ex-iskon-pleme
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Čudo na Capitol Hillu: Kako je Trump konačno deblokirao vojnu pomoć Ukrajini i kada ćemo dobiti oružje

Go down

Čudo na Capitol Hillu: Kako je Trump konačno deblokirao vojnu pomoć Ukrajini i kada ćemo dobiti oružje Empty Čudo na Capitol Hillu: Kako je Trump konačno deblokirao vojnu pomoć Ukrajini i kada ćemo dobiti oružje

Post by RayMabus 22/4/2024, 07:30

Čudo na Capitol Hillu: Kako je Trump konačno deblokirao vojnu pomoć Ukrajini i kada ćemo dobiti oružje

Nakon gotovo sedam mjeseci blokiranja daljnje vojne i financijske pomoći Ukrajini, Zastupnički dom - donji dom američkog Kongresa - konačno je usvojio odgovarajući zakon od 60 milijardi dolara.

Ukrajinske zastave na zidovima Kapitola u rukama kongresmena, ovacije i citiranje pjesme Tarasa Ševčenka "Mrtvima, živima i nerođenima". Sve je to popraćeno odobrenjem Zastupničkog doma Kongresa SAD-a u subotu, 20. travnja, za daljnju vojnu i financijsku pomoć Ukrajini u iznosu većem od 60 milijardi dolara. Još je glasovanje u Senatu, koje je na rasporedu u utorak 23. travnja i potpisivanje od strane predsjednika Joea Bidena.

No, već sada možemo reći da je okončano gotovo sedmomjesečno blokiranje daljnje američke vojne potpore Ukrajini od strane Trumpista u američkom Kongresu u trećoj godini sveopćeg rata u Europi. Barem do jeseni, kada će američki zakonodavci glasovati o svom proračunu za 2025., gdje bi se opet trebala predvidjeti daljnja potpora Ukrajini, što se poklapa ne samo s predsjedničkim izborima u Americi, već i s reizborom trećine Senat i cijeli Zastupnički dom.

Pa zašto je Donald Trump naposljetku dao "zeleno svjetlo" daljnjoj vojnoj potpori Ukrajini, zanemarujući svoja obećanja da će pregovarati s Putinom u roku od 24 sata ako postane američki predsjednik za drugi mandat? Što su američki obavještajci tajno rekli republikancima? Ali zašto ovo nije kraj bitke za američku pomoć?.

Trump se predomislio: kako je odobrena pomoć Ukrajini

Nada u daljnju američku oružanu i financijsku potporu Ukrajini približavala se nuli. Barem do američkih izbora u studenom, jer je ovo pitanje postalo kamen temeljac žestokog obračuna demokrata i republikanaca. Ranije je TSN.ua već pisao da se Bidenova administracija vlastitim rukama utjerala u zamku, kad je prvo usmjerila pomoć Ukrajini za jačanje sigurnosti na granici s Meksikom (što su Trumpisti vrlo uspješno izigrali, iako je kasnije gotovo se više javno ne spominje), a potom i za pomoć Izraelu, koji je zbog djelovanja vlade Benjamina Netanyahua u Pojasu Gaze bio negativno percipiran od strane samih demokrata.

Bilo je potrebno gotovo sedam mjeseci potpunog uništenja ukrajinske energetske infrastrukture i velikog broja mrtvih ukrajinskih vojnika i civila da Donald Trump konačno da “zeleno svjetlo” za daljnju vojnu i financijsku pomoć Ukrajini. Iako, sudeći prema članku u The Wall Street Journalu, upravo su obavještajni podaci koje je dobio predsjednik Zastupničkog doma Mike Johnson natjerali da se predomisli i stavi na glasovanje paket pomoći Ukrajini od 60 milijardi dolara.

"Stvarno vjerujem informacijama (obavještajnim podacima - ur.) koje smo primili. Vjerujem da su Xi (kineski vođa Xi Jinping - ur.), Vladimir Putin i Iran stvarno osovina zla. Iskreno, radije bih poslao metke na Ukrajina, nego američki dečki", rekao je dan ranije Mike Johnson, dodavši da mu sin na jesen kreće na studij Pomorske akademije.

Posljednje, ali ne manje važno, pružanje pomoći Ukrajini ubrzano je prvim izravnim napadom Irana na Izrael s vlastitog teritorija "šahedima" i dronovima. Prema CNN-u, dan nakon toga, predsjednik Zastupničkog doma Mike Johnson imao je telefonski razgovor s čelnikom demokratske manjine u Zastupničkom domu Hakeemom Jeffriesom, obećavši da će deblokirati pomoć američkim saveznicima Ukrajini, Izraelu i Tajvanu, čak i ako to razljuti republikance. Neki ističu da je Mike Johnson bio pod utjecajem Mikea Pompea, bivšeg državnog tajnika tijekom Trumpove ere.

Međutim, malo je vjerojatno da bi sam Mike Johnson promijenio svoj stav. Prema brojnim medijskim objavama, nekoliko dana prije glasovanja imao je sastanak s Donaldom Trumpom koji mu je dao jamstvo da će i dalje ostati predsjednik Zastupničkog doma unatoč nezadovoljstvu postupcima dalekog -desničar MAGA (skraćeno od slogana Trumpove kampanje Make America Great Again - "Učinimo Ameriku ponovno velikom" - ur.) Republikanci u Kongresu. Uostalom, prije nekoliko tjedana skandalozna kongresnica Marjorie Taylor Green, poznata po svojoj proruskoj retorici, posebice o "nacistima u Ukrajini", već je prijavila peticiju za smjenu Mikea Johnsona. Ali nikad nije dobio zeleno svjetlo, barem ne još.

Što i kada će Ukrajina dobiti: oružje je već u skladištima

U subotu, 20. travnja, Zastupnički dom stavio je na glasovanje četiri odvojena nacrta zakona. Iako je još u veljači Senat odobrio zajednički paket pomoći od 95 milijardi dolara za Ukrajinu, Izrael i Tajvan, stoga je, čisto proceduralno, zastupnicima u donjem domu bilo lakše izglasati ga kako bi ga poslali Joeu Bidenu na potpis. prije. Ali politika i izborni pristup su prevladali, jer je trebalo pokazati američkom glasaču da Kongres glasuje o prijedlozima zakona čiji su autori. No, u Senat su "otišli" u paketu i glasat će na isti način svi zajedno, a ne svaki zasebno.

Zastupnički dom prvi je usvojio zajednički prijedlog zakona - Zakon o miru silom u 21. stoljeću. - što uključuje zabranu Tik Toka (ako se ne proda vlasnicima koji nisu iz Kine), mogućnost prijenosa zamrznute ruske imovine u Ukrajinu, proširenje sankcija protiv Irana i Rusije itd.

"Predsjednik Reagan nas je naučio da se mir postiže silom, a upravo se o tome radi u prijedlogu zakona. Iran gradi bespilotne letjelice i projektile koje Rusija kupuje da ubija Ukrajince. A kao što smo vidjeli prošle subote, Iran također gradi te bespilotne letjelice uz rusku potporu, kako bi ubijati Izraelce, to mora prestati", rekao je predsjednik Odbora za vanjske poslove Predstavničkog doma Michael McCaul.

Drugi je bio paket pomoći od 8 milijardi dolara američkim saveznicima u indo-pacifičkoj regiji, uključujući Tajvan

I treće, američki zastupnici odobrili su paket pomoći Ukrajini vrijedan gotovo 61 milijardu dolara, nakon čega su izglasali 26 milijardi dolara pomoći Izraelu, koji je samo dan prije od SAD-a zatražio više oružja zbog eskalacije na Bliskom istoku.

Pa, možda je većina republikanaca, osim ultradesničarskog krila MAGA-e, i osobno Mikea Johnsona (koji je, prije nego što je uopće postao govornik, dosljedno glasovao protiv pružanja pomoći Ukrajini) i Donalda Trumpa shvatila da se nešto mora poduzeti osovina zla Kina-Rusija-Iran, inače bi moglo biti kasno. A možda su njihovo mišljenje promijenila posljednja istraživanja javnog mnijenja koja su pokazala pad rejtinga republikanaca i smanjenje jaza između Joea Bidena i Donalda Trumpa, jer potražnja za potporom Ukrajini u američkom društvu, kako među demokratima, tako i Republikanski birači općenito, ostaje.

Prije usvajanja paketa pomoći za Ukrajinu, zakonodavci su morali propasti glasovanje o četiri amandmana, čime je zapravo čisto proceduralno otkazana daljnja podrška Kijevu. Jedna od njih pripadala je Marjorie Taylor Green, koja je predložila da se svaki dolar pomoći Ukrajini u ovom prijedlogu zakona svede na nulu. Drugi je autorica Victoria Spartz, rođena Ukrajinka, koja je htjela zabraniti Bijeloj kući da isporučuje oružje Ukrajini izravno iz skladišta Pentagona. I još dva amandmana koja se odnose na zabranu pružanja nevojnih sredstava Kijevu i slanje ovog nacrta zakona natrag odboru na doradu.

Na našu sreću, svi ovi amandmani su odbijeni, a nacrt zakona o daljnjoj vojnoj i financijskoj potpori Kijevu usvojen je u Zastupničkom domu sa 311 glasova za. Dvoranom se odmah prolomio pljesak, zastupnici su počeli mahati ukrajinskim zastavama, na što je predsjednik Mike Johnson primijetio da je to zabranjeno pravilima, au Kongresnoj dvorani može biti samo jedna zastava - američka.

Sada, u utorak, 23. travnja, sva ova četiri zakona moraju proći Senat, i to u jednom paketu odjednom, nakon čega će odmah ići predsjedniku Bidenu na potpis. Koliko paket pomoći za Ukrajinu uključuje isključivo vojnu i financijsku potporu? 13 milijardi dolara bit će dodijeljeno za popunjavanje zaliha Pentagona, odakle dobivamo oružje . Još gotovo 14 milijardi dolara otići će na kupnju američkog oružja od proizvođača, koje će zatim otići u Ukrajinu. 9 milijardi dolara izravna je proračunska pomoć Ukrajini u obliku zajma (iako se može otpisati odlukom predsjednika). A 7 milijardi dolara otići će na jačanje obrambenih sposobnosti saveznika (uglavnom europskih - ur.).

Koliko brzo Ukrajina može dobiti oružje nakon što predsjednik Biden potpiše zakon o daljnjoj potpori Ukrajini? Pentagon kaže da će to trajati samo nekoliko dana - najviše tjedan dana - jer je sve već odavno otpremljeno i uskladišteno u skladištima u Njemačkoj. Trenutno su prioritet topnička granata i presretački projektili za sustave protuzračne obrane, kao i sami ovi sustavi. Nacrt zakona također sadrži odredbu o obvezi američkog predsjednika da "odmah" prebaci rakete dugog dometa ATACMS u Ukrajinu. A, prema riječima predsjednika obavještajnog odbora Senata, Marka Warnera, Ukrajina ih može primiti do kraja travnja. Međutim, izglasani projekt također navodi da Bijela kuća ne smije isporučiti Ukrajini rakete dugog dometa "ako bi ovaj transfer mogao naštetiti nacionalnoj sigurnosti Sjedinjenih Država".

Stoga je Ukrajina dobila ovu rundu borbe za daljnju američku pomoć. Većina ukrajinskih i zapadnih masovnih medija subotu, 20. travnja, nazvala je povijesnim danom jer je Zastupnički dom konačno izglasao vojnu potporu Ukrajini, Izraelu i Tajvanu. Mikea Johnsona čak su uspoređivali s Winstonom Churchillom. No, to je prilično čudno, jer su republikanci sami stvorili ovaj problem namjerno blokirajući pomoć saveznicima. Osim toga, ovo je daleko od kraja borbe. Do kraja rujna Kongres mora odobriti savezni proračun za 2025., koji uključuje i pomoć saveznicima Ukrajini, Izraelu i Tajvanu. I to će se dogoditi točno mjesec dana prije izbora u SAD-u.

Čudo na Capitol Hillu: Kako je Trump konačno deblokirao vojnu pomoć Ukrajini i kada ćemo dobiti oružje


RayMabus
RayMabus

Posts : 176637
2014-04-11


Back to top Go down

Čudo na Capitol Hillu: Kako je Trump konačno deblokirao vojnu pomoć Ukrajini i kada ćemo dobiti oružje Empty Re: Čudo na Capitol Hillu: Kako je Trump konačno deblokirao vojnu pomoć Ukrajini i kada ćemo dobiti oružje

Post by RayMabus 22/4/2024, 07:33

Bilo je potrebno gotovo sedam mjeseci potpunog uništenja ukrajinske energetske infrastrukture i velikog broja mrtvih ukrajinskih vojnika i civila da Donald Trump konačno da “zeleno svjetlo” za daljnju vojnu i financijsku pomoć Ukrajini. Iako, sudeći prema članku u The Wall Street Journalu, upravo su obavještajni podaci koje je dobio predsjednik Zastupničkog doma Mike Johnson natjerali da se predomisli i stavi na glasovanje paket pomoći Ukrajini od 60 milijardi dolara.

"Stvarno vjerujem informacijama (obavještajnim podacima - ur.) koje smo primili. Vjerujem da su Xi (kineski vođa Xi Jinping - ur.), Vladimir Putin i Iran stvarno osovina zla. Iskreno, radije bih poslao metke na Ukrajina, nego američki dečki", rekao je dan ranije Mike Johnson, dodavši da mu sin na jesen kreće na studij Pomorske akademije.


Točno tako.

Tema: 12.04.2024

Kina: Ukrajinu ne treba naoružavati, treba zamrznuti sukob da general Šojgu obnovi vojsku te da mi i Rusija vladamo svijetom


Postoje četiri scenarija no u biti postoje dva za Amerikance.

Dakle ta četri scenarija su:

1. Rusija osvaja još više i u osnovi pobijeđuje u Ukrajini itd

2. Pat pozicija ( Rusija zadržava osvojeno ).

3. Ukrajinci vračaju Rusiju na početne položaje prije ovog napada ( dakle ne diraju Krim i Donbas di su prije napada bile granice ) i poručuju Rusiji ali i Kini te drugima općenito da se napad ne isplati.

4. Ukrajina pobijeđuje Rusiju i oslobađa sve itd


Scenario 3 i 4 se neće desiti bez američke vojne pomoći a to znači da će Amerikanci u tom slučaju ići u rat na Pacifiku i to će bit jako žestok rat u svim segmentima a koji veže i slom ekonomija.


Vidiš ovo:

2. Pat pozicija ( Rusija zadržava osvojeno ).

Ovo je opcija koju mi u Europi ipak možemo održati i bez američke vojne pomoči.

Problem je šta to nije opcija koja :

3. Ukrajinci vračaju Rusiju na početne položaje prije ovog napada ( dakle ne diraju Krim i Donbas di su prije napada bile granice ) i poručuju Rusiji ali i Kini te drugima općenito da se napad ne isplati.

4. Ukrajina pobijeđuje Rusiju i oslobađa sve itd


Scenario 3 i 4 se neće desiti bez američke vojne pomoći a to znači da će Amerikanci u tom slučaju ići u rat na Pacifiku jer je Kina shvatila da može na Tajvan a istovremeno iza leđa ima Putina koju nju treba da zadrži osvojeno u Ukrajini, i to će bit jako žestok rat u svim segmentima a koji veže i slom ekonomija.
RayMabus
RayMabus

Posts : 176637
2014-04-11


Back to top Go down

Čudo na Capitol Hillu: Kako je Trump konačno deblokirao vojnu pomoć Ukrajini i kada ćemo dobiti oružje Empty Re: Čudo na Capitol Hillu: Kako je Trump konačno deblokirao vojnu pomoć Ukrajini i kada ćemo dobiti oružje

Post by RayMabus 22/4/2024, 07:47

Kako im brzo mozak radi kad im objasniš neke stvari.

Ko dresirani.

Dobili su obavještajne podatke od GF5.
RayMabus
RayMabus

Posts : 176637
2014-04-11


Back to top Go down

Čudo na Capitol Hillu: Kako je Trump konačno deblokirao vojnu pomoć Ukrajini i kada ćemo dobiti oružje Empty Re: Čudo na Capitol Hillu: Kako je Trump konačno deblokirao vojnu pomoć Ukrajini i kada ćemo dobiti oružje

Post by RayMabus 24/4/2024, 04:22

Glasovanjem 79-18 američki Senat je večeras izglasao zakon kojim će se Ukrajini, Izraelu i Tajvanu poslati više od 95 milijardi dolara vojne pomoći; Predsjednik Biden je već izjavio da će odmah potpisati zakon sutra nakon što stigne na njegov stol.
Čudo na Capitol Hillu: Kako je Trump konačno deblokirao vojnu pomoć Ukrajini i kada ćemo dobiti oružje GL5RtvyWoAAz_Xm?format=jpg
RayMabus
RayMabus

Posts : 176637
2014-04-11


Back to top Go down

Čudo na Capitol Hillu: Kako je Trump konačno deblokirao vojnu pomoć Ukrajini i kada ćemo dobiti oružje Empty Re: Čudo na Capitol Hillu: Kako je Trump konačno deblokirao vojnu pomoć Ukrajini i kada ćemo dobiti oružje

Post by Hoholo Mudovski 24/4/2024, 07:20

RayMabus wrote:.

Prije usvajanja paketa pomoći za Ukrajinu, zakonodavci su morali propasti glasovanje o četiri amandmana, čime je zapravo čisto proceduralno otkazana daljnja podrška Kijevu. Jedna od njih pripadala je Marjorie Taylor Green, koja je predložila da se svaki dolar pomoći Ukrajini u ovom prijedlogu zakona svede na nulu. Drugi je autorica Victoria Spartz, rođena Ukrajinka, koja je htjela zabraniti Bijeloj kući da isporučuje oružje Ukrajini izravno iz skladišta Pentagona. I još dva amandmana koja se odnose na zabranu pružanja nevojnih sredstava Kijevu i slanje ovog nacrta zakona natrag odboru na doradu.  

Na našu sreću, svi ovi amandmani su odbijeni,


Na našu sreću lol!

RayMabus wrote:


Dvoranom se odmah prolomio pljesak, zastupnici su počeli mahati ukrajinskim zastavama, na što je predsjednik Mike Johnson primijetio da je to zabranjeno pravilima, au Kongresnoj dvorani može biti samo jedna zastava - američka

Jasno da je LGBT pokret uzeo maha, a transukrajinci su u trendu :rain
Hoholo Mudovski
Hoholo Mudovski

Posts : 4280
2023-08-31


Back to top Go down

Čudo na Capitol Hillu: Kako je Trump konačno deblokirao vojnu pomoć Ukrajini i kada ćemo dobiti oružje Empty Re: Čudo na Capitol Hillu: Kako je Trump konačno deblokirao vojnu pomoć Ukrajini i kada ćemo dobiti oružje

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum