ex-iskon-pleme
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Kinesko indijski rat u indo-pacifiku

Go down

Kinesko indijski rat u indo-pacifiku Empty Kinesko indijski rat u indo-pacifiku

Post by RayMabus 2/2/2024, 08:50

Najmnogoljudnija zemlja svijeta na sva zvona objavljuje da raspoređuje snage, čime signalizira želju da pridonese međunarodnoj pomorskoj sigurnosti i istakne pomorske ambicije prema najvećem rivalu u regiji - Kini. "To je poruka Kini. Da je Indija zemlja koja može rasporediti tako velike snage. Ovo je naše dvorište. Mi smo vjerojatno najsposobnija i najodgovornija pomorska sila u regiji" "Pomorska sigurnost nije bila moćan stup vanjskopolitičkih angažmana Indije na način na koji sada počinjemo uviđati", rekla je Darshana M. Baruah, suradnica Carnegiejeve zaklade za međunarodni mir. "Veliku ulogu u tome ima Kina", tvrdi. Kina i Indija su zarobljeni u vojnom sukobu zbog graničnog sukoba u planinskoj regiji. 

Kina je tijekom godina izgradila svoju prisutnost u Indijskom oceanu, ključnoj ruti za njezinu opskrbu energijom. Ima najveću mornaricu na svijetu po broju brodova, više od tri puta veću od indijske mornarice. Kina također upravlja moćnom flotom velikih brodova obalne straže, a ima i pomorsku miliciju koja se sastoji od ribarskih brodova koji surađuju s obalnom stražom u Južnom kineskom moru. Peking je produbio svoj angažman u Indijskom oceanu uglavnom putem infrastrukturnih poslova sa susjedima Indije, uključujući Bangladeš, Šri Lanku i nedavno Maldivima. Kinezi traže sve više i više pomorskih baza u Indijskom oceanu, rekao je general-pukovnik D. S. Hooda, bivši indijski vojni časnik, a sada strateški stručnjak. S obzirom na to, Indija nema drugu opciju nego nastaviti graditi vlastitu, poručio je.

Vlada Maldiva prošlog je tjedna dala dozvolu kineskom istraživačkom brodu da pristane u njihovoj luci. Slični kineski brodovi uplovljavali su u Šri Lanku 2022. i 2023. i izazvali strah u Indiji da bi se mogli koristiti za nadzor regije. Zabrinutost Indije navela je Šri Lanku ranije ove godine da proglasi jednogodišnji moratorij na ulazak stranih istraživačkih brodova u njene vode. Stručnjaci kažu da sve veća konkurencija s Kinom potiče Indiju da nabavi naprednije brodove, podmornice i zrakoplove te da više ulaže u tehnologiju i infrastrukturu. Udio mornarice u rastućem obrambenom proračunu Indije, koji je prošle godine dosegao 72,6 milijardi dolara, porastao je na 19% s oko 14%. Indijska kopnena vojska tradicionalno dobiva lavovski dio vojnog proračuna. Mornarica je također izgradila strateška partnerstva kroz sudjelovanje u zajedničkim vježbama s drugim nacijama u regiji i šire. Baruah, koja vodi Inicijativu za Indijski ocean u Zakladi Carnegie, rekla je da postoji "potreba da strateško razmišljanje Delhija bude pomorsko orijentirano, ne samo kao opcija za odgovor na krizu, već i kao temelj za promicanje najhitnijih geopolitičkih i strateških prioriteta Indije u indo-pacifičkom području.” 

Indija, SAD, Australija i Japan članovi su indo-pacifičkog strateškog saveza poznatog kao Četvorka, koji je više puta optuživao Kinu za pokazivanje vojnih mišića u Južnom kineskom moru i agresivno guranje svojih pomorskih teritorijalnih zahtjeva. Mornarice četiri zemlje redovito održavaju vježbe koje se smatraju dijelom inicijative za suprotstavljanje rastućoj snazi Kine na Pacifiku. Peking tvrdi da je njegova vojska isključivo obrambenog karaktera s ciljem zaštite onoga što nazivaju ‘suverenim pravima‘. Za glavne stratege indijske mornarice, Južnokinesko more ostaje glavna briga, pri čemu 60% indijskog tereta prolazi brodskim putevima u regiji kojom dominira Peking. Chawla tvrdi da Indija trenutno nema "snage projicirati snagu u Južno kinesko more" zbog golemih kineskih pomorskih dobara u tom području: "Iskreno govoreći, ako se radi o pravom ratu, Indija zapravo nema kapaciteta za to", rekao je. "Još nemamo savez poput NATO-a."

Rađa se još jedna moćna pomorska velesila: ‘To je poruka našem najvećem neprijatelju‘
BRICS :^0 lol!
RayMabus
RayMabus

Posts : 171773
2014-04-11


Back to top Go down

Kinesko indijski rat u indo-pacifiku Empty Re: Kinesko indijski rat u indo-pacifiku

Post by RayMabus 2/2/2024, 08:59

Strateški zračni most je korištenje vojnih transportnih zrakoplova za prijevoz vozila , materijala , oružja ili osoblja na velike udaljenosti. Obično to uključuje zračni prijevoz potrebnih predmeta između dvije zračne baze koje nisu u istoj blizini. To omogućuje zapovjednicima da donesu predmete u borbeno polje s točke na drugoj strani planeta, ako je potrebno. Zrakoplovi koji obavljaju ovu ulogu smatraju se strateškim transporterima. Ovo je u suprotnosti s taktičkim zračnim transporterima, kao što su C-130 Hercules i Transall C-160 , koji obično mogu premještati samo zalihe unutar određenog područja operacija .
Primjeri kasnoaktualnih velikih strateških zračnih transportera uključuju:

  • Airbus A400M Atlas 
  • Boeing C-17 Globemaster III
  • Iljušin Il-76
  • Xi'an Y-20

Zračni most
RayMabus
RayMabus

Posts : 171773
2014-04-11


Back to top Go down

Kinesko indijski rat u indo-pacifiku Empty Re: Kinesko indijski rat u indo-pacifiku

Post by RayMabus 2/2/2024, 09:01

Kinesko indijski rat u indo-pacifiku Hq720

Projekt Y-20 započeo je u srpnju 2007. Slike prototipa Y-20 pojavile su se krajem 2012. Prvi let dogodio se 26. siječnja 2013. 

Nakon uključivanja Y-20 u uslugu PLAAF-a, analitičari su primijetili da je Y-20 imao iznimno brzu stopu proizvodnje, s velikom količinom proizvodnih zrakoplova uočenih unutar PLAAF-ove baze za testiranje. Do 2023. PLAAF je bio opremljen sa 67 zrakoplova Y-20. Prema procjeni Aviation Weeka , Y-20 je trebao zamijeniti ruske letjelice, uključujući Ilyushin Il-76 i varijante tankera H-6U.

https://en.wikipedia.org/wiki/Xi%27an_Y-20


Prvi let dogodio se 26. siječnja 2013

Dana 6. srpnja 2016. prvi serijski Y-20 predan je PLAAF-u na ceremoniji.

Do 2023. PLAAF je bio opremljen sa 67 zrakoplova Y-2

Znači deset komada godišnje proizvodnja ovoga u Kini.
RayMabus
RayMabus

Posts : 171773
2014-04-11


Back to top Go down

Kinesko indijski rat u indo-pacifiku Empty Re: Kinesko indijski rat u indo-pacifiku

Post by RayMabus 2/2/2024, 10:21

Kina je priznala talibane i sad mogu sletit u Afganistan ili slobodno preletit s ovim transportnim avionima dalje ( Bliski istok, Afrika itd ) i eto ih u indijskom oceanu.

https://www.ex-iskon-pleme.com/t57059-kina-je-prva-priznala-talibane-kao-legitimne-predstavnike-afganistana
RayMabus
RayMabus

Posts : 171773
2014-04-11


Back to top Go down

Kinesko indijski rat u indo-pacifiku Empty Re: Kinesko indijski rat u indo-pacifiku

Post by RayMabus 3/2/2024, 11:10

Proširenje vojne suradnje planiran je napredak u nadogradnji objekata u iranskim ključnim zračnim i morskim lukama koje Rusija već dugo smatra posebno korisnima za dvostruku namjenu za svoje zrakoplovstvo i mornaricu, a koje su također blizu velikih naftnih i plinskih postrojenja. Na vrhu popisa iranskih zračnih luka u tom su smislu Hamedan, Bandar Abbas, Chabahar i Abadan, a treba podsjetiti i da je u kolovozu 2016. Rusija upotrijebila zračnu bazu Hamedan za napade na islamističke ciljeve u Siriji koristeći bombardere dugog dometa Tupoljev-22M3 i udarne lovce Suhoj-34. Na vrhu popisa morskih luka koje koristi ruska mornarica su luke Chabahar (na krajnjem jugu Irana, na Indijskom oceanu), Bandar-e-Bushehr i Bandar Abbas.

Zastrašujuća vojna suradnja koja zauvijek mijenja Bliski istok
RayMabus
RayMabus

Posts : 171773
2014-04-11


Back to top Go down

Kinesko indijski rat u indo-pacifiku Empty Re: Kinesko indijski rat u indo-pacifiku

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum