ex-iskon-pleme
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Nabavka borbenih aviona za Srbiju

Go down

Nabavka borbenih aviona za Srbiju Empty Nabavka borbenih aviona za Srbiju

Post by RayMabus 22/5/2024, 04:21

Jedno od glavnih pitanja je da li Srbija koja je jedna od najsiromašnijih država u Evropi, treba da plati tri ili možda čak i više milijardi evra za samo 12 borbenih aviona. Situacija može biti još gora kada se uzme u obzir razumna pretpostavka da Srbija, iako će izdvojiti velike pare i dobiti nove avione u najnovijoj verziji F4, sigurno neće dobiti letelice koje imaju iste sposobnosti kao i letelice koje će koristiti francuske vazduhoplovne i kosmičke snage.

Srbija nije članica NATO niti EU, teško je (bar za sada, a moža i još dugo vremena) zamisliti da će uz Rafale stići trenutno možda najsposobnije rakete vazduh-vazduh srednjeg i velikog dometa tipa Meteor, a još manje je verovatno da se isporuči ofanzivno naoružanje poput krstarećih raketa SCALP EG. Elektronska oprema bi takođe vrlo moguće bila nešto degradirana, i RV i PVO Vojske Srbije ne bi moglo da u punoj meri ili približno maksimalno iskoristi sve mogućnosti aviona. Da ne govorimo o pitanjima koliko bi ti avioni bili korišćeni, odnosno koliki i kakav nalet bi na njima bio ostvaren, i koliko bi to koštalo.

Ukoliko bi paket u kome bi se nalazilo 12 Rafala bio plaćen 3-4 milijarde evra, to bi bili među najskuplje plaćenim avionima ovog tipa. Srbija bi tako platila okvirno 250-300 miliona evra po avionu.

Pomenuti novac bi umesto za samo 12 aviona mogao mnogo razumnije da se potroši, ali ostaje podjednako bitno pitanje – da li Srbija uopšte ima drugog izbora?

Vučic je nakon sastanka sa Makronom izjavio da bi „Srbija želela da kupi i američke, kineske, ruske avione, ali da je pitanje dostave“. Za ruske i kineske avione se možda može razumeti da ne možemo da ih kupimo zbog aktuelne političke situacije u svetu, ali se navodi da se ne mogu „dostaviti“ ni američki. To bi moglo da se protumači i na način da Srbija u ovom trenutku ne može da kupi borbene avione iz SAD.

Za 3-4 milijarde evra (ili dolara) pa i za mnogo manje novca bi se u svetu, uz eskadrilu (ili čak dve), moglo nabaviti još mnogo toga što je neophodno RV i PVO, a to su na primer novi školski avioni, školsko-borbeni avioni, laki transportni avioni, laki i srednji višenamenski helikopteri, raketni sistemi PVO kratkog i srednjeg dometa.

Nabavka naoružanja i vojne opreme je pre svega političko pitanje, zavisi od međusobnih odnosa država, među kojima je bitan faktor i ekonomija. Srbija sa Francuskom poslednjih godina ima dobre ekonomske i vojne odnose, za vojsku su nabavljeni raketni sistemi PVO kratkog dometa, osmatrački radari, sistemi veze, određeni sklopovi za domaća oklopna vozila.

Istovremeno, Francuzi su u srpsku ekonomiju uložili značajna sredstva, a 70-80 posto njenih investicija na Balkanu ide u Srbiju. U planu su ili u pripremu još veća ulaganja u budućnosti, ali glavno pitanje ostaje politika. Fracncuska će svakako pažljivo posmatrati i ocenjivati kakve će političke odluke Srbija donositi po pitanju dešavanja u regionu, odnosa sa Rusijom i Kinom. Isto tako, bitno je i šta se, osim ojačavanja ekonomskih i vojnih veza, zauzvrat može dobiti na političkom planu, a što odgovara trenutnim proklamovanim nacionalnim interesima.

Nabavka borbenih aviona za Srbiju: Nemamo izbora da Rafale platimo skuplje i od Katara?

Vučic je četnik koji podržava genocid nad mujagama i ne daje sankcije Rusiji.
RayMabus
RayMabus

Posts : 177653
2014-04-11


Back to top Go down

Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum