ex-iskon-pleme
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Ruski veto na obnovu mandata stručnjacima koji prate sankcije Pjongjangu

Go down

Ruski veto na obnovu mandata stručnjacima koji prate sankcije Pjongjangu Empty Ruski veto na obnovu mandata stručnjacima koji prate sankcije Pjongjangu

Post by RayMabus Fri 29 Mar - 12:25

Rusija je stavila veto na obnavljanje mandata “panelu stručnjaka” Ujedinjenih naroda, koji nadgledaju pridržavanje Sjeverne Koreje međunarodnih sankcija.

Ruski potez u Vijeću sigurnosti UN-a uslijedio je nakon optužbi SAD-a, Južne Koreje i drugih da Pjongjang opskrbljuje Moskvu oružjem za rat u Ukrajini.

Panel, koji prati poštivanje sankcija UN-a, uvedenih zbog sjevernokorejskog nuklearnog oružja i programa balističkih projektila prije gotovo 20 godina, objavio je u svom najnovijem ažuriranju ovog mjeseca da istražuje izvještaje o transferu oružja.

“Ovo je poput uništavanja nadzornih kamera kako bi se izbjeglo hvatanje na djelu”, rekao je južnokorejski ambasador u UN-u Joonkook Hwang o vetu Rusije.

Ruski ambasador u UN-u Vasilij Nebenzja rekao je Vijeću prije glasanja da zapadne nacije pokušavaju “udaviti” Sjevernu Koreju i da sankcije gube svoju “relevantnost” i postaju “odvojene od stvarnosti” u sprečavanju širenja nuklearnog oružja u zemlji.

Ruski veto na obnovu mandata stručnjacima koji prate sankcije Pjongjangu

Evo sad će im ukinit UN sankcije pa će Rusija i sjeverna Koreja trgovati slobodno. :^0 lol! :D

Sankcije, čije je uvođenje počelo 2006, ostat će na snazi, ali će mandat stručne komisije prestati 30. aprila.
RayMabus
RayMabus

Posts : 174683
2014-04-11


Back to top Go down

Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum