ex-iskon-pleme
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Meloni u Indiji

Go down

Meloni u Indiji Empty Meloni u Indiji

Post by RayMabus 1/3/2023, 22:48

Posjet Giorgie Meloni Indiji događa se u vrijeme kada je pozornost prema azijskom divu na vrhuncu. To je Indija svih pretjecanja . Simbolično iz povijesnih razloga bilo je prestizanje BDP-a Ujedinjenog Kraljevstva, bivše kolonijalne sile do 1947.

Značajnija, druga dva prestizanja, ovaj put protiv Kine: ove godine Indija prestiže svog velikog rivala u populacijskoj utrci i postaje najmnogoljudnija nacija na svijetu; štoviše, prema predviđanjima Međunarodnog monetarnog fonda, 2023. bi indijski gospodarski rast trebao biti veći od kineskog.

Dodajte tome činjenicu da je posljednjih dana Delhi preuzeo rotirajuće predsjedanje G20 , uloga koja također pojačava njegovu geopolitičku važnost: premijer Narendra Modi do sada je uspio u remek-djelu balansiranja, jer je njegova vanjska politika proamerička kada je u pitanju obuzdavanje Kine, no on ostaje neutralan po pitanju Ukrajine i održava dobre odnose s Rusija (od koje ne kupuje samo naftu i plin nego i oružje).

Posljednji kuriozitet tiče se neodoljivog porasta indijske dijaspore u Sjedinjenim Državama. Giorgia Meloni nije jedina koja je pohrlila na "dvor" Narendre Modija : prije nje su došli njemački kancelar Olaf Scholz, nekoliko američkih ministara, a ovih sati pristižu ministri vanjskih poslova iz cijelog svijeta (uključujući i Rusa Sergeja Lavrova) sastanak G20.

Svi se udvaraju Indiji, koja je postala najutjecajniji glasnogovornik takozvanog "velikog globalnog juga", ažurirane verzije pokreta nesvrstanih koji je 1955. krstio sam Indijac, premijer nezavisnosti Nehru. navikli su nas najmanje dvadeset godina do ovih trenutaka euforije, u kojima je označena kao "nova Kina", predodređena da potkopa svog glomaznog susjeda u pozornosti medija i globalnih investitora .

U proteklih dvadeset godina obećanja se redovito krše. Sažimam paradokse ovog natjecanja između slona i zmaja. Na papiru, Indija ima prednosti u odnosu na Kinu: ima stanovništvo koje nastavlja rasti, mlađu radnu snagu, veliki postotak govori engleski jezik, ima izvrsnost na tehnološkom polju (Bangalore i Hyderabad su silicijske doline azijskog potkontinenta) . Ovim strukturnim podacima koji postoje već duže vrijeme, dodana je geopolitička novost koja je dobila oblik posljednjih godina. Novi američko-kineski hladni rat potaknuo je raspravu o potrebi ponovnog promišljanja globalizacije , davanja prednosti industrijskim lokacijama u prijateljskim, savezničkim ili pouzdanim zemljama.

Indija, povijesno antagonistična prema Kini s kojom ima sporne granice – gdje dvije vojske povremeno ulaze u krvave okršaje – u idealnoj je poziciji da uhvati nove tokove ulaganja od onih multinacionalnih kompanija koje žele smanjiti svoju ovisnost o Kini. Sjećam se slučaja Applea koji bi želio prijeći iz trenutne situacije u kojoj se 85% njegovih iPhonea sklapa u Kini, u budućnost u kojoj bi se 40% proizvodilo između Indije i Vijetnama.

Ali između potencijala Indije i njezine stvarnosti uvijek je postojao važan jaz: i tu su se rađala razočaranja. Indija nikada nije uspjela prevladati svoje zaostatke u nekim ključnim sektorima: infrastrukturi i logistici, energetici, učinkovitosti javne uprave.Korupcija također postoji u Kini, ali ona indijske birokracije je sveprisutnija i paralizirajuća . Nestanci energije opteretili su indijska poduzeća smanjujući njihovu produktivnost. Kvaliteta kineske radne snage, kineskih menadžera i tehničara, plus brzina transportnih tokova od kineske tvornice do zapadnog potrošača, sve su to parametri s kojima se Indija teško mjeri. Ali nešto se mijenja i mnogi promatrači vjeruju da su pod Modijem kašnjenja barem smanjena, ako ne i eliminirana.

2023. bit će godina procvata ulaganja u infrastrukturu, +33% na 120 milijardi USD. Gospodarska klima malo je manje neprijateljska prema privatnim tvrtkama, a ostvarene su i simbolične privatizacije, poput povratka Air Indije dinastiji Tata. Nedavni skandal koji je zahvatio poslovno carstvo tajkuna Adanija nije imao očekivanih posljedica na vjerodostojnost Modijeve vlade. Čini se da su zvijezde povoljno poredane. Ali uvijek moramo zadržati osjećaj za mjeru: Indija je i dalje manje gospodarstvo od Kine i manje "ekstrovertirano" jer je njezin model razvoja vođen domaćom potražnjom i uvijek je imao autarkična obilježja. Predsjedanje G20 pravi je test za njegov novi diplomatski status.

Danas je Indija u središtu svih dvosmislenosti. Dio je Quad-a, tj. četverokuta demokracija u Indo-Pacifiku (sa Sjedinjenim Državama, Japanom i Australijom) s ciljem obuzdavanja kineskog ekspanzionizma. Jača vojnu suradnju sa Sjedinjenim Državama iz kojih također povećava uvoz ratne tehnologije. Ali ne pridržava se sankcija Rusiji. Na ovom, kao i na drugim terenima, opipljivo je nasljeđe socijalističkog razdoblja, kada je Indija Nehrua i Indire Gandhi ujedno bila i predvodnica Trećeg svijeta (tako nazvanog jer nije bila svrstana u hladnom ratu Istok-Zapad) i strateški partner Sovjetskog Saveza od kojeg je dobivala pomoć i naoružanje. Indija se također vodi zdravorazumskim geopolitičkim pravilom:već ima velikog i invazivnog protivnika poput Kine u Aziji, želi utišati barem svog drugog velikog susjeda, Putinovu Rusiju .

Ne smijemo zaboraviti ni trn u oku koji nam je Pakistan: prva moderna muslimanska teokracija (davno prije Irana), i prva koja je imala «islamsku atomsku bombu». Pakistan, svojom potporom islamskom terorizmu na indijskom tlu, također pomaže razumjeti Modijeva klizanja prema hinduističkom fundamentalizmu, napade na sekularnu državu, iskušenje da se suzi prostor za opoziciju. Na Zapadu se to prevodi u demonizaciju Modija kao potencijalnog autokrata koji navodno vuče indijsku demokraciju u propast; međutim, ti hiperkritički glasovi vrlo često dolaze iz intelektualnih i umjetničkih krugova koji su nostalgični za Kongresnom strankom, tj. familističkim Gandhi klanom ogrezlim u korupciji.Indija je moćna i zahvaljujući dijaspori. Slučaj Sjedinjenih Država je amblematičan. U vrhu američkih divova Big Tech, od Googlea do Microsofta, nalaze se izvršni direktori indijskog podrijetla (Sundar Pichai za Google, Satya Nadella za Microsoft).
Joe Biden upravo je za novog predsjednika Svjetske banke imenovao još jednog top menadžera rođenog u Indiji: Ajaya Bangu, koji je prethodno bio na čelu Mastercarda.

Na kraju postoji politika. Sadašnja Bidenova potpredsjednica Kamala Harris po majci je Indijka. A u utrci za nominaciju za predsjedničke izbore 2024. za čelnicu republikanaca već su se natjecala dva političara koji imaju indijsko obiteljsko podrijetlo: Nikki Haley (bivša Trumpova veleposlanica u UN-u) i biotehnološki poduzetnik Vivek Ramaswamy. Pet je zastupnika indijskog podrijetla u Kongresu u Washingtonu i pedesetak u nacionalnim zakonodavnim skupštinama. Između ostalog, Narendra Modi je od početka svog političkog uspona pronašao dragocjenu podršku indijske dijaspore koja je emigrirala u SAD.

Italija ima "najtajnijeg veleposlanika na svijetu" u Indiji: Sonia Gandhi, udovica ubijenog premijera, majka Rahula Gandhija koji je trenutni čelnik Kongresne stranke. Sonia Gandhi oduvijek se bojala da bi se njezino strano podrijetlo moglo iskoristiti protiv nje, protiv njezine obitelji, protiv Kongresne stranke. Kako ne bi podlegao sumnjama da služi talijanskim interesima, a ne interesima svoje nove domovine, svoje je odnose sa zemljom porijekla sveo na minimum. Isto pravilo vrijedilo je i za djecu. Stoga je reportaža Alda Cazzulla koji je nedavno uspio intervjuirati Rahula , prekršivši red šutnje prema Italiji, izazvala senzaciju.

Sada je na Italiji da se riješi tih zaostalih zaliha koje su nastale u vrijeme marinaca: Indija je previše važna u svijetu da bi bilateralna kriza ometala odnose. Na G20 Modi će posebnu važnost htjeti dati pitanju sigurnosti hrane za veliki globalni Jug. I ovdje je vidljiva indijska kontradikcija. Delhi se zalaže za interese siromašnih zemalja; u stvarnosti to je poljoprivredna velesila, jedan od najvećih svjetskih izvoznika riže i pšenice. Kada je rat u Ukrajini izazvao inflatorne udare u poljoprivredno-prehrambenim proizvodima, Indija nije oklijevala blokirati svoj izvoz pšenice i brašna, kako bi rezervisala proizvodnju za domaće tržište i tako kontrolirala cijene.


Meloni u Indiji
RayMabus
RayMabus

Posts : 157433
2014-04-11


Back to top Go down

Meloni u Indiji Empty Re: Meloni u Indiji

Post by crvenkasti 1/3/2023, 23:00

Indiji treba uvesti sankcije jer oni odbijaju uvesti Kini koja odbija uvesti sankcije Rusiji.

crvenkasti
crvenkasti

Male
Posts : 26526
2014-04-17


Back to top Go down

Meloni u Indiji Empty Re: Meloni u Indiji

Post by RayMabus 1/3/2023, 23:05

crvenkasti wrote:Indiji treba uvesti sankcije jer oni odbijaju uvesti Kini koja odbija uvesti sankcije Rusiji.

pirat lol!
RayMabus
RayMabus

Posts : 157433
2014-04-11


Back to top Go down

Meloni u Indiji Empty Re: Meloni u Indiji

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum