ex-iskon-pleme
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Može li Kina priuštiti 300 miliona penzionera

Go down

Može li Kina priuštiti 300 miliona penzionera Empty Može li Kina priuštiti 300 miliona penzionera

Post by RayMabus Thu 4 Apr - 1:36

Huanchun Cao je 72-godišnji poljoprivrednik iz generacije koja je svjedočila stvaranju komunističke Kine. Među sugrađanima je koji nemaju penziju, a zbog čega je primoran raditi.

Usporena ekonomija, smanjenje državnih beneficija i višedecenijska politika jednog djeteta uzrokovali su rastuću demografsku krizu. Državi ponestaje vremena da napravi fond kojim će zbrinuti sve veći broj starijih osoba. Skoro 300 miliona ljudi, koji su trenutno u dobi od 50 do 60 godina, trebalo bi da u narednih 20 godina prestanu raditi. Riječ je o najbrojnijoj populaciji u Kini, skoro jednakoj broju stanovnika Sjedinjenih Američkih Država. Ko će ih zbrinuti? Odgovor na ovo pitanje zavisi od toga gdje idete i koga pitate.

Huanchun Cao i njegova supruga žive u sjeveroistočnoj provinciji Liaoning, nekadašnjem industrijskom srcu Kine. Skoro četvrtina stanovništva u glavnom gradu provincije Shenyangu ima 65 ili više godina. Sve veći broj radno sposobnih napušta ovo središte teške industrije, u potrazi za boljim poslovima u većim gradovima. Cao, čija su djeca također napustila grad, očekuje da će moći raditi još četiri-pet godina. Sa suprugom godišnje zarađuje 20.000 juana (2.700 dolara). Cijene kukuruza kojeg uzgajaju su sve niže te im teško pada misao šta bi se desilo kada bi se razboljeli.

Postoje i oni koji strahuju od toga da će u starosti potpuno ovisiti o svojoj djeci. U ovoj državi postoji tradicija prema kojoj je dužnost sina ili kćerke da se brine o ostarjelim roditeljima. No, sve je manje sinova i kćerki na koje se roditelji mogu osloniti. Razlog za to jeste politika jednog djeteta u periodu od 1980. do 2015. Brz ekonomski rast je uzrokovao to da su mladi otišli od svojih roditelja, ostavljajući ih da se brinu sami o sebi ili da se oslanjaju na državne naknade.

Međutim, prema procjeni Kineske akademije nauka, penzioni fond bi do 2035. mogao ostati bez novca. Ta procjena je napravljena 2019., prije pandemije koronavirusa koja je teško pogodila kinesku ekonomiju.

Moguće je da će kineske vlasti biti primorane da podignu starosnu granicu za odlazak u penziju. Ova država ima jednu od najnižih starosnih granica za penzionisanje na svijetu - 60 godina za muškarce, 55 godina za administrativne radnice i 50 godina za žene koje rade u tvornicama. Ekonomisti smatraju da je neizbježno podizanje starosne granice za penzionisanje ako Kina želi izbjeći ono za šta pojedini strahuju da bi za 25 godina moglo postati humanitarna kriza. U međuvremenu je sve više onih koji se penzionišu, piše BBC.

Može li Kina priuštiti 300 miliona penzionera: Već postoje oni koji nemaju penziju
RayMabus
RayMabus

Posts : 174695
2014-04-11


Back to top Go down

Može li Kina priuštiti 300 miliona penzionera Empty Re: Može li Kina priuštiti 300 miliona penzionera

Post by RayMabus Thu 4 Apr - 2:03

Skoro 300 miliona ljudi, koji su trenutno u dobi od 50 do 60 godina, trebalo bi da u narednih 20 godina prestanu raditi. Riječ je o najbrojnijoj populaciji u Kini, skoro jednakoj broju stanovnika Sjedinjenih Američkih Država.

Moguće je da će kineske vlasti biti primorane da podignu starosnu granicu za odlazak u penziju. Ova država ima jednu od najnižih starosnih granica za penzionisanje na svijetu - 60 godina za muškarce, 55 godina za administrativne radnice i 50 godina za žene koje rade u tvornicama. Ekonomisti smatraju da je neizbježno podizanje starosne granice za penzionisanje ako Kina želi izbjeći ono za šta pojedini strahuju da bi za 25 godina moglo postati humanitarna kriza. U međuvremenu je sve više onih koji se penzionišu.
RayMabus
RayMabus

Posts : 174695
2014-04-11


Back to top Go down

Može li Kina priuštiti 300 miliona penzionera Empty Re: Može li Kina priuštiti 300 miliona penzionera

Post by RayMabus Thu 4 Apr - 2:09

Kina ima jednu od najnižih starosnih granica za penzionisanje na svijetu - 60 godina za muškarce, 55 godina za administrativne radnice i 50 godina za žene koje rade u tvornicama.

---

Pa podignit će. U Europi je to najmanje 65 godina ovo a ne ovako ko kod njih. Podigne ovo na pet godina sve i odma manje ovih šta se mogu umirovit i istovremeno više ovih šta moraju radit do mirovine i tako i ti pune mirovinski fond.

Ja ne vidim tu nikakvi problem. To se podigne za pet godina sve i idemo dalje.
RayMabus
RayMabus

Posts : 174695
2014-04-11


Back to top Go down

Može li Kina priuštiti 300 miliona penzionera Empty Re: Može li Kina priuštiti 300 miliona penzionera

Post by RayMabus Thu 4 Apr - 2:20

Nacionalni zavod za statistiku je objavio da je ukupan broj ljudi u Kini pao za 2,08 miliona, ili 0,15 posto, na 1,409 milijardi u 2023. godini. To je znatno veći pad od 850.000 u 2022. godini, prvog od 1961. tokom Velike gladi u eri Mao Zedonga. Ukupni broj smrtnih slučajeva prošle je godine porastao za 6,6 posto na 11,1 miliona, pri čemu je stopa smrtnosti dosegla najviši nivo od 1974. godine.

Broj novorođenih je pao za 5,7 posto na 9,02 miliona, a stopa nataliteta bila je rekordno niska i iznosila je 6,39 rođenih na 1.000 stanovnika, u odnosu na stopu od 6,77 rođenih 2022. godine. Rađanja u zemlji padaju već desetljećima kao rezultat politike jednog djeteta koja se provodila od 1980. do 2015. godine i brze urbanizacije Kine u tom periodu. Daljnji razlozi za smanjenje broja djeca u Kini 2023. godine su: nezaposlenost mladih, koja je dosegla rekordne nivoe; plate za mnoge službenike su pale; pojačana kriza u sektoru nekretnina, gdje je pohranjeno više od dvije trećine bogatstva domaćinstava.

Posljednji podaci povećavaju zabrinutost da se izgledi za rast druge po snazi svjetske ekonomije smanjuju zbog manje radnika i potrošača, dok sve veći troškovi njege za starije osobe i penzijskih naknada dodatno opterećuju zadužene lokalne vlasti.

Indija je prošle godine nadmašila Kinu kao najmnogoljudnija nacija na svijetu, prema procjenama Ujedinjenih naroda, potaknuvši još više rasprava o prednostima premještanja nekih lanaca snabdijevanja sa sjedištem u Kini na druga tržišta, posebno dok rastu geopolitičke napetosti između Pekinga i Washingtona.

Dugoročno, stručnjaci UN-a predviđaju smanjenje kineske populacije za 109 miliona do 2050. godine, što je trostruko više od pada njihove prethodne prognoze za 2019. Očekuje se da će populacija zemlje u dobi za penzionisanje, starosti od 60 i više godina, porasti s trenutnih 280 na više od 400 miliona do 2035. godine, što je više od cjelokupne populacije Sjedinjenih Američkih Država. Kineska akademija nauka predviđa da će penzioni sistem ostati bez novca do 2035.

Predsjednik Xi Jinping rekao je prošle godine da bi “žene trebale pričati priče o dobroj porodičnoj tradiciji”, dodajući da je “potrebno aktivno njegovati novu kulturu braka i rađanja”, što je povezao s nacionalnim razvojem. Lokalne vlasti najavile su razne mjere za poticanje rađanja uključujući porezne olakšice, duži porodiljni dopust i stambene subvencije. Međutim, mnoge politike nisu provedene zbog nedovoljnog finansiranja i nedostatka motivacije lokalnih vlasti, naveo je institut za politiku u Pekingu, pozivajući umjesto toga na jedinstvenu nacionalnu šemu porodičnih subvencija. Kina bi sljedeće godine mogla osjetiti olakšanje zbog povećanja broja brakova 2023. godine, kada se riješi zaostatak u vezi s COVID-om. Brakovi su vodeći pokazatelj stope nataliteta u Kini, gdje većina neudanih žena nema pristup naknadama za odgoj djece.

Broj stanovnika u Kini i dalje opada, sve veća zabrinutost za ekonomski rast
RayMabus
RayMabus

Posts : 174695
2014-04-11


Back to top Go down

Može li Kina priuštiti 300 miliona penzionera Empty Re: Može li Kina priuštiti 300 miliona penzionera

Post by RayMabus Thu 4 Apr - 2:21

Očekuje se da će populacija zemlje u dobi za penzionisanje, starosti od 60 i više godina, porasti s trenutnih 280 na više od 400 miliona do 2035. godine, što je više od cjelokupne populacije Sjedinjenih Američkih Država. Kineska akademija nauka predviđa da će penzioni sistem ostati bez novca do 2035.

Predsjednik Xi Jinping rekao je prošle godine da bi “žene trebale pričati priče o dobroj porodičnoj tradiciji”, dodajući da je “potrebno aktivno njegovati novu kulturu braka i rađanja”, što je povezao s nacionalnim razvojem.

---

Umisto da sereš tu kvake bilo bi ti pametnije da im digneš odlazak za dob na negdje oko 80-te godine života pa češ vidit kako će trčat da se udaju i imaju dicu.

Šta imaš ti s njima raspravljat uopće ?
RayMabus
RayMabus

Posts : 174695
2014-04-11


Back to top Go down

Može li Kina priuštiti 300 miliona penzionera Empty Re: Može li Kina priuštiti 300 miliona penzionera

Post by AssadNaPodmornici Fri 5 Apr - 0:22

koji isus su ti komunisti.
do nazad par godina, smio si u kini imati samo 1 dijete.
jer vrlo često su izvodili nasilne pobačaje ako bi netko imao više djece, sterilizaciju, i gurali su politiku 1 djeteta. sada odjednom pričaju priče da moraju imati više djece. ovi su ludi ko kupus

_________________
May Allah destroy Australia
AssadNaPodmornici
AssadNaPodmornici

Posts : 20808
2018-06-14


Back to top Go down

Može li Kina priuštiti 300 miliona penzionera Empty Re: Može li Kina priuštiti 300 miliona penzionera

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum