ex-iskon-pleme
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Đeneral Šojgu kreće na Venezuelu

Go down

Đeneral Šojgu kreće na Venezuelu Empty Đeneral Šojgu kreće na Venezuelu

Post by RayMabus 10/2/2024, 19:49

Venezuela je rasporedila nove trupe blizu granice s Gvajanom

Venezuela je povećala svoju vojnu nazočnost u blizini sporne gvajanske regije Essequibo, potez koji bi mogao eskalirati napetosti sa susjedom oko teritorija na kojem se nalaze velika naftna polja, navodi se u novom izvješću Washingtonskog think tanka.
RayMabus
RayMabus

Posts : 179293
2014-04-11


Back to top Go down

Đeneral Šojgu kreće na Venezuelu Empty Re: Đeneral Šojgu kreće na Venezuelu

Post by RayMabus 10/2/2024, 19:51

Teretni zrakoplov Aviacon Zitotrans IL-76 jutros je sletio u zračnu luku Caracas Maiquetia, dolaskom iz Nouakchotta u Mauritaniji. Zrakoplov je napustio Moskvu 7. veljače i zaustavio se u Sočiju i Tunisu prije nego što je odletio iz Mauritanije u Venezuelu.
RayMabus
RayMabus

Posts : 179293
2014-04-11


Back to top Go down

Đeneral Šojgu kreće na Venezuelu Empty Re: Đeneral Šojgu kreće na Venezuelu

Post by RayMabus 12/2/2024, 12:53

Venezuela šalje najmanje 3000 vojnika, 20 tenkova, nekoliko stotina oklopnih vozila, 30 topova i nove protutenkovske sustave u pogranično područje Gvajane. Također, venezuelanska mornarica kupila je više od 5 iranskih čamaca klase Zulfiqar opremljenih lanserima projektila i planira ih poslati na istočne granice. Bespilotne letjelice Venezuele također će pružiti punu zračnu vatrenu potporu iranskih samoubilačkih letjelica. Opseg vojnih aktivnosti u regiji Gvajane naglo je porastao, a zanimljiva točka je prisutnost iranske vojne tehnologije u velikim razmjerima u ušima Amerike.
RayMabus
RayMabus

Posts : 179293
2014-04-11


Back to top Go down

Đeneral Šojgu kreće na Venezuelu Empty Re: Đeneral Šojgu kreće na Venezuelu

Post by RayMabus 13/2/2024, 17:24

Đeneral Šojgu kreće na Venezuelu AP24043665833740-1707817529-1707831203

Sjedinjene Američke Države zaplijenile su teretni avion Boeing 747, koji je Iran prodao državnoj aviokompaniji Venecuele, što je izazvalo osudu Teherana. Američko ministarstvo pravosuđa objavilo je da je preuzelo kontrolu nad avionom nakon što ga je Argentina prizemljila prije 18 mjeseci. Washington kaže da su prodajom aviona Venecueli 2022. godine prekršene njegove sankcije protiv Teherana. SAD je uveo sankcije iranskoj aviokompaniji Mahan Air zbog njene povezanosti s Korpusom čuvara islamske revolucije“Prodajom aviona venecuelanskom Emtrasuru, Mahan Air je prekršio te sankcije”, dodaje Washington. Nakon sporazuma, Argentina je prizemljila jumbo jet u julu 2022. godine. “Mahan Air, poznat po prijevozu oružja i boraca za Korpus čuvara islamske revolucije i Hezbollaha, prekršio je naša izvozna ograničenja prodajom ovog aviona venecuelanskom teretnom zračnom prijevozniku. Sada je u vlasništvu Vlade SAD-a”, poručio je Matthew S. Axelrod, pomoćnik državnog sekretara zaduženog za provedbu izvoza.

Otkako je SAD 2019. godine počeo nametati svoje najoštrije jednostrane sankcije Iranu, Washington je tretirao Korpus čuvara islamske revolucije – ključnu vojnu i ekonomsku komponentu establišmenta u Iranu, kao “stranu terorističku organizaciju”Iran je brzo osudio ovaj američki potez. Glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova Nasser Kanaani ocijenio je odluku kao “ilegalnu”, naglašavajući kako krši Povelju Ujedinjenih naroda. Između ostalog, obećao je pomoći Caracasu da vrati sporni Boeing. “Islamska Republika Iran najavljuje svoju čvrstu podršku pravnim i diplomatskim naporima Venecuele da povrati vlasništvo i omogući pristup imovini zemlje”, rekao je.

Vlada Venecuele nazvala je zapljenu “sramnom operacijom” i obećala da će “poduzeti sve radnje da se čim prije postigne pravda i osigura vraćanje aviona pravom vlasniku” bez preciziranja na koji će to način uraditi. Administracija teheranskog saveznika Nicolasa Madura osudila je Argentinu zbog “dosluha” sa SAD-om i kršenja međunarodnih aeronautičkih propisa i prava Emtrasura. Američko ministarstvo pravosuđa citiralo je sudske dokumente u kojima se navodi da je registrovani kapetan aviona bivši komandant IRGC-a, dioničar i član odbora Fars Air Qeshma, za koju SAD kaže da je povezana s inozemnim operacijama snaga Quds, ogranaka IRGC-a zaduženog za operacije izvan Irana. Otkako su argentinske vlasti prizemljile avion, SAD pokušava da ga preuzme. Američko ministarstvo pravosuđa saopćilo je da će se ovaj slučaj riješiti nakon što avion američke proizvodnje stigne na Floridu.

SAD zaplijenio avion koji je Iran prodao Venecueli
RayMabus
RayMabus

Posts : 179293
2014-04-11


Back to top Go down

Đeneral Šojgu kreće na Venezuelu Empty Re: Đeneral Šojgu kreće na Venezuelu

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum