ex-iskon-pleme
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Meloni uvalia škart Ukrajincima

Go down

Meloni uvalia škart Ukrajincima Empty Meloni uvalia škart Ukrajincima

Post by RayMabus 2/5/2023, 10:27

Prošli je tjedan britanski medij Financial Times, pozivajući se na anonimne izvore, objavio kako je ukrajinsko ministarstvo obrane navodno utvrdilo da je oružje koje je nedavno isporučila Italija vrlo loše kvalitete, pri čemu niti jedna od nedavno (15. travnja, op.GN.) isporučenih 20 samohodnih haubica nije bila upotrebljiva. O tome 30. travnja piše specijalizirani američki medij Military Watch (MW).

Iako je M109 dizajn američke haubice, Italija je topove proizvodila u zemlji i navodno ih je loše održavala, navodi MW.

Izvješće The Times-a o stanju talijanskog naoružanja daleko je od toga da je bez presedana vezano uz oružje iz više europskih država, navodi MW. Ono talijansko poglavito se opetovano pokazalo da mu nedostaje kvalitete.

Na primjer, u prosincu su Ukrajinci opisali talijanske minobacače Mod63 od 120 mm kao “mnogo gore od svojih sovjetskih ekvivalenata iz Drugog svjetskog rata”, a s problemima oko isporuka streljiva iz Italije dodatno su ograničeni.

“Danas smo jedva u stanju ispaliti dvije granate u minuti koje ne lete dalje od 3-4 km, manje od polovice onoga što smo očekivali”, izvijestili su ukrajinski izvori, a sredstva su ocijenjena neprikladnima za borbu i brzo uklonjena s prve crte usprkos nestašice naoružanja u ratu koji je u tijeku – navodi MW.

U sklopu vojne pomoći iz Italije, Ukrajina je dobila 20 samohodnih topničkih sustava (ACS) M109L, no pokazalo se da su sve bile neispravne i nespremne za borbena djelovanja – izvijestio je prethodno britanski Financial Times (FT), pozivajući se na izvore iz ukrajinskog ministarstva obrane. 20 M109 samohodnih haubica (SPH) koje je Ukrajina primila od Italije ranije ove godine nisu bile u ispravnom stanju i trebat će nekoliko popravaka prije nego što budu korištene na bojišnici, prenosi medij Euroasia Times i dodaje kako je ovo mali dio većeg niza pitanja koja pridonose niskoj stopi povjerenja u nadolazeću ukrajinsku proljetnu protuofenzivu o kojoj se govori već mjesecima.

Talijansko ministarstvo obrane bilo je primorano reagirati na ove neugodne vijesti. Kako navodi talijanska agencija ANSA objavljujući izjavu MO u Rimu, ukrajinske vlasti prvotno su tražile od Italije otpisanu opremu koju je trebalo popraviti.

Podsjećamo da je u ožujku 2022. talijanski parlament odobrio rezoluciju o pružanju pomoći Ukrajini.  Nova vlada desnog centra, koja je na vlasti od listopada prošle godine, prethodno je odobrila uredbu o produljenju vojne pomoći do 2023. godine, a završno je odobren u novom saziv parlamenta.  Vlada je već odobrila još jedan paket pomoći Ukrajini.

Talijanski ministar vanjskih poslova i zamjenik premijera Antonio Tajani rekao je da su talijanske vlasti pružile Kijevu vojnu potporu u iznosu od oko 1,5 milijardi eura. Ovaj skandal s neispravnim haubicama izbio je uoči sastanka talijanske premijerke Georgie Meloni i britanskog premijera Rishija Sunaka. Britanski mediji, poput sada FT-a, stvarno znaju pronaći pravi tajming. Valjda – da premijerima na sastanku ne bi bilo dosadno.

SKANDAL: Italija Ukrajini isporučila neispravne haubice
RayMabus
RayMabus

Posts : 177577
2014-04-11


Back to top Go down

Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum