo jednostrano partnerstvo - barem u ovom trenutku - donosi samo prednosti Kini, na račun Rusije. Ali čak i predsjednik Xi zna da Kina ima ozbiljne slabosti. Stambena kriza u Kini je ekonomska, nuklearna tempirana bomba, koja bi mogla pokrenuti kaskadu drugih problema. Demografski gledano, Kina je u još većem neredu od Rusije. Samo je veliki gospodarski rast za sada ublažio probleme. Ali s američkom Bidenovom administracijom koja je povećala carine, SAD je pogodio Kinu tamo gdje boli. Može postati još problematičnije kada sve zapadne nacije odluče da će staviti bilo koju kinesku tvrtku, kao i kineske banke koje stoje iza nje, na popise sankcija, kada nastavljaju pomagati Rusiji u njezinom ratu u Ukrajini. Na kraju, to je samo izračun troškova i koristi koji pokreće svakog lidera u svijetu. Zapad mora dovesti Rusiju u situaciju u kojoj će je drugi smatrati prevelikim rizikom i preskupom. Jednom kada Peking uoči prednosti koje nadmašuju nadolazeći troškovi, ovo "partnerstvo" - čak i kada je neravnopravno - prekinut će iz dana u dan. Kada će se to dogoditi ovisi prvenstveno o nama na Zapadu.


https://x.com/Tendar/status/1791416818038358454
RayMabus
RayMabus

Posts : 176638
2014-04-11


Back to top Go down

Putin i Xi u Pekingu osudili ‘agresivno ponašanje’ SAD-a Empty Re: Putin i Xi u Pekingu osudili ‘agresivno ponašanje’ SAD-a

Post by RayMabus Fri 17 May - 18:17

Ali čak i predsjednik Xi zna da Kina ima ozbiljne slabosti. Stambena kriza u Kini je ekonomska, nuklearna tempirana bomba, koja bi mogla pokrenuti kaskadu drugih problema. Demografski gledano, Kina je u još većem neredu od Rusije. Samo je veliki gospodarski rast za sada ublažio probleme. Ali s američkom Bidenovom administracijom koja je povećala carine, SAD je pogodio Kinu tamo gdje boli. 


---

KINESKA DUŽNIČKA KRIZA

Kina predstavlja program kreditiranja od 41 milijarde dolara za 'probavljanje' neprodanih nekretnina

Hipotekarne stope smanjene dok potpredsjednik vlade obećava borbu protiv rizika 'nedovršenih' projekata

Kineska središnja banka u petak je priopćila da će uspostaviti novi program zajmova kako bi potaknula lokalne vlade da "probave" višak stambenih objekata, dok se drugo najveće svjetsko gospodarstvo bori s ubrzanim padom cijena kuća.

Prema novoj inicijativi, Narodna banka Kine osigurat će "sredstva za refinanciranje" u vrijednosti od 300 milijardi juana (41,5 milijardi dolara) s niskim kamatama za 21 bankovnu instituciju. Banke tada mogu izdavati zajmove poduzećima u državnom vlasništvu koje odaberu gradske vlasti, a koja će zauzvrat kupiti dovršene, ali neprodane komercijalne kuće i pretvoriti ih u subvencionirane stanove za građane s niskim i srednjim primanjima.

Kina predstavlja program kreditiranja od 41 milijarde dolara za 'probavljanje' neprodanih nekretnina
RayMabus
RayMabus

Posts : 176638
2014-04-11


Back to top Go down

Putin i Xi u Pekingu osudili ‘agresivno ponašanje’ SAD-a Empty Re: Putin i Xi u Pekingu osudili ‘agresivno ponašanje’ SAD-a

Post by RayMabus Fri 17 May - 18:47

Izostanak formalnog sporazuma o savezništvu između dvije zemlje dovoljno govori o tome koliko je zapravo ograničen ‘odnos bez granica’, kaže stručnjak za Rusiju.

Ruski predsjednik Vladimir Putin najavio je jačanje strateškog savezništva njegove zemlje s Kinom u energetskom sektoru. Putin je, govoreći na sajmu tokom posjete Kini, istakao kako će bliski odnosi Rusije i Kine biti garant energetske sigurnosti, razvoja industrije i zapošljavanja u obje zemlje. Naveo je kako Rusija i Kina realizuju zajedničke projekte u oblasti autoindustrije kao i vojne opreme te da će Rusija pružati podršku kineskim investitorima.

Aleksej Muravijev, stručnjak za Rusiju i vanredni profesor za nacionalnu sigurnost i strateške studije na Univerzitetu Curtin u Perthu, kaže da izostanak formalnog sporazuma o savezništvu između dvije zemlje dovoljno govori o tome koliko je zapravo ograničen „odnos bez granica.“


‘Očigledan znak da odnosi Kine i Rusije i nisu baš bez ograničenja’


Kina u suštini nikad ni ne potpisuje takve sporazume pa ni Rusija tu nije iznimka.
RayMabus
RayMabus

Posts : 176638
2014-04-11


Back to top Go down

Putin i Xi u Pekingu osudili ‘agresivno ponašanje’ SAD-a Empty Re: Putin i Xi u Pekingu osudili ‘agresivno ponašanje’ SAD-a

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum