ex-iskon-pleme
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Jačanje vojne suradnje Indije i Njemačke

Go down

Jačanje vojne suradnje Indije i Njemačke Empty Jačanje vojne suradnje Indije i Njemačke

Post by RayMabus 8/4/2024, 18:51

Indija i Njemačka do sada jedva da su vojno surađivale. Međutim, ruski rat protiv Ukrajine i povećanje vojne moći Kine su za obje strane učinile privlačnom vojnu suradnju.

Njemačka je počela promatrati Indiju kao prirodnog partnera u regiji, smatraju stručnjaci. Ruska invazija na Ukrajinu i vojni pritisak Kine u indopacifičkoj regiji doprinijeli su promjeni stava Berlina prema New Delhiju. S druge strane, Indija želi smanjiti svoju desetljetnu ovisnost o ruskom naoružanju i proširiti spektar nabave.

Bivši šef indijske ratne mornarice Arun Prakash kaže da je „do sada bilo malo zajedničkog“. Dodao je da se Njemačka koncentrirala na EU, a najvažniji dostavljači naoružanja za Indiju bili su Rusija, Francuska i Izrael. „Da sažmemo: do sada su odnosi bili prilično distancirani – s jednom iznimkom, kada smo u kasnim osamdesetim kupili četiri podmornice."

Prilikom posjeta njemačkog ministra obrane njemačke i indijske tvrtke potpisale su izjavu o namjerama u kojoj se otvara mogućnost za gradnju šest podmornica. U tijeku su pregovori o sporazumu koji bi potpisale vlade. Indijski mediji kao što je The Hindu javljaju da je na stolu i španjolska ponuda, a obujam posla je više od šest milijardi eura.

https://www.dw.com/hr/ja%C4%8Danje-vojne-suradnje-indije-i-njema%C4%8Dke/a-68736752
RayMabus
RayMabus

Posts : 176806
2014-04-11


Back to top Go down

Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum