ex-iskon-pleme
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Posrnuli ruski div ( Gazprom )

Go down

Posrnuli ruski div ( Gazprom ) Empty Posrnuli ruski div ( Gazprom )

Post by RayMabus 5/6/2024, 15:19

Posljednje izvješće kojim Gazprom ilustrira u kakvom je stanju kompanija i ruski plinski biznis jest istraživanje koje je naručeno za čelnike tvrtke, a kojeg je zaključak da posrnuli div - kao rezultat Putinove agresije na Ukrajinu - možda neće nadoknaditi izgubljene prihode od izvoza u najboljem slučaju čitavo desetljeće, a vjerojatno i duže.

Njemačka je ovisila o njima, bili su moćni sponzor Lige prvaka, a onda se sve urušilo: ‘U slijepoj smo ulici!‘
RayMabus
RayMabus

Posts : 178021
2014-04-11


Back to top Go down

Posrnuli ruski div ( Gazprom ) Empty Re: Posrnuli ruski div ( Gazprom )

Post by RayMabus 5/6/2024, 15:20

Nijedna ruska tvrtka ne ilustrira rusku propast bolje od Gazproma. Moskva je ovo poduzeće jednom nazvala "prvom tvrtkom koja vrijedi više od trilijun dolara" i u nekom su trenutku stope rasta doista bile izvrsne.

Ali ruski agresorski rat protiv Ukrajine sve je promijenio. Umjesto da izvlače milijarde prihoda od europskih kupaca, Rusi dovoze stotine tisuća mrtvih ruskih vojnika. Izgledi izgledaju još sumorniji. Čak i prema najpozitivnijim prognozama, Rusija se nikada neće približiti profitima koje je imala prije rata. Kina plaća samo djelić prethodnih europskih cijena, zahvaljujući kineskoj dominaciji i apsolutnoj ovisnosti Rusije o Pekingu.

Situacija s rezervnim dijelovima za ruske elektrane i energetsku mrežu polako ali sigurno izmiče kontroli Rusije. 75% dijelova proizvodi se na Zapadu i trenutno ne postoje programi za suzbijanje te prijetnje. Naprotiv, ruska ratna ekonomija guši sva druga područja ruske industrije. To će na kraju dovesti do toga da će Rusija proizvoditi manje energije, s izravnim implikacijama na cijelo gospodarstvo.

Bit će još gore za ruske potrošače. Kako bi preživio kao tvrtka, Gazprom sve više nastoji natjerati ruske potrošače da plate račun. Ono što je bilo nečuveno prije 2022., pa čak i tijekom sovjetskih vremena, vjerojatno će postati nova normala. Rusi će morati plaćati normalne tržišne cijene energije.

Katastrofa koja se odvija za turobnu budućnost Rusije neporeciva je i očita. To će imati duboke implikacije na vjerojatnost opstanka Ruske Federacije kao države, države koja mora imati niske cijene energije ili općenito energije u izobilju da bi postojala. Uz udare ukrajinskih bespilotnih letjelica na rusku energetsku infrastrukturu, ovaj pad je također ubrzan.

Putin je protraćio same temelje Rusije, bez ikakvog održivog plana B. Pukotine će se pogoršati, a problemi će se ubrzati. To je samo još jedan znak da Rusija neće izdržati dugotrajni rat i da je Rusiji ta koja ističe vrijeme.


https://x.com/Tendar/status/1798263039679947197
RayMabus
RayMabus

Posts : 178021
2014-04-11


Back to top Go down

Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum