ex-iskon-pleme
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Zastrašujuća vojna suradnja koja zauvijek mijenja Bliski istok

Go down

Zastrašujuća vojna suradnja koja zauvijek mijenja Bliski istok Empty Zastrašujuća vojna suradnja koja zauvijek mijenja Bliski istok

Post by RayMabus Sat 3 Feb - 12:43

Proširenje vojne suradnje planiran je napredak u nadogradnji objekata u iranskim ključnim zračnim i morskim lukama koje Rusija već dugo smatra posebno korisnima za dvostruku namjenu za svoje zrakoplovstvo i mornaricu, a koje su također blizu velikih naftnih i plinskih postrojenja. Na vrhu popisa iranskih zračnih luka u tom su smislu Hamedan, Bandar Abbas, Chabahar i Abadan, a treba podsjetiti i da je u kolovozu 2016. Rusija upotrijebila zračnu bazu Hamedan za napade na islamističke ciljeve u Siriji koristeći bombardere dugog dometa Tupoljev-22M3 i udarne lovce Suhoj-34. Na vrhu popisa morskih luka koje koristi ruska mornarica su luke Chabahar (na krajnjem jugu Irana, na Indijskom oceanu), Bandar-e-Bushehr i Bandar Abbas.

Isti medij ukazuje i da se iranski sustav elektroničkog ratovanja (EW) može lako povezati s ruskom Južnom zajedničkom strateškom komandom 19. EW brigade (Rassvet) u blizini Rostova na Donu. To se također može povezati s kineskim EW sposobnostima. Te EW sposobnosti uključivale bi sustave za ometanje za neutralizaciju protuzračne obrane u regiji.

Evo što dalje piše isti medij i u kom kontekstu spominje jedne od najsuvremenijih i najrazornijih obrazaca ruskog oružja:

„To će biti prošireno novim projektilima koje će Rusija poslati Iranu prema novom sporazumu, prema visokom izvoru iz sigurnosnog sektora EU s kojim je OilPrice.com prošlog tjedna ekskluzivno razgovarao. “Odabrano osoblje IRGC [Islamske revolucionarne garde] će biti obučavano o najnovijim ruskim nadogradnjama nekoliko projektila kratkog i dugog dometa – Kh-47M2 Kinzhal, Iskander M, RS-26 Rubezh, BrahMos3 i Avangard – prije nego što počne plan njihove licencne proizvodnje u Iranu, s ciljem da ih 30 posto ostane u Iranu, a da se ostatak pošalje natrag u Rusiju … Sve ovo znači da će novi 20-godišnji sporazum između Irana i Rusije promijeniti krajolik Bliskog istoka, južne Europe i Azije jer će Iran imati znatno veći vojni doseg koji će mu dati mnogo više utjecaja postavljati političke zahtjeve u cijeloj toj regiji. … Ovaj doseg također znači da će zemlje u ovim područjima osjećati da je nastavak oslanjanja na SAD za njihovu zaštitu mnogo nesigurnija opcija nego što je bila prije”, zaključio je izvor OilPrice.coma.


https://www.geopolitika.news/analize/tjedna-analiza-zorana-metera-zastrasujuca-vojna-suradnja-koja-zauvijek-mijenja-bliski-istok/
RayMabus
RayMabus

Posts : 171771
2014-04-11


Back to top Go down

Zastrašujuća vojna suradnja koja zauvijek mijenja Bliski istok Empty Re: Zastrašujuća vojna suradnja koja zauvijek mijenja Bliski istok

Post by RayMabus Sat 3 Feb - 13:11

Proširenje vojne suradnje planiran je napredak u nadogradnji objekata u iranskim ključnim zračnim i morskim lukama koje Rusija već dugo smatra posebno korisnima za dvostruku namjenu za svoje zrakoplovstvo i mornaricu.

Na vrhu popisa iranskih zračnih luka u tom su smislu Hamedan, Bandar Abbas, Chabahar i Abadan.

Na vrhu popisa morskih luka koje koristi ruska mornarica su luke Chabahar (na krajnjem jugu Irana, na Indijskom oceanu), Bandar-e-Bushehr i Bandar Abbas.

https://hr.wikipedia.org/wiki/Bandar_Abas

https://en.wikipedia.org/wiki/Chabahar
RayMabus
RayMabus

Posts : 171771
2014-04-11


Back to top Go down

Zastrašujuća vojna suradnja koja zauvijek mijenja Bliski istok Empty Re: Zastrašujuća vojna suradnja koja zauvijek mijenja Bliski istok

Post by RayMabus Tue 6 Feb - 14:10

Kineska ulaganja u Iran porasla su 10 puta.

Voditelj Iranske investicijske organizacije: “Glavni kineski investicijski projekti su u području logistike i lučkih usluga, izgradnje mostova i rudnika.
RayMabus
RayMabus

Posts : 171771
2014-04-11


Back to top Go down

Zastrašujuća vojna suradnja koja zauvijek mijenja Bliski istok Empty Re: Zastrašujuća vojna suradnja koja zauvijek mijenja Bliski istok

Post by RayMabus Tue 6 Feb - 14:14

Iran, Kina i Rusija održat će zajedničke pomorske vježbe, izjavio je glavni zapovjednik iranske mornarice, kontraadmiral Shahram IraniKazao je i okvirno vrijeme izvođenja vojnih vježbi izjavivši slijedeće: „Također pozivamo druge zemlje da sudjeluju u pomorskim vježbama Irana, Kine i Rusije, koje će se održati prije kraja ožujka.” Pritom je naglasio da se vježbe provode u zajedničkom interesu osiguranja sigurnosti u regiji.

Podsjećamo kako ovo nisu prve vježbe navedenog državnog trija u toj regiji. One su počele još 2019. godine. Zadnji put su održane u ožujku 2023. u Arapskom moru, pod nazivom “Pomorski sigurnosni pojas 2023” na kojima su sudjelovali deseci vojnih brodova koji su uvježbavali danonoćna topnička gađanja i provodili obuku oslobađanja broda s taocima. Stoga ih se ipak ne može smještati u kategoriju reakcije na aktualna sigurnosna zbivanja u bliskoistočnoj regiji.

Međutim, definitivno će imati demonstrativni karakter projiciranja iranske vojne sile, njegove odlučnosti i utjecaja u regiji –  i to pod pokrićem Kine i Rusije kojima se od nove godine službeno pridružio  i kao član formata država BRICS, a nešto ranije (u rujnu 2022.) i Šangajske organizacije za suradnju (SCO).

Iran najavio zajedničke pomorske vježbe s Kinom i Rusijom
RayMabus
RayMabus

Posts : 171771
2014-04-11


Back to top Go down

Zastrašujuća vojna suradnja koja zauvijek mijenja Bliski istok Empty Re: Zastrašujuća vojna suradnja koja zauvijek mijenja Bliski istok

Post by RayMabus Wed 7 Feb - 14:20

U svom dnevnom izvještaju o sukobu, Institut za proučavanje rata naveo je da je grupa hakera pristupila serverima koji pripadaju kompaniji povezanoj sa Korpusom iranske revolucionarne garde. "Dokumenti koji su procurili sugerišu da Rusija plaća 193.000 dolara po dronu Shahed-136 u serijama od 6.000 dronova, što bi ukupno iznosilo oko 1,1 milijardu dolara za svih 6.000", navodi se. Drugi tip Shahed-238 navodno košta oko 900.000 dolara po dronu, a Rusija navodno planira kupiti 2.310 godišnje za nešto manje od 2,1 milijardu dolara. Također se navodi kako Moskva navodno plaća još 1,4 miliona dolara po jedinici drugog tipa drona i planira da ih kupi 677. "Ruski vojni bloger je opravdao visoku cijenu zbog rizika koji Iran preuzima prodajom ovih bespilotnih letjelica Rusiji i napomenuo da svi dokumenti ukazuju na to da Rusija planira daljnju lokalizaciju proizvodnje Shaheda", dodaje se.

Američki institut: Rusi plaćaju Iranu 4,5 milijardi dolara godišnje za dronove Shahed

Zastrašujuća vojna suradnja koja zauvijek mijenja Bliski istok 220px-Shahed_238
Iranian Shahed 238 drone

U rujnu 2023., trailer za dokumentarac iranske državne televizije o razvoju iranskih bespilotnih letjelica otkrio je postojanje verzije Shahed 136 koju pokreće mlazni motor. U usporedbi s propelerskim Shahed-136 s brzinom od oko 180 km/h (110 mph), Shahed-238 pokretan Toloue-10 mikro-turbomlaznim motorom 896 navodno može postići brzinu od 500 km/h (310 mph ). 

Shahed 238

Iran je naveo početnu cijenu od 23 milijuna rubalja za jedan “Shahed” ( Shahed-136 ) (375.000 dolara). Međutim, tijekom pregovora postignut je dogovor na razini od 12 milijuna rubalja po ploči pri narudžbi 6000 jedinica (193 000 dolara) i 18 milijuna rubalja (290 000 dolara) pri narudžbi 2000 jedinica. 290 tisuća dolara za krilati moped, čiji maksimalni trošak ne prelazi 30 tisuća dolara. Postoji samo jedno objašnjenje. Od tog iznosa debelo su džepove napunili ne samo ruski korumpirani dužnosnici, već i iranski. Za svaki ispaljeni Shahed, ukradena je protuvrijednost najmanje 8-10 novih letjelica.

Poznato ‘za koliko’ Rusija kupuje ‘Shahed-136’ od Irana, brojka je šokantna
RayMabus
RayMabus

Posts : 171771
2014-04-11


Back to top Go down

Zastrašujuća vojna suradnja koja zauvijek mijenja Bliski istok Empty Re: Zastrašujuća vojna suradnja koja zauvijek mijenja Bliski istok

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum