ex-iskon-pleme
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

SAD: Novac za suprostavljanje ruskom utjecaju u BiH, pomoć i Crnoj Gori

Go down

SAD: Novac za suprostavljanje ruskom utjecaju u BiH, pomoć i Crnoj Gori Empty SAD: Novac za suprostavljanje ruskom utjecaju u BiH, pomoć i Crnoj Gori

Post by RayMabus 27/4/2022, 11:23

U okviru najnovijeg paketa vojne pomoći SAD-a Ukrajini, planiran je i dodatni novac za neke evropske i zemlje Zapadnog Balkana – Crnu Goru, Bosnu i Hercegovinu, Sjevernu Makedoniju i Albaniju.

U odgovoru iz State Departmenta na upit Glasa Amerike, pojašnjena je struktura paketa pomoći od 713 miliona dolara, a prema tim informacijama, novac iz najnovijeg paketa vojne pomoći SAD-a Ukrajini podijelit će se na “Ukrajinu i 15 drugih savezničkih i partnerskih nacija” u istočnoj Evropi i na Balkanu.

“Više od 322 miliona dolara tih sredstava odvojeno je za Ukrajinu i dodatno će poboljšati njenu sposobnost odbrane od ruskog rata, koji je u toku”, precizirao je State Department.

“Ostatak paketa od 713 miliona dolara osigurat će odbrambene artikle, obuku i usluge za evropsku regiju (Albanija, Bugarska, Hrvatska, Estonija, Latvija, Litvanija, Moldavija, Crna Gora, Sjeverna Makedonija, Rumunija i Slovenija), podržati Inicijativu za razvoj naprednog ciljanja za Bugarsku, Češku, Estoniju, Latviju, Litvaniju i Slovačku i pružiti dodatnu podršku Bosni i Hercegovini u okviru Fonda za suzbijanje ruskog utjecaja”, navodi se u odgovoru State Departmenta.

Gruzija će također dobiti 35 miliona dolara finansiranja za komplete borbene opreme svojih brigada, protivdronske sisteme (UAS), napredni terenski artiljerijski taktički sistem za podatke, kapacitete pokretljivosti i odbranu od cyber napada, prenosi Glas Amerike.

SAD: Novac za suprostavljanje ruskom utjecaju u BiH, pomoć i Crnoj Gori
RayMabus
RayMabus

Posts : 146564
2014-04-11


Back to top Go down

SAD: Novac za suprostavljanje ruskom utjecaju u BiH, pomoć i Crnoj Gori Empty Re: SAD: Novac za suprostavljanje ruskom utjecaju u BiH, pomoć i Crnoj Gori

Post by RayMabus 27/4/2022, 11:26

Kad se počmu brojat te zemlje onda nema Kosova i Srbije na spisku al se zna da je Kosovo američki igrač dakle jedino nema Srbije.

Simpatično.
RayMabus
RayMabus

Posts : 146564
2014-04-11


Back to top Go down

Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum