ex-iskon-pleme
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Njemačka: Žestok otpor vladinom planu o smanjenju poreza useljenicima

Go down

Njemačka: Žestok otpor vladinom planu o smanjenju poreza useljenicima Empty Njemačka: Žestok otpor vladinom planu o smanjenju poreza useljenicima

Post by RayMabus 9/7/2024, 18:40

Prijedlog njemačke vlade da se strane stručnjake koji dođu na rad u Njemačku na neko vrijeme oslobodi plaćanja poreza na prihod nailazi na žestok otpor širokih slojeva društva, javljaju njemački mediji.

„Mislim da ćemo o ovoj temi morati još malo ozbiljnije porazgovarati“, rekao je ministar rada i socijalne skrbi Hubertus Heil (Socijaldemokratska stranka Njemačke SPD) u razgovoru za javni servis Deutschlandfunk.

On je rekao kako „nije najsretniji“ zbog ove odluke savezne vlade u kojoj je njegova stranka najveći partner. „Mislim da ova stavka može uzrokovati mnoge nesporazume“, zaključio je Heil.

On je rekao kako je ova mjera, koja je dio paketa mjera za poticanje ekonomskog rasta, predstavljenog u sklopu budžeta za 2025, „ide na račun“ predstavnika ostale dvije stranke vladajuće koalicije, ministra finansija Christiana Lindnera (Liberalno-demokratska stranka, FDP) i ministra privrede Roberta Habecka (Zeleni).

Mjera predviđa da se stranim stručnjacima u prve tri godine boravka u Njemačkoj smanji porezna osnovica isprva za 30, a kasnije za 20 i 10 posto. Time se Njemačka želi profilirati u globalnoj borbi za stručnjake.

Heil je rekao kako mora biti jasno da rad mora biti vrednovan jednako za sve.

Predstavnici FDP-a žestoko su reagirali na kritike ministra rada, u čemu analitičari naslućuju novu veliku svađu među strankama njemačke vladajuće koalicije.

„Heilove izjave ne koriste njemačkoj ekonomiji. On bi se radije trebao potruditi da napokon pokrene svoj program ubrzane integracije useljenika u njemačko tržište rada“, rekao je finansijski glasnogovornik zastupničkog kluba FDP-a Christoph Meyer.

Prije Heila mjeru smanjenja poreza za useljenike žestoko su kritizirali i predstavnici opozicije.

Demokršćanska Unija CDU/CSU govori o „skandaloznom davanju prednosti“ strancima. „Savezna vlada uvodi razdor među one koji rade.

Smanjenje poreza je potrebno svima, a ne samo useljenicima“, rekao je generalni sekretar Kršćansko-socijalne unije Martin Huber.

Političarka novoosnovane populističke ljevičarske stranke BSW Sahra Wagenknecht dovela je u pitanje i ustavnost ovakvog različitog zakonskog tretmana građana.

„Ovi planovi su pljuska radnim ljudima koji poslušno plaćaju poreze“, rekla je Wagenknecht. Ona je vladi poručila da „prvo zaposli strance koji su već u zemlji“.

FDP je istodobno demantirao tvrdnje Sahre Wagenknecht da porezne olakšice vrijede i za izbjeglice.

Sukob oko budžeta za 2025. trajao je mjesecima i na trenutke je prijetio raspadom koalicije kancelara Olafa Scholza (SPD), a vlada je krajem prošle sedmice objavila kako je sukob riješen i dogovor konačno postignut.

Njemačka: Žestok otpor vladinom planu o smanjenju poreza useljenicima
RayMabus
RayMabus

Posts : 178988
2014-04-11


Back to top Go down

Njemačka: Žestok otpor vladinom planu o smanjenju poreza useljenicima Empty Re: Njemačka: Žestok otpor vladinom planu o smanjenju poreza useljenicima

Post by RayMabus 9/7/2024, 19:09

Ako izglasate takvi zakon u takvom obliku to će biti baš lijep argument AfD-u za sljedeće izbore u Njemačkoj a koji su vam na jesen iduće godine da su Nijemci odnosno njemački građani a to su ti koji imaju biračko pravo postali građani drugog reda u vlastitoj zemlji.

Super vam je taj zakon, ne bi ga se ni Sotona posramio.
RayMabus
RayMabus

Posts : 178988
2014-04-11


Back to top Go down

Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum