ex-iskon-pleme
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Szijjarto: Mađarska će glasati protiv ulaska Kosova u evropske institucije

Go down

Szijjarto: Mađarska će glasati protiv ulaska Kosova u evropske institucije Empty Szijjarto: Mađarska će glasati protiv ulaska Kosova u evropske institucije

Post by RayMabus 10/1/2023, 15:43

Ministar vanjskih poslova Mađarske sastao se danas sa šefom diplomatije Srbije Ivicom Dačićem, a jedna od tema razgovora bila je i ulazak Kosova u europske institucije.

Između ostalog, Szijjarto je naveo da je stav Mađarske da bi prijem u određene evropske organizacije doveo u opasnost postizanje kompromisa o Kosovu.

"Što se tiče Kosova, Mađarska je zainteresovana da se na osnovu realnog i stvarnog dijaloga dođe do rješenja. Zbog toga, Mađarska će glasati protiv članstva Kosova u evropskim tijelima", rekao je Szijjarto.

Također, on je naglasio da Mađarska neće prihvatiti nikakve sankcije koje Evropska unija uvodi Rusiji, a koje bi ugrozile energetsku stabilnost Mađarske.

"Do sada smo se uspjeli izboriti sa izuzećem od određenih sankcija kako bi osigurali oppskrbu energentima naših građana. Za izbijanje rata u Ukrajini nije odgovorna Mađarska i ne prihvaćamo da se cijena tog rata naplaćuje od nas", kazao je mađarski ministar Szijjarto.

Ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić kazao je danas u Budimpešti kako Srbija ne može priznati nezavisnost Kosova niti se složiti s odlukom da Kosovo uđe u UN jer nije bilo političkog dijaloga o biti problema međusobnih odnosa.

"Sve potpisano mora se provesti i ne možemo priznati nezavisnost Kosova i složiti se da Kosovo uđe u UN, jer nismo obavili nikakav politički razgovor o suštini problema o našim međusobnim odnosima. Nismo vodili dijalog kako politički doći do rešenja, a sada neko želi nametnuti kako Srbija mora nešto uraditi, priznati Kosovo kako bi ušla u EU", kazao je Dačić.


Szijjarto: Mađarska će glasati protiv ulaska Kosova u evropske institucije
RayMabus
RayMabus

Posts : 174640
2014-04-11


Back to top Go down

Szijjarto: Mađarska će glasati protiv ulaska Kosova u evropske institucije Empty Re: Szijjarto: Mađarska će glasati protiv ulaska Kosova u evropske institucije

Post by vuksadinare 10/1/2023, 16:16

...lako siljit kurac na kosovo..sto nisu nas blokirali a najavljivali su za sengen..
vuksadinare
vuksadinare

Posts : 98808
2015-09-08


Back to top Go down

Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum