ex-iskon-pleme
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Đeneral Šojgu dobio pedalu iz Armenije

Page 2 of 6 Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6  Next

Go down

Đeneral Šojgu dobio pedalu iz Armenije - Page 2 Empty Re: Đeneral Šojgu dobio pedalu iz Armenije

Post by RayMabus Thu 15 Feb - 14:39

Armenska predanost jačanju svojih obrambenih sposobnosti rezultirala je značajnom narudžbom za ukupno 90 ATAGS jedinica iz Bharat Forgea, u vrijednosti od nevjerojatnih 155,5 milijuna dolara, što je ekvivalentno 1265 milijuna rupija. Ugovor opisuje faznu isporuku dodatna 84 ATAGS oružja tijekom sljedeće tri godine, što je dokaz povjerenja koje Armenija daje sposobnostima Bharat Forgea.

155 mm top.

https://en.wikipedia.org/wiki/DRDO_Advanced_Towed_Artillery_Gun_System


Enlarge this imageClick to see fullsize
Đeneral Šojgu dobio pedalu iz Armenije - Page 2 ATAGS

RayMabus

Posts : 174677
2014-04-11


Back to top Go down

Đeneral Šojgu dobio pedalu iz Armenije - Page 2 Empty Re: Đeneral Šojgu dobio pedalu iz Armenije

Post by RayMabus Thu 15 Feb - 14:40

Glasine o opskrbi Ukrajine streljivom iz Indije počele su se širiti u pojedinim medijima s početkom nove godine, pri čemu su se pozivale na video koji je ukrajinska vojska objavila na društvenim mrežama.

Tako je, između ostalih, i bugarski medij BulgarianMilitary.com objavio video s platforme X kojeg je objavio Ukrainian Front i koji prikazuje indijske granate kojima se pune poljske haubice.

Objavljena snimka pokazala je borbenu uporabu samohodnih haubica AHS Krab, koje Poljska isporučuje ukrajinskim oružanim snagama i za koju je navodno korištena HE ERFB BT granata koju je proizvela tvrtka Munitions India Limited.

Model HE ERFB BB je visokoeksplozivna topnička granata od 155 mm, operativnog dometa nešto više od 38 km. Korisnički prilagođeni dizajn školjke omogućuje učinkovito funkcioniranje u temperaturnom rasponu od -20 do +60 stupnjeva Celzija, u skladu s tehničkim specifikacijama.

Enlarge this imageClick to see fullsize
Đeneral Šojgu dobio pedalu iz Armenije - Page 2 GClh1_HWQAA_jXF?format=jpg&name=small
https://www.ex-iskon-pleme.com/t56822-raste-indijski-bdp
RayMabus
RayMabus

Posts : 174677
2014-04-11


Back to top Go down

Đeneral Šojgu dobio pedalu iz Armenije - Page 2 Empty Re: Đeneral Šojgu dobio pedalu iz Armenije

Post by RayMabus Thu 15 Feb - 15:00

Azerbejđan ima topove kalibra 122 mm i 152 mm a čeka haubice iz Turske i Srbije od 155 mm.

https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_equipment_of_the_Azerbaijani_Land_Forces

Armenija ima topove kalibra 122 mm i 152 mm a kupuje haubice i topove iz Indije kalibra 155 mm.

https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_equipment_of_the_Armenian_Armed_Forces

Armenija navodno kupuje oko 120 topničkih sustava ATAGS i TC-20 (MARG) od 155 mm od Indije.
-

I sad pošto Europa i ostali dižu vojnu industriju a Amerika šalje ( Trump rasteže iz nekih svojih poliitčkih razloga te čini Putinu uslugu pred njegove izbore koji su za mjesec dana ) 60 miljardi vojne pomoći Ukrajini a s čime se đeneral Šojgu ne može nositi a otac od Alijeva iz Azerbejđana je KGB-ovac te su oni sami porijeklom ( obitelj Alijev ) iz tog Nakčivana s kojim se Alijev želi spojiti preko koridora u Armeniji onda đeneralu Šojgu odgovara trošenje ovih indijskih granata 155 mm i općenito proizvodnje i tržište granata 155 mm u svijetu te da optereti dodatno i Francusku koja sad želi Armeniju kao svog saveznika itd pa će kad Amerika da tu pomoć gledat kako da ovdje duž granica Armenije i Nakčivana stvori neku vrstu rovovskog rata u kojem će se jako trošiti municija kalibra 155 mm i drugo kako bi bilo manje za ukrajinsko bojište odnosno da Zapad ima problema s tim slanjem municije kalibra 155 mm i drugo samoj Ukrajini da se bije protiv đenerala Šojgua.

Đeneral Šojgu dobio pedalu iz Armenije - Page 2 Armenia-map-features-locator
RayMabus
RayMabus

Posts : 174677
2014-04-11


Back to top Go down

Đeneral Šojgu dobio pedalu iz Armenije - Page 2 Empty Re: Đeneral Šojgu dobio pedalu iz Armenije

Post by RayMabus Mon 19 Feb - 1:51

Pašinjan je rekao da Erevan nije saveznik Moskve po pitanju Ukrajine

Armenski premijer je to izjavio na Münchenskoj sigurnosnoj konferenciji.
RayMabus
RayMabus

Posts : 174677
2014-04-11


Back to top Go down

Đeneral Šojgu dobio pedalu iz Armenije - Page 2 Empty Re: Đeneral Šojgu dobio pedalu iz Armenije

Post by RayMabus Mon 19 Feb - 2:53

Geopolitics je nedavno objavio članak o približavanju Armenije Francuskoj i Indiji, koji su aktivno kružili provladini armenski izvori. U tekstu se trilateralna interakcija između država naziva euroazijskim strateškim savezom.

Autori ističu kupnju indijskih haubica i MLRS-a od strane vlasti u Erevanu, kao i namjere kupnje francuskih sustava protuzračne obrane i radara.

Odbace li se sve glasne formulacije, dobiva se nešto drugačija slika, gdje New Delhi jednostavno iskorištava trenutak i povećava svoj vojni izvoz, dok Pariz imitira napore da naoruža armensku vojsku. Ove sheme se čak ne mogu nazvati ni "strateškim savezom".

📌 U isto vrijeme, za Armeniju bi kupnja u Indiji doista mogla djelomično diverzificirati dobavljače proizvoda vojno-industrijskog kompleksa, ali sve je to potpuno izravnano
@NikolPashinyan dosljednu politiku uništavanja oružanih snaga Republike.

I nepotrebno je reći, ako sadašnje vodstvo u Erevanu namjerno proglašava pacifističke slogane na pozadini rastućih teritorijalnih apetita Azerbajdžana, ni Indijci ni Francuzi mu neće moći pomoći na pragu novog rata u Zakavkazju.

https://twitter.com/rybar_force/status/1759261629491921032

U značajnom pomaku, Armenija diverzificira ugovore o naoružanju s Francuskom i Indijom, odmičući se od tradicionalnog oslanjanja na Rusiju. Suradnja odražava stratešku sintezu sa zajedničkom sigurnošću, ekonomskim ciljevima i korakom prema multipolarnom svjetskom poretku.
RayMabus
RayMabus

Posts : 174677
2014-04-11


Back to top Go down

Đeneral Šojgu dobio pedalu iz Armenije - Page 2 Empty Re: Đeneral Šojgu dobio pedalu iz Armenije

Post by RayMabus Mon 19 Feb - 3:19

Prije izbora 2018. Civil Contract bio je za razvoj bližih veza s Europskom unijom i podržavao je uključivanje Armenije u Duboku i sveobuhvatnu zonu slobodne trgovine s EU-om. Čelnik stranke Nikol Pashinyan bio je skeptičan prema članstvu Armenije u Euroazijskoj ekonomskoj uniji i požalio se da članstvo nije donijelo nikakve koristi Armeniji.

Međutim, nakon svoje izborne pobjede, Pashinyan je promijenio svoj službeni stav i najavio podršku članstvu Armenije u Euroazijskoj ekonomskoj uniji. Građanski ugovor tvrdi da Armenija ne bi trebala birati između Istoka i Zapada. Umjesto toga, Armenija bi trebala postati primjer i posrednik dijaloga i suradnje. 

Građanski ugovor zagovara održavanje jakih veza između Armenije i Rusije uz promicanje euroazijske integracije s drugim članicama ZND -a i Euroazijske ekonomske unije. U isto vrijeme, Civil Contract nastavlja podržavati europsku integraciju Armenije kroz razvoj bližih veza s Europskom unijom i ukidanje viznih zahtjeva za armenske građane koji putuju u schengenski prostor EU-a.

17. listopada 2023. premijer Nikol Pashinyan obratio se Europskom parlamentu . Pashinyan je izjavio, "5. listopada ove godine u Granadi su usvojena dva izuzetno važna dokumenta za odnose između EU i Armenije . Obje izjave podržavaju jačanje odnosa između EU i Armenije u svim dimenzijama na temelju potreba Republike Armenije" i " predani smo daljnjem jačanju odnosa između EU-a i Armenije. Dugoročno, Europska unija i Armenija odlučne su ojačati svoje gospodarske veze radeći na otključavanju punog potencijala Sveobuhvatnog i poboljšanog sporazuma o partnerstvu. Republika Armenija spremna je biti bliži Europskoj uniji, onoliko koliko Europska unija smatra mogućim." 

Armenska baršunasta revolucija 2018

Revolucija je viđena kao prilika za Armeniju da preusmjeri svoju vanjsku politiku u europskom smjeru. Revolucija je bila u suprotnosti s ruskom politikom, jer se protivila ideji nezamjenjivosti postsovjetskih vođa i predstavljala prijetnju autoritarizmu na postsovjetskom prostoru. Revolucija u Armeniji smatrana je "europskom" po prirodi jer je odgovarala europskim vrijednostima i načelima, kako društvenim tako i političkim.

Politolog Simon Saradzhyan primijetio je da, bez obzira na njegova osobna stajališta, Pashinyan shvaća da Armenija nema "održivu alternativu osim Rusije kao svog jamca sigurnosti, dok se suočava s dvije neprijateljske granične države, Azerbajdžanom i Turskom."

Posljednih godina odnosi između Armenije i Rusije počeli su se pogoršavati zbog događaja kao što su Armenska revolucija 2018., rat u Nagorno-Karabahu 2020.armensko-azerbajdžanski sukobi u rujnu 2022. , ruska invazija na Ukrajinu i posebno azerbajdžanska ofenziva u Nagorno-Karabahu 2023. 

2. prosinca 2013. ruski predsjednik Vladimir Putin stigao je u službeni posjet Armeniji. Šefovi dviju država razgovarali su o pristupanju Armenije Carinskoj uniji i potpisali 12 sporazuma o jačanju suradnje u nizu ključnih područja poput sigurnosti, gospodarstva, energetike i drugih. Rusija je također smanjila cijenu plina za Armeniju sa 270 na 189 dolara za 1000 kubičnih metara i proširila postojeće ruske vojne baze u Armeniji.

Odnosi između vlada zemalja zategnuti su nakon izbora Nikola Pašinjana za premijera Armenije u svibnju 2018. Ruski političari i mediji uspoređuju Pašinjana s Petrom Porošenkom Ukrajine , koji je izabran za predsjednika ubrzo nakon prozapadne ukrajinske revolucije 2014. godine.

3. listopada 2023. Narodna skupština Armenije glasala je sa 60 prema 22 za ratifikaciju Rimskog statuta , što bi Armeniji omogućilo pridruživanje Međunarodnom kaznenom sudu. Iako je vlada tvrdila da je taj potez bio stvaranje dodatnih jamstava za Armeniju kao odgovor na azerbajdžansku agresiju, to je također viđeno kao znak pogoršanja odnosa s Rusijom, čijeg predsjednika Vladimira Putina traži sud zbog optužbi za ratne zločine u invaziju na Ukrajinu.  Mjeru je 14. listopada potpisao predsjednik Vahagn Khachaturyan. 

Pašinjan
RayMabus
RayMabus

Posts : 174677
2014-04-11


Back to top Go down

Đeneral Šojgu dobio pedalu iz Armenije - Page 2 Empty Re: Đeneral Šojgu dobio pedalu iz Armenije

Post by RayMabus Mon 19 Feb - 3:44

Predviđa se da će francuska krajnja desnica ostvariti svoj najveći rezultat ikada na predstojećim izborima za Evropski parlament, pokazuju rezultati nove ankete. Krajnje desničarski Nacionalni skup, koji predvodi odlazeći član Evropskog parlamenta (EP) Jordan Bardella, mogao bi osvojiti 33 posto glasova, dok bi krajnje desničarska stranka Reconquete imala šest posto, prema anketi konsultantske firme Portland Komunikacija. Time bi Nacionalni skup bio daleko ispred centrističke koalicije Ensemble!, koja uključuje stranku Renaissance francuskog predsjednika Emmanuela Macrona za koju se očekuje se da će dobiti mršavih 14 posto glasova.

Anketa je provedena na internetu krajem januara dok je Francuska bila usred velikih protesta farmera, među 1.034 osobe koje čine “nacionalno i politički reprezentativan uzorak”. Istraživanje je, također, provedeno u Italiji, Holandiji, Njemačkoj i Poljskoj, gdje su zabilježeni slični rezultati. Očekuje se da će krajnje desničarske stranke ostvariti značajan napredak svuda osim u Poljskoj, gdje se predviđa da će liberalna Građanska koalicija premijera Donalda Tuska dobiti 35 posto glasova.

Francuskoj desnici ankete predviđaju historijski rezultat na izborima za EP
RayMabus
RayMabus

Posts : 174677
2014-04-11


Back to top Go down

Đeneral Šojgu dobio pedalu iz Armenije - Page 2 Empty Re: Đeneral Šojgu dobio pedalu iz Armenije

Post by RayMabus Mon 19 Feb - 3:49

Stranku Renaissance francuskog predsjednika Emmanuela Macrona za koju se očekuje se da će dobiti mršavih 14 posto glasova.

Izbori za EP 2019 god. - 22.42%

https://en.wikipedia.org/wiki/Renaissance_(French_political_party)
RayMabus
RayMabus

Posts : 174677
2014-04-11


Back to top Go down

Đeneral Šojgu dobio pedalu iz Armenije - Page 2 Empty Re: Đeneral Šojgu dobio pedalu iz Armenije

Post by RayMabus Mon 19 Feb - 5:01

GENERAL BUDANOV: Rusija je balon od sapunice

Budanov tvrdi da Rusija gubi onoliko ili čak više ljudi nego što može da regrutuje, troši više oružja i municije nego što može da proizvede i ima poteškoća u kontroli kvaliteta naoružanja.

Prema njegovim rečima, problem sa municijom naterao je Kremlj da je traži u drugim zemljama.


-Bez njihove pomoći, situacija za Rusku Federaciju bi bila katastrofalna. Potreba za kupovinom oružja u inostranstvu boli Moskvu, jer se Rusija radije ne bi oslanjala na stranu pomoć u ratu. To se uvek smatralo kao nešto što je ispod njihovog dostojanstva, ovo je za njih poniženje, rekao je Budanov u intervjuu za Fajnenšel tajms, prenosi pres-služba Ministarstva odbrane Ukrajine.
RayMabus
RayMabus

Posts : 174677
2014-04-11


Back to top Go down

Đeneral Šojgu dobio pedalu iz Armenije - Page 2 Empty Re: Đeneral Šojgu dobio pedalu iz Armenije

Post by RayMabus Mon 19 Feb - 5:03

Indija marljivo radi na povećanju svoje prisutnosti u trgovini oružjem i natjecanju s moćnim nacijama poput Rusije i Kine. Ova ambicija je dovela do toga da Indija usmjeri svoje napore na prodaju svog oružja domaće proizvodnje afričkim vojskama, koje si često ne mogu priuštiti opremu zapadnjačke proizvodnje. Indija je već postigla određeni uspjeh u ovom sektoru i sada želi to nadgraditi jer se nada da će postati glavni igrač u afričkim poslovima s oružjem.

Indija je razvila i proizvela široku lepezu oružja i obrambenih sustava, od malog oružja do sofisticiranih zrakoplova. Oni su stavljeni na raspolaganje afričkim vojskama po djeliću cijene njihovih zapadnih kolega, što ih čini privlačnom opcijom za siromašnije nacije. Indija je također napravila velike korake u pružanju održavanja i podrške za svoje oružane sustave, čineći ih pouzdanom i ekonomičnom opcijom za afričke vojske.

Indija se nada iskoristiti svoju sve veću prisutnost u Africi kako bi ne samo prodala više svog domaćeg hardvera nego i kako bi dobila pristup novim tržištima i dodatno ojačala svoju globalnu prisutnost. Indija je već napravila snažan prodor na afričko tržište oružja i uvjerena je da, s odgovarajućim strategijama, može postati glavni igrač u tom sektoru i natjecati se s Rusijom i Kinom za poslove s oružjem.

Indija je uložila milijarde u svoj obrambeni sektor u nastojanju da postane manje ovisna o uvozu, uključujući iz Rusije, dok se suočava s Kinom na njihovoj spornoj granici.

Indijska prodaja oružja Africi porasla je posljednjih godina, budući da Indija nastoji proširiti svoj utjecaj na kontinentu. Indijski izvoz oružja u Afriku prvenstveno je bio usmjeren na malo oružje, streljivo i drugu vojnu opremu. Međutim, Indija je također uspjela osigurati neke značajne ugovore za prodaju većih sustava naoružanja, uključujući mornarička plovila i zrakoplove.

Jedan od primarnih razloga iza povećane prodaje oružja Indije Africi je njezina želja da se suprotstavi rastućem utjecaju Kine u regiji. Indija se natječe s Kinom za utjecaj u Africi i pokušava se pozicionirati kao pouzdan partner afričkim državama. Prodajući oružje afričkim zemljama, Indija se nada izgraditi jače veze s tim zemljama i povećati svoju prisutnost u regiji.

"S ciljem osnaživanja afričkih zemalja partnera da samostalno ispune svoje obrambene zahtjeve, Indija je predana dijeljenju svoje stručnosti i znanja u obrambenoj proizvodnji, istraživanju i razvoju", dodao je ministar obrane. General pukovnik James Mugira, predstavnik Glavnog stožera obrambenih snaga Ugande, rekao je da obrambena i sigurnosna suradnja između Indije i Afrike ostaje područje koje nije u potpunosti iskorišteno i treba mu dati prioritet.

https://www.military.africa/2023/04/india-hopes-to-sell-affordable-weapons-to-africa/
RayMabus
RayMabus

Posts : 174677
2014-04-11


Back to top Go down

Đeneral Šojgu dobio pedalu iz Armenije - Page 2 Empty Re: Đeneral Šojgu dobio pedalu iz Armenije

Post by RayMabus Thu 22 Feb - 14:16

Francuska će opskrbljivati Armeniju sustavima protuzračne obrane i oklopnim vozilima za potrebe obrane - francuski ministar oružanih snaga Sebastien Lecornu na radio postaji RTL.

Lecornu je također rekao da će uskoro doći u službeni posjet Erevanu. Prema ministrovim riječima, Francuska ima odgovornost podržati Armeniju kako bi povećala svoj obrambeni potencijal.

Podsjetimo, Francuska je prošle jeseni Armeniji prebacila oklopna vozila Bastion. Nakon toga su vođeni pregovori dviju zemalja o nabavi radara GM200, kao i lakih sustava protuzračne obrane MISTRAL 3, koji se mogu ugrađivati na automobilska vozila ili koristiti zasebno
RayMabus
RayMabus

Posts : 174677
2014-04-11


Back to top Go down

Đeneral Šojgu dobio pedalu iz Armenije - Page 2 Empty Re: Đeneral Šojgu dobio pedalu iz Armenije

Post by RayMabus Thu 22 Feb - 14:41

Francuski ministar danas će po prvi put posjetiti Armeniju. Armenija raskida svoj povijesni odnos s Rusijom, što Francuska želi iskoristiti da poveća utjecaj prema bivšim ruskim saveznicima, koji uključuju i Moldaviju i srednjoazijske zemlje. S Lecornuom u Armeniju putuju i zastupnici obrambenih kompanija MBDA, Nexter, Safran, Thales i Arquus.


Francuski ministar obrane: Rusima ne ide u ratu pa prijete našim avionima
RayMabus
RayMabus

Posts : 174677
2014-04-11


Back to top Go down

Đeneral Šojgu dobio pedalu iz Armenije - Page 2 Empty Re: Đeneral Šojgu dobio pedalu iz Armenije

Post by RayMabus Thu 22 Feb - 22:32

Ugovor za borbene avione JF-17C Block-III potpisan je za 1,6 milijardi dolara, uključujući avione, obuku i municiju, javili su pakistanski mediji.

Pakistanski aeronautički kompleks je velika kompanija koja proizvodi avione i druge stvari za vojsku u Pakistanu. Pokrenuto je 1971. godine od strane pakistanskih vazduhoplovnih snaga.

JF-17 Thunder Block III, je faktički nadogradnja starije verzije JF-17A Block II, a modernizacija letelice se ogleda 1000+ TRM AESA radar KLJ-7A sa mogućnošću otkrivanja cinjeva na daljinama od 150-220 km.

AZERBEJDŽAN DAJE 1,6 MILIJARDI DOLARA ZA NOVE LOVCE: Izbor Bakua će vas iznenaditi

Dana 22. veljače 2024. objavljeno je da je Azerbajdžan potpisao ugovor vrijedan 1,6 milijardi dolara s Pakistanom za kupnju višenamjenskih borbenih zrakoplova JF-17C Block 3 za azerbajdžanske zračne snage , uključujući zrakoplove, obuku i ubojna sredstva.

https://en.wikipedia.org/wiki/CAC/PAC_JF-17_Thunder

JF-17C Block 3


 Klimov RD-93MA turbofan s naknadnim izgaranjem će na kraju biti zamijenjen Guizhou WS-13  s povećanim potiskom i boljim omjerom potiska i težine.


Azerbejđan ima Migove 29 a on koristi isti motor ko i ovi Pakistanski Migovi 21. Pakistanci su nešto rekli da će ostavit taj ruski motor al svejedno jer Azerbejđanu je ovo zgodno zbog motora jer koristi isti motor kao i njihovi Mig 29 kojeg oni već sad imaju u zračnim snagama.

https://en.wikipedia.org/wiki/Klimov_RD-33#RD-93
RayMabus
RayMabus

Posts : 174677
2014-04-11


Back to top Go down

Đeneral Šojgu dobio pedalu iz Armenije - Page 2 Empty Re: Đeneral Šojgu dobio pedalu iz Armenije

Post by RayMabus Fri 23 Feb - 1:42

146 pakistanskih lovaca JF-17 postali su 'taoci' američkih sankcija


1. rujna 2023


Tijekom 1990-ih dogodio se intrigantan pomak u sferi globalnog vojnog zrakoplovstva. Ruski dizajnerski biro Mikoyan, poznat po vrhunskim projektima zrakoplova, našao se u neočekivanoj nevolji. Umjesto da plasira vlastite zrakoplove diljem svijeta kao što je tradicionalno radio, biro je bio prisiljen prepustiti svoj razvoj Kinezima. Ovaj prijenos tehnologije doveo je do značajne suradnje između Kine i Pakistana, koja je kulminirala početkom proizvodnje borbenog aviona JF-17 Thunder.


Intrigantno je da je motor koji se nalazio u njemu bio RD-93, modificirana varijanta RD-33, krvotok MiG-29. Nakon niza pregovora i razmatranja, Kina je konačno osigurala prava na proizvodnju RD-93 na vlastitom tlu. Dotičnoj je ruskoj korporaciji u zamjenu za ovaj ustupak isplaćena pozamašna svota, što joj je omogućilo nastavak postojanja. Unatoč tome, otkako su se ti događaji dogodili, došlo je do značajnog protoka vremena, s mnogim promjenama koje su se odvijale nakon toga.

JF-17, široko priznat kao ključna komponenta pakistanskih zračnih snaga, održava snažnu prisutnost, sa 146 operativnih jedinica koje su trenutno u optjecaju. Ovaj određeni model borbenog zrakoplova izvorno je izrađen unutar industrijskih granica Kine. Međutim, proizvodni krajolik doživio je značajnu transformaciju kada je nakon toga pokrenut zajednički pothvat u Pakistanu. Ovaj zajednički poduhvat učinkovito je olakšao uspješnu domaću proizvodnju ovih zastrašujućih strojeva na dulje vrijeme.

Trenutačno se JF-17 može smatrati zastarjelim, no važno je napomenuti da je Kina već napredovala do treće modifikacije ovog modela. Ova ažurirana verzija značajno nadmašuje svoju prethodnicu u svakom aspektu. Unatoč tome, raniji modeli ovih lovaca i dalje su u službi, jer su zadržali svoju sposobnost izvršavanja misija koje su im dodijeljene.


Suprotno početnim očekivanjima, utvrđeno je da značajan dio JF-17 nije operativan. Glavni uzrok, prema analizi stručnjaka, nalazi se u ruskom motoru. Ključno je razumjeti da, unatoč tome što je sam motor lišen bilo kakvih inherentnih tehničkih nedostataka, to ne negira potrebu za redovitim održavanjem i servisom.

Kako su izvijestili novinari EurAsian Timesa, pakistanski dužnosnici uputili su zahtjev svojim kineskim kolegama da počnu s održavanjem motora. Međutim, razlozi koji stoje iza nevoljkosti Kine da se pozabavi tim pitanjem ostaju zagonetni. Kako vrijeme prolazi, zrakoplovi ostaju prizemljeni, uzrokujući značajne smetnje. Posljedično, situacija je izazvala reakciju ruskih predstavnika Klimov UEC-a, koji su izrazili svoju potencijalnu spremnost da pruže pomoć pakistanskim vlastima.

U blizini gdje je motor RD-93 nastao, otvara se opipljiva prilika za pokretanje proizvodnje rezervnih dijelova. Međutim, značajna prepreka nazire se u obliku Rosoboronexporta, subjekta zaduženog za prodaju komponenti, usluge popravka i razne druge obveze, koji trenutno čami pod teretom američkih sankcija. Strah koji obuzima pakistanske vlasti zbog mogućih sekundarnih sankcija, ako se odluče izravno surađivati ​​s Rusijom, je opipljiv. Shodno tome, lovci ostaju prizemljeni, unatoč dostupnosti rezervnih dijelova, a problem ostaje neriješen.

Trenutno su JF-17 opremljeni kineskim radarima KLJ-10 i protuzračnim projektilima srednjeg dometa SD-10 / PL-12, koji posjeduju sustav aktivnog navođenja. Prema odredbama sporazuma o vojno-tehničkoj suradnji s Kinom, početna serija od 50 lovaca isporučena je s kineskim radarskim sustavima. Nakon toga, zrakoplov je prošao kroz niz poboljšanja, integrirajući mješavinu avionike i radara razvijenih u Pakistanu, u kombinaciji s europskim radarima.


146 pakistanskih lovaca JF-17 postali su 'taoci' američkih sankcija


Evo još jedne slike koja prikazuje usporedbu veličina:Đeneral Šojgu dobio pedalu iz Armenije - Page 2 Main-qimg-76256c1cdc463d377dc23ba6e1d79727
Kao što možete vidjeti, JF-17 je znatno manji od Su-27 s pogonom Al-31F, ali je po veličini blizak Mig-29 s pogonom RD-93. Mig-29 je ipak znatno veći i teži od JF-17.


[ltr]Ovaj modularni pristup proširen je na trup motora JF-17. Zbog toga je savršeno moguće vidjeti buduće verzije JF-17 koje će pokretati francuski Snecma M88 iz Rafalea, europski Eurofighter EJ-2000 ili WS-13A iz Kine.[/ltr]

[ltr]Dakle, to dopušta PAF-u da zamijeni RD-93 za drugi motor ako se ukaže potreba. Pred PLAAF-om već lete lovci s motorom WS-13 iz Kine.[/ltr]

[ltr]Budući trendovi mogli bi sadržavati neke zanimljive moguće razvoje u motoru JF-17:[/ltr]

Zašto JF-17 koristi ruski a ne kineski motor? Je li Kina nesposobna izgraditi učinkovite mlazne motore?
RayMabus
RayMabus

Posts : 174677
2014-04-11


Back to top Go down

Đeneral Šojgu dobio pedalu iz Armenije - Page 2 Empty Re: Đeneral Šojgu dobio pedalu iz Armenije

Post by RayMabus Fri 23 Feb - 2:32

Koliko košta jedinica JF-17 Thunder?

JF-17 koštaju otprilike 25 milijuna dolara svaki, tako da prijavljenih 664 milijuna dolara za desetak najnaprednijih mlaznjaka Block 3 i pratećeg naoružanja, dijelova i podrške.
RayMabus
RayMabus

Posts : 174677
2014-04-11


Back to top Go down

Đeneral Šojgu dobio pedalu iz Armenije - Page 2 Empty Re: Đeneral Šojgu dobio pedalu iz Armenije

Post by RayMabus Fri 23 Feb - 2:57

JF-17 je okosnica i radni konj PAF-a, nadopunjujući Lockheed Martin F-16 Fighting Falcon po približno upola nižoj cijeni, s varijantom Block II koja košta 25 milijuna dolara. JF-17 je primljen u PAF u veljači 2010. 

Pedeset osam posto konstrukcije zrakoplova JF-17, uključujući njegov prednji trup, krila i vertikalni stabilizator, proizvodi se u Pakistanu, dok se četrdeset dva posto proizvodi u Kini, a završna montaža i serijska proizvodnja odvijaju se u Pakistanu.  U 2015. Pakistan je proizveo 16 JF-17. Od 2016. PAC ima kapacitet za proizvodnju 20 JF-17 godišnje. Do travnja 2017. PAC je proizveo 70 zrakoplova Block 1 i 33 zrakoplova Block 2 za PAF.

U prosincu 2020. PAC je započeo serijsku proizvodnju naprednijeg Block 3 inačica zrakoplova s ​​radarom s aktivnim elektroničkim skeniranjem (AESA), snažnijim ruskim motorom Klimov RD-93MA.

Do 1989. godine, zbog ekonomskih sankcija od strane SAD-a, Pakistan je napustio projekt Sabre II , studiju dizajna koja je uključivala američkog proizvođača zrakoplova Grumman i Kinu, te je odlučio redizajnirati i unaprijediti Chengdu F-7 ( kineski Mig-21 ).

U veljači 1998. Pakistan i Kina potpisali su pismo namjere koje pokriva razvoj konstrukcije aviona. Ruski Klimov ponudio je varijantu turboventilatorskog motora RD-33 za pogon lovca.

Proizvodnja prototipa započela je u rujnu 2002.; maketa FC-1/Super 7 u punoj veličini prikazana je na Airshow China u studenom 2002. Prva serija Klimov RD-93 turboventilatorskih motora koji će pokretati prototipove također je isporučena 2002. Prema dužnosniku China National Aero-Technology Import & Export Corporation (CATIC), niska cijena JF-17 je posljedica toga što su neki od sustava na brodu prilagođeni onima Chengdu J-10.

Rusija je u kolovozu 2007. potpisala ugovor o ponovnom izvozu 150 motora RD-93 iz Kine u Pakistan za JF-17.  Godine 2008. PAF je izvijestio da nije u potpunosti zadovoljan motorom RD-93 i da će pokretati samo prvih 50 zrakoplova; navodno je moguće da su napravljeni dogovori za novi motor, navodno Snecma M53-P2. Mikhail Pogosyan, voditelj dizajnerskih biroa MiG-a i Suhoja, preporučio je ruskoj vojnoj izvoznoj agenciji Rosoboronexport da blokira prodaju motora RD-93 Kini kako bi se spriječila izvozna konkurencija JF-17 protiv MiG-29.

Prema dužnosniku Rosoboronexporta na Airshow China 2010, održanom 16. i 21. studenog 2005. u Zhuhaiju , Kina, Rusija i Kina potpisale su ugovor vrijedan 238 milijuna dolara za 100 motora RD-93 s opcijama za još 400 motora razvijenih za FC-1. 

U srpnju 2020., unatoč indijskom prosvjedu, ruska državna United Engine Corporation razvila je novi motor RD-93MA za lovca JF-17 koji gradi Pakistan.

Guizhou Aero Engine Group razvija novi turboventilatorski motor, WS-13 Taishan , od 2000. kako bi zamijenio RD-93. Temelji se na RD-33 i uključuje nove tehnologije za povećanje performansi i pouzdanosti. 

Godine 2015. predstavnik PAC-a rekao je da će Pakistan nastaviti koristiti motor RD-93 na svojim lovcima. Izvješća lokalnih medija u siječnju 2016. govorila su da Rusija planira prodati motore za JF-17 izravno Pakistanu. Prema predstavniku PAC-a, Pakistan želi surađivati ​​s Rusijom u razvoju i popravku motora.

Mala serijska proizvodnja JF-17 s jednim sjedalom i jednim motorom započela je u Kini u lipnju 2006. Prva dva zrakoplova proizvedena u malim serijama isporučena su 2. ožujka 2007. i prvi put su poletjela u Pakistan 10. ožujka.

U ožujku 2023. prva serija zrakoplova JF-17C Block 3 uvedena je u pakistanske zračne snage.

U srpnju 2015. Mianmar je naručio 16 Block 2 JF-17 od Pakistana i Kine za približno 560 milijuna dolara. Krajem 2015. Mianmar je naručio 16 rezervnih motora RD-93 iz Rusije , koji su primljeni 2018. i 2019.

U siječnju 2008. Azerbajdžan je započeo pregovore s Pakistanom o mogućoj prodaji JF-17 Azerbajdžanu.  U 2015., azerbajdžanske zračne snage pregovarale su s Kinom o nekoliko desetaka JF-17 u vrijednosti od otprilike 16 do 18 milijuna američkih dolara svaki. 

U prosincu 2018., Turan , neovisna azerbajdžanska novinska agencija, izvijestila je da su pregovori između Azerbajdžana i Pakistana o kupnji borbenih zrakoplova JF-17 Block II pri kraju. 

Dana 22. veljače 2024. objavljeno je da je Azerbajdžan potpisao ugovor vrijedan 1,6 milijardi dolara s Pakistanom za kupnju višenamjenskih borbenih zrakoplova JF-17C Block 3 za azerbajdžanske zračne snage , uključujući zrakoplove, obuku i ubojna sredstva. 

Kongo — U ožujku 2023. objavljeno je da Kina šalje JF-17 Demokratskoj Republici Kongo.

Irak — Irak navodno planira kupnju 12 JF-17 s cijenom od 664 milijuna dolara, kako bi zamijenio svoju zastarjelu flotu F-16.

Malezija — Malezija je povremeno naznačila da bi mogla biti zainteresirana za kupnju JF-17 za Kraljevsko malezijsko ratno zrakoplovstvo (RMAF), kao dio svojih napora da zamijeni svoju flotu MIG-29 ; izvješća o malezijskom interesu za JF-17 pojavila su se 2015., iako je to kasnije demantirano.

U prosincu 2021., JF-17 je navodno ponovno ponuđen RMAF-u, uz procijenjeni popust na cijenu od oko 30%; međutim, ova izvješća ostaju nepotvrđena. [RMAF je na kraju odbio kupiti JF-17 i umjesto toga je naručio 18 mlaznjaka FA-50 Block 20 u ožujku 2023

Nigerijsko ratno zrakoplovstvo : 3 isporučena.

https://en.wikipedia.org/wiki/CAC/PAC_JF-17_Thunder
RayMabus
RayMabus

Posts : 174677
2014-04-11


Back to top Go down

Đeneral Šojgu dobio pedalu iz Armenije - Page 2 Empty Re: Đeneral Šojgu dobio pedalu iz Armenije

Post by RayMabus Fri 23 Feb - 3:07

2007 godine:

Mikhail Pogosyan, voditelj dizajnerskih biroa MiG-a i Suhoja, preporučio je ruskoj vojnoj izvoznoj agenciji Rosoboronexport da blokira prodaju motora RD-93 Kini kako bi se spriječila izvozna konkurencija JF-17 protiv MiG-29.


Zato su te sad Kinezi odjebali pa neće da rade servis Pakistancima iako imaju svoj motor koji je kopija tvoga pa mogu radit i servis al neće nego odjebi i sad Pakistanci moraju rasprodat te svoje avione a radit nove al s kineskim a ne ruskim motorom.
2023 godina:


Suprotno početnim očekivanjima, utvrđeno je da značajan dio JF-17 nije operativan. Glavni uzrok, prema analizi stručnjaka, nalazi se u ruskom motoru. Ključno je razumjeti da, unatoč tome što je sam motor lišen bilo kakvih inherentnih tehničkih nedostataka, to ne negira potrebu za redovitim održavanjem i servisom.

Kako su izvijestili novinari EurAsian Timesa, pakistanski dužnosnici uputili su zahtjev svojim kineskim kolegama da počnu s održavanjem motora. Međutim, razlozi koji stoje iza nevoljkosti Kine da se pozabavi tim pitanjem ostaju zagonetni. Kako vrijeme prolazi, zrakoplovi ostaju prizemljeni, uzrokujući značajne smetnje. Posljedično, situacija je izazvala reakciju ruskih predstavnika Klimov UEC-a, koji su izrazili svoju potencijalnu spremnost da pruže pomoć pakistanskim vlastima.

U blizini gdje je motor RD-93 nastao, otvara se opipljiva prilika za pokretanje proizvodnje rezervnih dijelova. Međutim, značajna prepreka nazire se u obliku Rosoboronexporta, subjekta zaduženog za prodaju komponenti, usluge popravka i razne druge obveze, koji trenutno čami pod teretom američkih sankcija. Strah koji obuzima pakistanske vlasti zbog mogućih sekundarnih sankcija, ako se odluče izravno surađivati ​​s Rusijom, je opipljiv. Shodno tome, lovci ostaju prizemljeni, unatoč dostupnosti rezervnih dijelova, a problem ostaje neriješen.146 pakistanskih lovaca JF-17 postali su 'taoci' američkih sankcija
RayMabus
RayMabus

Posts : 174677
2014-04-11


Back to top Go down

Đeneral Šojgu dobio pedalu iz Armenije - Page 2 Empty Re: Đeneral Šojgu dobio pedalu iz Armenije

Post by RayMabus Fri 23 Feb - 3:13

9. srpnja 2023


Šuška se da je Irak nabavio 12 lovaca JF-17 Thunder Block III, a nagađa se da će cijena biti oko 664 milijuna dolara. Ovi novi dodaci trebali bi preuzeti američke F-16, trenutno jedini tip borbenih zrakoplova u iračkoj službi. Nažalost, ovi F-16 brzo su se pokvarili u neoperativno stanje nakon primopredaje iz SAD-a, zahtijevajući skupe popravke. 

Prije toga, Irak je razmatrao kupnju ruskih zrakoplova. Međutim, s obzirom na stroge sankcije koje je Washington nametnuo ruskom vojno-industrijskom kompleksu, Bagdad je vjerojatno odlučio izbjeći sve potencijalne komplikacije i odlučio se ne surađivati ​​s Moskvom.

Nekoliko je razloga zašto irački F-16 ne lete. Jedan od glavnih razloga je nedostatak rezervnih dijelova i podrške za održavanje. F-16 Irak je kupio od Sjedinjenih Država, a zbog političkih napetosti između dviju zemalja, SAD je oklijevao osigurati Iraku potrebne rezervne dijelove i podršku za održavanje.

Drugi razlog je nedostatak obučenog osoblja za upravljanje i održavanje F-16. Iračke zračne snage bore se s obukom i zadržavanjem kvalificiranih pilota i tehničara, što je rezultiralo nedostatkom kvalificiranog osoblja za upravljanje i održavanje F-16.
Nadalje, zrakoplovi F-16 stare i zahtijevaju opsežno održavanje kako bi ostali operativni. Iračke zračne snage nisu bile u stanju pratiti zahtjeve održavanja F-16, što je rezultiralo smanjenjem njihove operativne spremnosti.

S obzirom na te izazove, Irak se obratio Pakistanu za pomoć u zamjeni svoje zastarjele flote F-16 s JF-17 Thunder, višenamjenskim borbenim zrakoplovom koji su zajednički razvili Kina i Pakistan. JF-17 je isplativa alternativa F-16 i očekuje se da će Iraku pružiti pouzdaniju i održiviju sposobnost protuzračne obrane.

JF-17 je isplativija opcija za Irak od nadogradnje njegove zastarjele flote F-16. JF-17 je relativno jeftin zrakoplov za proizvodnju i održavanje, što ga čini atraktivnom opcijom za zemlje s ograničenim proračunom za obranu.


Neočekivani obrat: pakistanski JF-17 zamjenjuju zastarjelu iračku flotu F-16
RayMabus
RayMabus

Posts : 174677
2014-04-11


Back to top Go down

Đeneral Šojgu dobio pedalu iz Armenije - Page 2 Empty Re: Đeneral Šojgu dobio pedalu iz Armenije

Post by RayMabus Fri 23 Feb - 3:20

Azerbejđan: Ugovor za borbene avione JF-17C Block-III potpisan je za 1,6 milijardi dolara, uključujući avione, obuku i municiju, javili su pakistanski mediji.

Irak 12 aviona za 664 miljona dolara.

A najmanje 24 aviona je naručio Azerbejđan a možda i 30 s obzirom na cijenu i šta valjda uzima nešto i s ovim ruskim motorima koje su i na Mig-29 a Azerbejđan ima Mig-29 i graniči s Rusijom pa mu je lako radit servis motora ako to poželi.

Ovi u Pakistanu su pojeli govno jer su radili avion s ruskim motorom i sad sankcije i sad ne mogu radit održavanje i gledaju se riješit tih a radit novije al s kineskim motorima a ujedno ta Kina radi i pola tog aviona u suradnji s Pakistanom i sad će izbacit Ruse iz posla.
RayMabus
RayMabus

Posts : 174677
2014-04-11


Back to top Go down

Đeneral Šojgu dobio pedalu iz Armenije - Page 2 Empty Re: Đeneral Šojgu dobio pedalu iz Armenije

Post by RayMabus Fri 23 Feb - 3:36

Godine 2021. Pakistan je pristao kupiti 36 višenamjenskih borbenih zrakoplova Chengdu J-10CP od Kine kako bi se suprotstavio Dassault Rafaleu koji je Indija kupila od Francuske .

JF-17 je okosnica i radni konj PAF-a, nadopunjujući Lockheed Martin F-16 Fighting Falcon po približno upola nižoj cijeni, s varijantom Block II koja košta 25 milijuna dolara. JF-17 je primljen u PAF u veljači 2010. 

Pedeset osam posto konstrukcije zrakoplova JF-17, uključujući njegov prednji trup, krila i vertikalni stabilizator, proizvodi se u Pakistanu, dok se četrdeset dva posto proizvodi u Kini, a završna montaža i serijska proizvodnja odvijaju se u Pakistanu. 

Prema dužnosniku China National Aero-Technology Import & Export Corporation (CATIC), niska cijena JF-17 je posljedica toga što su neki od sustava na brodu prilagođeni onima Chengdu J-10.

U tijeku je masovna proizvodnja PAC JF-17 Thunder A Block-3, zrakoplova generacije 4,5 , koji će zamijeniti F-16 kao "kičmu" arsenala pakistanskih zračnih snaga. Nakon svakih 3-5 godina očekuje se proizvodnja novih blokova zrakoplova. Pakistan je u opsežnim pregovorima s Kinom o nabavi između 40 i 60 nadograđenih nevidljivih borbenih zrakoplova pete generacije Shenyang FC-31 (skraćeno J-31). 

https://en.wikipedia.org/wiki/Pakistan_Air_Force

Prema Vladimiru Barkovskom iz Ruske zrakoplovne korporacije MiG (ranije poznatog kao Mikoyan-Gurevich Design Bureau), motori na prototipu zrakoplova su RD-93 . Međutim, Kina već ima motor sličan RD-93, Guizhou WS-13 trenutno instaliran na JF-17 koji ima isti potisak i veličinu kao ruski RD-93. Kina radi na poboljšanoj varijanti nazvanoj WS-13E sa 100 kN (22.000 lb f ) potiska za korištenje na J-31. Lin Zuoming, predsjednik kineskog AVIC-a , rekao je da se nada da će na lovca staviti domaće motore. [Kako Kinezi budu gradili povjerenje u novije, pouzdanije i snažnije domaće motore, možda će moći pokretati J-31 prije nego veći J-20 i u većem broju.

Shenyang Aircraft Corporation službeno je potvrdila da J-31 ugrađuje turboventilatorski motor Guizhou WS-19 , koji ima najveći potisak od 12 tona-sile (117,7  kN ), u usporedbi s originalnim WS-13 čiji je potisak 9 tona-sila (88,3 kN) s naknadnim izgaranjem. Ukupni potisak mlažnjaka je povećan sa 18 tona na 24 tone. Maksimalni borbeni domet ovog mlažnjaka također je proširen na 1.250 km (780 milja), ] a može i superkrstariti.


Vladimir Barkovsky iz Ruske zrakoplovne korporacije MiG izjavio je da, unatoč nekim nedostacima u dizajnu, J-31 "izgleda kao dobar stroj". Iako sadrži značajke koje se već koriste na dizajnu američkih borbenih aviona pete generacije, to "nije kopija, već dobro izrađen domaći dizajn." 

Na svečanosti u siječnju 2024. Pakistan je objavio svoju namjeru nabave zrakoplova J-31.

https://en.wikipedia.org/wiki/Shenyang_FC-31

[th]FC-31 Gyrfalcon[/th]
Đeneral Šojgu dobio pedalu iz Armenije - Page 2 300px-Shenyang_J-31_%28F60%29_at_2014_Zhuhai_Air_Show
Prototip FC-31 na Kineskoj međunarodnoj zračnoj i svemirskoj izložbi 2014
RayMabus
RayMabus

Posts : 174677
2014-04-11


Back to top Go down

Đeneral Šojgu dobio pedalu iz Armenije - Page 2 Empty Re: Đeneral Šojgu dobio pedalu iz Armenije

Post by RayMabus Fri 23 Feb - 3:47

Pakistanske zračne snage, oko 150 JF-17 a to su sve ovi s ruskim motorima a misle ih nadogradit na blok 3 a Rusija pod sankcijama dakle stavljat će postepeno kineskim motor a ove ruske motore za rezervne dijelove jer imaju avione a ne mogu servis radit jer je Rusija pod sankcijama.

https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_active_Pakistan_Air_Force_aircraft


Svi Block 1 i 2 JF-17 planiraju se nadograditi na standard Block 3.
RayMabus
RayMabus

Posts : 174677
2014-04-11


Back to top Go down

Đeneral Šojgu dobio pedalu iz Armenije - Page 2 Empty Re: Đeneral Šojgu dobio pedalu iz Armenije

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Page 2 of 6 Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6  Next

Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum