ex-iskon-pleme
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

ukralo

Go down

ukralo Empty ukralo

Post by debotoijusto 20/7/2023, 13:23

Krađe katalizatora s automobila već godinama su uobičajene zbog vrlo skupih materijala koji se nalaze u njima, no nakon modela s benzinskim i dizelskim motorima sada su se na meti drskih lopova našli i električni auti zbog još jedne skupe komponente - kablova za punjenje.
Oni su laka meta lopovima jer mnogi vlasnici ostavljaju svoje automobile na punjenu tijekom noći u svojim dvorištima, na prilazima kućama i zgradama ili na javnim punionicama.

U većini slučajeva krađa je jednostavna. Iako većina automobila i punionica ima neke vrste mehanizma za “zaključavanje” punjača lopovi dobro znaju kako ih onesposobiti te pritom često oštećuju same priključke na automobilu ili punjačima.
Ovakve krađe postale su dosta česte u SAD-u i samo je pitanje vremena kada će se proširiti i kod nas jer AC Type 2 kablovi za punjenje ili punjač za kućnu utičnicu su vrlo skupi dijelovi te nerijetko koštaju nekoliko stotina eura, a originalni punjači i kablovi koje prodaju proizvođači automobila mogu doseći i cijene više od 1000 eura.
Kako javlja NBC4, stanovnik Los Angelesa Bob Schneiderman nedavno je primijetio da mu je preko noći nestao kabel za punjenje njegovog Audija e-trona.Nakon što je provjerio snimku sigurnosnih kamera, vidio je kako je u 5 sati i 22 minute ujutro maskirani muškarac prišao njegovom autu, izvukao kabel iz utičnice i udaljio se na biciklu.
Vlasnik Audija izjavio je da je cijena novog originalnog kabela za bila 2700 dolara. Drugi stanovnik LA-a rekao je da je ulovio lopova te nakon sukoba s njim uspio izvući svoj kabel iz ruksaka u kojem je bio još jedan punjač za auto.
Praksa krađe kabela već se proširila i izvan SAD-a.
Britanski Express izvještava da se kabeli i punjači kradu i u Velikoj Britaniji. Osim funkcionalnih punjača i kablova za punjenje automobila lopovi nerijetko režu kablove s javnih punionica. Slučajevi rezanja kabela na stanicama za punjenje već su zabilježeni u Nizozemskoj i Francuskoj.

Debeli integrirani kabeli na javnim punionicama su posebno atraktivni sitnim lopovima jer u njima ima mnogo bakra koji se može prodati kao sekundarna sirovina.


https://www.jutarnji.hr/autoklub/aktualno/trazeniji-od-katalizatora-lopovi-masovno-kradu-kablove-i-punjace-za-elektricne-automobile-15357330
debotoijusto
debotoijusto

Posts : 30772
2014-04-12


Back to top Go down

ukralo Empty Re: ukralo

Post by debotoijusto 20/7/2023, 13:25

sakupljaci sekundarnih sirovina HR veselo masu nozicama
debotoijusto
debotoijusto

Posts : 30772
2014-04-12


Back to top Go down

Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum