ex-iskon-pleme
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Nesvrstani

Page 1 of 2 1, 2  Next

Go down

Nesvrstani Empty Nesvrstani

Post by RayMabus 20/1/2024, 20:23

Putin: Podržavam Pokret nesvrstanih, on ujedinjuje pola planeta i igra važnu ulogu

Predsjednik Rusije Vladimir Putin čestitao je danas održavanje 19. samita Pokreta nesvrstanih u Ugandi i tom prilikom u telegramu koji je uputio ponovio podršku ovom pokretu koji, kako kaže, "s pravom ima značajan značaj autoritet na svjetskoj sceni“.

https://twitter.com/Sprinter99800/status/1748785751012053013
RayMabus
RayMabus

Posts : 171764
2014-04-11


Back to top Go down

Nesvrstani Empty Re: Nesvrstani

Post by RayMabus 20/1/2024, 20:26

Nesvrstani Cvijanovic-uganda

Cvijanović će učestvovati na 19. samitu šefova država i vlada zemalja Pokreta nesvrstanih u Kampali, kao predstavnik zemlje posmatrača, najavljeno je iz Predsjedništva BiH.https://raport.ba/cvijanovic-stigla-u-ugandu-ucestvuje-na-samitu-pokreta-nesvrstanih/
RayMabus
RayMabus

Posts : 171764
2014-04-11


Back to top Go down

Nesvrstani Empty Re: Nesvrstani

Post by RayMabus 20/1/2024, 20:30

Pokret nesvrstanih danas broji 120 članica i 20 država posmatrača, a osnovan je 1961. godine na incijativu jugoslovenskog vođe maršala Josipa Broza Tita u Beogradu.

Bosna i Hercegovina ima status posmatrača, a sam Pokret je izgubio puno od svoga značaja u odnosu na period Hladnog rata. Ipak prisustvo samitima omogućava brojne sastanke i otvara vrata privredne saradnje.


"Nažalost, čini se da nismo mnogo naučili iz prošlosti. Jezik sile, oružja i sukoba i dalje prevladava nad jezikom mira, dijaloga i diplomatije. Previše je sličnosti između opasne ere hladnog rata i današnjeg stanja u svijetu, gdje se požari gase benzinom, a ne razumom i diplomatijom. Kao i tada je, i danas sila ima primat nad međunarodnim pravom, koje za velike države ima vrijednost samo onda kada se poklapa sa njihovim interesima ( čitaj kao pod Komšić )", poručila je.

---

Na sastanku je istaknuto da su bilateralni odnosi dvije strane dobri i prijateljski, bez otvorenih pitanja, te da ima mnogo prostora za unapređenje privrednih veza, kao i saradnje u obostranom interesu u svim relevantnim oblastima.Tokom sastanka Cvijanović je upoznala sagovornika s trenutnim prilikama u BiH, kao i stavovima institucija Republike Srpske i njenih predstavnika na zajedničkom nivou.

Cvijanović se u Kampali sastala sa šefom diplomatije Bjelorusije
RayMabus
RayMabus

Posts : 171764
2014-04-11


Back to top Go down

Nesvrstani Empty Re: Nesvrstani

Post by RayMabus 20/1/2024, 21:51

Za njega je Idi Amin lekovit ko vitamin ...

Nesvrstani Kqfn2CtMZnftHLqZogGMn8LzPnyrgeKavAtYnN-m-ySiRreCzc5Inoy_t2adm53qNvXIZWMv4L6nTpjZaxGWj1dwyrnqAkZ61C90G7TN60vRmYID9PTX5mF4DFIZvvwqt-eu-7HLrYffO1NqDTU0PRE

Prema njemu je Idi Amin
Lekovit  ko vitamin
Al Kapone
Prema njemu je Bokasa
Human kao Vojska spasa
Al Kapone
I Hitlere i Staljine
Zavio je u haljine
Al Kapone
To majka više ne porađa
To se više ne događa
Al Kapone
Svet se deli na pione
Pione i šampioneRayMabus
RayMabus

Posts : 171764
2014-04-11


Back to top Go down

Nesvrstani Empty Re: Nesvrstani

Post by RayMabus 20/1/2024, 21:54

Iako ruski predsjednik Vladimir Putin na sva usta hvali bliske veze između Rusije i Kine, Moskva bi mogla postati previše ovisna o Kini po pitanju trgovine, upozoravaju neki ekonomisti.

Nakon što je Zapad uveo Kremlju sankcije bez presedana zbog invazije na Ukrajinu u veljači 2022. godine, Putin je svijet podijelio na prijateljske i neprijateljske zemlje, ponudivši prvima povoljne trgovinske uvjete za svoj izvoz, od kojih su najvažniji nafta i plin.

Kina je službeno neutralna u Putinovom ratu i - kao prijateljska zemlja - u prosincu je najavila rekordnu trgovinu između dviju zemalja u 2023. godini. Ona je između siječnja i studenog dosegnula vrijednost od 218 milijardi dolara, više nego cijele prethodne godine.

Dio trgovinske ekspanzije između zemalja svodi se na izgradnju naftovoda ESPO (Istočni Sibir - Tihi ocean) između Rusije i Azije, plinovod Snaga Sibira i otvaranje Yamal LNG za proizvodnju, ukapljivanje i otpremu prirodnog ukapljenog plina, kao projekata koji predstavljaju značajnu kinesku investiciju.

Rusija je za Kinu također veliki dobavljač poljoprivrednih proizvoda kao što je pšenica. Moskva je zauzvrat povećala uvoz kineske robe široke potrošnje i industrijske robe, poput automobila, koji su ranije dolazili od zapadnih dobavljača.

No, ruski ekonomisti, Aleksandar Knobel s Instituta Gaidar i Aleksander Firančuk iz Centra za međunarodne trgovinske studije (RANEPA), upozoravaju da ako Peking bude morao birati između Zapada i Rusije, neće favorizirati Moskvu.

U njihovom izvješću, objavljenom 30. prosinca, ističe se kako su glavni trgovinski partneri Kine, poput Europske unije, SAD-a, Japana i Južne Koreje, neprijateljski raspoloženi prema Moskvi i prodaju više proizvoda Kini nego Rusija.

​Dok Kina sada čini gotovo trećinu ruske trgovine, ruski udio u kineskom trgovinskom prometu - 5,1 posto u uvozu i 3,3 posto u izvozu - puno je manji od udjela glavnih neprijateljskih zemalja i postoje rizici od pada trgovine u slučaju sekundarnih sankcija, navodi se u izvješću.

"Kineska ovisnost o opskrbi industrijskom robom iz neprijateljskih zemalja znatno premašuje njezinu ovisnost o uvozu ruskih sirovina", stoji u izvješću. "Postoje rizici od sekundarnih sankcija koje bi utjecale na međusobnu trgovinu između Kine i Rusije, osobito ako budu nametnute pojedinačnim tvrtkama".

Chris Weafer, glavni izvršni direktor strateške konzultantske tvrtke Macro-Advisory Ltd, koja se fokusira na Rusiju i regiju Euroazije, rekao je za Newsweek da je, nakon čitavog desetljeća okretanja prema Aziji, Rusija jednako ovisna o Kini u trgovini kao što je bila prema Zapadu 2014. godine.

Povećanje prometa između dviju zemalja pomoglo je u spašavanju ruskog gospodarstva suočenog sa sankcijama uvedenim zbog rata u Ukrajini, no mnogi dužnosnici i poslovni lideri u Rusiji zabrinuti su da taj aranžman mnogo više odgovara Kini nego Rusiji.

"Dok Kina željno kupuje energiju i robu te prodaje robu kineske proizvodnje ruskom tržištu, što sve odgovara Pekingu, u Rusiju stiže vrlo malo ulaganja, zasigurno nedovoljno da nadomjesti izgubljena ulaganja zapadnih tvrtki i investitora koji izlaze iz zemlje".

Gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanin iznio je na Moskovskom ekonomskom forumu u listopadu svoju zabrinutost u vezi s usmjeravanjem na Istok nakon što su sankcije Rusiji onemogućile pristup zapadnoj trgovini, ulaganjima i tehnologijama.

Sobjanin je rekao da na Istoku "nitko ne želi dijeliti tehnologiju ni vezanu uz strojarstvo, ni uz proizvodnju zrakoplova, ni uz mikroelektroniku."

U međuvremenu su zato, kako bi se smanjila ovisnost o Kini, neki u Rusiji i podržavali i zazivali proširenje skupine zemalja BRICS (Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika), djelomično i zato što bi to Moskvi moglo omogućiti diverzifikaciju trgovinskih partnera.

"Nafta, plin i drugi resursi koji stižu u kineske luke, mogli bi biti osjetljivi na obustavu ili blokadu u slučaju velikog spora s državama G7", kaže Weafer. "Ali Kina sada dobiva dovoljno ključnih zaliha izravno iz Rusije kako bi barem zadržala ekonomičnost rada".

Demonstrirajući njihove bliske veze nakon godine u kojoj se ruski predsjednik sastao sa svojim kineskim kolegom i u Moskvi i u Pekingu, kineski predsjednik Xi Jinping je Putinu nedavno poslao novogodišnju poruku solidarnosti, rekavši da je "uzajamno korisna suradnja nastavila postizati nove rezultate".


https://www.ex-iskon-pleme.com/t56846-brat-xi-guzi-malog-liliputina#google_vignette
RayMabus
RayMabus

Posts : 171764
2014-04-11


Back to top Go down

Nesvrstani Empty Re: Nesvrstani

Post by RayMabus 20/1/2024, 21:57

U međuvremenu su zato, kako bi se smanjila ovisnost o Kini, neki u Rusiji i podržavali i zazivali proširenje skupine zemalja BRICS (Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika), djelomično i zato što bi to Moskvi moglo omogućiti diverzifikaciju trgovinskih partnera.


A ti drugi ( koji nisu Kina ) su u osnovi Nesvrstani.


Prema njemu je Idi Amin
Lekovit  ko vitamin
Al Kapone
Prema njemu je Bokasa
Human kao Vojska spasa
Al Kapone
I Hitlere i Staljine
Zavio je u haljine
Al Kapone
To majka više ne porađa
To se više ne događa
Al Kapone
Svet se deli na pione
Pione i šampione

Ja san van lipo reka prije godinu dana davno prije nego šta je ovo počelo da ako vidim još jednom Komšića na toj poziciji da će cijela Europa plivati u moru krvi i onda postavio uvjet ili izborni zakon ili ograničenje mandata na dva ko u Americi i onda se Komšić ne bi mogao kandidirati.

Amerikancima puna usta borba protiv korupcije a šta je vijećni mandat nego upravo to al eto njima ne odgovara jer neće doć onda njihov pa onda ništa i tko te jebe.

Lipo san vam se potpisa dole ispod tog posta od prije godinu dana i rekao ne bio ja to ako to ne bude tako.

General GF s pet zvjezdica, pripadnik Aštar komande i pripadnik anđeoske hijerarhije Znanja.https://www.ex-iskon-pleme.com/t56185-sad-vise-nikome-nije-smijesno
RayMabus
RayMabus

Posts : 171764
2014-04-11


Back to top Go down

Nesvrstani Empty Re: Nesvrstani

Post by RayMabus 20/1/2024, 22:11

Nesvrstani 2024-01-19T131734Z_82298070_RC2XK5AI9G6V_RTRMADP_3_UGANDA-DIPLOMACY-1705671187

Kenijski predsjednik William Ruto razgovara s etiopskim premijerom Abiyjem Ahmedom dok predsjednik Ekvatorijalne Gvineje Teodoro Obiang Nguema Mbasogo gleda na 19. summit Pokreta nesvrstanih (NAM) u Kampali, Uganda, 19. siječnja 2024.

Čelnici zemalja Pokreta nesvrstanih (NAM) osudili su izraelsku vojnu kampanju na Pojas Gaze i zatražili trenutni prekid vatre tijekom summita 120-članog bloka. "Od 7. listopada svjedočili smo jednom od najokrutnijih genocidnih činova koje je povijest ikada zabilježila", rekao je potpredsjednik Kube, Salvador Valdes Mesa, u govoru izaslanicima u petak u glavnom gradu Ugande, Kampali.


Pokret nesvrstanih kritizira izraelski rat protiv Gaze na summitu u Kampali
RayMabus
RayMabus

Posts : 171764
2014-04-11


Back to top Go down

Nesvrstani Empty Re: Nesvrstani

Post by YekeYeke 20/1/2024, 22:58

Longi

https://www.youtube.com/watch?v=bJNiMNUSrw8
YekeYeke
YekeYeke

Male
Posts : 561
2019-05-13


Back to top Go down

Nesvrstani Empty Re: Nesvrstani

Post by RayMabus 20/1/2024, 23:48

Republika Bjelorusija članica je Pokreta nesvrstanih od 1998. godine.

Nesvrstani 24.01.19_Aleinik_belarus
RayMabus
RayMabus

Posts : 171764
2014-04-11


Back to top Go down

Nesvrstani Empty Re: Nesvrstani

Post by RayMabus 20/1/2024, 23:50

Nesvrstani 1200px-NAM_Members.svg

https://en.wikipedia.org/wiki/Non-Aligned_Movement
RayMabus
RayMabus

Posts : 171764
2014-04-11


Back to top Go down

Nesvrstani Empty Re: Nesvrstani

Post by RayMabus 20/1/2024, 23:52

Od svibnja 2011. bilo je 120 država , uključujući 1 europsku  - Bjelorusiju (koja je, međutim, članica vojne organizacije CSTO ), 37 azijskih , 53 afričke , 26 američkih , 3 oceanske.


Nesvrstani 210px-ODKB_souzOrganizacija Ugovora o kolektivnoj sigurnosti
RayMabus
RayMabus

Posts : 171764
2014-04-11


Back to top Go down

Nesvrstani Empty Re: Nesvrstani

Post by RayMabus 21/1/2024, 00:13

Nesvrstani 1280px-Europe-blocs-49-89x4.svg

Istočni blok

Nesvrstani 270px-Cold_War_border_changes
Promjene državnih granica nakon raspada Istočnog bloka
RayMabus
RayMabus

Posts : 171764
2014-04-11


Back to top Go down

Nesvrstani Empty Re: Nesvrstani

Post by RayMabus 21/1/2024, 00:32

Završetkom Hladnog rata, Pokret nesvrstanih se transformirao. Raspad Jugoslavije (istaknuti član utemeljitelj) 1991.–1992. također je utjecao na Pokret; redoviti ministarski sastanak Pokreta, održan u New Yorku tijekom redovnog godišnjeg zasjedanja Opće skupštine Ujedinjenih naroda 1992. godine, suspendirao je članstvo Jugoslavije. Različite države nasljednice Jugoslavije izrazile su malo interesa za članstvo, iako sve osim Slovenije , Sjeverne Makedonije i Kosova (tj. Bosne i Hercegovine , Hrvatske , Crne Gore i Srbije ) zadržavaju status promatrača. Indija, još jedna članica utemeljiteljica, čini se da je smanjila svoj naglasak na Pokretu. 

Godine 2004. Malta i Cipar prestali su biti članovi kada su se pridružili Europskoj uniji , kao što je bilo potrebno. Azerbajdžan i Fidži su najnoviji članovi, oba su se pridružila Pokretu 2011. Azerbajdžan i Bjelorusija , koji su se pridružili 1998., tako ostaju jedini članovi NAM-a na europskom kontinentu.

U srpnju 2020., indijski ministar vanjskih poslova Subrahmanyam Jaishankar rekao je tijekom intervjua; "nesvrstanost je bila pojam određenog doba i određenog, da tako kažem, geopolitičkog krajolika". 

Indija i Pokret nesvrstanih
RayMabus
RayMabus

Posts : 171764
2014-04-11


Back to top Go down

Nesvrstani Empty Re: Nesvrstani

Post by RayMabus 21/1/2024, 00:47

Uganda je danas preuzela predsjedanje Pokretom nesvrstanih (NAM). Uganda je preuzela vodstvo od Azerbajdžana tijekom tekućeg 19. samita šefova država i vlada NAM-a u kongresnom centru Speke Resort, Munyonyo. Predsjedavanje traje tri godine.
-
Nj.E. Bayramov otkrio je da su se na ministarskom sastanku održanom u Bakuu u srpnju 2023. dogovorili proslijediti zahtjev Južnog Sudana, jedine države nečlanice NAM-a s afričkog kontinenta, za punopravno članstvo u pokretu. "Primanje Južnog Sudana bit će prvo proširenje članstva NAM-a u 13 godina, čime će broj članova porasti na 121. To dokazuje sve veću važnost našeg pokreta u sustavu međunarodnih odnosa."
-
Pokret je dobio najveću snagu 1950-ih i ranih 1960-ih, kada je međunarodna politika nesvrstanosti postigla velike uspjehe u dekolonizaciji, razoružanju, suprotstavljanju rasizmu i protivljenju apartheidu u Južnoj Africi, te se održala tijekom cijelog Hladnog rata, unatoč nekoliko sukoba među članicama, i unatoč tome što su neke članice razvile bliže veze sa Sovjetskim Savezom, Kinom ili Sjedinjenim Državama. U godinama nakon završetka Hladnog rata 1991. godine, pokret se usredotočio na razvoj multilateralnih veza i veza kao i jedinstva među nacijama svijeta u razvoju, posebno onima na globalnom jugu.
-
Uganda preuzima predsjedavanje NAM-om
RayMabus
RayMabus

Posts : 171764
2014-04-11


Back to top Go down

Nesvrstani Empty Re: Nesvrstani

Post by RayMabus 21/1/2024, 01:50

Nesvrstani Image560x340cropped_3666

Glavni tajnik UN-a António Guterres ponovio je svoj poziv na humanitarni prekid vatre u Gazi i bezuvjetno oslobađanje svih talaca, u obraćanju na posljednjem summitu Pokreta nesvrstanih (NAM).

G. Guterres je rekao da "vrtlog neizvjesnosti i nestabilnosti" u današnjem svijetu nudi nove prilike za zemlje i organizaciju da vode put prema dubljoj suradnji i zajedničkom globalnom bogatstvu - što je tema summita.

Budući da globalno blagostanje ovisi o miru koji zahtijeva institucije koje odražavaju današnji svijet, ukazao je na potrebu reforme tijela kao što je Vijeće sigurnosti UN -a koje je “paralizirano geopolitičkim podjelama koje blokiraju učinkovita rješenja”.

https://news.un.org/en/story/2024/01/1145732
RayMabus
RayMabus

Posts : 171764
2014-04-11


Back to top Go down

Nesvrstani Empty Re: Nesvrstani

Post by RayMabus 21/1/2024, 03:48

Osim provođenja pomorskih vježbi, Peking i Moskva sudjelovali su u nizu diplomatskih aktivnosti u Africi. Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov, koji ga nikada prije nije posjetio, četiri puta je posjetio 2022. i u prvoj polovici 2023., posjetivši 14 zemalja.

Afrički stručnjaci slažu se da Kina i Rusija imaju nejednak utjecaj, s tim da je prva daleko utjecajnija. Rusija možda ima "povijesnu privlačnost" zbog hladnoratovske potpore Sovjetskog Saveza nacionalno-oslobodilačkim pokretima, ali ona brzo blijedi. Neki stručnjaci vide Kinu kao toliko naprednu u Africi da Rusija riskira da je se ne shvati ozbiljno. Kineska prisutnost je velika i široka, obuhvaćajući diplomatsku, sigurnosnu i gospodarsku sferu. Ruski je daleko uži, fokusiran na prodaju oružja, pružanje sigurnosti prijateljskim vladama i iskorištavanje mineralnih i energetskih resursa kontinenta.

S veleposlanstvima u sve 54 afričke zemlje, diplomatska prisutnost Kine u Africi znatno je jača od one Rusije, koja ima 39 veleposlanstava. Čak i u zemljama u kojima obje imaju veleposlanstva, kinesko je često puno veće. Američki dužnosnik u Keniji, na primjer, primijetio je da Kina tamo ima tri obrambena atašea, dok Rusija nema nijednog. Opadajući diplomatski utjecaj Rusije u Africi bio je vidljiv na samitu Rusije i Afrike u srpnju 2023. Iako je 49 od 54 afričke zemlje poslalo izaslanstva, nazočilo je samo 17 šefova država, oštro manje od 43 koji su prisustvovali prvom takvom summitu 2019.

Ministar vanjskih poslova Lavrov, koji nikada nije posjetio Afriku prije ruske invazije na Ukrajinu 2022., četiri puta je posjetio Afriku u prvih 18 mjeseci nakon početka rata. U srpnju 2022. Lavrov je posjetio Egipat, Kongo-Brazzaville, Ugandu i Etiopiju, a sastao se s čelništvom Afričke unije (AU) u Addis Abebi u Etiopiji. U dva posjeta tijekom prve polovice 2023. Lavrov je dva puta posjetio Južnu Afriku te Eswatini (Swaziland), Angolu, Eritreju, Mali, Mauritaniju, Sudan, Keniju, Burundi i Mozambik. Konačno, predstavljao je Putina na summitu BRICS-a u kolovozu 2023. u Južnoj Africi, koji je ruski predsjednik preskočio zbog tjeralice koju je za njim izdao ICC.


Lavrov se vraća u Afriku
RayMabus
RayMabus

Posts : 171764
2014-04-11


Back to top Go down

Nesvrstani Empty Re: Nesvrstani

Post by RayMabus 21/1/2024, 03:59

Odnosi Afrike i Sovjetskog Saveza su diplomatski, politički, vojni i kulturni odnosi između Sovjetskog Saveza i Afrike od 1945. do 1991. Sovjeti su se malo zanimali sve do dekolonizacije Afrike 1950-ih i ranih 1960-ih, što je stvorilo prilike za širenje njihovih utjecaj. Afrikanci nisu bili prijemčivi za sovjetski model društveno-ekonomskog razvoja. Umjesto toga, Sovjeti su nudili financijsku pomoć, streljivo i kredite za kupnju iz sovjetskog bloka, izbjegavajući pritom izravno sudjelovanje u oružanim sukobima. Sklopljeni su privremeni savezi s Angolom i Etiopijom . Raspad Sovjetskog Saveza 1991. ostavio je njegovu državu nasljednicu , Rusiju , sa znatno smanjenim utjecajem.

Kremlj je vidio priliku i postavio četiri cilja vanjske politike u vezi s Afrikom. Prvo je želio trajnu prisutnost na kontinentu, uključujući lučke objekte u Indijskom oceanu . Drugo, željela je dobiti glas u afričkim poslovima, prvenstveno podupiranjem lokalnih komunističkih partija i pružanjem ekonomske i vojne pomoći vladama. Treće, htjela je potkopati utjecaj Zapada/NATO-a. Međutim, Kremlj nije bio voljan poslati sovjetske trupe zbog straha od velike eskalacije s NATO silama. Fidel Castro poslao je 300.000 kubanskih vojnika u Afriku da podrže kolege revolucionare protiv zapadnog imperijalizma. Kremlj je smatrao da je Castrov avanturizam opasan, ali ga nije mogao zaustaviti. I konačno, nakon 1962., bila je uključena u gorku polemiku s Kinom za utjecaj i kontrolu lokalnih radikalnih pokreta. 

Pasivno oslanjanje na sovjetski model razvoja nije uspjelo zbog nepouzdanosti lokalnih vođa, a do krize u Kongu Kremlj je naučio da je bitno pronaći i promovirati ideološki pouzdane vođe, kojima je potrebna sovjetska pomoć da izgrade dovoljno vojne snage kontrolirati svoju zemlju.

Odnosi Afrike i Sovjetskog Saveza
RayMabus
RayMabus

Posts : 171764
2014-04-11


Back to top Go down

Nesvrstani Empty Re: Nesvrstani

Post by RayMabus 21/1/2024, 04:38

Srbija u lobiranju afričkih prestonica koristi proveren argument: Titovo nasleđe. Nakon raskida veza sa SSSR-om 1948. godine, jugoslovenski državnik Josip Broz Tito bio je jedan od osnivača Pokreta nesvrstanih. Tito je bio figura uticajnog zaštitnika, koja još uvek ima određeni uticaj u Africi, pogotovo u vreme ruskog rata u Ukrajini, povodom kog mnoge afričke države oprezno zauzimaju neutralni stav.

Od Dakara do Alžira, Beograd u Africi igra na šarm
RayMabus
RayMabus

Posts : 171764
2014-04-11


Back to top Go down

Nesvrstani Empty Re: Nesvrstani

Post by RayMabus 21/1/2024, 04:42

Srbijanski predsednik Aleksandar Vučic izjavio je danas da će Srbija morati da bude neupredivo prisutnija u Africi jer trenutno ima samo 12 funkcionalnih ambasada na tom kontinentu.


Srbija će morati da bude neuporedivo prisutnija u Africi
RayMabus
RayMabus

Posts : 171764
2014-04-11


Back to top Go down

Nesvrstani Empty Re: Nesvrstani

Post by RayMabus 21/1/2024, 05:45

Povijesni odnosi odnosili su se uglavnom na Indiju i istočnu Afriku. Međutim, u modernim danima - i sa širenjem diplomatskih i trgovačkih predstavništava - Indija je sada razvila veze s većinom afričkih naroda. Trgovina između Indije i Afrike iznosila je 62,66 milijardi USD (2017. – 2018.), čineći Indiju četvrtim najvećim trgovinskim partnerom Afrike.


Razvoj suvremenih odnosa prošao je kroz dva glavna razdoblja. U razdoblju kolonijalizma i oslobodilačkih ratova jačaju politički odnosi. Na početku Hladnog rata , mnoge su se afričke zemlje pridružile pokretu nesvrstanih koji su pokrenuli Egipat , Gana , Indija , Indonezija i Jugoslavija.

Tijekom godina dekolonizacije Indija je izvršila značajan politički i ideološki utjecaj u Africi kao uzor i predvodnik Pokreta nesvrstanih. Ali sposobnost Indije da razvije širu stratešku ulogu u Africi tijekom 20. stoljeća bila je podložna nekoliko ograničenja. Utjecaj Indije bio je ograničen financijskom slabošću i gospodarskom politikom okrenutom prema unutra. Njezino opredjeljenje za dekolonizaciju nenasilnim sredstvima učinilo ga je relativno nevoljkim u pružanju vojne pomoći pokretima nacionalnog oslobođenja.

U srpnju 2019. ministrica financija najavila je da će Indija otvoriti veleposlanstva u 18 afričkih zemalja. To bi rezultiralo time da se indijska veleposlanstva nalaze u 47 od 54 afričke zemlje. Pet novih veleposlanstava otvoreno je u Ruandi, Džibutiju, Ekvatorijalnoj Gvineji, Republici Gvineji i Burkini Faso u 2018.-19., i osam novih veleposlanstava otvoreno je u Kamerunu, Republici Kongo, Eritreja, Eswatini, Sierra Leone, São Tomé i Príncipe , Togo i Liberija u 2019.-20. Ostalih 5 novih veleposlanstava otvorit će se u Zelenortskim Ostrvima, Čadu, Gvineji Bisau, Mauritaniji i Somaliji.


Odnosi Afrike i Indije

Nesvrstani 500px-Diplomatic_missions_of_India

Diplomatske misije Indije
RayMabus
RayMabus

Posts : 171764
2014-04-11


Back to top Go down

Nesvrstani Empty Re: Nesvrstani

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Page 1 of 2 1, 2  Next

Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum