ex-iskon-pleme
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Kina: Pad nataliteta i rekordno malo novih brakova

Go down

Kina: Pad nataliteta i rekordno malo novih brakova Empty Kina: Pad nataliteta i rekordno malo novih brakova

Post by RayMabus 11/6/2023, 18:14

Pa šta če van dica, to ionako smeta, samo dodatni trošak i teška gnjavaža a od njih nikakve koristi, još i štetu rade, a ionako će sve polove preuzeti roboti i umjetna inteligencija. 

https://www.geopolitika.news/vijesti/kina-pad-nataliteta-i-rekordno-malo-novih-brakova/

Broj brakova sklopljenih u Kini 2022. pao je na najnižu razinu otkako se bilježe podaci, objavio je u danas kineski portal Yicai, nastavljajući silazni trend zadnjih deset godina, no utjecaj na to su mogle imati i pandemijske mjere.

Samo 6.83 milijuna parova registriralo je prošle godine brak, po podacima kineskog ministarstva za građanska pitanja, što je 800 000 manje nego godinu dana prije.

Taj pad, koji se dogodio nakon pandemijskih restrikcija zbog kojih su ljudi prošle godine morali tjednima biti zatvoreni u svojim domovima, nadovezuje se na trend pada nataliteta i smanjenja broja stanovnika.

Broj stanovnika u Kini 2022. smanjio se prvi put u šest desetljeća. Smatra se da bi to mogao biti početak dugog razdoblja pada broja stanovnika što će imati velike implikacije za gospodarstvo i svijet. Također, Kina od ove godine nije najmnogoljudnija zemlja na svijetu, već je to Indija.

Stopa nataliteta u Kini pala je prošle godine na 6.77 rođenih na tisuću stanovnika, najmanje do sada, sa 7.52 2021. godine. Demografi upozoravaju da će Kina ostarjeti prije nego postane bogata jer joj se smanjuje radna snaga, a zadužene lokalne vlasti troše sve više na starije stanovništvo. Rezultat demografskog pada je politika Komunističke partije Kine koja je desetljećima održavala prisilne politike ograničenja broja djece po obitelji.

Ne bi li potaknula sklapanje brakova i natalitet, Kina je prošli mjesec objavila da će pokrenuti pilot projekte u više od 20 gradova kako bi stvorila kulturu “nove ere” koja će promicati brak i odgajanje djece. Neke pokrajine u Kini također daju mladim bračnim parovima dulji plaćeni dopust u povodu sklapanja braka.  No, kako su već svjedočile vlade Japana, Južne Koreje ili Italije, teško je mjerama nagovoriti ljude da odluče imati djecu.
RayMabus
RayMabus

Posts : 174584
2014-04-11


Back to top Go down

Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum