ex-iskon-pleme
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Peking drži Putina za jaja

Go down

Peking drži Putina za jaja Empty Peking drži Putina za jaja

Post by RayMabus Wed 10 Jul - 7:53

Rusija i Indija dostigle su povijesni maksimum u svojim trgovinskim odnosima - u 2023. godini više od 65 milijardi dolara, no Modija zabrinjava to što ruski izvoz u tome čini više od 90 posto, a indijski izvoz manje od deset posto. Uglavnom je riječ o ruskoj nafti. U New Delhiju su zadovoljni jer su zbog povlaštenih cijena u prošloj godini uštedjeli više od tri milijarde dolara, ali im smeta što je Rusija zbog pritiska Kine (Peking je uvjetovao kupnju ruske nafte i plina time da Moskva ne izvozi oružje Indiji) i potreba za ratovanje u Ukrajini prekršila nekoliko dogovora o izvozu oružja. Tako, primjerice, nisu isporučeni svi sustavi S-400 dogovoreni još 2018. godine, što izaziva nezadovoljstvo Indije.


Putinu je došao zbog straha od Kine
RayMabus
RayMabus

Posts : 179132
2014-04-11


Back to top Go down

Peking drži Putina za jaja Empty Re: Peking drži Putina za jaja

Post by RayMabus Wed 10 Jul - 8:00

Indijski premijer Narendra Modi dolazi u prvu posjetu Rusiji od početka invazije na Ukrajinu kako bi razgovarao o pitanjima koja uključuju sporazume o odbrani i oružju.

Pojedinosti novih ugovora o oružju između dviju zemalja tek se trebaju otkriti, ali razumljivo je da ruska potreba za oružjem i municijom za rat u Ukrajini vodilja ovih razgovora. Modi je u mogućnosti ponuditi značajnu indijsku industrijsku podršku Rusiji za ukrajinski rat u zamjenu za energiju i vojnu tehnologiju. Podrška bi bila praktična, ali ne bi išla toliko daleko da Indija javno podrži ruske ratne napore.

Posjeta dolazi kao podsjetnik svijetu da veze između Indije i Rusije – posebno kada je riječ o odbrani i oružju – sežu desetljećima unazad i ostaju jake.

Iako je Indija pokušala diversificirati svoje odbrambene nabavke i djelomično se odviknuti od ruskog oružja, uglavnom su ruske kompanije te koje pomažu indijskoj odbrambenoj industriji da sazrije velikom brzinom.

Dan prije nego što je Modi otišao u Moskvu, ruska državna izvozna kompanija Rostec potpisala je ugovor o proizvodnji naprednih protuoklopnih tenkovskih granata “Mango” u Indiji za tenkove T-90.

Šta se krije iza pregovora o oružju između Modija i Putina?
RayMabus
RayMabus

Posts : 179132
2014-04-11


Back to top Go down

Peking drži Putina za jaja Empty Re: Peking drži Putina za jaja

Post by RayMabus Wed 10 Jul - 8:17

Rusija ne smije ni vanjsku politiku voditi bez odobrenja Pekinga.

Klasično vazalstvo.
RayMabus
RayMabus

Posts : 179132
2014-04-11


Back to top Go down

Peking drži Putina za jaja Empty Re: Peking drži Putina za jaja

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum