ex-iskon-pleme
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Kina izdala oštri proglas protiv ‘globalnog hegemona‘ SAD-a: ‘Njihove nasilničke prakse su prijetnja za mir u svijetu‘

Go down

Kina izdala oštri proglas protiv ‘globalnog hegemona‘ SAD-a: ‘Njihove nasilničke prakse su prijetnja za mir u svijetu‘ Empty Kina izdala oštri proglas protiv ‘globalnog hegemona‘ SAD-a: ‘Njihove nasilničke prakse su prijetnja za mir u svijetu‘

Post by RayMabus 7/3/2023, 21:03

:tu

Kina izdala oštri proglas protiv ‘globalnog hegemona‘ SAD-a: ‘Njihove nasilničke prakse su prijetnja za mir u svijetu‘

Kina izdala oštri proglas protiv ‘globalnog hegemona‘ SAD-a: ‘Njihove nasilničke prakse su prijetnja za mir u svijetu‘ 2Q==
RayMabus
RayMabus

Posts : 172139
2014-04-11


Back to top Go down

Kina izdala oštri proglas protiv ‘globalnog hegemona‘ SAD-a: ‘Njihove nasilničke prakse su prijetnja za mir u svijetu‘ Empty Re: Kina izdala oštri proglas protiv ‘globalnog hegemona‘ SAD-a: ‘Njihove nasilničke prakse su prijetnja za mir u svijetu‘

Post by RayMabus 7/3/2023, 21:11

Kina je objavila popis problema koje svijet ima s načinom na koji SAD koristi svoju "globalnu hegemoniju", tako naglašavajući sve veću napetost između ovih dviju nacija; naročito pogoršanu nakon nikad dokazanog "špijunskog balona" i jednako nepotkrijepljenih optužbi za potencijalno snabdijevanje Rusije oružjem.

Radi se o dokumentu od 4.000 riječi pod naslovom “Američka egemonija i njezine opasnosti” koji detaljno opisuje pogled Pekinga na to kako se SAD agresivno ponaša na svjetskoj pozornici u političkoj, vojnoj, ekonomskoj, tehnološkoj i kulturnoj sferi te "nastoji privući veću međunarodnu pozornost na pogubnost američkih praksi za mir i stabilnost u svijetu i dobrobit svih naroda".


U članku se, između ostalog, navodi da SAD "ugrađuje američke vrijednosti u svoje proizvode kao što su filmovi", kako bi dominirale javnim mnijenjem. "Kada se holivudski filmovi puste na svijet, oni vrište o američkim vrijednostima koje su uz njih povezane", tvrdi Kina.

Dio teksta objavljujemo u nastavku.

"Otkako su postale najmoćnija zemlja svijeta nakon dva svjetska rata i Hladnog rata, Sjedinjene Države djelovale su sve hrabrije pri miješanju u unutarnje poslove drugih zemalja, tražeći, održavajući i zlorabeći hegemoniju, promičući subverziju i infiltraciju te namjerno vodeći ratove, tako nanoseći štetu međunarodnoj zajednici.

Sjedinjene Države razvile su hegemonistički plan za sceniranje "obojenih revolucija", poticanje regionalnih sporova i čak izravno pokretanje ratova pod krinkom promicanja demokracije, slobode i ljudskih prava. Držeći se hladnoratovskog mentaliteta, Sjedinjene Države su pojačale blokovsku politiku i potakle sukobe i borbe. Prenapregnule su koncept nacionalne sigurnosti, zlorabile kontrolu izvoza i nametnule jednostrane sankcije drugima. Zauzele su selektivan pristup međunarodnom pravu i pravilima, koristeći ih ili odbacujući kako smatraju prikladnim, i nastojale su nametnuti pravila koja služe njezinim vlastitim interesima, u ime održavanja "međunarodnog poretka utemeljenog na pravilima".

Dok pravedna stvar dobiva široku podršku svojih zagovornika, nepravedna osuđuje svog progonitelja da bude izopćenik. Hegemonijske, dominantne i zastrašujuće prakse korištenja snage za zastrašivanje slabijih, oduzimanje od drugih silom i prijevarom te igranje igara s nultim rezultatom nanose ozbiljnu štetu. Povijesni trendovi mira, razvoja, suradnje i obostrane koristi su nezaustavljivi. Sjedinjene Države nadjačavaju istinu svojom moći i gaze pravdu kako bi služile vlastitim interesima. Ove unilateralne, egoistične i regresivne hegemonističke prakse izazvale su rastuću, intenzivnu kritiku i protivljenje međunarodne zajednice.

Zemlje se moraju međusobno poštivati i tretirati kao jednake. Velike zemlje trebale bi se ponašati na način koji dolikuje njihovom statusu i preuzeti vodstvo u ostvarivanju novog modela međudržavnih odnosa koji uključuje dijalog i partnerstvo, a ne sukob ili savezništvo. Kina se protivi svim oblicima hegemonizma i politike moći te odbija miješanje u unutarnje poslove drugih zemalja. Sjedinjene Države moraju provesti ozbiljno preispitivanje svoje duše. Moraju kritički preispitati što su učinile, osloboditi se svoje arogancije i predrasuda te napustiti svoje hegemonističke, dominantne i nasilničke prakse", ističe se u kineskom proglasu. 

:tu beer
RayMabus
RayMabus

Posts : 172139
2014-04-11


Back to top Go down

Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum