ex-iskon-pleme
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Napad na Rafah

Go down

Napad na Rafah Empty Napad na Rafah

Post by RayMabus 7/5/2024, 17:30

Vojni stručnjak: Hamasove brigade u Rafahu u punom kapacitetu

Palestinski borci otpora na raspolaganju u Rafahu imaju mrežu tunela koji će im omogućiti da se odupru izraelskim snagama.
Napad na Rafah 2024-05-07T071730Z_1196716696_RC2JL7AO1TPQ_RTRMADP_3_ISRAEL-PALESTINIANS-1715070872-1715071799
Izraelska vojna vozila djeluju na prijelazu Rafah 7. maja 2024.

Vojni i strateški stručnjak, pukovnik Hatem Karim al-Falahi, smatra da vojna operacija kojom Izrael prijeti Rafahu, u južnom Pojasu Gaze, neće biti laka za izraelsku vojsku, jer su tamošnje Hamasove brigade u punom kapacitetu i sposobnosti.

Prema onome što izraelska vojska tvrdi, u Rafahu postoje četiri bataljona palestinskih boraca, što znači – kako dodaje pukovnik Al-Falahi u svojoj vojnoj analizi – da ti bataljoni nisu učestvovali u dosadašnjim borbama, jer se nalaze unutar područja u kojima se borbe nisu vodile, stoga su u punom svom potencijalu u pogledu brojnosti i vojne opremljenosti.

Palestinski borci na raspolaganju imaju i mrežu tunela koji će im omogućiti da se odupru izraelskim snagama.

Vojni i strateški stručnjak je napomenuo da upad u Rafah neće biti izlet za izraelsku vojsku, o čemu svjedoče borbe koje su se vodile između izraelske vojske i boraca palestinskog otpora u drugim područjima. U borbama je uništeno više od 1.300 izraelskih vozila, podsjećajući da je izraelska vojska napustila Khan Younis, u južnom Pojasu Gaze, u zasjedi Al-Zana, a brigada Nahal napustila je osovinu Netzarim, upadajući u zasjedu u području Al-Mughraqa, južno od grada Gaze.

Osim što konfiguracija zemljišta određuje prirodu bitke u narednom periodu, izraelska vojska je u velikoj mjeri iscrpljena i pretrpjela je velike gubitke u prethodnim bitkama, kaže pukovnik Al-Falahi, koji nije isključio mogućnost da je cilj prijetnje napadom na Rafah Netanyahuove vlade vršenje političkog pritiska na frakcije otpora kako bi ovi drugi pružili ustupke u tekućim pregovorima.

Hamas je, također, saopćio da bilo kakva vojna operacija u Rafahu neće biti laka za “okupatorsku vojsku”, te da je Hamas, predvođen Brigadama Al-Qassam, “potpuno spreman za odbranu našeg naroda i poraz neprijatelja”.

Hamasove brigade u Rafahu u punom kapacitetu

Hamas mora biti pobijeđen. :popcorn
RayMabus
RayMabus

Posts : 176484
2014-04-11


Back to top Go down

Napad na Rafah Empty Re: Napad na Rafah

Post by RayMabus 7/5/2024, 17:40

Dana 5. svibnja više od 10 raketa ispaljeno je iz područja Rafaha prema Kerem Shalomu, ubivši tri izraelska vojnika i ranivši 11. Hamas je preuzeo odgovornost za napad. Pregovori su propali, a Izrael je počeo napadati Rafu, ubivši petero ljudi.

Dana 6. svibnja IDF je naredio evakuaciju civila iz istočnog Rafaha u dijelove središnje Gaze i Khan Yunisa. Činilo se da je ofenziva neizbježna, a evakuaciju je osudilo više zemalja. Kasnije tog dana, Hamas je prihvatio sporazum o prekidu vatre od Egipta i Katara. Dogovor je uključivao prekid vatre od 6 tjedana i razmjenu zarobljenika. Izraelski ratni kabinet ipak je glasovao za invaziju Rafe. Izrael je rekao da će poslati izaslanstvo da razgovara o dogovoru, ali da će prvi izvesti ofenzivu.

Dana 6. svibnja, uoči ofenzive, Izrael je najmanje 50 puta pogodio Rafu, ubivši 26 ljudi. Kasnije tog dana, u ograničenoj invaziji, IDF je ušao u predgrađe Rafaha i približio se graničnom prijelazu Rafah i egipatskoj granici. Prema Izraelu, u operaciji je ubijeno 20 Hamasovih naoružanih pripadnika. Ujutro 7. svibnja Izrael je zauzeo prijelaz. Hamas je ponovno granatirao prijelaz Kerem Shallom iz Rafe.

https://en.wikipedia.org/wiki/Rafah_offensive
Napad na Rafah 693px-October_2023_Gaza%E2%88%92Israel_conflict.svg
RayMabus
RayMabus

Posts : 176484
2014-04-11


Back to top Go down

Napad na Rafah Empty Re: Napad na Rafah

Post by RayMabus 7/5/2024, 18:12

Iranski general poručio: Širimo front protiv neprijatelja, islamske teritorije se moraju udružiti

Komandant Iranske republikanske garde Hossein Salami kazao je da je širenje fronta strategija za "dezintegraciju neprijatelja", misleći na Izrael.

"Iran je blokirao put neprijatelja u istočnim dijelovima Sredozemnog mora. Proširujemo front kako bi se neprijatelj razbio", rekao je general major Hossein Salami na ceremoniji u utorak u Teheranu, održanoj u znak sjećanja na 40. dan nakon gubitka niza iranskih vojnih savjetnika ubijenih u Izraelski zračni napad na konzularni odjel iranske ambasade u Damasku.

Iranski general poručio: Širimo front protiv neprijatelja, islamske teritorije se moraju udružiti
RayMabus
RayMabus

Posts : 176484
2014-04-11


Back to top Go down

Napad na Rafah Empty Re: Napad na Rafah

Post by RayMabus 7/5/2024, 18:36

Jutarnji napad na Rafah.

Izraelska vojska zauzela je kontrolnu točku Rafah nakon kratkih sukoba i noćnih zračnih napada. Za ovo područje odgovorna je 401. mehanizirana brigada.

Drugi pravac napada - IDF je napredovao do područja Al-Bayuk. Dolazi mehanizirana brigada "Givati"
Napad na Rafah GM-aJhpWsAEoxC6?format=jpg
RayMabus
RayMabus

Posts : 176484
2014-04-11


Back to top Go down

Napad na Rafah Empty Re: Napad na Rafah

Post by RayMabus 7/5/2024, 18:48

Netanyahu se oglasio nakon zauzimanja prijelaza Rafah: Ne dozvoljavamo Hamasu da obnovi svoju vladavinu

"Izrael neće dozvoliti Hamasu da obnovi svoju opaku vladavinu u Pojasu Gaze. Izrael neće dozvoliti Hamasu da rehabilituje svoje vojne kapacitet kako bi nastaviti raditi na našem uništenju. Izrael ne može prihvatiti prijedlog koji ugrožava našu sigurnost i budućnost zemlje", poručio je.

"Paralelno s tim, nastavljamo vojnu kampanju protiv Hamasa. Zauzimanje prijelaza Rafah je veoma važan korak ka uništavanju preostalih kapaciteta Hamasa", zaključio je Netanyahu.
RayMabus
RayMabus

Posts : 176484
2014-04-11


Back to top Go down

Napad na Rafah Empty Re: Napad na Rafah

Post by RayMabus 10/5/2024, 19:01

Četiri izraelska vojnika su ubijena, a nekoliko ih je ranjeno dok su u petak bjesnile žestoke borbe širom Pojasa Gaze.

Izraelski tenkovi navodno su u petak napredovali na glavnoj cesti koja dijeli istočnu i zapadnu polovinu Rafaha u južnoj Gazi, usred teških sukoba koji su se odvijali u tom području, kao i u gradu Gazi na sjeveru Pojasa.

Četvorica vojnika ubijena su u četvrti Zeitoun u gradu Gazi. Prema početnoj istrazi IDF-a, pogođeni su eksplozivnom napravom ili napravama u uličici. IDF se nekoliko puta vraćao u četvrt Zeitun od izbijanja rata, jer se Hamas uspio pregrupirati u područjima koja je prethodno očistila vojska.

U Pojasu Gaze poginula četiri izraelska vojnika
RayMabus
RayMabus

Posts : 176484
2014-04-11


Back to top Go down

Napad na Rafah Empty Re: Napad na Rafah

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum