ex-iskon-pleme
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Francusko ruski rat za uranijum

Page 1 of 2 1, 2  Next

Go down

Francusko ruski rat za uranijum Empty Francusko ruski rat za uranijum

Post by RayMabus 17/12/2023, 01:01

Nakon što je početkom novembra francuski predsednik Emanuel Makron posetio Uzbekistan sa kojim je Francuska tom prilikom vodila pregovore o francuskim ulaganjima, pre svega o poljoprivredi, ali i u eksploataciji uranijuma, francuski list La Tribune preneo je pre nekoliko dana vest da je Uzbekistan zainteresovan za nabavku višenamenskih borbenih aviona Rafal, i to za 24 letelice.

Skoro istovremeno, visoka francuska delegacija boravila je i u Kazahstanu gde je takođe bilo razgovora o proširenju saradnje kada je reč o uranijumu. Smatra se da Francuska nastoji da kroz eventualne nabavke uranijuma iz Kazahstana i Uzbekistana smanji zavisnost od uvoza iz Rusije. Potrebe su velike pošto je francuski energetski sistem u velikoj meri baziran na nuklearnoj energiji.

La Tribune je i ovom prilikom ponovo izneo njihova navodna saznanja da je za Rafale zainteresovan i Kazahstan i da kompanija Daso u dve pomenute centralnoazijske države, navodno, već mesecima aktivno radi na tome.

Posle samo par dana, iz Kazahstana je od vojnih zvaničnika stigao demantij. šef Glavnog direktorata za naoružanje i zamenik komandanta protivvazduhoplovnih snaga pukovnik Jeržan Nildibajev izjavio je da Kazahstan neće nabavljati borbene avione iz Francuske.

– Odmah ću vam reći, želim da vas razočaram, nije bilo pregovora o ovom pitanju. Takvih planova nije bilo. Lep avion, dobra mašina, ali veoma skup. Zato smatramo da smo se pri izboru po pitanju „cena-kvalitet“ do sada opredelili za avion Su-30SM. – rekao je Nildibajev na konferenciji za medije.

Glavnokomandujući snaga protivvazudhoplovne odbrane Oružanih snaga Kazahstana general-major Dauren Kosanov je dodao da iskustvo oružanih sukoba poslednjih decenija jasno pokazuje sve veću ulogu besposadnih letelica i, kao rezultat toga, upotrebu novih metoda ratovanja. On je ujedno izneo i dalje planove opremanja vazduhoplovstva i PVO.

– Što se tiče opremanja snaga PVO, u skladu sa programom prenaoružavanja koji je odobrila kazahstanska Vlada, nastavlja se obnova vazduhoplovne flote i sistema PVO. U okviru ugovora zaključenog između kazahstanske strane i Erbasa flota aviona je popunjena vojno-transportnim avionima C295. Dobijeni su novi transportni i borbeni helikopteri Mi-35 i Mi-171Š. Do kraja ove godine planirano je da stigne još jedna baterija sistema PVO TOR-M2. Početkom sledeće godine bićemo opremljeni sa još šest aviona Su-30SM, koji je najbolji višenamenski borbeni avion na svetu, baterijom sistema PVO Tor-M2K i vojno-transportnim avionom A400M – rekao je general Kosanov.

Kazahstan: Glasine o kupovini Rafala nisu tačne, “Su-30 je najbolji višenamenski borbeni avion na svetu“
RayMabus
RayMabus

Posts : 172123
2014-04-11


Back to top Go down

Francusko ruski rat za uranijum Empty Re: Francusko ruski rat za uranijum

Post by RayMabus 17/12/2023, 01:05

Ovisnost država o proizvodnji energije iz nuklearnih izvora u ukupnoj proizvodnji električne energije u 2015 godini:

Enlarge this imageClick to see fullsize
Francusko ruski rat za uranijum Zlgd1crc2ji21
Poveznica
RayMabus
RayMabus

Posts : 172123
2014-04-11


Back to top Go down

Francusko ruski rat za uranijum Empty Re: Francusko ruski rat za uranijum

Post by RayMabus 17/12/2023, 01:06

Popis zemalja prema proizvodnji rudače urana

Enlarge this imageClick to see fullsize
Francusko ruski rat za uranijum 177850852-ae1e6ee3-ee2f-4405-9684-f207ac271441
RayMabus
RayMabus

Posts : 172123
2014-04-11


Back to top Go down

Francusko ruski rat za uranijum Empty Re: Francusko ruski rat za uranijum

Post by RayMabus 17/12/2023, 01:07

Cijena uranija je na njujorškoj robnoj berzi NYMEX dostigla 82,3 dolara po funti (funta je otprilike 450 grama), što je najviše od januara 2008. godine. Glavni razlog za rast cijena ovog metala je stalni rizik prilikom snabdijevanja uslijed zaoštrene političke situacije u svijetu.

Rusija ima gotovo 50 posto svjetskog udjela u obradi i obogaćivanju uranija, a glavni proizvođači su Kazahstan, Kanada i Australija. Uranij se koristi prije svega kao gorivo u nuklearnim elektranama.

Cijena uranija na svjetskim tržištima najviša u 16 godina
RayMabus
RayMabus

Posts : 172123
2014-04-11


Back to top Go down

Francusko ruski rat za uranijum Empty Re: Francusko ruski rat za uranijum

Post by RayMabus 17/12/2023, 01:29

Uzbekistan i Kazahstan promatraju Rafale tvrtke Dassault Aviation

Dassault Aviation aktivno istražuje ove dvije srednjoazijske zemlje. U Uzbekistanu je čak započela kampanja za nabavku 24 borbena zrakoplova.


I ako je prasak pao jednog dana u Taškent u Uzbekistanu, ili čak u Astanu u Kazahstanu... Ono što se činilo vrlo nevjerojatnim na početku desetljeća sada je moguće. Prema nekoliko potkrepljujućih izvora, Dassault Aviation već nekoliko mjeseci aktivno istražuje ove dvije srednjoazijske zemlje s kojima Francuska želi produbiti bilateralne odnose. To je ujedno bila i poanta putovanja Emmanuela Macrona u Kazahstan, a potom i u Uzbekistan 1. i 2. studenog. Ovo kratko putovanje šefa francuske države uslijedilo je nakon posjeta Francuskoj uzbekistanskog predsjednika Shavkata Mirziyoyeva 21. i 22. studenoga 2022., zatim nakon posjeta kazahstanskog Kassym-Jomarta Tokaïeva 29. i 22. studenoga 2022. 30. studenog.

Ove dvije zemlje su jako zainteresirane za Rafale. Uzbekistan želi zamijeniti svoje stare ruske zrakoplove (12 MiG-ova 29 i 29 Suhoja) borbenim zrakoplovima novije generacije i logično misli na Rafale, kako je prvi otkrio portal Intelligence Online. Također bi pogledao druge strojeve istog tipa, ili čak lake (i stoga jeftinije) borbene zrakoplove, kao što je KAI FA-50 proizveden u Južnoj Koreji. Ali ne i Eurofighter u ovoj fazi, prema našim informacijama. I čini se malo vjerojatnim da će si uzbekistansko ratno zrakoplovstvo moći priuštiti američke zrakoplove. Takvu bi kupnju Rusija vrlo loše prihvatila, te bi mogla pokazati kandže. Ukupno, prema nekoliko izvora, namjerava nabaviti 24 nova borbena zrakoplova.

"Dassault Aviation vjeruje u to", uvjereni smo. “On ovu kampanju igra ozbiljno”, kaže drugi izvor. Timovi proizvođača odgovorni za izvoz sve češće počinju letjeti u Taškent. Kapital koji je od Francuske u području naoružanja kupio malo toga u posljednjih deset godina (401,6 milijuna u razdoblju 2013.-2022.).

S druge strane, “perspektiva” u Kazahstanu čini se puno udaljenijom. Prema našim informacijama, posao obavlja Dassault Aviation. Uspjeh francuskog proizvođača zrakoplova u Astani bio bi veliko iznenađenje, čak i ako Kazahstansko ratno zrakoplovstvo danas također želi obnoviti svoju zastarjelu borbenu flotu. Prema britanskom časopisu Flight International, ima zastarjelu flotu od 120 borbenih zrakoplova, uglavnom Sukhoi 27/30 (37 zrakoplova) te MiG-29 (21) i MiG-31 (20). A priori, geografska, pa čak ni politička, blizina Astane i Moskve ne ide u prilog dvostrukom izvoru opskrbe sa zapadnim proizvođačem zrakoplova. Ilustracija toga je nizak protok narudžbi iz Kazahstana u korist francuskih proizvođača oružja (samo 330 milijuna u razdoblju 2013.-2022.), dok su Pariz i Astana povezani strateškim partnerstvom već petnaest godina.

Francuska je ipak odlučila hrabro igrati na sreću i u Kazahstanu i u Uzbekistanu. Želi ih podržati “u njihovim reformskim i modernizacijskim naporima, pridonijeti diverzifikaciji njihovih partnerstava, poduprijeti njihovu neovisnost i suverenitet te njihovu želju da ojačaju svoje veze s Europom”, istaknuo je Elizej prije službenog posjeta Emmanuela Macrona. u Astanu i Samarkand. Želja koju su izrazile i dvije zemlje. To približavanje tiče se, između ostalog, obrane. Na kraju posjeta francuskog predsjednika Pariz i Taškent dogovorili su i intenziviranje odnosa na području sigurnosti.

Osim ovih dugoročnih ciljeva, prioritet Dassault Aviationa na kraju godine je zaključiti dvije vrlo kratkoročne narudžbe, koje su trenutno u zastoju: jednu u Indiji (26 Rafale Marine), koja mora biti apsolutno potpisana prije krajnjeg roka za krajem siječnja 2024., drugi u Indoneziji (posljednja tranša od 18 uređaja od 42 najavljena u veljači 2022.), gdje se čini da raspored klizi iz financijskih razloga. Konačno, u Saudijskoj Arabiji se intenziviraju pregovori o prodaji 54 Rafalea. Toliko da je Dassault Aviation danas sve uvjereniji da je narudžba sada unutar domene mogućnosti.

francuski list La Tribune
RayMabus
RayMabus

Posts : 172123
2014-04-11


Back to top Go down

Francusko ruski rat za uranijum Empty Re: Francusko ruski rat za uranijum

Post by RayMabus 17/12/2023, 03:04

Uzbekistan je 23. lipnja 2006. postao punopravni sudionik Organizacije Ugovora o kolektivnoj sigurnosti (CSTO), ali je obavijestio CSTO da suspendira svoj članstvo u lipnju 2012.


Uzbekistanske zračne i protuzračne obrambene snage
RayMabus
RayMabus

Posts : 172123
2014-04-11


Back to top Go down

Francusko ruski rat za uranijum Empty Re: Francusko ruski rat za uranijum

Post by RayMabus 17/12/2023, 16:13

U 2019. Uzbekistan je bio 5. najveći svjetski proizvođač urana; 12. najveći svjetski proizvođač zlata; 7. najveći svjetski proizvođač renija; 12. najveći svjetski proizvođač molibdena; 21. najveći svjetski proizvođač proizvođač fosfata, i 19. najveći svjetski proizvođač grafita.


Renij je jedan od najrjeđih elemenata u Zemljinoj koriNjegov uobičajeni komercijalni oblik je prah. Ukupna svjetska proizvodnja je između 40 i 50 tona godišnje.

Renij se dodaje visokotemperaturnim superlegurama koje se koriste za izradu dijelova mlaznih motora, koristeći 70% svjetske proizvodnje renija. Druga velika primjena je u platina-renijevim katalizatorima, koji se prvenstveno koriste u proizvodnji bezolovnog visokooktanskog benzina.
RayMabus
RayMabus

Posts : 172123
2014-04-11


Back to top Go down

Francusko ruski rat za uranijum Empty Re: Francusko ruski rat za uranijum

Post by RayMabus 17/12/2023, 16:52

Na području uzbekistansko-ruskih odnosa, posebice u području zrakoplovstva, dosadašnji odnosi suradnje su u zastoju.


Godine 2022. gospodarska suradnja između Uzbekistana i Rusije dosegnula je novu razinu. Čelnici zemalja su 15. rujna tijekom pregovora donijeli deklaraciju o sveobuhvatnoj strateškoj suradnji, koja predviđa razvoj suradnje u nizu specifičnih pravaca: političkom, vojno-tehničkom, pravnom, trgovinsko-ekonomskom, nuklearno-energetskom , međuregionalne, prometne, kulturno-humanitarne, financijske - u bankarskom sektoru. Osim toga, u okviru sastanka potpisan je niz investicijskih ugovora u vrijednosti od 4,6 milijardi dolara u strojarstvu, kemiji, petrokemiji i geologiji. Također, čelnici Rusije i Uzbekistana istaknuli su da se njihova suradnja posljednjih godina "podigla na neviđeno visoku razinu". Prema rezultatima prošle godine i sedam mjeseci ove godine rast prometa premašio je 30 posto.


Odnosi Uzbekistana i Rusije
RayMabus
RayMabus

Posts : 172123
2014-04-11


Back to top Go down

Francusko ruski rat za uranijum Empty Re: Francusko ruski rat za uranijum

Post by crvenkasti 17/12/2023, 17:00

“Su-30 je najbolji višenamenski borbeni avion na svetu“

Možda i jest najbolji, ali nema brend. Pilot neće imati onaj osjećaj da se vozi u luksuznom i skupom zapadnom avionu.

Brend je ono što prodaje borbene avione.
crvenkasti
crvenkasti

Male
Posts : 28323
2014-04-17


Back to top Go down

Francusko ruski rat za uranijum Empty Re: Francusko ruski rat za uranijum

Post by RayMabus 17/12/2023, 17:03

HUMO Air, novi niskotarifni zrakoplovni prijevoznik sa sjedištem u Uzbekistanu, objavio je da je spreman za pokretanje letova. Prijevoznik će započeti letove Airbusom A320 na četiri domaća odredišta s prvim letom koji će poletjeti 15. prosinca 2023.  

Zrakoplovnu kompaniju osnovao je uzbekistanski nacionalni zračni prijevoznik Uzbekistan Airways i preuzeo je zastarjelu flotu tog prijevoznika od 43 zrakoplova Antonov An-2 u siječnju 2020.

Na događaju lansiranja koji je održao zračni prijevoznik u listopadu 2023., HUMO Air najavio je svoj plan za pokretanje flote zrakoplova A320 i A321 koja se sastoji isključivo od Airbusa. Početna flota uključivala bi četiri zrakoplova, što bi se povećalo na 18 zrakoplova do kraja 2025.

Zračni prijevoznik nedavno je preuzeo svoj prvi zrakoplov u pripremi za početak redovitih letova. Zrakoplov, trenutno registriran LZ-MDI, prevezen je iz Sofije u Bugarskoj u Taškent 12. prosinca 2023. u punim bojama HUMO Aira. 

Vrijeme lansiranja HUMO Aira znači da će njegov napredak biti zanimljivo gledati. Uzbekistanska zrakoplovna industrija posljednjih mjeseci postaje sve prenatrpanija. Nacionalni prijevoznik Uzbekistan Airways daleko je dominantan tržišni lider, a još jedan pridošlica u obliku Air Samarkanda namjerava pokrenuti charter i redovne letove do odredišta u Turskoj, Vijetnamu, Maleziji, Indoneziji i Kini u nadolazećim tjednima.  


Osim toga, niskotarifni prijevoznik Centrum Air, još jedan niskotarifni prijevoznik s istim modelom kao i HUMO Air, trenutno upravlja flotom od tri Airbusa A320 koji služe domaćim uzbekistanskim odredištima i planira imati flotu od 100 zrakoplova do 2026. Kao i HUMO Air, također ima sjedište u međunarodnoj zračnoj luci Taškent (TAS) i također obavlja međunarodne usluge prema nizu odredišta na Bliskom istoku i Indiji. 

Novi niskotarifni prijevoznik HUMO Air sa sjedištem u Uzbekistanu trebao bi početi s radom
Francusko ruski rat za uranijum Humo-pic-760x574
RayMabus
RayMabus

Posts : 172123
2014-04-11


Back to top Go down

Francusko ruski rat za uranijum Empty Re: Francusko ruski rat za uranijum

Post by RayMabus 17/12/2023, 17:44

crvenkasti wrote:
“Su-30 je najbolji višenamenski borbeni avion na svetu“

Možda i jest najbolji, ali nema brend. Pilot neće imati onaj osjećaj da se vozi u luksuznom i skupom zapadnom avionu.

Brend je ono što prodaje borbene avione.
Neće se Uzbekistan odreć Suhoja. Uzbekistan ima i Mig 29 i Suhoj 27 al Mig 29 se više ne proizvodi a prošlo je više od trideset godina od raspada SSSR a Francuskoj triba renij i uran i sad im prodaju Airbuse i Rafale.

Suhoj i dalje ostaje u sastavu uzbečkog ratnog zrakoplovstva zato šta ovi iako ne graniče izravno s Kinom ipak ta Kina s miljardu i 400 miljona stanovnika i sve jačom militarizacijom lako bi pregazila Kirgistan i to tamo i izbila na granice Uzbekistana tako da u tom slučaju oslanjanje samo na Rafale i daleku Francusku im nije opcija nego također trebaju i nekog bližeg u tom slučaju a to je u osnovi Rusija.
RayMabus
RayMabus

Posts : 172123
2014-04-11


Back to top Go down

Francusko ruski rat za uranijum Empty Re: Francusko ruski rat za uranijum

Post by RayMabus 17/12/2023, 19:15

Svašta se ovdje prelama u ovom Uzbekistanu. Ova ekipa na vlasti u Uzbekistanu ne želi Amerikance jer kad su ih pustili prije par godina odma obojena revolucija u Uzbekistanu pa režim poslao vojsku na prosvjednike i napravio pokolj i odma potjerali Amerikance iz zemlje. Francuskoj treba uranija i renija a Rusiji to ne treba jer ima i uranija i renija. S ovim Rafalima Uzbekistan i onako ne može van granica Uzbekistana a to je zatvorena zemlja tj nema ni izlaz niti na Kaspijsko jezero. S druge strane i dalje trebaju Suhoje itd. Putinu trebaju dijelovi od Airbusa pa ovdje neki šverc komer. Ujedno mu trebaju i dijelovi za motor za onaj putnički Suhoj kojih je napravio 200 komada a motor je francuske proizvodnje. Ovo su neki dogovori i pregovori na relaciji Moskva Pariz al svejedno Putin nema nikakvi vojni utjecaj na ove Uzbekistan jer su oni odvojeni i sad je tu neka igra između svih ovih sila kako da se dogovore a da ne dođe do sukoba pa onda ovi će uzet Rafale al će zadržat Suhoje itd pa onda neka politika ko i bivša Juga tj neka politika da sa svima imaju odnose i balansiraju na granici velikih sila kao neutralna država koja sa svima posluje. Generalno ni Francuska nema tu neki luksuz da ide protiv Rusa jer je to zabačeno i daleko od Francuske pa onda bolje s Rusima koji su tu ne ić u sukob nego trgovat. Ujedno i Putin Francusku u Uzbekistanu može gledat kao protutežu Kini koja sve agresivnije ide u tom pravcu.
RayMabus
RayMabus

Posts : 172123
2014-04-11


Back to top Go down

Francusko ruski rat za uranijum Empty Re: Francusko ruski rat za uranijum

Post by RayMabus 17/12/2023, 20:08

Ima još jedan razlog zašto se oni neće odreć Suhoja uz onaj navedeni da iako ne graniče izravno s Kinom ipak je to zemlja od miljardu i 400 miljona stanovnika koja se ubrzano naoružava i vrlo lako mogu pregazit i taj Kirgistan i to tamo između Uzbekistana i Kine i izbit na granicu s Uzbekistanom a Francuska je daleko pa im je upitna dostava novih lovačkih aviona dok kad imaju i Suhoje mogu i od Rusa nabavljat i tako im je jača obrana.

Taj drugi razlog je taj šta kad bi sve avione zamijenili Rafalima onda bi Francuska njih mogla ucijenjivat a ovako kad imaju i Suhoje onda ako Pariz počme šta i pametovat oni samo kupe još Suhoja i vozdra.

Zemlja nema izlaz na more dakle kopnena površina jednaka je površini zračnog prostora plošno gledano a s obzirom na veličinu zemlje itd njima je pedesetak lovačkih aviona sasvim dovoljno dakle 24 Rafala i 20-ak Suhoja. Ovo znači da s obzirom na ovo gore rečeno oni neće kupovat za sebe više od ovih 24 Rafala jer im je to sasvim dovoljno dok će ostatak lovačkih aviona biti Suhoj.

https://en.wikipedia.org/wiki/Uzbekistan_Air_and_Air_Defence_Forces

Imaju 38 Mig 29 međutim to je još iz doba SSSR-a a sama Rusija nije nikad pokrenula ponovo masivnu proizvodnju istih nego se usredotočila na Suhoj koji je već i ima veći domet itd dakle novih Mig 29 nema ni kupit a da je omjer cijene i ono šta dobiješ ok a vamo prodaju ove MiG 29, to kupi tko hoće a kako Ukrajini to treba potražnja je tu dakle nema problema s prodajom tih kanti iz SSSR-a i s tom lovom šta dobiju od prodaje Migova dodatno još pokriju i troškove kupnje Rafala i onda ih i sam taj Rafale ispadne jeftinije plus nekome trebaju prodat uran i renij jer to neće kupit netko tko nema nuklearne centrale il vojno da ima nuklearne potrebe ( Francuska ima nuklearne podmornice i atomske bombe ) a renij ne kupuje netko tko nema avio industriju il barem autoindustriju.
RayMabus
RayMabus

Posts : 172123
2014-04-11


Back to top Go down

Francusko ruski rat za uranijum Empty Re: Francusko ruski rat za uranijum

Post by RayMabus 17/12/2023, 20:18

Zračne snage Uzbekistana - 12 MiG-29/MiG-29UB u službi i još 18 u skladištu, od 2023

18 u skladištu, od 2017. do 2019. u Bjelorusiji je remontovano 8 jedinica mig-29 

https://en.wikipedia.org/wiki/Mikoyan_MiG-29

Ovo će postupno riješavat kako budu dolazili Rafali. Rusija ga ne radi a i ono šta radi je uglavnom remont ovih sovjetskih a onaj novi Mig-35 nema prodaju tako da im je više za izložbu po avio sajmovima.
RayMabus
RayMabus

Posts : 172123
2014-04-11


Back to top Go down

Francusko ruski rat za uranijum Empty Re: Francusko ruski rat za uranijum

Post by YekeYeke 18/12/2023, 03:02

Gdje si Longi?
YekeYeke
YekeYeke

Male
Posts : 563
2019-05-13


Back to top Go down

Francusko ruski rat za uranijum Empty Re: Francusko ruski rat za uranijum

Post by mentalitet 18/12/2023, 03:23

U pizdu materinu ,chitam da su i ameri zabranili uvoz ruskog uranijuma.Znachi nece mi vishe biti mjesechna rata struje 400$ nego 700$.Nije to ni loshe jer slijedece godine su izbori shto znachi da ovi bolesni demokrati gube 100%,a onda americhki cionisti odoshe u sto pizdi materinih.

_________________
Mentalno bolesni srbi su najveci hrvati.
mentalitet
mentalitet

Posts : 4908
2020-07-05


Back to top Go down

Francusko ruski rat za uranijum Empty Re: Francusko ruski rat za uranijum

Post by RayMabus 18/12/2023, 14:32

mentalitet wrote:U pizdu materinu ,chitam da su i ameri zabranili uvoz ruskog uranijuma.Znachi nece mi vishe biti mjesechna rata struje 400$ nego 700$.Nije to ni loshe jer slijedece godine su izbori shto znachi da ovi bolesni demokrati gube 100%,a onda americhki cionisti odoshe u sto pizdi materinih.
Neće. Ima Amerika svoje kapacitete za prerađivanje uranijuma. Ne treba im Rosatom za to. U biti je Rusija izgubila jednog velikog kupca prerađenog uranijuma i to je sve.

Amerika inaće manje od 20% struje dobiva iz nuklearnih centrala tako da ni s te strane to ne bi i da oće utjecalo na rast cijene struje u SAD.

Francuska je već druga priča jer oni su ovisni skoro 80% a nemaju uranijuma nit kapacitete za preradu istog.


Ovisnost država o proizvodnji energije iz nuklearnih izvora u ukupnoj proizvodnji električne energije u 2015 godini:

Enlarge this imageClick to see fullsize
Francusko ruski rat za uranijum Zlgd1crc2ji21
Poveznica
RayMabus
RayMabus

Posts : 172123
2014-04-11


Back to top Go down

Francusko ruski rat za uranijum Empty Re: Francusko ruski rat za uranijum

Post by RayMabus 18/12/2023, 14:47

46% rudače urana vam se izvadi u Kazastanu a 7% u Uzbekistanu.

E sad zaboravite Rusiju na trenutak i gledajte Kinu. Kina samo 3% električne energije dobiva od nuklearnih centrala. Pazi mi pričamo o miljardu i 400 miljona ljudi. To je nekakvih 4,5 puta il tako nešto veće od SAD. E sad oni štancaju nuklearne centrale i svake godine sve više uranija im treba. Normalno zakon ponude i potražnje i Francuska je izbačena iz Nigera ( a ni on nije zadovoljavao francuske godišnje potrebe za uranijem ) i sad je Francuskoj kritično jer ako ostanu bez urana = nema struje = propade ekonomija.


Popis zemalja prema proizvodnji rudače urana

Enlarge this imageClick to see fullsize
Francusko ruski rat za uranijum 177850852-ae1e6ee3-ee2f-4405-9684-f207ac271441

I sad moraju u Uzbekistan jer im treba tj trebaju osigurat uraniji i druge kritične minerale poput renija koji je bitan za avioindustriju kod proizvodnje mlaznih motora.
RayMabus
RayMabus

Posts : 172123
2014-04-11


Back to top Go down

Francusko ruski rat za uranijum Empty Re: Francusko ruski rat za uranijum

Post by RayMabus 18/12/2023, 15:18

Sama Amerika vam nema neka nalazišta urana ( ovo i je razlog zašto su ga uvozili iz Rusije ) i sad Kanada, 10% proizvodnje al i ta Kanada također ima nuklearne centrale dakle prvo zadovoljit svoje potrebe a za strane kupce šta ostane. 

Do jučer su tu Francuzi kupovali al šta se sad dešava nakon šta je SAD zabranio uvoz urana iz Rusije ? Pa SAD će kupit sav uranij iz Kanade i Francuzu ne ostaje ništa a ako nema uranija a 80% struje dobiva od istog i ako ne nađe di će ga dugoročno kupovat Francuska je kolaps.
RayMabus
RayMabus

Posts : 172123
2014-04-11


Back to top Go down

Francusko ruski rat za uranijum Empty Re: Francusko ruski rat za uranijum

Post by RayMabus 18/12/2023, 15:27

Poanta priče je da nitko pa ni SAD ni Rusija ni Kina ni drugi nije kriv Francuskoj šta je stavila sva jaja u istu košaru pa 80% električne struje dobivaju iz uranijuma kojeg nit nemaju pa moraju okolo tražit a Kina i Indija su zemlje u razvoju i grade svoje nuklearne centrale i sad se Francuzi moraju mislit odakle će nabavljat uranij jer ako ga ne nabave cijela ekonomija koja se oslanja na električnu struju iz nuklearnih centrala će im jednostavno doživit kolaps.

Zato sad trče u Uzbekistan da im prodaju Rafale jer francuskoj ekonomiji te vojsci treba i uranijum i renij i moraju ih osigurat negdje da im Kina i Indija i Amerika ne pokupi sve jer onda neće ostat ništa za njih i Francuska je gotova.
RayMabus
RayMabus

Posts : 172123
2014-04-11


Back to top Go down

Francusko ruski rat za uranijum Empty Re: Francusko ruski rat za uranijum

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Page 1 of 2 1, 2  Next

Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum