ex-iskon-pleme
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Đi-pi-es

Go down

Đi-pi-es Empty Đi-pi-es

Post by RayMabus 29/4/2024, 18:40

"KAO VOŽNJA BEZ SVJETALA"

Moguća katastrofa: Hiljade letova prijavljuju GPS smetnje, Baltičke zemlje krive Rusiju
Đi-pi-es B_240429102

Baltičke zemlje upozorile su da bi ometanje GPS signala, za koje se okrivljuje Rusija, moglo izazvati zračnu katastrofu.

Prema pisanu Financial Timesa (FT), ministri vanjskih poslova Estonije, Litvanije i Latvije odvojeno su tokom vikenda upozorili na rizike povezane s ometanjem satelitskog navigacijskog sistema u regiji Baltičkog mora, kada su se dva aviona koja su krenula iz Finske u Estoniju morala vratiti.

Prema FT-u, ometanje GPS-a u regiji Baltičkog mora se pojačalo posljednjih sedmica. Zbog njega su se u četvrtak i petak u Finsku vratila dva aviona Finnaira iz Helsinkija u estonski Tartu. "Kada vam neko ugasi svjetla dok vozite noću, to je opasno. Situacija na Baltiku u blizini ruske granice postaje preopasna da bi se ignorisala", rekao je šef litvanske diplomatije Gabrielius Landsbergis.

Njegov estonski kolega Margus Tsahka je kazao da su takve akcije "hibridni napadi" "Ono što se događa s GPS-om smatramo dijelom neprijateljskih aktivnosti Rusije i svakako ćemo o tome razgovarati s našim saveznicima. Takve akcije su hibridni napad i predstavljaju prijetnju našem narodu i sigurnosti. Nećemo ih tolerirati", rekao je Tsahkna.

Slično je izjavila i latvijska ministrica vanjskih poslova Baiba Braže, rekavši da Riga ozbiljno shvaća slične incidente i da je zbog njih u kontaktu s drugim državama.

Prema riječima stručnjaka, ometanje GPS-a utjecalo je na desetke hiljada civilnih letova posljednjih mjeseci. Također je poremetio navigacijske signale koje koriste brodovi u Baltičkom moru, što je izazvalo upozorenje švedske mornarice o sigurnosti plovidbe, piše FT. Prema njegovim riječima, baltički dužnosnici uvjereni su da iza ometanja navigacijskih signala u regiji stoji Rusija. Kako s kopna, tako i iz Kalinjingradske oblasti koja je između Poljske i Litanije. List skreće pozornost na izjavu neimenovanog dužnosnika, prema kojoj se u jednoj od teorija spominje mogućnost da Rusija pokušava zaštititi Kalinjingrad od potencijalnih napada ukrajinskih bespilotnih letjelica.

Moguća katastrofa: Hiljade letova prijavljuju GPS smetnje, Baltičke zemlje krive Rusiju
RayMabus
RayMabus

Posts : 176806
2014-04-11


Back to top Go down

Đi-pi-es Empty Re: Đi-pi-es

Post by RayMabus 29/4/2024, 18:46

A ruganja.

Upale ometače i onda ništa ne radi par stotina kilometara u krugu oko Kalinjingrada pa moraju vadit one karte od papira i šestare pa računat ručno u kom smjeru je i koliko je daleko aerodrom na kojeg moraju sletiti.
RayMabus
RayMabus

Posts : 176806
2014-04-11


Back to top Go down

Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum