ex-iskon-pleme
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Sve je manje mladih vozača

Go down

Sve je manje mladih vozača Empty Sve je manje mladih vozača

Post by debotoijusto 19/5/2024, 16:20

NAJNOVIJA studija upućuje na to da mladi danas rjeđe pristupaju vozačkim ispitima.
Studija koju je proveo MarketWatch Guides pokazuje kako se u SAD-u osjetno smanjuje broj vozača mlađih od 19 godina. Od 2012. do 2022. godine zabilježen je pad u čak 40 saveznih država. Najveći pad zabilježio je New York, gdje je broj mladih vozača pao za čak 49 posto. 
U Americi se do vozačke može doći već sa 16 godina. Broj maloljetnih vozača koji su stekli tzv. „potpunu dozvolu“ bez ograničenja je pao u spomenutom razdoblju za 8.7 posto. 
Isto sugeriraju i službeni podaci FHA (Federal Highway Administration). Prema službenoj statistici, 1983. godine čak 80 posto 18-godišnjaka je imalo vozačku dozvolu, dok je 2021. godine taj udio pao na 60 posto. Udio 16-godišnjaka s dozvolom je pao s 46 na svega 25 posto. 
U Americi se trenutno vodi debata o razlozima ovog trenda kod mladih. Svi su složni kako je tehnologija osnovni razlog jer danas je moguće puno lakše ostvariti osjetno bolju komunikaciju, bez potrebe da se napusti udobnost dnevnog boravka. 
Kao drugi razlog mnogi spominju postojanje usluge javnog prijevoza, ali i novih usluga prijevoza kakve nude primjerice Uber i Lyft. Tu si brojni jeftiniji osobni transporteri, poput električnih bicikala koji kod mnogih u potpunosti zadovoljavaju potrebe svakodnevnog prijevoza. 
Konačno, jedan od važnijih razloga je rast cijena automobila, ali i samih troškova vlasništva. Osiguranje je sve skuplje, gorivo također, a rastom kompleksnosti automobila i redovito održavanje je za mnoge postalo (pre)skupo.
Sve zajedno definitivno ukazuje na trend koji u Europi možda još nije primjetan, ali će vrlo vjerojatno postati izražen.

Kad je u pitanju Hrvatska, udio vozača starosti do 24 godine je oko 8.3 posto. Jezikom brojeva, u 2023. godinu smo ušli s 2.283.673 hrvatska vozača, od čega je njih 189.494 bilo mlađe od 24 godine. https://www.index.hr/auto/clanak/sve-je-manje-mladih-vozaca-sto-je-razlog-objavljena-studija/2563863.aspx?index_ref=naslovnica_auto_d
debotoijusto
debotoijusto

Posts : 30778
2014-04-12


Back to top Go down

Sve je manje mladih vozača Empty Re: Sve je manje mladih vozača

Post by AssadNaPodmornici 19/5/2024, 17:24

da je bar tako u RH.. 

ovdje sada klinci sa 18,19,20 svi voze motore ili BMW-e ... ili im starci kupe a ima se posla pa kupe i sami.. 
i divljaju i ginu. po cilom Splitu divljaju. to je strašno. 
pandurije nigdje. 
zato kada je bila prevara od novinarske gripe koja je utekla kinezima iz grada nisi mogao iz solina u kaštel sućurac bez policijskih checkpointa, a ovdje divljaju debili

čujem da i u ostalim djelovima RH nije bolje, isti kurac i u ZGu .. možda je u slavoniji bolje jer su siromašniji

_________________
May Allah destroy Australia
AssadNaPodmornici
AssadNaPodmornici

Posts : 21292
2018-06-14


Back to top Go down

Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum