ex-iskon-pleme
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Iz Rusije stigla najava: Uskoro će biti potpisan veliki sporazum s Iranom

Go down

Iz Rusije stigla najava: Uskoro će biti potpisan veliki sporazum s Iranom Empty Iz Rusije stigla najava: Uskoro će biti potpisan veliki sporazum s Iranom

Post by RayMabus 6/26/2024, 15:45

Iz Rusije stigla najava: Uskoro će biti potpisan veliki sporazum s Iranom

Glasnogovornica Ministarstva vanjskih poslova Rusije Marija Zaharova izjavila je kako će Rusija i Iran dodatno produbiti svoje savezništvo te da su u toku pripreme na potpisivanju, kako je naglašeno, velikog sporazuma.

Prema riječima Zaharove, riječ je o sveobuhvatnom sporazumu između Rusije i Irana koji se već dugo najavljuje, a koji će u narednim mjesecima i zvanično biti potpisan.

U januaru ove godine, rusko ministarstvo vanjskih poslova je saopćilo da će novi međudržavni sporazum između Irana i Rusije predstavljati neviđeni uzlet u odnosima Rusije i Irana te da se dokument nalazi u završnoj fazi dogovora.

U proteklih nekoliko godina, Iran i Rusija su značajno produbili saradnju, a osim ekonomskog dijela ona se u velikoj mjeri ogleda i kroz vojnu saradnju, što uključuje dolazak ruskih aviona u Iran te isporuku iranskih bespilotnih letjelica Rusiji, a koje se koriste i u ratu u Ukrajini.

Pored Irana, Rusija, tačnije predsjednik ove zemlje Vladimir Putin nedavno je potpisao sporazum o saradnji sa Sjevernom Korejom što je, kako je naglašeno, prvi korak ka produbljivanju saradnje s ovom državom.

Iz Rusije stigla najava: Uskoro će biti potpisan veliki sporazum s Iranom
RayMabus
RayMabus

Posts : 178988
2014-04-11


Back to top Go down

Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum