ex-iskon-pleme
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Građanski rat u Pakistanu

Go down

Građanski rat u Pakistanu Empty Građanski rat u Pakistanu

Post by RayMabus 11/2/2024, 01:22

Nek pobijedi bolji.

ZBRKA OKO POBEDE U PAKISTANU: Oba kandidata proglasila da će formirati vladu
RayMabus
RayMabus

Posts : 172123
2014-04-11


Back to top Go down

Građanski rat u Pakistanu Empty Re: Građanski rat u Pakistanu

Post by RayMabus 11/2/2024, 01:46

Nakon dvadeset i tri godine bez posjeta premijera Pakistana Moskvi,  Khan je postao prvi takav dužnosnik stoljeća kada je 23. veljače 2022. sletio u glavni grad Rusije na dvodnevni izlet, gdje je planirao razgovarati o "ključnim pitanjima od bilateralnog interesa s najvišim vodstvom", prema pakistanskom ministarstvu vanjskih poslova. Nawaz Sharif , u ožujku 1999. godine, posljednji je do tada posjetio Moskvu.
Građanski rat u Pakistanu 220px-Vladimir_Putin_and_Imran_Khan_%282022-02-24%29_01
Khan se sastao s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u Moskvi samo nekoliko sati nakon početka ruske invazije na Ukrajinu.

--


Prema povjerljivoj pakistanskoj šifri koja je procurila u javnost, na sastanku pakistanskog veleposlanika u Sjedinjenim Državama Asada Majeeda Khana 7. ožujka 2022. i dvojice dužnosnika State Departmenta, uključujući Donalda Lua , američki State Department potaknuo je pakistansku vladu da smijeni Khana s dužnosti zbog njegove neutralnosti na rusku invaziju na Ukrajinu.
RayMabus
RayMabus

Posts : 172123
2014-04-11


Back to top Go down

Građanski rat u Pakistanu Empty Re: Građanski rat u Pakistanu

Post by RayMabus 11/2/2024, 01:51

Dana 5. kolovoza 2023., Khan je uhićen po drugi put i osuđen na tri godine zatvora nakon što je proglašen krivim za zlouporabu svoje premijerske dužnosti od 2018. do 2022.


Građanski rat u Pakistanu 220px-Vladimir_Putin_and_Imran_Khan_%282022-02-24%29_04
Predsjednik Putin sastaje se s pakistanskim premijerom Imranom Khanom u Moskvi uoči ruske invazije na Ukrajinu

Dana 30. siječnja 2024. Khan je proglašen krivim i osuđen na 10 godina zatvora zbog tog slučaja. Khan je reagirao pozivajući birače da se "osvete za svaku nepravdu svojim glasom" na općim izborima u Pakistanu 8. veljače 2024.
RayMabus
RayMabus

Posts : 172123
2014-04-11


Back to top Go down

Građanski rat u Pakistanu Empty Re: Građanski rat u Pakistanu

Post by RayMabus 11/2/2024, 01:56

PTI se nada da će imati odnos sa SAD-om koji bi se temeljio na "samodostojanstvu i poštovanju"  i obećao je da će zaustaviti svu stranu pomoć Pakistanu. Imran Khan, vođa PTI-ja, tvrdio je da su "odnosi sa SAD-om, Rusijom i Kinom u interesu Pakistana" i da je "budućnost Pakistana vezana uz Rusiju".  PTI je također obećao da će pitanje Kašmira učiniti glavnim prioritetom i da će pokušati trajno riješiti problem tako da Pakistan više nema nikakvih graničnih ili teritorijalnih sporova s ​​bilo kojim od svojih susjeda. 


Pakistan Tehreek-e-Insaf ( PTI - doslovno  'Pakistanski pokret za pravdu')
RayMabus
RayMabus

Posts : 172123
2014-04-11


Back to top Go down

Građanski rat u Pakistanu Empty Re: Građanski rat u Pakistanu

Post by RayMabus 11/2/2024, 02:02

Khan je u zatvoru, a njegovoj stranci Pakistan Tehreek-e-Insaf (PTI) zabranjen je pristup izborima. Nezavisni, od kojih je većinu podržavao Khan, osvojili su najviše mjesta - 98 od 245 prebrojanih do predvečer u petak. Sharifova stranka Pakistanska muslimanska liga-Nawaz (PML-N) osvojila je 69 mjesta.

Khan vjeruje da moćna vojska stoji iza proganjanja njegove stranke, dok analitičari i protivnici kažu da generali podržavaju Sharifa. Khan je svrgnut 2022. nakon sukoba s moćnom vojskom zemlje, koja niječe da se miješala u politiku.

SAD, Britanija i EU zabrinuti zbog pakistanskih izbora
RayMabus
RayMabus

Posts : 172123
2014-04-11


Back to top Go down

Građanski rat u Pakistanu Empty Re: Građanski rat u Pakistanu

Post by RayMabus 11/2/2024, 02:12

Prema povjerljivoj pakistanskoj šifri koja je procurila u javnost, na sastanku pakistanskog veleposlanika u Sjedinjenim Državama Asada Majeeda Khana 7. ožujka 2022. i dvojice dužnosnika State Departmenta, uključujući Donalda Lua , američki State Department potaknuo je pakistansku vladu da smijeni Khana s dužnosti zbog njegove neutralnosti na rusku invaziju na Ukrajinu.


CIA se samopojebala ovdje jer im je ovaj opet dobio najviše glasova na izborima. Zabavno je kako upravljaju politikama u nekim državama a konkretno sad Pakistan pa onda podrži ove druge a ovoga jer je za Putina odma smjeni i na dugogodišnju robiju.
RayMabus
RayMabus

Posts : 172123
2014-04-11


Back to top Go down

Građanski rat u Pakistanu Empty Re: Građanski rat u Pakistanu

Post by RayMabus 11/2/2024, 02:27

Dva bivša premijera Pakistana i lideri dvije najuticajnije stranke u zemlji Imran Khan i Nawaz Sharif proglasili su pobjedu na parlamentarnim izborima održanim 8. februara.

Podaci izborne komisije pokazuju da su nezavisni kandidati koje podržava Khan osvojili 93 zastupnička mandata, Pakistanska muslimanska liga (PMLN) Nawaza Sharifa 71 mandat, a Pakistanska narodna partija (PPP) 53 mandata.

Za parlamentarnu većinu potrebno je 169 mandata, pa je izvjesno da nijedna stranka neće moći samostalno formirati vlast. Imran Khan, lider stranke Pakistan Tehrik-e-Insaf (PTI) jučer je iz zatvora, gdje se nalazi zbog odavanja državne tajne i korupcije, proglasio izbornu pobjedu. Odbacio je tvrdnju svog rivala, bivšeg premijera Sharifa da je pobijedila njegova stranka. Sharif je objavio da je njegova stranka pobijedila, ali nije naveo koliko je mandata osvojila. Rukovodstvo Khanove stranke odgovorilo je da Sharif nema pravo proglašavati pobjedu ili formirati vladu, ukazavši na široko rasprostranjene optužbe o namještanju izbora u korist kandidata PMLN-a.

Neizvjesni izbori u Pakistanu: I Khan i Sharif proglasili pobjedu
RayMabus
RayMabus

Posts : 172123
2014-04-11


Back to top Go down

Građanski rat u Pakistanu Empty Re: Građanski rat u Pakistanu

Post by RayMabus 11/2/2024, 02:35

Dana 11. travnja 2022. PPP je formirao koalicijsku vladu s PML-N i drugim strankama, izabravši Shehbaza Sharifa za premijera.


Pakistanska narodna stranka
RayMabus
RayMabus

Posts : 172123
2014-04-11


Back to top Go down

Građanski rat u Pakistanu Empty Re: Građanski rat u Pakistanu

Post by RayMabus 11/2/2024, 03:14

Tijekom pakistanske ustavne krize 2022. godine , Imran Khan okrivio je američke dužnosnike Donalda Lua i imenovao Sjedinjene Države kao zemlju u pitanju zbog 'prijetećeg pisma', upozorava američku ' promjenu režima ' za svoj pad. Tijekom početka rata Imran Khan je posjetio Rusiju i odgovorio na skupu, rekao je "Jesmo li mi vaši robovi? Što mislite o nama? Da smo mi vaši robovi i da ćemo učiniti sve što tražite od nas? Mi smo prijatelji Rusije, a također smo prijatelji Sjedinjenih Država. Prijatelji smo Kine i Europe. Nismo dio nikakvog saveza."

U listopadu 2022. američki predsjednik Joe Biden nazvao je Pakistan "jednom od najopasnijih nacija na svijetu" tijekom obraćanja u Kaliforniji govoreći o promjenjivoj globalnoj geopolitičkoj situaciji. Pakistanski premijer Shehbaz Sharif i ministar vanjskih poslova Bilawal Bhutto Zardari odbacili su izjavu kao neutemeljenu, a vršitelj dužnosti ministra vanjskih poslova te zemlje pozvao je američkog veleposlanika na objašnjenje Bidenovih primjedbi.

U kolovozu 2023., prema procurjeloj diplomatskoj depeši sa sastanka iz Pakistana 7. ožujka 2022. koju je primio The Intercept , američki State Department potaknuo je smjenu Imrana Khana zbog njegovog neutralnog stava o ruskoj invaziji na Ukrajinu.

Sjedinjene Države otkazale su svu vojnu pomoć Pakistanu. Kako se SAD povlači iz Afganistana, pakistanska vojska jača savezništvo s Kineskom narodnooslobodilačkom vojskom ,Pakistan “sve više dobiva iz Kine, posebno više borbene udare i sposobnosti projekcije snage; a Pakistan nastavlja povlačiti starije platforme porijeklom iz SAD-a i Europe”.

Odnos Pakistana prema Indiji u kontekstu Kašmira i svevremenska strateška suradnja s Kinom u kontekstu natjecanja velikih sila između Sjedinjenih Država i Kine predstavljaju poteškoće za nastojanja zemlje da poboljša odnose sa Sjedinjenim Državama.  Deficit povjerenja između Sjedinjenih Država i Pakistana postao je sve ozbiljniji posljednjih godina, pri čemu je Pakistan značajno smanjio svoje oslanjanje na prošlu američku gospodarsku i vojnu pomoć uspostavljanjem strateških partnerstava s drugim svjetskim silama poput Kine. 

Vojni odnosi Pakistana i Sjedinjenih Država
RayMabus
RayMabus

Posts : 172123
2014-04-11


Back to top Go down

Građanski rat u Pakistanu Empty Re: Građanski rat u Pakistanu

Post by RayMabus 11/2/2024, 04:00

Posljednjih godina odnosi između Rusije i Pakistana su se zagrijali kao protumjera zatopljenju veza između Indije i Sjedinjenih Država. Dvije su zemlje izvele svoje prve zajedničke vojne vježbe 2016. Pakistan je Rusiji također odobrio pristup toplovodnoj luci u Arapskom moru ( Gwadar Port ). Otkako se Pakistan pridružio Šangajskoj organizaciji za suradnju , odnosi između obiju strana postali su bliži. Ruski predsjednik Vladimir Putin također je proglasio Pakistan jednim od svojih primarnih partnera u Južnoj Aziji. 

Godine 1996. Rusija je prvi put potpisala sporazum o isporuci višenamjenskih helikoptera Mi-17 Pakistanu. U razdoblju od 1996. do 2004. godine Ruska Federacija je partneru isporučila oko 70 helikoptera.

Godine 2010. ruski premijer Vladimir Putin izjavio je da je Rusija protiv razvoja strateških i vojnih veza s Pakistanom zbog ruske želje da stavi naglasak na strateške veze s Indijom. Godine 2011. Rusija je promijenila svoju politiku i Putin je javno podržao kandidaturu Pakistana za pridruživanje Šangajskoj organizaciji za suradnju i rekao da je Pakistan za Rusiju vrlo važan partner u južnoj Aziji i muslimanskom svijetu.

Vodimo razgovore o nabavci helikoptera", rekao je šef državnog Rosteca Sergej Čemezov, dodajući da se pregovara o ruskim jurišnim helikopterima Mi-35 Hind. Rusija je dugo bila najveći dobavljač oružja Indiji, koja je najveći svjetski kupac oružja. No potez Moskve da opskrbi Islamabad došao je u trenutku kada New Delhi nastoji modernizirati zastarjelu opremu svojih oružanih snaga i nedavno je odlučio kupiti oružje od Izraela, Francuske, Britanije i Sjedinjenih Država. Pakistan i Rusija potpisuju značajan obrambeni ugovor 2015. Ovaj ugovor uključuje prodaju četiri jurišna helikoptera Mi-35 'Hind E' Pakistanu. 


Dvije su zemlje potpisale sporazum o obrambenoj suradnji 2014. Od početka 2021. Moskva je Pakistanu isporučila seriju jurišnih helikoptera Mi-35 i potpisala je ugovore s tom azijskom državom za isporuku protutenkovskih sustava, zračnih obrambenog i malog oružja.

Kako ISAF pod vodstvom NATO-a i Zapovjedništvo američkih snaga, Afganistan , planiraju napustiti Afganistan 2014., Ruska Federacija je došla do zaključka da je Pakistan ključni igrač u Afganistanu i da, kako se NATO povlači, postaje sve to je urgentnije da Moskva traži neku vrstu modusa vivendi s Islamabadom. Posebni predstavnik Pakistana za Afganistan Mohammad Sadiq istaknuo je nakon posjeta Moskvi 9. rujna 2022. da obje strane dijele slična stajališta o situaciji u Afganistanu i planiraju nastaviti konzultacije o ovom pitanju u budućnosti. 

S općim pogoršanjem pakistanskih odnosa sa Zapadom i usponom Kine, pakistansko javno mnijenje znatno je povećalo svoju potporu Rusiji, posebno nakon povijesnog posjeta Imrana Khana Moskvi.

S obzirom na katastrofalne poplave u Pakistanu 2022. i moguće nestašice hrane, Rusija je, osim zaliha plina, ponudila Pakistanu isporuku pšenice. Osim toga, na marginama summita SCO-a, na sastanku sa Shehbazom Sharifom , ruski predsjednik Vladimir Putin spomenuo je da su opskrbe Pakistana plinom plinom moguće i da je dio infrastrukture već stvoren. Osim toga, prema izjavama ministra obrane Pakistana, ruski predsjednik Vladimir Putin visoko je cijenio stav Pakistana o rusko-ukrajinskom ratu u UN-u i na međunarodnoj razini.

22. studenog 2023. novi veleposlanik Pakistana u Ruskoj Federaciji, Muhammad Khalid Jamali, rekao je da Pakistan neće podržati sankcije protiv Rusije , bez obzira na rezultate nadolazećih općih izbora u republici. Kao što je istaknuo veleposlanik, Pakistan vodi neovisnu politiku i Islamabad razumije da bilateralni odnosi s Moskvom ne bi trebali biti pod utjecajem bilo koje treće strane.
RayMabus
RayMabus

Posts : 172123
2014-04-11


Back to top Go down

Građanski rat u Pakistanu Empty Re: Građanski rat u Pakistanu

Post by RayMabus 11/2/2024, 04:29

Pakistan je članica Nesvrstanih od 1979.

https://en.wikipedia.org/wiki/Non-Aligned_Movement

Svrha organizacije, kako piše u Havanskoj deklaraciji iz 1979. je osigurati nacionalnu neovisnost, suverenitet, teritorijalni integritet i osiguranje nesvrstanih zemalja u njihovoj borbi protiv imperijalizma, kolonijalizma, neokolonijalizma, apartheida i rasizma, uključujući i cionizam i sve oblike strane agresije, okupacije, dominacije, miješanja i hegemonije, kao i protiv blokovske politike. Pokret se fokusirao na nacionalne borbe za neovisnost, iskorjenjivanje siromaštva, ekonomski razvoj i suprotstavljanje kolonijalizmu, imperijalizmu i neokolonijalizmu.


-

Tijekom pakistanske ustavne krize 2022. godine , Imran Khan okrivio je američke dužnosnike Donalda Lua i imenovao Sjedinjene Države kao zemlju u pitanju zbog 'prijetećeg pisma', upozorava američku ' promjenu režima ' za svoj pad. Tijekom početka rata Imran Khan je posjetio Rusiju i odgovorio na skupu, rekao je "Jesmo li mi vaši robovi? Što mislite o nama? Da smo mi vaši robovi i da ćemo učiniti sve što tražite od nas? Mi smo prijatelji Rusije, a također smo prijatelji Sjedinjenih Država. Prijatelji smo Kine i Europe. Nismo dio nikakvog saveza."


U kolovozu 2023., prema procurjeloj diplomatskoj depeši sa sastanka iz Pakistana 7. ožujka 2022. koju je primio The Intercept , američki State Department potaknuo je smjenu Imrana Khana zbog njegovog neutralnog stava o ruskoj invaziji na Ukrajinu.
RayMabus
RayMabus

Posts : 172123
2014-04-11


Back to top Go down

Građanski rat u Pakistanu Empty Re: Građanski rat u Pakistanu

Post by RayMabus 11/2/2024, 04:34

Koji briljantni potez CIA.

Smjenili su Khana samo jer je ponovio politiku Pakistana a to su Nesvrstani vanjska politika i onda doveli druge a ovi su isto ta politika jer im je to vanjska politika u Pakistanu uopće i sad imaju Khana u zatvoru i optužbu za miješanje u unutrašnje poslove Pakistana i gomilu stanovništva u Pakistanu ( glasači od Khana ) koji im jebu mater a taj Khan nakon ovoga ( šta su mu Amerikanci smjestili ) samo će se još više približiti Rusiji.
RayMabus
RayMabus

Posts : 172123
2014-04-11


Back to top Go down

Građanski rat u Pakistanu Empty Re: Građanski rat u Pakistanu

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum