ex-iskon-pleme
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Kina razmatra mehanizam zaštite njihove imovine od američkih sankcija

Go down

Kina razmatra mehanizam zaštite njihove imovine od američkih sankcija Empty Kina razmatra mehanizam zaštite njihove imovine od američkih sankcija

Post by RayMabus 1/5/2022, 20:43

Kineski regulatori održali su hitan sastanak s domaćim i stranim bankama kako bi razgovarali o tome kako bi mogli zaštititi kinesku inozemnu imovinu od potencijalnih sankcija predvođenih SAD-om sličnih onima koje su nametnute Rusiji nakon njezine invazije na Ukrajinu, izvijestio je Financial Times, pozivajući se na osobe upoznate s događajem.

Interna konferencija, održana 22. travnja, uključivala je dužnosnike kineske središnje banke i ministarstva financija te rukovoditelje desetak lokalnih i međunarodnih banaka.

Kineski dužnosnici su, navodno, zabrinuti da bi ih mogle zateći slične mjere kao protiv Rusije u slučaju regionalnog vojnog sukoba ili neke druge krize. Iako Kina vođena predsjednikom Xi Jinpingom i dalje odbija osuditi ruski napad, kineske banke i tvrtke su svejedno oprezne oko tipa poslovanja s ruskim subjektima ukoliko bi takvo poslovanje moglo pokrenuti američke sankcije. Ministarstvo financija je na sastanku priopćilo da su nazočni predstavnici svih većih stranih i domaćih banaka koje posluju u Kini. Navodno je sastanak započeo primjedbama visokog dužnosnika ministarstva financija koji je rekao da je Xijeva vlada u stanju pripravnosti zbog toga što su SAD-a i njihovih saveznici zamrznuli dio imovine ruske središnje banke.

Dužnosnici i sudionici nisu spomenuli konkretne scenarije, ali jedan od mogućih pokretača takvih sankcija bi bila kineska invazija na Tajvan, za koji Kina tvrdi da njen teritorij i sve jasnije prijeti napadom. “Ako Kina napadne Tajvan, razdvajanje kineskog i zapadnog gospodarstva bit će mnogo teže nego [razdvajanje s] Rusijom jer kineski gospodarski otisak dotiče svaki dio svijeta”, rekao je jedan od ljudi koji su bili upoznati s tijekom sastanka. Andrew Collier, izvršni direktor Orient Capital Researcha u Hong Kongu, rekao je da je kineska vlada s pravom zabrinuta “jer ima vrlo malo alternativa, a posljedice [američkih financijskih sankcija] su katastrofalne”.

Viši regulatori, uključujući Yi Huiman, predsjednik kineske regulatorne komisije za vrijednosne papire, i Xiao Gang, koji je bio na čelu CSRC-a od 2013. do 2016., pitali su prisutne bankare što mogu zajedno učiniti kako bi se zaštitila inozemna imovina Kine, posebno njezinih 3,2 bilijarde dolara u stranim rezervama. Kina ima ogromne fondove u dolarima: npr. bilijardu dolara vrijedne američke državne obveznice ili skupe uredske zgrade u New Yorku. Kineska državna tvrtka Dajia Insurance Group, na primjer, posjeduje luksuzni hotel Waldorf Astoria koji je jedan od simbola New York-a.

Kad je jedan dužnosnik pitao kineske bankare može li se inozemna imovina prebaciti u jen ili euro, odgovorili su mu da ta ideja nije praktična. Neki prisutni bankari, međutim, sumnjali su da bi si Washington ikada mogao priuštiti prekid gospodarskih veza s Kinom s obzirom na njezin status drugog najvećeg svjetskog gospodarstva, goleme posjede dolarske imovine i bliske trgovinske odnose sa SAD-om. “SAD-u je teško uvesti značajne sankcije protiv Kine”, složio se ekonomist Collier. “To je kao obostrano osigurano uništenje u nuklearnom ratu.”

Kina razmatra mehanizam zaštite njihove imovine od američkih sankcija


RayMabus
RayMabus

Posts : 146585
2014-04-11


Back to top Go down

Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum