ex-iskon-pleme
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

U Pakistanu ubijeno pet kineskih radnika

Go down

U Pakistanu ubijeno pet kineskih radnika Empty U Pakistanu ubijeno pet kineskih radnika

Post by RayMabus 26/3/2024, 18:50

Loša investicijska klima. :^0

U Pakistanu ubijeno pet kineskih radnika, Kina napad nazvala terorističkim činom

...

Konvoj kineskih inženjera bio je na meti napadača koji je upravljao vozilom napunjenim eksplozivom, prenose pakistanske lokalne vlasti.
Pakistanske vlasti saopštile su da je petoro kineskih državljana među šest osoba ubijenih u samoubilačkom napadu u sjeverozapadnoj provinciji Khyber Pakhtunkhwa.

Šef regionalne policije Mohammad Ali Gandapur rekao je da je konvoj u kojem su bili kineski inženjeri bio na meti bombaša samoubice koji je naletio na njih vozilom punim eksploziva. "U napadu su poginuli pet kineskih državljana i njihov pakistanski vozač", rekao je Gandapur novinskim agencijama. Visoki policijski zvaničnik rekao je da su žrtve putovale iz Islamabada u svoj kamp u Dasuu u provinciji Khyber Pakhtunkhwa - gdje se nalazi hidroelektrana Dasu, koju trenutno gradi kompanija China Gezhouba Group. Napad se dogodio duž krivudavog, planinskog puta.

Kina je saopštila da je "snažno osudila ovaj teroristički čin" i izrazila saučešće porodicama poginulih. "Kineska ambasada i konzulati u Pakistanu odmah su pokrenuli hitan rad, zahtijevajući da pakistanska strana provede detaljnu istragu o napadu", navodi se u saopćenju kineske diplomatske misije u Pakistanu. Također se traži da počinioci napada budu strogo kažnjeni i da se preduzmu koraci za zaštitu kineskih državljana. Kina je mnogo ulagala u pakistansku infrastrukturu u proteklih nekoliko godina kao dio Kinesko-pakistanskog ekonomskog koridora (CPEC).

U Pakistanu ubijeno pet kineskih radnika 250px-Khyber_Pakhtunkhwa_in_Pakistan_%28claims_hatched%29.svg

https://en.wikipedia.org/wiki/Khyber_Pakhtunkhwa

U Pakistanu ubijeno pet kineskih radnika 1280px-River_Swat_Pakistan_3

RayMabus
RayMabus

Posts : 174700
2014-04-11


Back to top Go down

U Pakistanu ubijeno pet kineskih radnika Empty Re: U Pakistanu ubijeno pet kineskih radnika

Post by RayMabus 26/3/2024, 19:15

Khyber prolaz

Prijevoj Khyber je planinski prijelaz u pokrajini Khyber Pakhtunkhwa u Pakistanu, na granici s provincijom Nangarhar u Afganistanu. Povezuje grad Landi Kotal s dolinom Peshawar kod Jamruda prelazeći dio Bijelih planina. Budući da je bio dio drevnog Puta svile, bio je vitalna trgovačka ruta između središnje Azije i Indijskog potkontinenta i strateška vojna uporna točka za razne države koje su ga kontrolirale. Prijevoj Khyber smatra se jednim od najpoznatijih planinskih prijevoja na svijetu.

https://en.wikipedia.org/wiki/Khyber_Pass
U Pakistanu ubijeno pet kineskih radnika Lossy-page1-1280px-Elephant_battery_of_heavy_artillery_along_the_Khyber_Pass_at_Campbellpur_LCCN2004707363.tif
Baterija teškog topništva britanske indijske vojske Elephant uz prijevoj Khyber kod Campbellpura, 1895.

U 19. stoljeću, Britanska istočnoindijska kompanija imala je za cilj osigurati prolaz Khyber od potencijalnih ruskih prijetnji. Regija je bila osporavana tijekom anglo-afganistanskih ratova , s prebacivanjem kontrole između Britanaca, Sikha i Afganistanaca.
U Pakistanu ubijeno pet kineskih radnika Group_of_Afridis_at_Jamr%C5%ABd%2C_1866_WDL11469%2C_crop
Afridis u tvrđavi Jamrūd (1866.). Utvrda Jamrūd bila je strateški smještena na istočnom ulazu u Khyber Pass u današnjem Pakistanu

Snage su odgovorne za čuvanje prolaza Khyber koji osigurava povijesnu kopnenu vezu između južne Azije i središnje Azije bogate resursima. Khyber puške osiguravaju obranu Khyber prolaza štiteći pogranični grad Torkham . Ovo je mjesto glavnog tranzitnog terminala između Pakistana i Afganistana za međunarodnu trgovinu i turizam preko pakistanske najduže nacionalne autoceste 5. Khyber Rifles također patroliraju nekoliko stotina kilometara granične barijere okruga Khyber s afganistanskom provincijom Nangarhar ; učinkovito pružajući obranu Khyber prolazu i dolini Peshawar.

Snage također imaju zadatak osigurati strateške instalacije smještene u regiji Khyber i dolini Peshawar. Jedno od strateških mjesta koje Khyber Rifles čuvaju je brana Warsak smještena na rijeci Kabul koja je glavni izvor pitke vode za dolinu Peshawar.

https://en.wikipedia.org/wiki/Khyber_Rifles

Utvrda Shagai je utvrda koja se nalazi 13 kilometara od Jamruda u okrugu Khyber , Khyber Pakhtunkhwa , Pakistan . Izgradile su ga 1927. godine britanske snage za nadzor prijevoja Khyber . Procijenjena nadmorska visina terena je 847 metara. Posjeduju ga pakistanske vojne i paravojne postrojbe koje služe kao stožer Khyber Riflesa — tradicionalnih čuvara Khyber prolaza.
U Pakistanu ubijeno pet kineskih radnika 1280px-Shagai_Fort_02
RayMabus
RayMabus

Posts : 174700
2014-04-11


Back to top Go down

U Pakistanu ubijeno pet kineskih radnika Empty Re: U Pakistanu ubijeno pet kineskih radnika

Post by AssadNaPodmornici 26/3/2024, 19:18

ukrajinci su krivi iza ovoga napada islamista na nevjernike Kineze. a iza Ukrajinaca u pakistanu stoji CIA a iza njih židovi

_________________
May Allah destroy Australia
AssadNaPodmornici
AssadNaPodmornici

Posts : 20808
2018-06-14


Back to top Go down

U Pakistanu ubijeno pet kineskih radnika Empty Re: U Pakistanu ubijeno pet kineskih radnika

Post by RayMabus 26/3/2024, 19:34

U Pakistanu ubijeno pet kineskih radnika 9e074abd02fcc9129556ffe793445822

U Pakistanu ubijeno pet kineskih radnika Main-qimg-c901546fc244e8197ec7a2bce6b4583a-lq
RayMabus
RayMabus

Posts : 174700
2014-04-11


Back to top Go down

U Pakistanu ubijeno pet kineskih radnika Empty Re: U Pakistanu ubijeno pet kineskih radnika

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum