ex-iskon-pleme
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Rusija pelješi strane banke

Go down

Rusija pelješi strane banke Empty Rusija pelješi strane banke

Post by RayMabus 19/5/2024, 00:37

Tako je. To triba sve opelješit. Kad će oni tebe onda lipo i ti njih opelješi pa nek idu ća iz Rusije.

Dok Zapad još uvijek razmatra kako nastaviti sa zamrznutom ruskom imovinom, Rusija već kreće protiv zapadnih banaka u Rusiji. Ovo ne bi trebala biti teška odluka, pogotovo nakon ovog poteza.


MOSKVA, 17. svibnja (Reuters) - Ruski sud naložio je da imovina, računi i imovina, kao i udjeli u dvjema podružnicama, biti zaplijenjeni u sklopu tužbe zbog prekinutog plinskog projekta koji uključuje talijansku banku, pokazuju sudski dokumenti. Presuda arbitražnog suda u Sankt Peterburgu pokriva 462,7 milijuna eura (503 milijuna dolara) u vrijednosnicama, nekretninama i računima koji pripadaju UniCreditu, kao i 100% udjela u UniCredit Leasingu i UniCredit Garantu.
RayMabus
RayMabus

Posts : 177653
2014-04-11


Back to top Go down

Rusija pelješi strane banke Empty Re: Rusija pelješi strane banke

Post by RayMabus 19/5/2024, 00:41

Ruski sud zaplijenio je imovinu vrijednu 700 milijuna eura od UniCredita, Deutsche Bank i Commerzbanka

Potez protiv zapadnih zajmodavaca uslijedio je nakon spora s podružnicom Gazproma

Zaplijenjeni iznos bio je ekvivalentan oko 4,5% imovine UniCredita u Rusiji, prema najnovijem financijskom izvješću glavne podružnice banke u zemlji

Sud u Sankt Peterburgu zaplijenio je imovinu triju zapadnih banaka u vrijednosti od preko 700 milijuna eura - UniCredit, Deutsche Bank i Commerzbank - prema sudskim dokumentima. 


Zapljena predstavlja jedan od najvećih poteza protiv zapadnih zajmodavaca otkako je moskovska sveobuhvatna invazija na Ukrajinu potaknula većinu međunarodnih zajmodavaca da se povuku ili zatvore svoje poslovanje u Rusiji. Došlo je nakon što je Europska središnja banka rekla zajmodavcima iz eurozone koji posluju u zemlji da ubrzaju svoje planove za izlazak.

Ovi potezi uslijedili su nakon zahtjeva Ruskhimalliancea, podružnice Gazproma, ruskog naftnog i plinskog diva koji drži monopol na izvoz plina iz cjevovoda. 

Sud je zaplijenio 463 milijuna eura vrijednu imovinu koja pripada talijanskoj UniCredit, što je ekvivalentno oko 4,5 posto njezine imovine u zemlji, prema najnovijem financijskom izvješću glavne ruske podružnice banke. 

Zamrznuta imovina uključuje udjele u podružnicama UniCredita u Rusiji, kao i dionice i sredstva u vlasništvu, prema sudskoj odluci koja je datirana 16. svibnja i objavljena je u ruskom registru u petak. Prema drugoj odluci od istog datuma, sud je zaplijenio imovinu Deutsche Bank u vrijednosti od 238,6 milijuna eura, uključujući imovinu i udjele na njezinim računima u Rusiji. 

Sud je također presudio da banka ne može prodati svoje poslovanje u Rusiji; već bi za to bilo potrebno odobrenje Vladimira Putina. Sud se složio s Rukhimalliansom da su mjere bile neophodne jer je banka "poduzimala mjere s ciljem otuđenja svoje imovine u Rusiji". Sud je u petak odlučio zaplijeniti imovinu Commerzbank, ali detalji odluke još nisu objavljeni pa nije poznata vrijednost zapljene. Ruskhimalliance je od suda zatražio zamrzavanje imovine zajmodavca u vrijednosti do 94,9 milijuna eura. Spor sa zapadnim bankama započeo je u kolovozu 2023. kada se Ruskhimalliance obratio arbitražnom sudu u Sankt Peterburgu tražeći od njih plaćanje bankovnih jamstava prema ugovoru s njemačkom inženjerskom tvrtkom Linde. 

Ruskhimalliance je operater postrojenja za preradu plina i proizvodnih pogona za ukapljeni prirodni plin u Ust-Lugi u blizini Sankt Peterburga. U srpnju 2021. potpisala je ugovor s tvrtkom Linde za projektiranje, nabavu opreme i izgradnju kompleksa. Godinu dana kasnije, Linde je obustavio rad zbog sankcija EU. Ruskhimalliance se zatim obratio bankama jamcima, koje su odbile ispuniti svoje obveze jer bi "plaćanje ruskoj tvrtki moglo prekršiti europske sankcije", rekla je tvrtka u sudskom podnesku. Na popisu jamaca nalaze se i Bayerische Landesbank i Landesbank Baden-Württemberg, protiv kojih je Ruskhimalliance također podnio tužbe sudu u Sankt Peterburgu. 

UniCredit je priopćio da je obaviješten o podnošenju te da će "samo imovina razmjerna predmetu biti obuhvaćena privremenom mjerom". Deutsche Bank je rekla da je "u potpunosti zaštićena obeštećenjem od klijenta" i da je uzela rezervu od oko 260 milijuna eura zajedno s "odgovarajućom imovinom za naknadu" na svojim računima za pokrivanje ruske tužbe. "Morat ćemo vidjeti kako ruski sudovi provode ovu tužbu i procijeniti neposredni operativni učinak u Rusiji", dodaje se. Bayerische Landesbank i Landesbank Baden-Württemberg odbile su komentirati. Commerzbank nije odmah odgovorio na zahtjev za komentar. 

Talijanski ministar vanjskih poslova sazvao je sastanak u ponedjeljak kako bi razgovarali o zapljenama koje utječu na UniCredit, izjavile su dvije osobe koje su upoznate s planovima za Financial Times. UniCredit je jedan od najvećih europskih zajmodavaca u Rusiji, zapošljava više od 3000 ljudi preko svoje tamošnje podružnice. Ovaj je mjesec talijanska banka izvijestila da je njezino poslovanje u Rusiji ostvarilo neto dobit od 213 milijuna eura u prvom tromjesečju, u odnosu na 99 milijuna eura godinu ranije.

Izdvojio je više od 800 milijuna eura rezervacija i značajno smanjio svoj kreditni portfelj. Izvršni direktor Andrea Orcel rekao je ovog mjeseca da bi zajmodavac "nastavljao smanjivati ​​rizike" svoje ruske operacije, potpuni izlazak iz zemlje bio bi kompliciran. FT je u petak izvijestio da je Europska središnja banka zatražila od zajmodavaca iz eurozone koji posluju u zemlji detaljne planove o njihovim izlaznim strategijama dok napetosti između Moskve i Zapada rastu. Pravni sporovi oko imovine u posjedu zapadnih banaka zakomplicirali su njihove napore da se izvuku. Prošlog mjeseca ruski sud naredio je zapljenu više od 400 milijuna dolara sredstava od JPMorgan Chasea nakon pravnog osporavanja kreditora VTB-a kojim upravlja Kremlj. Sud je nakon toga otkazao dio planirane zapljene.


Ruski sud zaplijenio je imovinu vrijednu 700 milijuna eura od UniCredita, Deutsche Bank i Commerzbanka
RayMabus
RayMabus

Posts : 177653
2014-04-11


Back to top Go down

Rusija pelješi strane banke Empty Re: Rusija pelješi strane banke

Post by RayMabus 19/5/2024, 00:50

Gazprom ih je tužio jer ove zbog eu sankcija nisu ispoštovale dogovore pa im fino Putin počistio račune jer triba prebijat minuse u gubitašu Gazpromu.

U golemom minusu: Pad nekad moćnog giganta koji je bio personifikacija snage i utjecaja Moskve

Agresija Rusije na Ukrajinu skupo je stajala moćni Gazprom, giganta koji je bio personifikacija snage i utjecaja Moskve na energetskom planu osobito kad je u pitanju Europa. Izvijestila je tvrtka početkom svibnja da je prošle godine poslovala s neto gubitkom 6,9 milijardi dolara, zaključivši godinu u minusu prvi puta u više od 20 godina. Prihod od prodaje plina bio je dvostruko manji nego u 2022. godini.
RayMabus
RayMabus

Posts : 177653
2014-04-11


Back to top Go down

Rusija pelješi strane banke Empty Re: Rusija pelješi strane banke

Post by RayMabus 19/5/2024, 01:52

Ovaj potez dolazi nakon što je otkazana gradnja terminala zbog uvođenja zapadnih sankcija Rusiji a za koje su banke financijski jamčile.

Rusija zamrznula milijune stranih banaka nakon što su sankcije zaustavile projekt

Baš ćemo ih fino opelješit i ogulit jer su bile jamac.
RayMabus
RayMabus

Posts : 177653
2014-04-11


Back to top Go down

Rusija pelješi strane banke Empty Re: Rusija pelješi strane banke

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum