ex-iskon-pleme
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Istočni front 3

Go down

Istočni front 3 Empty Istočni front 3

Post by Hoholo Mudovski 2/6/2024, 09:35

Predratno stanje u Europi
Posebno je opasno stanje u Europi čije su elite potpuno izgubile razum, prihvatile ratničku retoriku, a mediji pod njihovim nadzorom rat s Rusijom prikazuju kao gotovo neizbježan. Jednako kako su to činili i nekoliko godina prije početka Drugog svjetskog rata.

Ali za razliku od tada, kada su zbog sjene golemog ratnog sukoba koja se zlokobno nadvila nad Europom ljudi bili istinski uplašeni, današnje elite svoje građane ne žele plašiti, već ih zabavljaju TV programima i hipnotičkim društvenim mrežama, nastojeći ih držati podalje od njihovog opasnog „smrtnog plesa“ kojeg su zaigrale u nadi da će njime uplašiti svog protivnika. Pritom u sebi duboko vjeruju kako rata neće biti jer će se uplašeni protivnik morati povući pred odaslanom porukom odlučnosti Zapada da ide do kraja, kao i pokretanjem ratne proizvodnje i razmještajem goleme vojne mašinerije NATO saveza na njegove istočne granice.
...
Osim toga, velika većina građana EU-a za odlazak u rat protiv Rusije nije ni najmanje zainteresirana ili motivirana i to Moskva dobro zna. Za razliku od Rusa koji to itekako jesu jer smatraju da ih Zapad želi zbrisati s lica zemlje. Ovaj potonji svojim nespretnim izjavama o nužnosti nanošenja strateškog poraza Rusiji tomu je samo pridonio tj. uspio je Ruse dodatno uvjeriti u ono što im Vladimir Putin već dugo govori – da je ukrajinski rat po njih uistinu egzistencijalan tj. da se u njemu mora ići do kraja
...
nakon poraza Rusije Kina bi se našla strateški posve usamljena i prije ili kasnije bi morala odstupiti od svojih ambicija, a globalni Jug bi bio razočaran kratkotrajno probuđenom nadom da može postati ravnopravni partner u nekom pravednijem svijetu, nakon čega bi opet brzo morao zauzeti mjesto koje su mu moćnici ovoga svijeta odredili još stoljećima prije.
...
nestankom s političke scene velikana političke misli Zapadne Europe poput Helmuta Kohla, Margaret Thatcher, francuskih „divova“ Francoisa Mitterranda i Jacquesa Chiraca – istinskih sljedbenika svoji poslijeratnih vođa i „teškaša“ (po pitanju odgovornosti, a ne nužno ideoloških orijentacija) poput Charlesa de Gauella, Winstona Churchilla, Konrada Adenauera ili pak Willyja Brandta.

Kada te istinske veličine usporedimo s današnjim vođama EU ili ključnih europskih zemalja Ursulom von der Leyen, Olafom Scholzom, Emmanuelom Macronom, Rishijem Sunakom, ili pak onima koji neposredno rukovode vanjskopolitičkim resorima poput Annalene Baerbock
...
intelektualci u ozbiljnom državnom mediju de facto kažu kako razuma u sadašnjoj političkoj garnituri EU-a i država članica nema i da spas još jedino vide u novim političkim snagama, koje, to također treba naglasiti, unutar EU-a sve više skreću udesno. One teže vraćanju na davno izgubljene europske konzervativne postavke i sustav vrijednosti (pritom ne mislim na ekstremno desne stranke koje koketiraju s ideologijama propalih režima fašizma i nacizma). Većina njih na ukrajinski rat – na njegove uzroke, način rješenja i posljedice, gleda potpuno drukčije od sadašnjih vladajućih garnitura zbog čega ih srednjostrujaški mediji redovito nepravedno etiketiraju kao „agente Kremlja“, homofobe, desničare, rasiste i td.
...
U pozadini ovih pritiska republikanaca stoje američki predsjednički izbori ujesen ove godine. Oni su sada vanjsku politiku Joea Bidena označili kao njegovu novu „slabu kariku“ zbog brojnih neuspjeha: od Bliskog istoka gdje je SAD zbog Izraela izgubio mnoge pozicije i gdje je dozvoljen trijumf Irana i jačanje utjecaja Kine i Rusije; zbog neuspjeha Bidenove kineske politike usmjerene na njeno okretanje leđa Rusiji u zamjenu za nastavak trgovine u onim područjima koja su od američkog interesa; pa sve do ukrajinskog rata u koji je Biden ušao nedugo nakon neslavnog povlačenja iz Afganistana obećavajući Amerikancima pobjedu i strateški poraz Rusije.

Kako od ovog posljednjeg nema ništa na vidiku republikanci sada Bidena tjeraju u krajnje neugodnu poziciju: traže od njega ono što je upravo on čitav svoj mandat od njih tražio a oni izbjegavali prije njegovog jasnog obrazloženja što konkretno Bijela kuća želi postići svojom ukrajinskom politikom „pomoći dokle to bude trebalo“, na koji način i do kada. Sada traže maksimalnu eskalaciju kroz poteze koje se Biden s pravom nije usuđivao poduzimati – i više nego svjestan mogućih rizika i opasnosti i po američke interese. Zbog takve visoko rizične politike koja ih vodi prema Armagedonu Amerikanci bi onda Bidenu vjerojatno okrenuli leđa.
...
POLITICO koji piše o propasti njemačkog plana za jačanje ukrajinske protuzračne obrane. Naime, osim Njemačke, koja je se sprema isporučiti Kijevu jedan sustav Patriot i 50 Geparda za borbu protiv dronova te je obećala još tri Patriota, nitko drugi od zapadnih saveznika u tome ju nije želio slijediti. Ni Španjolska, ni Švicarska, ni Rumunjska, ni Poljska. Iako je Švicarska naručila od SAD-a 5 novih sustava Patriot, ona će ih dobiti tek za nekoliko godina. Istodobno su se Belgija, Nizozemska, Danska, Norveška i Kanada odlučile za novčanu pomoć Kijevu, dok će SAD i Ujedinjeno Kraljevstvo isporučiti samo rakete za sustav Patriot.

Napominjem kako sustav Patriot košta više od milijardu dolara, dok rakete za njih koštaju do 7 milijuna. U SAD-u ih se godišnje proizvede svega 500.

Kada ovome pridodamo rastuće potrebe Tajvana za Patriotima, kao i Izraela, jasno je da stvari ne izgledaju dobro. Osim toga i montaža norveških sustava NASAMS traje preko dvije godine, a tvornica je pretrpana narudžbama iz Tajvana.

Čak je i Japan nedavno Ukrajini morao isporučiti jedan svoj sustav Patriot, a oni mu sada itekako trebaju u kontekstu opasnog zaoštravanja njegovih odnosa s Kinom.
...
Kineski veleposlanik u Tokiju šokirao Japance
Veleposlanik NR Kine u Japanu Wu Jianghao prošli je tjedan na izvjesnom forumu o kinesko-japanskim odnosima održanog u Tokiju izjavio kako će Japanci pasti „u pakleni kotao“ ako Tokio nastavi s politikom usmjerenom na cijepanje Kine (misli na status Tajvana). „Ovaj izraz boli uho, ali to treba jasno reći, a onda nemojte kazati kako vas nitko nije upozorio“ – rekao je kineski diplomat nakon čijih je riječi službeni Tokio uložio prosvjed.
...
Hoholo Mudovski
Hoholo Mudovski

Posts : 4821
2023-08-31


Back to top Go down

Istočni front 3 Empty Re: Istočni front 3

Post by Hoholo Mudovski 2/6/2024, 09:35

23. svibnja, gostujući na ruskoj državnoj televiziji, Sergej Karaganov, jedan od najcjenjenijih ruskih stručnjaka za međunarodne odnose i sigurnost poglavito u sferi nuklearne sigurnosti, tvorac strategije ruskog zaokreta na Istok (Kinu i Aziju u cjelini) još u prvoj polovici ovog stoljeća a koja je tek nakon početka ruske invazije na Ukrajinu u potpunosti prihvaćena kao nacionalna strategija zemlje – osvrnuo se na najnovije događaje vezane oko Ukrajine. Prije svega upravo na spomenute američke najave o mogućem davanju „zelenog svjetla“ Kijevu za napade američkim raketama po ruskim vojnim i industrijskim ciljevima.

Karaganov smatra da se „Europa psihološki priprema za rat s Rusijom ali da za njega još nije spremna“. Savršeno je jasno, smatra on, „kako netko unutar nje želi taj rat“. To tumači neviđenom razinom propagande i proturuske retorike „kakva nije bila ni u Trećem Reichu“. Smatra kako oni (europski stratezi) „jednostavno ne znaju u što se upuštaju“.

Navodi kako je Moskva već ranije upozorila Washington da će u slučaju napada dalekometnim američkim raketama odgovoriti ruskim napadom na američke vojne baze (prije svega u Europi i da to ne može biti povod za nuklearni rat jer se ne radi o američkom teritoriju. U tom su smislu Amerikanci višestruko osjetljiviji od Rusije, smatra on, jer imaju neusporedivo više vojnih baza diljem svijeta. Dalje navodi kako smatra da u Washingtonu uistinu ne žele isprovocirati situaciju koja bi dovela do nuklearnog rata. Tim više što Rusija sada ima znatno veću stratešku prednost s obzirom na visoki stupanj izvršene modernizacije nuklearnog arsenala, što SAD-u tek predstoji učiniti i što je i dug i skup proces.

Kaaganov suludim smatra neprestano povišenje praga onoga što Washington smatra da nekažnjeno može raditi u Ukrajini, od najava slanja NATO-ovih vojnika za treniranje, do napada na ruski teritorij dalekometnim oružjem, a da to ne izazove eskalaciju.

Smatra da je Rusija „predugo trpjela oslanjajući se na zdravi razum“ i da je nužno da ona sada počne „povisivati ljestvicu eskalacije i to čim prije“. Misli da je to upravo i počelo s izvođenjem gore spomenutih vježbi nuklearnim taktičkim oružjem „koje može dosegnuti sve točke Europe“.
Hoholo Mudovski
Hoholo Mudovski

Posts : 4821
2023-08-31


Back to top Go down

Istočni front 3 Empty Re: Istočni front 3

Post by Hoholo Mudovski 2/6/2024, 09:36

Pritom smatra da treba ići još brže i da nije uvjeren da će ovo (vježbe) biti dovoljno za hlađenje usijanih glava. Osim toga, uvjeren je da će Rusija vrlo brzo, „s jamstvom od 99%“, ići na snižavanje praga primjene nuklearnog oružja u svojoj doktrini. Ono i sada sadrži mogućnost nuklearnog odgovora ako se ruski teritorij napada konvencionalnim oružjem, ali uz klauzulu ako to može dovesti do egzistencijalne prijetnje opstojnosti zemlje. Ta ga klauzula već dugo smeta, kazao je. Smatra da je to najbolji način da se presjeku nastojanja za izazivanje Trećeg svjetskog rata koja su u tijeku.

Udarit će po američkim bazama u Europi
Karaganov smatra kako će u slučaju daljnje eskalacije od strane Zapada Rusiji biti nužno udariti konvencionalnim oružjem po NATO (američkim) bazama u Poljskoj, Njemačkoj ili Rumunjskoj (odatle ide glavnina vojne pomoći Ukrajini) i da će to Moskva odmah „potkrijepiti ugrozom kako će u slučaju protuodgovora po ruskom teritoriju uslijediti ograničeni napad nuklearnim oružjem po tim istim bazama“.

Dakle, kako ne vjeruje da je Zapad sposoban za diplomaciju, Karaganov smatra da je nužno prebaciti vojna djelovanja na zemlje NATO saveza, najprije demonstrativnim konvencionalnim napadima, a potom zaprijetiti i nuklearnim.

Ako bi do njih došlo poginuli bi deseci tisuća američkih vojnika u tim bazama, smatra dalje, i dodaje kako on nipošto ne bi želio da to takvog scenarija dođe. „Ali mi se krećemo prema svjetskom ratu i naše će vodstvo morati stati pred užasni moralni izbor, a ako ga mi ne učinimo dovest ćemo i sebe i ostatak svijeta pred poraz,“ – navodi Karaganov. Upozorava da će, ako se ukrajinski rat nastavi on „neizbježno dovesti do nuklearnog rata“, a da su „Sjedinjene Države zainteresirane za njegovo dugo trajanje dok su Europljani izgubili razum“.
Hoholo Mudovski
Hoholo Mudovski

Posts : 4821
2023-08-31


Back to top Go down

Istočni front 3 Empty Re: Istočni front 3

Post by Hoholo Mudovski 2/6/2024, 09:37

Smatram da je završilo vrijeme dječjih igara pokazivanja mišića uz eventualno, po zdravlje neopasno šamaranje, a kako stvar ne bi prešla u ultimativni fajt gdje su ozljede i bolne i smrtonosne. Više nije važno tko je kriv a tko prav (za ovo su krivi svi, bez iznimke!). Došlo je vrijeme za hladne i racionalne glave koje će i htjeti i znati prebaciti ovaj, po svijet nikad opasniji vojni sukob u relaksirajući prostor diplomacije, gdje mu je od početka i bilo mjesto.
Hoholo Mudovski
Hoholo Mudovski

Posts : 4821
2023-08-31


Back to top Go down

Istočni front 3 Empty Re: Istočni front 3

Post by Hoholo Mudovski 2/6/2024, 09:42

Znači došli smo do točke kada možemo očekivati kraj civilizacije.
Kakav je osjećaj nakon spoznaje da je ovo osoba koja štiti Civilizaciju od nuklearnog armagedona?
Istočni front 3 Go0rs812
Hoholo Mudovski
Hoholo Mudovski

Posts : 4821
2023-08-31


Back to top Go down

Istočni front 3 Empty Re: Istočni front 3

Post by Hoholo Mudovski 2/6/2024, 09:44

Hoholo Mudovski wrote:.
...
nestankom s političke scene velikana političke misli Zapadne Europe poput Helmuta Kohla, Margaret Thatcher, francuskih „divova“ Francoisa Mitterranda i  Jacquesa Chiraca – istinskih sljedbenika svoji poslijeratnih vođa i „teškaša“ (po pitanju odgovornosti, a ne nužno ideoloških orijentacija) poput Charlesa de Gauella, Winstona Churchilla, Konrada Adenauera ili pak Willyja Brandta.

Kada te istinske veličine usporedimo s današnjim vođama EU ili ključnih europskih zemalja Ursulom von der Leyen, Olafom Scholzom, Emmanuelom Macronom, Rishijem Sunakom, ili pak onima koji neposredno rukovode vanjskopolitičkim resorima poput Annalene Baerbock
...

...

Ovdje je sve najbolje objašnjeno
Hoholo Mudovski
Hoholo Mudovski

Posts : 4821
2023-08-31


Back to top Go down

Istočni front 3 Empty Re: Istočni front 3

Post by Hoholo Mudovski 2/6/2024, 10:09LetVica se nada da se neće dići letvica.
Ok. Nitko ne kaže da obrana nije nešto na što svatko ima pravo, još od kada je Bog stvorio ljude na ravnoj zemlji.
Samo "stručnjaci" zanemaruju da Ukrajina, osim što dobija oružje kojim uzvraća na teritorij Rusije,.dobija i obavještajne podatke o metama putem uglavnom Američkih satelita.
Ako se mogu od strane ruske obrane obarati američke rakete kojima se napada njihov teritorij ili uništavaju ciljevvi u Ukrajini od kud se upravlja tim raketama, mogu li se isto tako obarati i sateliti koji usmjeravaju te rakete?
Hoholo Mudovski
Hoholo Mudovski

Posts : 4821
2023-08-31


Back to top Go down

Istočni front 3 Empty Re: Istočni front 3

Post by RayMabus 2/6/2024, 14:22

Komentirao je i potez Poljske koja je sa baltičkim zemljama krenula u postavljanje protuzračne zavjese ili protuzračnog zida na svojim granicama:

- Poljska i baltičke zemlje su najugroženije i radi Kalinjgradske oblasti. Baltičke zemlje su već u siječnju ove godine potpisale ugovor o izgradnji jedne obrambene, utvrđene linije prema Rusiji i zajedno sa Poljskom. Oni se pripremaju na taj najgori scenarij. Na neki način i Putin je upozorio da su te manje zemlje moguće mete i da se trebaju paziti jer su gusto naseljene. Ja se nadam da neće doći do tog scenarija. Ono što je rekao Zelenski, u mnogim stvarima se ne slažem s njim, ali sad moram reći što je on rekao, Putin nije glup. On je zločest i opasan i to je problem. Nadam se da neće ući u takvu jednu avanturu koja je nažalost dovede do jednog općeg Armagedona, zaključio je Letica za HRT.

Rusije je prije dva dana izvela najmasivniji raketni udar na Ukrajinu, a o toj temi na HRT-u su razgovarali s Antom Leticom, stručnjakom za sigurnosne politike.

:coffee
RayMabus
RayMabus

Posts : 178029
2014-04-11


Back to top Go down

Istočni front 3 Empty Re: Istočni front 3

Post by RayMabus 2/6/2024, 14:24

Letica na HRT-u: Putin nije glup.

Đeneral vasione: Putin je glup ko kurac.

Evo ti dokaz kad ga je đenral vasione koji je anđeoska hijerarhija a samo za napomenu i demoni su također dio iste navukla ko kurton:


by RayMabus Sun 23 Jan - 2022 godine.

Ne postoji izlika da Rusija pod Putinom krene vojno na Ukrajinu. Sve su to izlike za napad ako krene.

Ja sam namjerno sebe postavio na Karpate. Otvorio sam mu prostor za napad.

Procjenjujem koliko je glup.


Tema: Anđeo Znanja navlači Putina 23.01.2022 godine
RayMabus
RayMabus

Posts : 178029
2014-04-11


Back to top Go down

Istočni front 3 Empty Re: Istočni front 3

Post by RayMabus 2/6/2024, 14:41

Letica: Poljska i baltičke zemlje su najugroženije i radi Kalinjgradske oblasti. Baltičke zemlje su već u siječnju ove godine potpisale ugovor o izgradnji jedne obrambene, utvrđene linije prema Rusiji i zajedno sa Poljskom. Oni se pripremaju na taj najgori scenarij.

Đeneral vasione: Puca mi kurac za njih.

Puca mi kurac za njih isto ko što je i njima za menom pa su na onom sastanku EU 20.02.2022 godine ostale sudržane dakle podržavaju većinu tj Komšića umjesto da me podrže.

Kako je njih brige za mene tako je i mene brige za njih tj puca mi kurac za njih totalno.

To je PRAVDA.
RayMabus
RayMabus

Posts : 178029
2014-04-11


Back to top Go down

Istočni front 3 Empty Re: Istočni front 3

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum