ex-iskon-pleme
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Kina pozvala na promjene u Vijeću sigurnosti UN-a

Page 2 of 2 Previous  1, 2

Go down

Kina pozvala na promjene u Vijeću sigurnosti UN-a - Page 2 Empty Re: Kina pozvala na promjene u Vijeću sigurnosti UN-a

Post by RayMabus Tue 2 May - 8:45

Jedan od ciljeva AU je "promicanje mira, sigurnosti i stabilnosti na kontinentu". Među njegovim načelima je "Mirno rješavanje sukoba među državama članicama Unije prikladnim sredstvima o kojima može odlučiti Skupština". Primarno tijelo zaduženo za provedbu ovih ciljeva i načela je Vijeće za mir i sigurnost. PSC ima ovlasti, između ostalog, ovlastiti misije potpore miru, nametnuti sankcije u slučaju neustavne promjene vlasti i "poduzeti inicijative i radnje koje smatra prikladnima" kao odgovor na potencijalne ili stvarne sukobe. PSC je samostalno tijelo koje donosi odluke, a njegove su odluke obvezujuće za države članice.

Članak 4.(h) Ustavnog akta, ponovljen u članku 4. Protokola uz Ustavni akt o PSC-u, također priznaje pravo Unije da intervenira u državi članici u okolnostima ratnih zločina, genocida i zločina protiv čovječnosti. Svaku odluku o intervenciji u državi članici prema članku 4. Osnivačkog akta donijet će Skupština na preporuku PSC-a.

Otkako se prvi put sastao 2004., PSC je aktivan u vezi s krizama u Darfuru, Komorima, Somaliji, Demokratskoj Republici Kongo, Burundiju, Obali Bjelokosti i drugim zemljama. Usvojio je rezolucije kojima se uspostavljaju mirovne operacije AU-a u Somaliji i Darfuru i uvode sankcije protiv osoba koje podrivaju mir i sigurnost (kao što su zabrane putovanja i zamrzavanje imovine vođama pobune u Komorima). Vijeće je u procesu nadgledanja uspostave "pripravnih snaga" koje će služiti kao stalne afričke mirovne snage.

RayMabus

Posts : 177657
2014-04-11


Back to top Go down

Kina pozvala na promjene u Vijeću sigurnosti UN-a - Page 2 Empty Re: Kina pozvala na promjene u Vijeću sigurnosti UN-a

Post by RayMabus Tue 2 May - 8:50

Skupština Afričke unije, koja je službeno poznata kao Skupština šefova država i vlada Afričke unije (AU-AHSG)

Skupština će svoje odluke donositi konsenzusom ili, ako to nije moguće, dvotrećinskom većinom država članica Unije. Međutim, o proceduralnim pitanjima, uključujući pitanje je li pitanje proceduralno ili ne, odlučuje se običnom većinom.

Dvije trećine ukupnog članstva Unije činit će kvorum na svakoj sjednici Skupštine.

https://en.wikipedia.org/wiki/Assembly_of_the_African_Union

Kina pozvala na promjene u Vijeću sigurnosti UN-a - Page 2 300px-50th_Anniversary_African_Union_Summit_in_Addis_Ababa%2C_Ethiopia

RayMabus
RayMabus

Posts : 177657
2014-04-11


Back to top Go down

Kina pozvala na promjene u Vijeću sigurnosti UN-a - Page 2 Empty Re: Kina pozvala na promjene u Vijeću sigurnosti UN-a

Post by RayMabus Tue 2 May - 9:26

Afričke pripravne snage (ASF) su međunarodne, kontinentalne afričke i multidisciplinarne mirovne snage s vojnim, policijskim i civilnim kontingentima koje djeluju pod vodstvom Afričke unije. ASF će se rasporediti u vrijeme krize u Africi. Addis Ababa, Etiopija, služi kao sjedište snaga.

Prema protokolu, ASF-u se predlaže da surađuje s Ujedinjenim narodima i njihovim agencijama, drugim relevantnim međunarodnim organizacijama i regionalnim organizacijama, kao i s nacionalnim vlastima i nevladinim organizacijama, gdje je to prikladno.

Jedna od važnih kritika ASF-u je optužba da se, zbog kašnjenja u uspostavi, Snage ne mogu koristiti kao oruđe mirotvoraca.

Još jedna kritika je činjenica da RECs/RMs imaju vrlo različite percepcije o tome trebaju li AU ili UN naložiti zapošljavanje ASF-a. Na primjer, SADC i ECOWAS preferiraju odobrenje Vijeća sigurnosti UN-a. Ovaj nedostatak konsenzusa o obveznim ovlastima dovodi do trenutačne nemogućnosti AU-a da odredi misiju.

Afrička unija nema novac koji zahtijeva FAA i stoga je u ovom području jako ovisna o inozemnim doprinosima (posebice Europske unije, UN-a i Sjedinjenih Država) 

Operacionalizacija FAA također nailazi na značajne praktične poteškoće: neujednačena kvaliteta trupa, nedostatak zajedničkog jezika u nekim slučajevima, nekompatibilna ili previše raznolika oprema (prijenos, streljivo, itd.) 

Kina pozvala na promjene u Vijeću sigurnosti UN-a - Page 2 289px-Map_of_the_partitioning_of_RECs_and_RMs_of_the_ASF
Karta pet regija ASF-a

 Vijeće za mir i sigurnost (PSC) Afričke unije od velike je važnosti za organizaciju ASF-a . PSC je jedina institucija ovlaštena narediti ili prekinuti ASF misije. PSC o vojnim pitanjima savjetuje odbor vojnog osoblja ASF-a. Općenito, snage su pod izravnom kontrolom Komisije Afričke unije, pri čemu povjerenik za mir i sigurnost posebno igra središnju ulogu u ASF-u. Države članice predaju zapovjedništvo nad svojim vojnim kontingentima Komisiji.

Prema članku 5. protokola koji se odnosi na uspostavu Vijeća za mir i sigurnost Afričke unije, Vijeće se sastoji od 15 izabranih predstavnika država članica i stoga je tijelo s ograničenim članstvom slično Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda . Može provoditi vojne intervencije i mirovne operacije u Africi , na temelju odluke Skupštine Unije . Ako su ispunjeni određeni uvjeti, to se može dogoditi i protiv volje pojedinih država članica.

U Vijeće za mir i sigurnost bira se 15 članova, od kojih svakoga čine tri države iz središnje Afrike , tri iz istočne Afrike , dvije iz sjeverne Afrike , tri iz južne Afrike i četiri države iz zapadne Afrike . Većina njegovih sastanaka održava se u sjedištu AU u Addis Abebi. 

https://en.wikipedia.org/wiki/Peace_and_Security_Council
RayMabus
RayMabus

Posts : 177657
2014-04-11


Back to top Go down

Kina pozvala na promjene u Vijeću sigurnosti UN-a - Page 2 Empty Re: Kina pozvala na promjene u Vijeću sigurnosti UN-a

Post by Eroo Tue 2 May - 10:01

mentalitet wrote:1) Pa i Srbija je glasala u UN da su rusi agresori...

2)Ne razumijete neke pravne norme koje su zacrtane u Povelji UN a tamo pishe da svaka zemlja ima pravo izvrshiti agresiju na drugu zemlju ako ugrozava njenu sigurnost i stabilitet.
1)  28.4. nije uopće glasala
2)  Istina. 800,000 kosovskih izbjeglica je ugrožavalo stabilnost Italije i Grčke. I tako je Srbija ostala bez Kosova. OJXAAA.... jocolor

_________________
Fortitude is the marshal of thought, the armor of the will, and the fort of reason.
(Francis Bacon)
Eroo
Eroo

Posts : 75740
2016-07-22


Back to top Go down

Kina pozvala na promjene u Vijeću sigurnosti UN-a - Page 2 Empty Re: Kina pozvala na promjene u Vijeću sigurnosti UN-a

Post by RayMabus Tue 2 May - 10:02

Neki članovi AU-a kritizirali su PSC Protokol zbog nejasnoća o tome koja institucija ima "primarnu zakonsku ovlast" za korištenje vojne sile; u članku 16, PSC Protokol navodi da AU ima "glavnu odgovornost za promicanje mira, sigurnosti i stabilnosti u Africi", dok u članku 17, Protokol navodi da Vijeće sigurnosti UN-a "ima primarnu odgovornost za održavanje međunarodnog mira i sigurnost".

Ben Kioko, pravni savjetnik Afričke unije, ustvrdio je da su "[neki afrički] čelnici pokazali volju pomaknuti granice kolektivne stabilnosti i sigurnosti do krajnjih granica bez ikakvog obzira prema pravnim sitnicama kao što je ovlaštenje Sigurnosne službe [Ujedinjenih naroda] Vijeće".

Kasnije 2005. godine, članice Afričke unije priznale su ovlasti Vijeća sigurnosti za vojnu upotrebu, kao što je prikazano na planu sastanka koji je obećao da će AU prvo dobiti odobrenje Vijeća sigurnosti prije izvođenja vojnih intervencija.
RayMabus
RayMabus

Posts : 177657
2014-04-11


Back to top Go down

Kina pozvala na promjene u Vijeću sigurnosti UN-a - Page 2 Empty Re: Kina pozvala na promjene u Vijeću sigurnosti UN-a

Post by RayMabus Tue 2 May - 11:21

Kina pozvala na promjene u Vijeću sigurnosti UN-a - Page 2 220px-African_Union_%28orthographic_projection%29.svg

Ciljevi AU-a su sljedeći :

Braniti suverenitet, teritorijalni integritet i neovisnost svojih država članica.

https://en.wikipedia.org/wiki/Member_states_of_the_African_Union

Afrika je kontinet a ne pravni pojam tako da ako nešto nije vaša članica ne možete samo upast u tu državu s nekim svojim multi-afričkim snagama.

Nek su države tu suspendirane ( izbačene ), dakle nisu više članice afričke unije.
RayMabus
RayMabus

Posts : 177657
2014-04-11


Back to top Go down

Kina pozvala na promjene u Vijeću sigurnosti UN-a - Page 2 Empty Re: Kina pozvala na promjene u Vijeću sigurnosti UN-a

Post by RayMabus Tue 2 May - 11:49

Sjevernoafrički regionalni kapacitet

Sjevernoafrički regionalni kapacitet stvoren je kako bi popunio podregionalni vakuum u sjevernoj Africi. Unija arapskog Magreba (AMU) je bila u stanju mirovanja od svoje uspostave 1989. Tijekom posljednja dva desetljeća revitalizacija AMU-a pokazala se vrlo teškom zbog političke dinamike među državama članicama. Stoga je postojala potreba za stvaranjem regionalnog mehanizma koji bi omogućio sjevernoafričkim zemljama da doprinesu Afričkim pripravnim snagama. Zbog toga je sredinom 2007. godine sastavljen memorandum o razumijevanju za osnivanje NARC-a.

Kina pozvala na promjene u Vijeću sigurnosti UN-a - Page 2 Map_of_the_partitioning_of_RECs_and_RMs_of_the_ASF

Preko Afričkog istraživačkog biltena objavljeno je da je zapovjednik američke vojske u Africi, general bojnik William B. Garrett III, početkom svibnja 2010. posjetio Tripoli kako bi razgovarao o odnosima između Sjedinjenih Država i libijskih kopnenih snaga. Susreo se s libijskim načelnikom stožera mehaniziranih jedinica vojske i izvršnim direktorom NARC-a, general-bojnikom Ahmedom Ounom.

Dana 28. svibnja 2010., izvršni tajnik NARC-a, general bojnik Ahmed Oun, potpisao je, u ime NARC-a, memorandum o razumijevanju o suradnji između Afričke unije, regionalnih ekonomskih zajednica i regionalnih pripravnih brigada istočne Afrike i sjeverne Afrike, u sjedištu Afričke unije u Addis Abebi.

U siječnju 2011. Magharebia je izvijestila da će Alžir biti domaćin sjedištu NARC-a. Prema sporazumu sklopljenom u utorak, 25. siječnja 2011., planirano je da Alžir postane sjedište i sjedišta NARC-a i administracije snaga.

"Arapsko proljeće" (2011.) dovelo je do velikog nazadovanja u uspostavi NARC-a.

Članovi su Alžir, Egipat, Libija i Zapadna Sahara.

Maroko i Mauritanija sada su tješnje povezani s mirovnim naporima ECOWAS-a, a Tunis se nije aktivno uključio u NARC.
RayMabus
RayMabus

Posts : 177657
2014-04-11


Back to top Go down

Kina pozvala na promjene u Vijeću sigurnosti UN-a - Page 2 Empty Re: Kina pozvala na promjene u Vijeću sigurnosti UN-a

Post by melkior Tue 2 May - 13:46

UN ne treba reformirati, nego ukinuti.
avatar
melkior

Posts : 17231
2015-08-09


Back to top Go down

Kina pozvala na promjene u Vijeću sigurnosti UN-a - Page 2 Empty Re: Kina pozvala na promjene u Vijeću sigurnosti UN-a

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Page 2 of 2 Previous  1, 2

Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum