ex-iskon-pleme
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Stranka za BiH pokrenula tužbu protiv Hrvatske i Evropske unije

Go down

Stranka za BiH pokrenula tužbu protiv Hrvatske i Evropske unije Empty Stranka za BiH pokrenula tužbu protiv Hrvatske i Evropske unije

Post by Hektorović Thu 1 Sep - 14:47

Stranka za BiH pokrenula tužbu protiv visokog predstavnika, Hrvatske i Evropske unije
Stranka za BiH pokrenula tužbu protiv Hrvatske i Evropske unije B_220901078
Stranka za BiH uputila je uime građana Bosne i Hercegovine apelaciju Evropskom sudu pravde protiv EU, Hrvatske i visokog predstavnika Christiana Schmidta, potvrdili su na press konferenciji te stranke predsjednik Semir Efendić i Zlatko Hadžidedić, autor teksta apelacije.
Kao razlog iz Stranke za BiH su naveli to što aktuelni visoki predstavnik, "djelujući kao agent Republike Hrvatske", kako je kazao Hadžidedić, najavljuje promjenu ustavnog poretka izmjenama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, stavljajući se u tome na stranu Hrvatske koja krši Dejtonski sporazum iako je jedna od zemalja potpisnica.
"Visoki predstavnik stavlja u ovom slučaju Hrvatsku u superioran, a Bosnu i Hercegovinu u inferioran položaj, kršeći tako principe balansa na kojem je zasnovan mirovni ugovor", naveo je Hadžidedić.
Stranka za BiH pokrenula tužbu protiv Hrvatske i Evropske unije 220901078.2_xlZlatko Hadžidedić (Foto: D. S./Klix.ba)
Razlog za pokretanje tužbe i protiv Evropske unije je što ona "odgovara za djelovanje Hrvatske kao države članice, a i samog visokog predstavnika".
Stranka za BiH je na ovoj konferenciji za medije pozvala sve građane Bosne i Hercegovine na veliko legalno protestno okupljanje i izražavanje bunta dozvoljenim sredstvima.
"Jer u slučaju rušenja Dejtonskog ugovora, automatski bi došlo do stupanja na snagu Ustava Republike BiH i uslijedilo bi krajnje neizvjesno razdoblje za državu Bosnu i Hercegovinu", rekao je Hadžidedić.
"Krajnje je vrijeme da djelujemo", izjavio je pozivajući na veliki građanski otpor i dodao da bi neizvjesnost bila posebno usložnjena ako se uzmu u obzir, kako kaže, pretenzije Srbije i Hrvatske prema Bosni i Hercegovini, unutrašnje prijetnje disolucijom entiteta Republika Srpska i pripajanjem Srbiji, kao i ambicije Hrvatske demokratske zajednice o ponovnom ustroju tvorevine Herceg-Bosna.
Stranka za BiH pokrenula tužbu protiv Hrvatske i Evropske unije 220901078.4_xlFoto: D. S./Klix.ba
Stranka za BiH se odlučila na tužbu Evropskom sudu pravde jer domaći sudovi nemaju jurisdikciju nad djelovanjem visokog predstavnika, Hrvatske niti Evropske unije, obrazložio je Hadžidedić.
"Stranka se odlučila na pojedinačno djelovanje, kao stranka, te na navedeni, a jedini mogući pravni način budući da državni organi ne preduzimaju pravna sredstva protiv kršenja Dejtonskog sporazuma. U sačinjavanju tužbe, njemu je pomogla savjetodavna uloga Francisa Boylea mada sam kostur apelacije sačinio sam", poručio je Hadžidedić.
Hektorović
Hektorović

Posts : 25245
2018-04-10


Back to top Go down

Stranka za BiH pokrenula tužbu protiv Hrvatske i Evropske unije Empty Re: Stranka za BiH pokrenula tužbu protiv Hrvatske i Evropske unije

Post by Šandor Winnetou Thu 1 Sep - 17:37

pišurija

_________________
Stranka za BiH pokrenula tužbu protiv Hrvatske i Evropske unije Himars10
Šandor Winnetou
Šandor Winnetou

Male
Posts : 17940
2017-12-31


Back to top Go down

Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum