ex-iskon-pleme
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

I evo, konačno je tu...FR-3

Go down

I evo, konačno je tu...FR-3 Empty I evo, konačno je tu...FR-3

Post by Eroo 25/4/2024, 16:03

I evo, konačno je tu...FR-3


Eroo
Eroo

Posts : 75120
2016-07-22


Back to top Go down

I evo, konačno je tu...FR-3 Empty Re: I evo, konačno je tu...FR-3

Post by Eroo 26/4/2024, 09:07

Božeee... :^0


_________________
Fortitude is the marshal of thought, the armor of the will, and the fort of reason.
(Francis Bacon)
Eroo
Eroo

Posts : 75120
2016-07-22


Back to top Go down

I evo, konačno je tu...FR-3 Empty Re: I evo, konačno je tu...FR-3

Post by RayMabus 28/4/2024, 12:43

Tehnički kriterijumi

Maksimalna težina
pri polijetanu je ukupna težina koju avion može nositi pri polijetanju, uključujući gorivo, posadu, oružje i teret. To je ključni pokazatelj sposobnosti aviona da nosi gorivo i oružje za svoje misije.

Rafal je bolji: Rafale ima veću maksimalnu težinu pri polijetanju, što mu omogućuje da nosi više goriva i oružja, nudeći veću svestranost i izdržljivost u misijama. Kod Rafalea maksimalna težina polijetanja je 24,5 tona, dok kod MiG-29 iznosi 20 tona.

Dolet


Dolet je najveća udaljenost koju avion može preći od svoje tačke polaska, bez potrebe za punjenjem goriva. Ovo je ključno za borbene misije, jer određuje operativni domet aviona.

Rafal je bolji: Sa svojim povećanim dometom, Rafale može izvršavati misije dugog dometa bez potrebe punjenja gorivom, nadmašujući u tom pogledu MiG-29. Naime, Rafale ima maksimalan dolet od 3.700 kilometara, dok MiG-29 ima tek 1.430 kilometara.

Sposobnost nošenja oružja

Ovdje je riječ o vrsti i količini oružja koje avion može nositi. Visok kapacitet nošenja oružja omogućuje veću fleksibilnost u napadnim i odbrambenim misijama.

Rafal je bolji: Sa svojim svestranim dizajnom, Rafale može nositi veću raznolikost i količinu oružja, što ga čini prilagodljivijim različitim scenarijima borbe.

Trošak nabavke

Niži trošak nabavke čine avion pristupačnijim za određeni odbrambeni proračun.

MiG-29 je bolji: Tradicionalno, MiG-29 ima nižu cijenu nabavke od Rafalea, što ga čini ekonomičnijom opcijom za zemlje s ograničenim proračunom za obranu.

Godišnji trošak održavanja

Riječ je o godišnjem trošku održavanja aviona u ispravnom stanju. Niži troškovi održavanja znače značajne uštede tokom radnog vijeka aviona.

Rafale je bolji: Uprkos višoj cijeni nabavke, Rafale je dizajniran za pojednostavljeno i rjeđe održavanje, potencijalno smanjujući godišnje troškove u poređenju s MiG-29.

Radni vijek


Razdoblje tokom kojeg se avionom može efikasno upravljati prije nego što je potrebna zamjena ili velika nadogradnja. Dugi vijek trajanja smanjuje ukupne troškove po godini korištenja.

Rafale je bolji: Rafale, sa svojim naprednim tehnologijama i modularnim dizajnom za jednostavnu nadogradnju, ima potencijalno duži radni vijek od MiG-29.

Operativni troškovi

To su troškovi povezani s redovnom upotrebom aviona, uključujući gorivo, rezervne dijelove itd. Niži operativni troškovi poboljšavaju proračunsku efikasnost.

Rafale je bolji: Rafaleova superiorna efikasnost goriva i rjeđe održavanje doprinose nižim operativnim troškovima od MiG-29.

Operativni kriterijumi

Kompatibilnost s postojećom infrastrukturom Ovdje je pak riječ o sposobnosti aviona da djeluje iz postojećih zračnih baza bez potrebe za većim preinakama. Dobra kompatibilnost olakšava integraciju i smanjuje troškove.

MiG-29 je bolji: MiG-29, zbog svoje duge prisutnosti na tržištu i korištenja u mnogim zemljama, pokazuje izvrsnu kompatibilnost s nizom postojećih infrastruktura.

Zaključak je jasan – Rafal je pobjednik

Analizirajući tehničke, naučne, proračunske, operativne, strateške, ekološke, sigurnosne, političke i ekonomske kriterije, Dassault Rafale ističe se kao superioran u većini kategorija. Njegov napredni dizajn, svestranost, višenamjenske mogućnosti, efikasnost goriva i podrška proizvođača čine ga preferiranim izborom u mnogim scenarijima.

Iako MiG-29 nudi određene prednosti, poput nešto veće najveće brzine i nižih troškova nabave, Rafaleove inovacije i modularnost osiguravaju njegovu ukupnu superiornost, kako za sadašnje misije tako i za buduće prilagodbe.

Dassault Rafale je definitivno bio najbolji izbor za Hrvatsko ratno vazduhoplovstvo koje je tražilo moderan, efikasan i svestran borbeni avion, sposoban odgovoriti na izazove 21. stoljeća.

Direktna usporedba: Koji avion je bolji, hrvatski Rafale F3-R ili srbijanski MiG-29SM

Dobro, treba ipak nadodat da po svemu sudeći ruska vojska neće ni naručivati Mig-ove 29 odnosno Mig-35 ( modernija inaćnica Mig-29 ) pošto se oni ( ruske zračne snage ) baziraju na Suhojima itd itd itd.
RayMabus
RayMabus

Posts : 176642
2014-04-11


Back to top Go down

I evo, konačno je tu...FR-3 Empty Re: I evo, konačno je tu...FR-3

Post by RayMabus 28/4/2024, 12:54

Trebalo bi uspoređivati Mig-35 a ne Mig-29 koji je avion rađen u SSSR-u ako ćemo već uspoređivat to dvoje tj avione novijeg vremena pošto je Mig 29 SSSR proizvodnja tako da baš nije pošteno radit usporedbe Rafala i jednog SSSR mIG-29 itd itd itd.

Doduše ovo je ko neka usporedba jer Srbija ima Mig-29 no u biti bi trebao raditi usporedbe šta je barem doneke generacija kojoj pripada i Rafale tj nešto novije od tog SSSR Mig-a 29 a to bi onda ovdje u ovom slučaju tj usporedbama bio Mig-35 kao nasljednik i novija i modernija inaćnica Mig-a 29 a ne sam Mig-29.

Mig 35 ima bolji domet od Mig-a 29, modernije uređaje itd te može raditi svestrane stvari poput napada na ciljeve na zemlji ( izvorni Mig 29 je napravljen kao klasični lovac presretač tj za zrak zrak borbu pa je malo manjkav kod tih operacija za udare po tlu dok je to kod Mig-35 dodano i ima te opcije i rakete i bombe koje može koristit tj dio su paketa ponude za zainteresirane kupce ).
RayMabus
RayMabus

Posts : 176642
2014-04-11


Back to top Go down

I evo, konačno je tu...FR-3 Empty Re: I evo, konačno je tu...FR-3

Post by RayMabus 1/5/2024, 09:20

I evo, konačno je tu...FR-3 Screenshot-2024-04-30-at-23.17.33-1600x900
Vidljivi deo IFF sistema na nosu letelice / Isečak iz video-snimka emisije "Dozvolite"

Novi sistem raspoznavanja „svoj-tuđ“ prvi put uočen na avionima MiG-29SM+ srpskog RV i PVO

Kako je Tango Six juče preneo, video prilog RTS-ove emisije „Dozvolite“ sa vežbe Vihor 2024 emitovan 27. aprila sadržao je interesantne kadrove koji se odnose na učešće RV i PVO Vojske Srbije. Ne samo da se moglo čuti da su na aerodromu Dubinje kod Sjenice bazirani helikopteri i daljinski pilotirani vazduhopovi, već se u pojedinim sekvencama moglo uočiti i da su višenamenski borbeni avioni MiG-29SM+ dobili dodatnu elektronsku opremu.

Tako se u nekoliko kadrova rulanja i poletanja aviona MiG-29 može videti da se na jednoj letelici, sa leve strane ispred vetrobranskog stakla kabine, nalaze antene koje do sada nisu viđene na dostupnom, zvaničnom ili nezvaničnom, medijskom materijalu.

Reč je o antenama veoma sličnim onima koje su instalirane prilikom modernizacije aviona ovog tipa iz sastava ratnog vazduhoplosvtva Slovačke, koje su deo sistema za raspoznavanje „svoj-tuđ“, odnosno IFF (Identification Friend or Foe).

Kako Tango Six saznaje, u slučaju srpskih MiG-29SM+ takođe je reč o antenama sistema IFF, ali za razliku od slovačkih gde je primenjen britanski BAe Systems AN/APX-113, avioni RV i PVO Vojske Srbije imaju sistem francuskog proizvođača Tales.

Iako još uvek zvanično ne znamo koji tip Talesovog sistema je instaliran na srpskim MiG-ovima, na sajtu francuskog konglomerata može se pročitati da je jedan od njihovih IFF sistema već prošao integraciju, odnosno sertifikovan je i za primenu na avionu tipa MiG-29. Reč je o „BlueGate“ rešenjima, familiji TSX 2500, a konkretno to je sistem TSA/TSB 2520. Osim na MiG-u 29, do sada je instaliran na avionu Gripen, helikopterima NH90, mornaričkim patrolnim avionima, raketnim sistemima PVO KM-SAM, i daljinski pilotiranim vazduhoplovima.

U navođenju karakteristika sistema TSA/TSB 2520 stoji da je osim za avione, namenjen i zemaljskim radarima, da se u sistemu nalazi i jedinica sa aktivnim upravljanjem antenom, potom da su dimenzije CIT (Combined Interrogator / Transponder) 157 x 193 x 332 mm, dimenzije ACU (Antenna Control Unit) 33 x 193 x 313 mm, i da je masa CIT 8,8 kg, a masa ACU 2,7 kg.

Srpsko RV i PVO planira da instalira delove IFF sistema i na druga sredstva i tako konačno reši problematiku elektronskog raspoznavanja svih platformi u svom sistemu.

Pre modernizacije srpski MiG-ovi 29 su u zavisnosti od verzije posedovali IFF sistem “Parolj-2D“ koji se sastojao od SRZ-1P , kao i transponder SRO-1P. Na drugim varijantama primenjen je ispitivač SRZ-15 i transponder SRO-3.
RayMabus
RayMabus

Posts : 176642
2014-04-11


Back to top Go down

I evo, konačno je tu...FR-3 Empty Re: I evo, konačno je tu...FR-3

Post by RayMabus 1/5/2024, 09:34Rafalei zagrmjeli iznad Okučana: Danas lete po cijeloj Hrvatskoj, evo kada i gdje ih možete vidjeti
RayMabus
RayMabus

Posts : 176642
2014-04-11


Back to top Go down

I evo, konačno je tu...FR-3 Empty Re: I evo, konačno je tu...FR-3

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum