ex-iskon-pleme
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Ruski ratni brodovi stigli u Venecuelu

Go down

Ruski ratni brodovi stigli u Venecuelu Empty Ruski ratni brodovi stigli u Venecuelu

Post by RayMabus Tue 2 Jul - 17:29

Ovo je bolje nego za vrijeme Kubanske krize jer tad Venezuela nije bila saveznik SSSR-a.

Ruski ratni brodovi stigli u Venecuelu

U skupini brodova su ruska nuklearna podmornica Kazan, fregata Admiral Gorškov, opskrbni tanker Akademik Pašin i tegljač Nikolaj Čiker. Radi se o istoj skupini brodova koji su uplovili su u havansku luku 12. lipnja nakon izvođenja obuke za rukovanje "visokopreciznim raketnim oružjem" u Atlantskom oceanu. U kubanskim vodama ostali su do 17. lipnja. 
RayMabus
RayMabus

Posts : 178988
2014-04-11


Back to top Go down

Ruski ratni brodovi stigli u Venecuelu Empty Re: Ruski ratni brodovi stigli u Venecuelu

Post by RayMabus Tue 2 Jul - 17:42

Odnosi Rusije i Venezuele
Ruski ratni brodovi stigli u Venecuelu 1280px-Russia_Venezuela_Locator.svg
Sovjetski Savez uspostavio je diplomatske odnose s Venezuelom 3. ožujka 1945. Godine 1952., za vrijeme diktature Marcosa Péreza Jiméneza , venezuelanska sigurnosna policija uhitila je i deportirala osumnjičene ruske špijune, što je izazvalo ogorčene prosvjede između dviju zemalja, što je dovelo do Venezuele prekid odnosa sa Sovjetima 13. lipnja 1952.  Odnosi su obnovljeni 16. travnja 1970.

Godine 1976. SSSR je posjetio venezuelanski predsjednik C. A. Perez. Sovjetske zalihe Venezueli bile su male početkom 1970-ih, ali je Venezuela igrala veliku ulogu u sovjetsko-kubanskoj trgovini . Venezuela je isporučivala svoju naftu Kubi, za koju je SSSR isporučivao istu količinu nafte zemljama istočne Europe. Prema nekim izvješćima, sovjetska je strana uspjela uštedjeti novac smanjivši troškove prijevoza na 200 milijuna dolara.

Chávezovo doba 

Pod predsjednikom Hugom Chávezom , Venezuela je imala tople odnose s Rusijom. Velik dio toga bio je kroz prodaju vojne opreme; od 2005. Venezuela je od Rusije kupila oružje u vrijednosti više od 4 milijarde dolara. U rujnu 2008. Rusija je poslala bombardere Tupoljev Tu-160 u Venezuelu da izvrše trenažne letove. U studenom 2008. obje su zemlje održale zajedničku pomorsku vježbu na Karibima.

Venezuela je priznala neovisnost Abhazije i Južne Osetije i podržala Rusiju pri glasovanju u Općoj skupštini UN-a

Madurovo doba 

U veljači 2022. Rusija je pokrenula invaziju na Ukrajinu . Invazija je dobila široku međunarodnu osudu; Maduro je, međutim, izrazio svoju "snažnu potporu" Rusiji u telefonskom razgovoru s Putinom  i osudio sankcije koje su zapadne zemlje uvele Rusiji.

Dana 27. ožujka 2014. na glasovanju Opće skupštine UN-a o pitanju nepriznavanja referenduma na Krimu, Venezuela je glasala protiv, čime je priznala referendum na Krimu i podržala Rusiju.

Odnosi Rusije i Venezuele uključuju suradnju između Rusije i Venezuele u područjima od zajedničkog interesa, kao što je njihov zajednički status izvoznika nafte i politika prema Sjedinjenim Državama. Venezuela je najvažniji trgovački i vojni saveznik Rusije u Latinskoj Americi. Rusija priznaje Nicolása Madura kao predsjednika Venezuele, umjesto Juana Guaidóa, u venezuelanskoj predsjedničkoj krizi

Venezuela je jedan od najvećih kupaca ruske vojne opreme. U razdoblju 2005.-2017., ukupni obujam nabave oružja i opreme procjenjuje se na više od 11 milijardi dolara, a posebno je Venezuela dobila 36 lovaca Su-30MK, oko 50 jurišnih i vojno-transportnih helikoptera Mi-35M, Mi-17 i Mi. -26, više od 120 tenkova i samohodnih topova, oko 240 oklopnih borbenih vozila, nekoliko desetaka raketnih obrambenih sustava Grad i Smerč, sustava protuzračne obrane (3 sustava protuzračne obrane S-300, 12 protuzračnih sustava Buk-M2 sustava, 11 sustava protuzračne obrane Pechora-2M "i veliki broj MANPADS-a Igla-S). Između Rusije i Venezuele sklopljeni su sporazumi o izgradnji tvornice za proizvodnju jurišnih pušaka i patrona AK-103, kao i servisni centar za popravak helikopterske opreme.

Odnosi Rusije i Venezuele
RayMabus
RayMabus

Posts : 178988
2014-04-11


Back to top Go down

Ruski ratni brodovi stigli u Venecuelu Empty Re: Ruski ratni brodovi stigli u Venecuelu

Post by RayMabus Tue 2 Jul - 18:19

Odnosi Rusije i Venezuele uključuju suradnju između Rusije i Venezuele u područjima od zajedničkog interesa, kao što je njihov zajednički status izvoznika nafte.

Evo i jedna loša vijest za vas dvoje koji bi reketarili svijet preko nafte i plina.

Vlasti Saudijske Arabije saopćile su danas da su otkrile nova bogata nalazišta nafte i prirodnog plina na istoku te zaljevske zemlje. Saudijski ministar energetike princ Abdulaziz bin Salman rekao je da je otkriće novih rezervi nafte i gasa djelo državna naftna kompanija Aramco. “Aramco je otkrio dva nekonvencionalna naftna polja, jedno arapsko ležište lake nafte, dva polja prirodnog gasa i dva rezervoara prirodnog gasa u Istočnoj provinciji i Rub' al Khaliju“, rekao je ministar.

Saudijska Arabija otkrila nova velika nalazišta nafte i plina
RayMabus
RayMabus

Posts : 178988
2014-04-11


Back to top Go down

Ruski ratni brodovi stigli u Venecuelu Empty Re: Ruski ratni brodovi stigli u Venecuelu

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum