ex-iskon-pleme
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Biden želi utrostručiti carine na čelik i aluminij iz Kine

Go down

Biden želi utrostručiti carine na čelik i aluminij iz Kine Empty Biden želi utrostručiti carine na čelik i aluminij iz Kine

Post by RayMabus Thu 18 Apr - 15:54

Američki predsjednik Joseph Biden želi utrostručiti carine na čelik i aluminij iz Kine, što se tumači kao njegova politička odluka u interesu američke radničke klase koju pokušava privući tokom predizborne kampanje.

„Stojim uz vas, radnici američke industrije čelika“, rekao je Biden u Pittsburghu, glavnom gradu metaloprerađivačke industrije kojoj prijeti međunarodna konkurencija.

Optužio je Peking da „vara“ u globalnoj trgovini čelikom na štetu američkih proizvođača i njihovih radnika koji su ključna izborna baza demokrata uoči novembarskih izbora.

Sindikat metalaca „United Steelworkers“ (USW) zahvalio je Bidenu zbog „agresivne“ akcije odbrane njihovih radnih mjesta.

Sindikat je prošlog mjeseca najavio da će podržati Bidena na novembarskim izborima, optuživši njegovog protivkandidata Donalda Trumpa za „demontažu radničkih prava“, iako se predstavlja kao „šampion oživljavanja američke proizvodne industrije“.

„Kineske čeličane ne moraju da brinu o ostvarivanju profita jer ih Kineska vlada u velikoj mjeri subvencioniše“, rekao Biden predstavnicima radnika. „Oni se ne takmiče, oni varaju i vidjeli smo štetu ovdje u Americi“.

Više od 40 posto radnih mjesta u proizvodnji izgubljeno je od 1990. u saveznoj državi Pennsylvaniji, historijskom srcu američke industrije i jednoj od šest ključnih država koje bi u novembru mogle odlučiti ishod izbora između Bidena i Trumpa.

Biden želi utrostručiti carine na čelik i aluminij iz Kine

Joe. :tu
RayMabus
RayMabus

Posts : 176806
2014-04-11


Back to top Go down

Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum