ex-iskon-pleme
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Invazija superjeftinih električnih auta na Europu

Page 2 of 2 Previous  1, 2

Go down

Invazija superjeftinih električnih auta na Europu - Page 2 Empty Re: Invazija superjeftinih električnih auta na Europu

Post by RayMabus 28/2/2024, 22:08


Na razini Europe:

1. Njemačka

2. Španjolska

3. Francuska

4. Češka

5. Slovačka

6. Italija

7. Rumunjska

8. Poljska

9. Mađarska

10. Portugal


https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_motor_vehicle_production
Kako će ovima sad past BDP kad ih brat Xi zatrpa jeftinim kineskim e-autićima sve po 12 kuna, pa to je čudo jedno.

RayMabus

Posts : 174996
2014-04-11


Back to top Go down

Invazija superjeftinih električnih auta na Europu - Page 2 Empty Re: Invazija superjeftinih električnih auta na Europu

Post by YekeYeke 29/2/2024, 19:52

Po 12 kuna Huti dronovi od sperploce
Po 12 kuna Kineski e-autici

lol! :aw
YekeYeke
YekeYeke

Male
Posts : 615
2019-05-13


Back to top Go down

Invazija superjeftinih električnih auta na Europu - Page 2 Empty Re: Invazija superjeftinih električnih auta na Europu

Post by veber 29/2/2024, 21:37

nekak rusi ne raketiraju po zaljevu.

da opet nisu dobili raketu?

_________________
smrt baterijama sloboda Dizelu.
veber
veber

Male
Posts : 53308
2014-12-30


Back to top Go down

Invazija superjeftinih električnih auta na Europu - Page 2 Empty Re: Invazija superjeftinih električnih auta na Europu

Post by RayMabus 2/3/2024, 16:17

-

Ovog četvrtka je američki predsjednik Joe Biden naredio američkom Ministarstvu trgovine da provede istragu o potencijalnim rizicima po nacionalnu sigurnost od uvezenih kineskih vozila. Ova objava uslijedila je nakon komentara koje je američka ministrica trgovine Gina Raimondo iznijela 30. siječnja o nekoliko specifičnih problema.

Naime, moderna vozila sadrže mnoštvo senzora koji bi mogli pomoći kineskim obavještajnim službama u prikupljanju podataka oko osjetljivih američkih objekata, poput vojnih postrojenja. Ti bi senzori također mogli omogućiti prikupljanje drugih podataka, kao što su podaci o ekonomiji i mobilnosti u stvarnom vremenu. “Želimo li da svi ti podaci idu u Peking?”, retorički je upitala ministrica Raimondo. Također je naglasila da j riječ o ogromnom broju električnih vozila koje Kina izvozi. Doista, Kina je postala gorostas izvoza električnih vozila na baterije (BEV).

Europa je za sada postala glavno odredište kineskog izvoza takvih vozila, a izvoz bi mogao nastaviti rasti zbog smanjenja troškova i sinergije s kineskim brodograđevnim kompleksom. Ovakav trend mogao bi se pokazati izazovnim za Sjedinjene Države i Europu, s obzirom na konkurentske prioritete dekarbonizacije, ekonomskih ciljeva i ublažavanja sigurnosnih rizika.

Radeći sa saveznicima i partnerima, Sjedinjene Države trebale bi usvojiti zajednički, uravnoteženi pristup kineskom izvozu električnih vozila slijedeći pragmatične privremene smjernice uz sveobuhvatno proučavanje sigurnosnih rizika koje ova vozila mogu predstavljati. Ovi privremeni koraci trebali bi uključivati ​​sprječavanje da električna vozila kineske proizvodnje sa senzorima dođu do zaštićenih lokacija SAD-a i saveznika, kao što su vojna postrojenja, te potpuno ograničiti njihov pristup Guamu, Okinawi i drugim mjestima relevantnim za Tajvan i nepredviđene situacije povezane s Južnim kineskim morem. Ovakve privremene mjere pomogle bi očuvati sigurnost Sjedinjenih Država i njihovih saveznika dok se ne utvrde rizici koje kineska električna vozila u konačnici predstavljaju.

Ukupni kineski izvoz porastao je 70 posto u 2023. u odnosu na prethodnu godinu, dosegnuvši 34,1 milijarde dolara. Europska unija najveći je uvoznik ove vrste proizvoda s udjelom od gotovo 40 posto. Ostale europske zemlje (Albanija, članice Europske udruge za slobodnu trgovinu, Sjeverna Makedonija, Ukrajina i Ujedinjeno Kraljevstvo) imale su 15 posto udjela u kineskim isporukama prošle godine.

Udio kineskih proizvođača na zapadnoeuropskom tržištu među novim električnim vozilima iznosio je 9,3 posto u četvrtom tromjesečju 2023., što je nevjerojatan porast u odnosu na 2019., kada je udio kineskih vozila među električnim vozilima zapadnoj Europi bio samo 0,5 posto.

Na zapadnoj hemisferi, kineski izvoz u Meksiko vrijedi pažljivo promatrati, jer ta zemlja često služi kao stražnja vrata američkom tržištu. Ipak, kineski izvoz vozila u Meksiko je minoran i iznosi samo 257 milijuna dolara u 2023., znatno manje od Kanade, koja je uvezla 1,6 milijardi dolara električnih vozila iz Kine u istom razdoblju. Drugim riječima, postoji veći rizik od “curenja” te robe u Sjedinjene Države iz Kanade nego Meksika – barem za sada.

Hibridna električna vozila (PHEV), koriste baterije za pogon električnog motora i gorivo za pogon motora s unutarnjim izgaranjem. Godine 2023. kineski izvoz PHEV-a iznosio je ukupno 4,3 milijarde dolara ili oko samo jedne osmine izvoza potpuno električnih vozila. Mnogi kineski plug-in hibridi 2023. otišli su u Brazil i u Rusiju, putem izravne i neizravne trgovine. Prijavljeni uvoz kineskih plug-in hibrida iz Kirgistana dosegao je 651 milijun dolara 2023., ili oko 5 posto njihovog bruto domaćeg proizvoda po trenutnim cijenama. Dok je Kirgistan teoretski treći po veličini uvoznik kineskih PHEV vozila, gotovo je sigurno da su neke od tih isporuka zapravo bile namijenjene drugoj zemlji, budući da zemlje srednje Azije, posebice Kirgistan, često služe kao usputna točka za kineski izvoz u Rusiju.

Sjedinjene Države su značajan kupac hibrida, ali trenutačno ne kupuju mnoge modele kineske proizvodnje, bilo izravno ili neizravno. Izvoz kineskih PHEV-a u strane trgovinskog sporazuma između Sjedinjenih Država, Meksika i Kanade (USMCA) iznosio je samo 132 milijuna dolara u 2023. godini. Doista, električna vozila kineske proizvodnje ne igraju značajniju ulogu na američkom tržištu. Kina je 2023. izravno isporučila samo 368 milijuna dolara izvoza električnih vozila u Sjedinjene Države. Nasuprot tome, EU je te godine izvezao gotovo 7,4 milijarde dolara električnih vozila u Sjedinjene Države, prema službenim američkim trgovinskim podacima.

Sjedinjene Države trenutačno ne uvoze kineska BEV-a u velikim količinama jer nameću carinu od 27,5 posto na automobile kineske proizvodnje, uz druga ograničenja. Ipak, ova tarifa možda neće u konačnici spriječiti kineske automobile da dođu do Sjedinjenih Država. Kineski BEV-ovi već su znatno jeftiniji od zapadnih automobila.

Model Seagull kineskog proizvođača automobila BYD, na primjer, prodaje se za samo dvadeset tisuća dolara u Latinskoj Americi, dok su kineski proizvođači električnih vozila trenutno u međusobnom ratu cijenama. Kineski proizvođači električnih vozila konkurentni su dijelom zahvaljujući istinski impresivnim inovacijama; sinergije s kineskim industrijskim kapacitetom, uključujući njezinim sektorom brodogradnje.

Ali goleme subvencije kineske nacionalne, pokrajinske, pa čak i lokalne vlade također su važan faktor. Nadalje, kineski izvoz automobila uskoro više neće biti ograničen nedostatkom prekooceanskih brodskih prijevoznika. BYD, u tandemu s CIMC Raffles of Yantai, lansirao je prvi kineski brod nosač automobila izgrađen posebno za potrebe izvoza automobila proizvedenih u Kini.

Ranije ovog tjedna, tisuće BYD vozila istovareno je u Njemačkoj na prvi od osam brodova koje je tvrtka naručila. Državni medij People’s Daily izvijestio je ranije ove godine da je jedna tvrtka, kineski brodarski div COSCO, naručila dvadeset i četiri velika nosača vozila. Kineski brodograđevni sektor i industrijski kapacitet ne smiju se podcijeniti: kineska proizvodnja civilne brodogradnje iznosila je 49 posto globalnog tržišna ovog sektora u prvih osam mjeseci 2023.

Radeći zajedno i jačajući jedni druge, kineski proizvođači električnih vozila i brodograditelji omogućit će zemlji da slati više automobila u inozemstvo—uključujući, potencijalno, u Sjedinjene Države. Osim toga, kineski automobili mogli bi doći do Sjedinjenih Država putem ulaganja u trećim zemljama, posebice Meksiku.

Ne samo da Meksiko graniči sa Sjedinjenim Državama, već je i duboko integriran u opskrbne lance USMCA. Primjer: General Motors, Ford, BMW i Audi trenutno proizvode električna vozila u Meksiku. Kineski BYD navodno izviđa lokacije za izgradnju prvih proizvodnih pogona u Meksiku, da bi zatim izvozili vozila preko granice u Sjedinjene Države kako bi izbjegli carine. Vjerojatno je samo pitanje vremena kada će kineska električna vozila biti u dobroj poziciji za ulazak na tržište SAD-a, bilo izravno putem izvoza ili neizravno putem ponovnog izvoza iz trećih zemalja, ili ulaganja u njih, kao što je Meksiko.

Kineski izvoz postavlja dileme za zakonodavce s obje strane Atlantika. Električna vozila pomažu ubrzati dekarbonizaciju i možda su već sada ekonomski konkurentnija od tradicionalnih vozila s motorom s unutarnjim izgaranjem. Ali prepuštanje zapadnih lanaca opskrbe električnim vozilima u ruke moćnog rivala predstavlja očite ekonomske i strateške rizike.

Kineski izvoz električnih vozila u Europu suočava se sa sve većim otporom zbog ekonomskih i sigurnosnih razloga. Europska komisija je, pozivajući se na nepoštene subvencije, pokrenula istragu o tome primaju li kineski tvrtke iz ovog sektora subvencije koje su nezakonite prema globalnim trgovinskim pravilima.

Washington, Bruxelles i druge prijestolnice trebale bi se uključiti u sveobuhvatnu i temeljitu procjenu rizika kineskih BEV-ova kako bi se utvrdilo gdje kineski automobili predstavljaju rizik i jesu li uopće rizik. U međuvremenu, vlade SAD-a i saveznika trebali bi poduzeti neke privremene mjere za ublažavanje ovih rizika.

Za početak, kineska vozila s moćnim senzorima ne bi smjeli prilaziti blizu osjetljivih lokacija, budući da bi video i slikovne mogućnosti ovih električnih vozila mogle omogućiti nadzor na terenu u stvarnom vremenu. Posljedično, Tajvan bi trebao nastaviti ograničavati ulazne pošiljke električnih vozila proizvedenih u Kini.

Kineski proizvođači i kinesko ministarstvo vanjskih poslova mogli bi gunđati oko bilo kakvih ograničenja izvoza BEV-a. Ovi se prigovori uglavnom mogu odbaciti, budući da je kineska vlada sama nametnula ograničenja Tesli. Električna vozila kineske proizvodnje predstavljaju tešku dilemu za Washington i Bruxelles, s kompliciranim kompromisima. Kineski izvoz ove robe će naglo porasti usred njihova domaćeg ratovanja prema nižim cijenama i rastuće flote prekooceanskih prijevoznika automobila. Dok Washington, Bruxelles i druge prijestolnice moraju sveobuhvatno i dugoročno ispitati sigurnosne rizike uvoza kineskih električnih vozila, potrebno je brzo donijeti privremene mjere.

Atlantic Council: EU i SAD nisu spremni za ‘tsunami’ kineskih električnih vozila
RayMabus
RayMabus

Posts : 174996
2014-04-11


Back to top Go down

Invazija superjeftinih električnih auta na Europu - Page 2 Empty Re: Invazija superjeftinih električnih auta na Europu

Post by veber 2/3/2024, 17:05

priča o električarima je završila prije nego što je počela.

nitko ih ne kupuje.

znam za njemačku. benzin drži 50% prodaje.

u njemačkoj je 18% na struju


nema kapaciteta, koriste se u gradu.

kinezi su zakupili skladište i 2km2 kod faulbacha, svi im stoje.
a kako su skloni požarima morat će ih reciklirat.

zabrana je električnim u garažu. doma si ih parkiraj.

nitko neće ukinut klasične motore.

svi mi imamo mob, neku aku i znamo koliko traje, nikaj.


koliku bateriju bi trebao staviti u gliser da imam doplov od st do du?
a napravim to s 300l benzina u laganoj plovidbi ili da šabanima pokažem 500l.
i gliser s kuhinjom, nametnicima, vodom ima 2500kg. utankiram 500 da stignem na takvu relaciju, plus sigurnost. 2 tone je lakši nego da je ekološki.


strujni auti su super unutar grada, sve drugo je kuratz.

mi smo teslu ispraznili unutar 150km u DE. i onda čekali da se puni.

_________________
smrt baterijama sloboda Dizelu.
veber
veber

Male
Posts : 53308
2014-12-30


Back to top Go down

Invazija superjeftinih električnih auta na Europu - Page 2 Empty Re: Invazija superjeftinih električnih auta na Europu

Post by veber 2/3/2024, 17:37

bjaše to davno kada sam imao malo jači gumenjak. i malo jači motor.

baš su ženka i sin htjeli u makarsku na sladoled.

mislim da sam skurio 50-60l benzina i onda mi još naplatili 100kn za parking brodice.

neka druga vremena.

_________________
smrt baterijama sloboda Dizelu.
veber
veber

Male
Posts : 53308
2014-12-30


Back to top Go down

Invazija superjeftinih električnih auta na Europu - Page 2 Empty Re: Invazija superjeftinih električnih auta na Europu

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Page 2 of 2 Previous  1, 2

Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum