ex-iskon-pleme
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Komšić ( Soroš ) izgubio izbore i u S.Makedoniji

Go down

Komšić ( Soroš ) izgubio izbore i u S.Makedoniji Empty Komšić ( Soroš ) izgubio izbore i u S.Makedoniji

Post by RayMabus 9/5/2024, 10:03

Jedan Komšičevac manje u regionu.

https://www.jutarnji.hr/vijesti/svijet/desnica-trijumfirala-u-jos-jednoj-balkanskoj-zemlji-imaju-prvu-predsjednicu-na-ulici-bakljada-slavilo-se-do-kasno-u-noc-15458683
RayMabus
RayMabus

Posts : 176653
2014-04-11


Back to top Go down

Komšić ( Soroš ) izgubio izbore i u S.Makedoniji Empty Re: Komšić ( Soroš ) izgubio izbore i u S.Makedoniji

Post by RayMabus 9/5/2024, 10:07

Desnica trijumfirala u još jednoj balkanskoj zemlji, imaju prvu predsjednicu! Na ulici bakljada, slavilo se do kasno u noć

Desničarska oporba u Sjevernoj Makedoniji odnijela je veliku pobjedu na parlamentarnim i predsjedničkim izborima u srijedu, u noći u kojoj je ta balkanska zemlja također izabrala svoju prvu ženu za šeficu države.

Stotine veselih pristaša oporbene stranke VMRO-DPMNE okupile su se ispred sjedišta svoje stranke u središtu Skoplja mašući nacionalnim i stranačkim zastavama i plešući uz narodnu glazbu.

"Dragi narode (Sjeverne) Makedonije... uspjeli smo. Makedonija je pobijedila. Ovo je povijesna pobjeda naroda", rekao je čelnik VMRO-DPMNE-a Hristijan Mickoski okupljenima.

Rezultati izbornog povjerenstva pokazali su da je VMRO-DPMNE osvojio 42 posto glasova nakon 72 posto prebrojanih glasova na parlamentarnim izborima, prema 14 posto za vladajuće socijaldemokrate (SDSM), što je natjeralo čelnika SDSM-a Dimitra Kovačevskog da prizna poraz.

"Rezultat je razočaravajući i ovo je veliki udarac za SDSM", rekao je Kovačevski na konferenciji za novinare na kojoj je također pozvao na temeljitu reviziju svoje stranke.

Glasači u toj balkanskoj zemlji od 2 milijuna ljudi postali su frustrirani sporim napredovanjem u nastojanju da se zemlja pridruži Europskoj uniji, što je 2005. dočekano s optimizmom, ali se od tada smatra izgubljenim obećanjem.

Trajna korupcija i spori razvoj također su ogorčili birače i usmjerili ih protiv vladajuće stranke.

U drugom krugu glasanja za više ceremonijalnu ulogu predsjednika/ce, Gordana Siljanovska-Davkova, sveučilišna profesorica koju je podržavao VMRO-DPMNE, pobijedila je Stevu Pendarovskog, sadašnjeg predsjednika koji je podržavao SDSM. Siljanovska-Davkova je dobila 65 posto glasova prema 29 posto za Pendarovskog, nakon više od 87 posto prebrojanih glasova.

"Pitala sam se zašto sam zaslužila takvu čast?", rekla je Siljanovska-Davkova novinarima malo nakon što je izabrana za prvu predsjednicu zemlje. "Nagrada je za mene neprocjenjiva, ovo je velika odgovornost", istaknula je.

Oporba će vjerojatno morati formirati koalicije s manjim partnerima kako bi osvojila većinu u parlamentu. Očekuje se da će se rasprave odvijati sljedećih dana.

Neki glasači izrazili su zabrinutost da bi nacionalistička sklonost oporbe mogla naštetiti odnosima sa susjednim zemljama i njezinim naporima za članstvo u EU. Analitičari ne očekuju velike pomake u integraciji u EU pod oporbom, koja je bila na vlasti do 2017. i također se našla na meti kritika zbog navodnog mita.

"Pristupanje EU-u neće značajno napredovati pod potencijalnom vladom VMRO-DPMNE-a", rekao je Mario Bikarski, analitičar za istočnu i središnju Europu u konzultantskoj tvrtki Verisk Maplecroft.

NATO je 2001. izvukao Sjevernu Makedoniju s ruba građanskog rata tijekom pobune etničkih Albanaca i obećao bržu integraciju u EU i NATO. Albanci čine oko četvrtinu stanovništva zemlje.

Nedostatak napretka Sjeverne Makedonije u EU djelomično je posljedica trvenja sa susjednom Grčkom i Bugarskom, obje države članice EU-a, ali i neuspjeha u provođenju gospodarskih i pravosudnih reformi. Država se pridružila NATO-u 2020.

Neka su mjesta i gradovi među najzagađenijima u Europi, dijelom zbog potrošnje ugljena i starih automobila. Velik dio mladih iz zemlje emigrirao je u inozemstvo u potrazi za boljom perspektivom.

Dok mnogi nisu bili sigurni što oporba može učiniti da promijeni stvari, neki su se nadali.

"Ovo je super, Sjeverna Makedonija se vraća Makedoncima, VMRO-DPMNE je to napravio", rekao je Pance Petkovski, 23, student koji je gledao prijenos izbora na TV-u u skopskom kafiću.
RayMabus
RayMabus

Posts : 176653
2014-04-11


Back to top Go down

Komšić ( Soroš ) izgubio izbore i u S.Makedoniji Empty Re: Komšić ( Soroš ) izgubio izbore i u S.Makedoniji

Post by RayMabus 9/5/2024, 10:19

OGROMAN TRIJUMF

Velika pobjeda desnice u Sjevernoj Makedoniji, fali im samo nekoliko ruku za formiranje vlasti

U Sjevernoj Makedoniji je jučer, 8. maja, održan drugi krug predsjedničkih, te parlamentarni izbori.

Kao što se najavljivalo pred same izbore, veliku pobjednu odnijela je stranka VMRO-DPMNE.

Oni su osvojili čak 58 mjesta u makedonskom parlamentu, što znači da su im potrebna tri zastupnika za većinu u novom sazivu u ovom zakonodavnom tijelu.

Poraz je doživila koalicija "Evropski front", koja je osvojila samo 19 zastupničkih mjesta. Odmah iza njih je Socijal-demokratska stranka Sjeverne Makedonije s 18 mjesta. Koalicija VLEN, koja predstavlja albansku manjinu u Sjevernoj Makedoniji, osvojila je 13 mandata.

U parlamentu će još biti zastupnici političke stranke Levica (šest mandata) i stranke Za našu Makedoniju (šest mandata).

Kao i što je praksa u prošlosti, stranka koja je osvojila najveći broj mandata će vjerovatno formirati vlast sa strankom koja predstavlja albansku manjinu, mada se to još ne može tvrditi sa sigurnošću.

Premijer će najvjerovatnije postati Kristijan Mickoski, čiji stavovi zabrinjavaju mnoge u regiji. On je već najavio da će insistirati na imenu "Makedonija", što nije odgovaralo vlastima u Grčkoj.

Pored toga, više puta je odbijao i razgovor o tome da se Bugari proglase nacionalnom manjinom u Sjevernoj Makedoniji, iako Bugarska uvjetuje nastavak EU puta za Sjevernu Makedoniju ovim potezom.

Održan je i drugi krug predsjedničkih izbora, gdje je uvjerljivu pobjednu odnijela kandidatkinja VMRO-DPMNE Gordana Siljanovska Davkova. Ona je osvojila 560.170 glasova, odnosno 65.14 posto. Njen protivnik, sada već bivši predsjednik Stevo Pendarovski, osvojio je 251.541 glasova, odnosno 29,25 posto.

Siljanovska Davkova je tako postala prva žena na mjestu predsjednice u historiji Sjeverne Makedonije.
RayMabus
RayMabus

Posts : 176653
2014-04-11


Back to top Go down

Komšić ( Soroš ) izgubio izbore i u S.Makedoniji Empty Re: Komšić ( Soroš ) izgubio izbore i u S.Makedoniji

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum