ex-iskon-pleme
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Fiko jebe Borrellija i EU komisiju

Go down

Fiko jebe Borrellija i EU komisiju Empty Fiko jebe Borrellija i EU komisiju

Post by RayMabus 1/10/2023, 05:51

Čestitke. Sad ide pokušaj sastavljanja vlade šta će anglosasi pokušat spriječiti pod svaku cijenu.

https://www.reuters.com/world/europe/slovaks-choose-between-pro-russian-ex-pm-fico-pro-western-liberals-2023-09-29/

Bivši slovački ljevičarski premijer Robert Fico bio je na putu da pobijedi svog progresivnog suparnika na parlamentarnim izborima nakon kampanje u kojoj je obećao ukinuti vojnu pomoć Ukrajini, pokazali su djelomični rezultati u nedjelju.

S 90% glasova prijavljenih na subotnjim izborima, Ficova stranka SMER-SSD vodila je s 23,69% glasova. Slijedi liberalna Progresivna Slovačka (PS) s 15,68 posto, a treća je stranka HLAS, koja bi mogla postati ključna za sastavljanje nove vlade, s 15,43 posto.

Bivši Ficov kolega i čelnik HLAS-a Peter Pellegrini zadržao je otvorene svoje mogućnosti za buduće koalicije u televizijskim komentarima kako su rezultati postajali jasniji.

Vlada koju bi vodili Fico i njegova stranka SMER-SSD vidjela bi da se članica NATO-a Slovačka pridruži Mađarskoj u osporavanju konsenzusa Europske unije o potpori Ukrajini, baš kao što blok želi zadržati jedinstvo u suprotstavljanju ruskoj invaziji.

"Želimo sve procijeniti, pa ćemo pričekati konačno prebrojavanje", rekao je Robert Kalinak, kandidat SMER-SSD-a i dugogodišnji Ficov saveznik, dodajući da će stranka komentirati potpune rezultate kasnije u nedjelju.

https://en.wikipedia.org/wiki/2023_Slovak_parliamentary_election
RayMabus
RayMabus

Posts : 176562
2014-04-11


Back to top Go down

Fiko jebe Borrellija i EU komisiju Empty Re: Fiko jebe Borrellija i EU komisiju

Post by RayMabus 1/10/2023, 06:11

Stranka Roberta Fica Irány (Smer-SD) pobijedila je na prijevremenim slovačkim parlamentarnim izborima s 23,6 posto osvojenih glasova, s 94,6 posto obrađenih glasova.

Drugi najveći broj dosad prebrojanih glasova, 16,2 posto glasova, osvojila je liberalna Napredna Slovačka, a treće mjesto osvojio je Glas (Hlas-SD) na čelu s bivšim premijerom Peterom Pellegrinijem sa 15,3 posto. Prema do sada objavljenim djelomičnim rezultatima, u novi parlament Bratislave ući će ukupno 7 stranaka.

Prema djelomičnim rezultatima s obrađenih 94,6 posto, koalicija pokreta Jednostavni ljudi i neovisne ličnosti (OLaNO) predvođena bivšim premijerom Igorom Matovićem s partnerima (9,1 posto), Demokršćanski pokret (KDH) sa 7 posto, u bratislavski parlament ući će i liberalna Sloboda i solidarnost (SaS) s 5,8 posto i Slovačka nacionalna stranka (SNS) s 5,7 posto.

Prema preliminarnim podacima, izborna participacija na nacionalnoj razini iznosila je 67,8 posto, što je nešto više od one izmjerene na parlamentarnim izborima prije tri godine.

Fiko jebe Borrellija i EU komisiju F7U07T9XQAAMs5Z?format=png&name=small
RayMabus
RayMabus

Posts : 176562
2014-04-11


Back to top Go down

Fiko jebe Borrellija i EU komisiju Empty Re: Fiko jebe Borrellija i EU komisiju

Post by RayMabus 1/10/2023, 06:15

Francuski list Le Monde objavio je članak u kojem piše da su subotnji izbori u Slovačkoj pod ruskim utjecajem - prenosi Mandiner . Kao što je napisano, proruski Viktor Orbán otvoreno podržava Fica, a u slučaju njegove pobjede dosadašnji izolirani mađarski premijer mogao bi biti još oštriji prema Bruxellesu.

Fiko jebe Borrellija i EU komisiju Images?q=tbn:ANd9GcQGIKBnmn4cqqUhiKa2omkQH9MZXaqJDdFA0g&usqp=CAU
RayMabus
RayMabus

Posts : 176562
2014-04-11


Back to top Go down

Fiko jebe Borrellija i EU komisiju Empty Re: Fiko jebe Borrellija i EU komisiju

Post by RayMabus 1/10/2023, 06:32

Zelenski u panici. Ni u Americi ne stoji baš dobro. Jutros najavljuje jačanjee ukrajinske obrambene industrije jer pomalo shvaća da se stvari okreću u korist Rusije.
Dio republikanaca ima malo drugačiji stav o tome treba li SAD nastaviti ovako izdašno pomagati Ukrajinu u ratu s Rusijom. McCarthy je nakon susreta sa Zelenskim izbjegavao zajedničko pojavljivanje pred novinarima, tražio je, javlja CNN, "očitovanje kako se troše američka sredstva" (do sada je SAD dao 75,5 milijardi dolara, što je recimo već sada dvaput više nego što je Izrael dobio od svog osnivanja, a Kongres se obavezao da ta pomoć bude i više od 115 milijardi dolara), ali je ipak rekao da je sastanak bio "dobar" i "produktivan".

Nije ništa novo da dio republikanaca ima suzdržaniji stav o tome koliko se SAD mora i treba angažirati oko rata u Ukrajini, ali s obzirom na to da uskoro počinju predsjedničke nominacije za izbore koji će biti za nešto više od godina dana, aktualizirala se priča što će biti dođe li do smjene u Bijeloj kući, pa u Ovalni ured uđe netko od republikanskih "izolacionista" ili čak ponovno Donald Trump, koji u svim anketama ima prednost pred ostalim republikanskim pretendentima, ali i pred Joeom Bidenom, i to čak za nekih desetak posto!

Što ako Trump opet postane predsjednik Amerike? Jednu stvar Zelenskom sigurno nije zaboravio...
RayMabus
RayMabus

Posts : 176562
2014-04-11


Back to top Go down

Fiko jebe Borrellija i EU komisiju Empty Re: Fiko jebe Borrellija i EU komisiju

Post by RayMabus 1/10/2023, 06:39

Naša će država postati jedan od ključnih svjetskih proizvođača oružja i obrambenih sustava, - Zelenskyi o Forumu obrambene industrije

Osim toga, naši proizvođači danas su na Forumu potpisali 20 dokumenata s partnerskim tvrtkama. Ugovori, memorandumi... Svaki takav dokument onda postaje nova produkcija ili jačanje postojeće suradnje.
https://twitter.com/front_ukrainian/status/1708176554205794592
Francuske i njemačke obrambene tvrtke otvaraju lokalne podružnice u Ukrajini za održavanje oružja, što je prvi korak prema proizvodnji oružja u zemlji. Ovaj tjedan, njemački Savezni ured za kartele dao je zeleno svjetlo predloženom zajedničkom ulaganju između Rheinmetalla, njemačkog proizvođača oružja, i Ukrainian Defence Industry, ukrajinske obrambene grupe u državnom vlasništvu.

Također, francuski ministar oružanih snaga Sebastien Lecornu otputovao je u Kijev ovaj tjedan s predstavnicima oko 20 francuskih vojnih tvrtki— navodno uključujući Thales, MBDA, Nexter i Arquus — kako bi olakšao partnerstvo s ukrajinskim dužnosnicima. Ukrajinska prijestolnica u petak je bila domaćin Foruma obrambene industrije, sajma oružja na kojem je sudjelovalo 165 obrambenih tvrtki iz 26 zemalja, prenosi Politico.

Na događaju su se ukrajinski dužnosnici susreli izravno s obrambenim tvrtkama kako bi potpisali ugovore bez posredovanja zapadnih vlada, istražili mogućnosti zajedničke proizvodnje i dali konkretne informacije o svojim potrebama na terenu u borbi protiv ruske vojske.

Cilj je “pojačati koprodukciju i suradnju kako bismo ojačali Ukrajinu i naše partnere”, rekao je ranije ovog tjedna ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba. “Ovo je dobro vrijeme i mjesto za stvaranje velikog vojnog centra”, rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski. “Ukrajina je spremna ponuditi posebne uvjete tvrtkama koje žele razvijati obrambenu proizvodnju zajedno s našom zemljom”, govori on.

Sajam oružja održava se u trenutku kada zapadne vojske, posebno u Europi, dolaze do granice onoga što mogu dati Ukrajini iz vlastitih zaliha. Posljednjih nekoliko mjeseci Ukrajina je nastojala unaprijediti vlastitu industriju oružja, dijelom zato što bi izbori u SAD-u 2024. mogli značiti povratak Donalda Trumpa na mjesto predsjednika. Bivši čelnik je nagovijestio da neće pružiti veliku potporu Kijevu ako osvoji drugi mandat.

Dok se Kijev priprema za dugi rat, prijestolnice poput Pariza nastoje prijeći s donacija na ugovore i suradnju s privatnim sektorom. Prošlog su tjedna francuski dužnosnici počeli slati novu poruku: Francuska više ne može podnijeti davanje oružja Ukrajini i umjesto toga uključit će ukrajinske dužnosnike u obrambenu industriju zemlje. Prema vladinom izvješću, Francuska je 2022. isporučila Ukrajini oružje u vrijednosti od 640 milijuna eura, uključujući 704 raketna bacača i prijenosna protutenkovska raketna bacača, 562 strojnice 12,7 mm, 118 raketa i raketnih bacača te 60 oklopnih borbenih vozila besplatno. “Ne možemo nastaviti uzimati resurse od naših oružanih snaga na neodređeno vrijeme, inače ćemo oštetiti vlastite obrambene sposobnosti i razine obuke naših trupa”, rekao je Lecornu za francusku državnu TV.

Stvaranje mostova između ukrajinskih dužnosnika i francuskih tvrtki će “stvoriti dugoročnu čvrstoću, ugovorni odnos za streljivo i održavanje”, rekao je zastupnicima dva dana kasnije. Ovog su tjedna u Kijevu francuske vojne tvrtke sklopile ugovore s Ukrajinom za topništvo, oklopna vozila, bespilotne letjelice i uklanjanje mina. Prema Le Figarou, francuska tvrtka Arquus potpisala je u četvrtak pismo namjere kako bi osigurala održavanje oklopnih transportera na terenu, a u budućnosti bi mogla izgraditi i proizvodni pogon u Ukrajini.

Izvršni direktor Nextera, Nicolas Chamussy, proizvođač samohodne haubice Caesar, ​​također je rekao francuskom mediju da traži lokalnog partnera za stvaranje zajedničkog pothvata za održavanje. Francuski startup Vistory izgradit će dvije tvornice za 3D ispis rezervnih dijelova, prema La Croixu.

U kolovozu su Kijev i Stockholm potpisali izjavu o namjeri produbljivanja suradnje “u proizvodnji, radu, obuci i servisiranju” platforme Combat Vehicle 90 (CV90), koju proizvodi švedski ogranak BAE Systemsa. Nekoliko dana kasnije, BAE Systems je objavio da će osnovati lokalnu tvrtku za povećanje proizvodnje 105 mm lakih topova.

Ovotjedna odluka njemačkog tijela za tržišno natjecanje da da zeleno svjetlo zajedničkom ulaganju Rheinmetall-a i Ukrajinske obrambene industrije — koje će imati sjedište u Kijevu i poslovati isključivo u Ukrajini — utire put partnerstvu osmišljenom za održavanje i servisiranje vojnih vozila. Također će uključivati ​​”sklapanje, proizvodnju i razvoj vojnih vozila”. Obje se strane također nadaju da će na kraju zajednički razviti vojne sustave, “uključujući i za kasniji izvoz iz Ukrajine”. Izvršni direktor Rheinmetall Armin Papperger izrazio je želju za proizvodnjom sljedeće generacije tenka Panther od strane tvrtke u Ukrajini – do 400 komada godišnje. Iako je još uvijek prototip, novi bi tenk bio nasljednik glavnog borbenog tenka tvrtke Leopard 2.

Njemačke i francuske vojne tvrtke će izrađivati oružje na ukrajinskom tlu
RayMabus
RayMabus

Posts : 176562
2014-04-11


Back to top Go down

Fiko jebe Borrellija i EU komisiju Empty Re: Fiko jebe Borrellija i EU komisiju

Post by RayMabus 1/10/2023, 06:46

Vlada koju bi vodili Fico i njegova stranka SMER-SSD značila bi pridruživanje Slovačke Mađarskoj u osporavanju konsenzusa Europske unije o potpori Ukrajini.

Formiranje nove vlade ovisit će o rezultatima više od pola tuceta manjih stranaka, od libertarijanaca do krajnje desnih ekstremista. Sastav nove vlade zasad se ne može naslutiti, ali ključnu ulogu imat će Hlas Petera Pellegrinija i OĽaNO Igora Matoviča.

Svi će pogledi biti uprti u Hlas koji se dosad odbijao opredijeliti, ali se vjeruje da je skloniji savezu sa Ficovim Smerom, nego s PS-om.

Obrat na izborima u Slovačkoj: Tijesno pobjeđuje bivši komunist sklon Kremlju Robert Fico
RayMabus
RayMabus

Posts : 176562
2014-04-11


Back to top Go down

Fiko jebe Borrellija i EU komisiju Empty Re: Fiko jebe Borrellija i EU komisiju

Post by RayMabus 1/10/2023, 12:10

Premijer Mađarske Viktor Orban i predsjednik bh. entiteta RS Milorad Dodik među prvima su čestitali Robertu Ficu pobjedu na parlamentarnim izborima u Slovačkoj.

Dodik i Orban među prvima čestitali proruskom Ficu pobjedu na izborima u Slovačkoj: Pogodite ko se vratio
RayMabus
RayMabus

Posts : 176562
2014-04-11


Back to top Go down

Fiko jebe Borrellija i EU komisiju Empty Re: Fiko jebe Borrellija i EU komisiju

Post by crvenkasti 1/10/2023, 12:29

Samo se ti veseli.

Kad Kosovo propadne, onda ti se neće sve ovo činiti tako veselo.
crvenkasti
crvenkasti

Male
Posts : 28812
2014-04-17


Back to top Go down

Fiko jebe Borrellija i EU komisiju Empty Re: Fiko jebe Borrellija i EU komisiju

Post by RayMabus 1/10/2023, 12:32

Puca meni k za Kosovo.

Zna se na koga san se ja najušija.

Komšić na aparatima.

Malom govnjaru ako smeta šta su ispod njega sve Putinovci onda neka podigne naknadu za ruski plin koji ide preko Ukrajine prema Slovačkoj, Mađarskoj i Austriji.
RayMabus
RayMabus

Posts : 176562
2014-04-11


Back to top Go down

Fiko jebe Borrellija i EU komisiju Empty Re: Fiko jebe Borrellija i EU komisiju

Post by RayMabus 1/10/2023, 12:38

Ficova pobjeda ojačala bi neliberalne europske snage, pa i konzervativni poljski PiS koji sredinom listopada očekuju izbori. Usprkos žestokoj retorici, Fico je u prošlosti bio pragmatičan lider koji je uveo Slovačku u schengenski prostor 2007. i eurozonu 2009., pa neki analitičari smatraju da ni sada ne bi izveo snažniji politički zaokret. Zbog najvećeg proračunskog deficita u eurozoni od gotovo sedam posto BDP-a, Slovačkoj je nužna pomoć iz fondova EU za modernizaciju i oporavak, pa je pitanje hoće li si buduća vlada moći dopustiti sukob s Bruxellesom.

Povratak Roberta Fica visi u zraku. Njegov SMER kao partnere prvenstveno treba liberalnije socijaldemokrate koji su se od Ficove stranke odvojili pod vodstvom bivšeg premijera Petera Pellegrinija. Oni su osvojili 15 posto. Pellegrinijeva stranka Glas - socijaldemokracija (Hlas-SD) mogući je koalicijski partner i SMER-SSD-u i PS-u. No, Pellegrini je za nastavak vojne pomoći Ukrajini.

Na izborima je pobijedio proruski populist: ‘Ovo bi moglo drastično utjecati na cijelu Europu‘
RayMabus
RayMabus

Posts : 176562
2014-04-11


Back to top Go down

Fiko jebe Borrellija i EU komisiju Empty Re: Fiko jebe Borrellija i EU komisiju

Post by RayMabus 11/10/2023, 13:55

Slovačka: Fico će formirati koaliciju s lijevom strankom i ekstremnom desnicom
RayMabus
RayMabus

Posts : 176562
2014-04-11


Back to top Go down

Fiko jebe Borrellija i EU komisiju Empty Re: Fiko jebe Borrellija i EU komisiju

Post by RayMabus 11/10/2023, 14:59

FICO POSTIGAO DOGOVOR

Slovačka socijaldemokracija (SMER) bivšeg premijera Roberta Fitza postigla je dogovor s lijevom strankom HLAS (Glas) i Slovačkom nacionalnom strankom (SNS) o formiranju vladajuće koalicije

Vladu bi trebao voditi Fico koji je obećao obustavu vojne pomoći Ukrajini i kritizirao sankcije Rusiji
RayMabus
RayMabus

Posts : 176562
2014-04-11


Back to top Go down

Fiko jebe Borrellija i EU komisiju Empty Re: Fiko jebe Borrellija i EU komisiju

Post by RayMabus 7/4/2024, 08:44

U drugom krugu Pellegrini je pobijedio Korčoka s 53,1% glasova. On će prisegnuti kao predsjednik 15. lipnja.

https://en.wikipedia.org/wiki/2024_Slovak_presidential_election

Ficova vlada koja je preuzela dužnost u listopadu uključuje njegovu stranku Smer, Pellegrinijev Hlas i mali krajnje desničarski SNS, a prekinula je vojnu pomoć Ukrajini. “Korcok je ratni huškač koji će podržati sve što mu Zapad kaže bez oklijevanja, uključujući i uvlačenje Slovačke u rat”, rekao je Fico u videu. Izrazio je potporu Pellegriniju, nazvavši ga “umjerenim kandidatom koji prepoznaje vrijednost mira”.

---

Tako je Fico, nećemo da Slovačka ide u rat. Imaju Komšića pa nek njega zovu.
RayMabus
RayMabus

Posts : 176562
2014-04-11


Back to top Go down

Fiko jebe Borrellija i EU komisiju Empty Re: Fiko jebe Borrellija i EU komisiju

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum