ex-iskon-pleme
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

uvijek tocim za 80 pezosa

Go down

uvijek tocim za 80 pezosa Empty uvijek tocim za 80 pezosa

Post by debotoijusto 9/1/2024, 20:09

KUBANSKA vlada najavila je kako će upeterostručiti cijene goriva u sklopu borbe s nestašicama i sve dubljom gospodarskom krizom. Rečeno je da će od veljače cijena litre benzina porasti s 25 pezosa (20 američkih centi) na 132 pezosa. Vlada, koja subvencionira mnoga dobra, nada se da će to pomoći u smanjenju deficita.
To je posljednja mjera koja otežava život siromašnim Kubancima. Ministar financija Vladimir Regueiro najavio je da će se cijene dizela i drugih vrsta goriva suočiti sa sličnim povećanjem. Najavio je i poskupljenje struje od 25 posto za velike potrošače u stambenim naseljima, kao i poskupljenja plina.

Istaknuo je kako će vlada otvoriti 29 novih benzinskih postaja koje će prihvaćati plaćanje isključivo u američkim dolarima kako bi se prikupila strana valuta za kupnju goriva na međunarodnim tržištima. "Ove mjere usmjerene su na oživljavanje našeg gospodarstva", rekao je jučer državnoj televiziji.
Kuba je teško pogođena gospodarskim previranjima, koja su izazvana pandemijom koronavirusa, pooštravanjem američkih sankcija posljednjih godina i strukturnim slabostima. Prošlog mjeseca ministar gospodarstva Alejandro Gil kazao je da kubanska komunistička vlada više ne može prodavati gorivo po subvencioniranim cijenama, ističući da je ono "najjeftinije na svijetu".
Ipak, profesor ekonomije Omar Everleny Pérez objasnio je novinskoj agenciji AFP da je benzin na Kubi možda jeftin prema globalnim standardima, ali "vrlo skup" ako se u obzir uzmu plaće Kubanaca. Dodao je da će nova struktura cijena utjecati na "cijelo društvo".
U zemlji u kojoj malo ljudi posjeduje vozila porast cijene goriva ugrozio je nade mnogih koji su željeli nabaviti vozilo. Kuba, koja uvelike ovisi o uvozu, trpi sve veće nestašice hrane, lijekova i robe široke potrošnje u posljednje četiri godine.
Poskupljenje dolazi povrh neobuzdane inflacije koja podiže cijene osnovnih artikala i stagnirajućih plaća državnih službenika, povećavajući pritisak na Kubance koji već jedva spajaju kraj s krajem, piše BBC.
Kriza s gorivom dovela je do stvaranja dugih redova na benzinskim crpkama, koji se ponekad protežu kilometrima, što znači da punjenje vozila benzinom može postati višednevna muka. Javni prijevoz također je ozbiljno pogođen. Prošle godine nestašice su prisilile vladu da otkaže tradicionalnu prvomajsku paradu na Kubi 2023.


https://www.index.hr/vijesti/clanak/kuba-ce-upeterostruciti-cijene-goriva/2527659.aspx
debotoijusto
debotoijusto

Posts : 30366
2014-04-12


Back to top Go down

uvijek tocim za 80 pezosa Empty Re: uvijek tocim za 80 pezosa

Post by debotoijusto 9/1/2024, 20:11

eto
debotoijusto
debotoijusto

Posts : 30366
2014-04-12


Back to top Go down

uvijek tocim za 80 pezosa Empty Re: uvijek tocim za 80 pezosa

Post by RayMabus 9/1/2024, 20:12

Nebitni su. Ako pošalju šta topovskog mesa đeneralu Šojguu da gine za majčicu Rusiju i Putinovu guzicu možda im se Putin smiluje pa im pošalje tanker nafte.

U biti kad malo bolje razmislim ovo je udar na sirotinju pa će biti i više dragovoljaca za generala Šojgua.
RayMabus
RayMabus

Posts : 171726
2014-04-11


Back to top Go down

uvijek tocim za 80 pezosa Empty Re: uvijek tocim za 80 pezosa

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum