ex-iskon-pleme
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Značaj rijetkih metala

Go down

Značaj rijetkih metala Empty Značaj rijetkih metala

Post by immortal 6/12/2023, 11:37

SRBI-


Kina zabranjuje izvoz za elektronsku industriju važnih rijetkih metala germanija i galija
SAD zabrinut


Zabrana bi mogla podići cijene na svjetskim tržištima i možda još gore, dovesti do novih prekida u lancima opskrbe i zakomplicirati krizu s čipovima koja polako prelazi u trajno stanje

Trgovinski rat između SAD-a i Kine
 poprima sve šire razmjere. Nakon niza poteza koji ograničavaju prodaju kineskog hardvera i softvera i velikog pritiska na funkcioniranje tehnoloških kineskih tvrtki na području SAD-a zbog navodnog straha za nacionalnu sigurnost, Kina sve češće i sve intenzivnije odgovara protumjerama .

Najnovija među njima je ovojedna odluka kineskog ministarstva trgovine da od 1. kolovoza ograniči izvoz osam proizvoda galije i šest proizvoda germanije . Iza ove definicije kriju se važni metali neophodni iu poluvodiča , što bi dodatno moglo podići cijene na svjetskim tržištima i možda još gore, dovesti do novih prekida u lancima opskrbe i zakomplicirati industrijsku krizu s čipovima koja polako prelazi u trajno stanje.

Poznavatelji situacije se boje da je ovo samo početak, da bi Kina mogla proširiti popis rijetkih metala kojima će ograničiti izvoz. Ne bi im bilo pri put, istu su metodu primijenili kad su prije 12 godina trgovinski zaratili s oduvijek u mrskom Japanu. Nevolja za cijeli svijet je u činjenici da uz sve veću tehnološku naprednost Kine, ova je zemlja mjesto bogatih nalazišta svih rijetkih metala koji se mogu zamisliti , a neophodni su za elektronsku i posljedičnu, modernu auto i vojnu industriju.


Galij je rijetki metal vrlo niskog tališta i relativno visokog vrelišta , sličan aluminiju, s poluvodičkim svojstvima i nezaobilazan je za izradu elemenata u elektronici, od dioda do integriranih sklopova. Germanij je nezamjenjiv u izradi visokofrekventnih tranzistora, fotodioda, detektora zračenja, u gama-spektometriji…
Širina njihove primjene u današnjoj elektroničkoj industriji je velika i Kina je dominantno najveći proizvođač ovih elemenata . Drugim riječima, nema zemlje koja može zamijeniti njihovu ulogu kad zatvori izvozne kanale.
Inače, cijena ovih rijetkih metala iznosi oko 1500 dolara po kilogramu , što jest puno ali i dalje oko 40 puta manje negoli cijena zlata.


AMERI-


Mnogo buke oko galija, germanija… i elemenata rijetke zemlje?
6. srpnja 2023


Kina će ograničiti izvoz galija i germanija iz razloga nacionalne sigurnosti

Galij i germanij – dva najrjeđa metala u periodičnom sustavu – kradu naslovnice ovog tjedna jer je Kina najavila planove za ograničavanje izvoza metala na temelju nacionalne sigurnosti.
Galij i germanij koriste se u malim, ali često potrebnim količinama u određenim vrstama vrhunskih optičkih vlakana, solarnih ćelija i što je najvažnije, u mikročipovima koji se koriste za kvantno računalstvo, telekomunikacije, električna vozila, obranu i niz drugih kritičnih aplikacija.
Kina dominira globalnom opskrbom i galijem i germanijem, koji su prisutni u Zemljinoj kori u tako niskim koncentracijama da se mogu zamisliti samo kao manji nusprodukti drugih metala, kao što je cink (bez obzira na cijene).
U svjetlu vijesti ovog tjedna, rijetke zemlje također su ponovno dospjele u središte pozornosti s mnogim našim klijentima i drugima u medijima, koji se pitaju mogu li oni biti sljedeći na kineskom popisu zabranjenog izvoza – uostalom, nacija poznata, ali privremeno zaustavio je izvoz rijetkih zemalja u Japan 2010. na vrhuncu teritorijalnog spora.
 


Na to pitanje, vjerujemo da je potencijal da Kina ograniči izvoz rijetkih zemalja ili magneta sada veći nego što je bio prije nego što je povukla karticu germanija i galija, iako je potencijal još uvijek nizak i prema našem mišljenju malo vjerojatan.

Ograničenja izvoza galija i germanija koja je Kina trenutačno predložila su odmazde, kao odgovor na američki Zakon o čipovima i druge politike, i izravno su usmjerene na one industrije i igrače za koje se osjeća da su napadnuti.
U biti, SAD i njegovi saveznici govore Kini "'nema čipsa ili opreme za proizvodnju čipsa za vas", a Kina odgovara ograničavanjem protoka krumpira.

Zaustavljanje izvoza rijetkih metala ili magneta bio bi provokativan potez s kineske strane

Zaustavljanje izvoza rijetkih metala ili magneta bio bi provokativan potez s kineske strane i potez od kojeg ni ona ne bi bila imuna na posljedice.
Posljednji put kad je Kina ograničila izvoz rijetkih metala, to je rezultiralo godinama uništenja potražnje jer su mnogi krajnji korisnici željeli smanjiti svoju potrošnju ili se prebaciti na alternative u godinama koje slijede. Učiniti to sada, kada globalna industrija električnih vozila i vjetroelektrana doživljava procvat, za Kinu bi puno toga stavila na kocku.
Međutim, ono gdje bi ograničenja izvoza galija i germanija mogla kratkoročno utjecati na rijetke zemlje je na strani potražnje.
Ako bi ovaj potez dodatno ograničio dostupnost mikročipova potrebnih za električna vozila i vozila općenito, čime bi se ograničio broj vozila koja se mogu proizvesti u nadolazećim godinama, to bi moglo smanjiti potražnju za magnetima rijetkih zemalja za pogonske motore za električna vozila i druge mikromotore, senzori i zvučnici koji se široko koriste u gotovo svim novim vozilima.
Kao i uvijek, ubuduće ćemo pratiti puls i ažurirati kako se priča bude razvijala.


______________________________________________________________________________

Mogli ste izgraditi što god želite koristeći te resurse unutar Kine i zatim izvoziti taj gotov proizvod. Danas se kao razlog za zabranu izvoza navodi to što galij i germanij imaju dvostruku primjenu, s obzirom na njihovu ulogu u vojnoj tehnologiji. Dakle, izvoz mora biti licenciran pod takvim ograničenjima.10. lis 2023.

_____________________________________________________________ 


Last edited by immortal on 6/12/2023, 11:48; edited 2 times in total

_________________
Bože čuvaj svoj narod u cijelom svijetu. 

Daj da na vrijeme razotkriveni i pokošeni budu mučitelji naši i krvnici.
immortal
immortal

Female
Posts : 22851
2014-04-16

Lokacija: : CROATIA

Back to top Go down

Značaj rijetkih metala Empty Re: Značaj rijetkih metala

Post by immortal 6/12/2023, 11:46

.
.
PALADIJ I PLATINA

 U svom nedavnom istraživačkom izvješću objavljenom danas, Nornickel, najveći svjetski proizvođač paladija i visokokvalitetnog nikla, rekao je da je revidirao deficit tržišta paladija za 2023. s -0,2 Moz na -0,9 Moz.
Tvrtka je dodala da je revidirala sekundarnu opskrbu paladijem s rasta od +9% na pad od 15%, dok će primarna proizvodnja iz Sjeverne Amerike nešto niža od očekivane biti nadoknađena slabijom potražnjom za elektronikom.
Što se tiče tržišta platine, Nornickel očekuje da će pasti u temeljni deficit ove godine.
"Povećanje primarne opskrbe, koje se uglavnom pripisuje otpornosti južnoafričkih rudarskih tvrtki na prekide u opskrbi električnom energijom, neće biti dovoljno da nadoknadi rastuću automobilsku i industrijsku potražnju za platinom, kao ni manje recikliranje", rekli su autori izvješća.
Ono što je važno, tvrtka ove godine vidi deficit na tržištu platine od -0,4 Moz, u usporedbi s prethodnim viđenjem uravnoteženog tržišta zbog niže sekundarne ponude.
Što se tiče 2024., Nornickel očekuje da će se deficit paladija smanjiti na -0,4 Moz usred oporavka sekundarne opskrbe, dok će tržište platine biti relativno nepromijenjeno na -0,3 Moz, budući da će oporavak količine recikliranja biti nadoknađen povećanjem industrijske potražnje u sektoru stakla i elektronike. 
Međutim, Nornickel vidi "značajan" rizik od primarne opskrbe Južne Afrike i Sjeverne Amerike usred potencijalne optimizacije troškova na projektima niske marže.
________________________
zadnjih godina su cijenu paladija koja je bila gotovo jača od cijene zlata srušili gotovo na nivo platine 
red je da se vrati na priješnju vrijednost
________________________________________________________________________________


Zlato nikad nije bilo skuplje, a cijena će mu još porasti.
I ne, to nije dobra vijest

 05. prosinca. 2023.


Povećanje vrijednosti zlata rezultat je očekivanja smanjenja kamata, slabljenja dolara i geopolitičke nesigurnosti.


Zlato je dostiglo rekordno visoku cijenu, s povećanjem od tri posto u vrlo kratkom razdoblju. Trenutno, 28 grama zlata vrijedi 2135 dolara, što predstavlja porast u odnosu na prethodni vrhunac od 2023 dolara.

_________________
Bože čuvaj svoj narod u cijelom svijetu. 

Daj da na vrijeme razotkriveni i pokošeni budu mučitelji naši i krvnici.
immortal
immortal

Female
Posts : 22851
2014-04-16

Lokacija: : CROATIA

Back to top Go down

Značaj rijetkih metala Empty Re: Značaj rijetkih metala

Post by crvenkasti 6/12/2023, 11:59

Ja sam mislio da tog germanija ima samo u Njemačkoj.
crvenkasti
crvenkasti

Male
Posts : 28295
2014-04-17


immortal likes this post

Back to top Go down

Značaj rijetkih metala Empty Re: Značaj rijetkih metala

Post by T. 6/12/2023, 12:16

immortal wrote:Zlato nikad nije bilo skuplje, a cijena će mu još porasti.
I ne, to nije dobra vijest
kako za koga...
tko ima zlata, dobra je...

_________________
Značaj rijetkih metala Unname11
T.
T.

Posts : 16857
2014-04-14

Age : 82

immortal likes this post

Back to top Go down

Značaj rijetkih metala Empty Re: Značaj rijetkih metala

Post by immortal 6/12/2023, 12:30

T. wrote:
immortal wrote:Zlato nikad nije bilo skuplje, a cijena će mu još porasti.
I ne, to nije dobra vijest
kako za koga...
tko ima zlata, dobra je...
:tu 
htjela sam napisati sli nisam

_________________
Bože čuvaj svoj narod u cijelom svijetu. 

Daj da na vrijeme razotkriveni i pokošeni budu mučitelji naši i krvnici.
immortal
immortal

Female
Posts : 22851
2014-04-16

Lokacija: : CROATIA

Back to top Go down

Značaj rijetkih metala Empty Re: Značaj rijetkih metala

Post by RayMabus 17/12/2023, 15:08

Renij je jedan od najrjeđih elemenata u Zemljinoj koriNjegov uobičajeni komercijalni oblik je prah. Ukupna svjetska proizvodnja je između 40 i 50 tona godišnje.

Renij se dodaje visokotemperaturnim superlegurama koje se koriste za izradu dijelova mlaznih motora, koristeći 70% svjetske proizvodnje renija. Druga velika primjena je u platina-renijevim katalizatorima, koji se prvenstveno koriste u proizvodnji bezolovnog visokooktanskog benzina.

https://en.wikipedia.org/wiki/Rhenium
RayMabus
RayMabus

Posts : 172100
2014-04-11


Back to top Go down

Značaj rijetkih metala Empty Re: Značaj rijetkih metala

Post by RayMabus 17/12/2023, 15:18

U 2019. Uzbekistan je bila 5. najveći svjetski proizvođač urana; 12. najveći svjetski proizvođač zlata; 7. najveći svjetski proizvođač renija; 12. najveći svjetski proizvođač molibdena; 21. najveći svjetski proizvođač proizvođač fosfata, i 19. najveći svjetski proizvođač grafita.

Uzbekistan želi zamijeniti svoje stare ruske zrakoplove borbenim zrakoplovima novije generacije i logično misli na Rafale
RayMabus
RayMabus

Posts : 172100
2014-04-11


Back to top Go down

Značaj rijetkih metala Empty Re: Značaj rijetkih metala

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum