ex-iskon-pleme
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

The Economist: Europi prijeti trostruki ekonomski šok

Go down

The Economist: Europi prijeti trostruki ekonomski šok Empty The Economist: Europi prijeti trostruki ekonomski šok

Post by RayMabus Wed 27 Mar - 15:08

Prenosimo nepotpisanu analizu vodećeg britanskog tjednika koji se bavi pitanjima ekonomije, The Economista. Analiza zagovara da EU bude predvodnica slobodnog tržišta, otvorene ekonomije i manjih regulatornih opterećenja u svijetu gdje velesile sve više naginju ekonomskom protekcionizmu i trgovačkim ratovima (posebno između SAD-a i Kine). Analizu prenosimo u cijelosti:

Europa nije poznata po svojoj dinamičnosti, ali danas stagnira prema svim standardima. Iznureno energetskim šokom koji je uslijedio nakon ruske invazije na Ukrajinu 2022., gospodarstvo Europske unije poraslo je za samo 4% u ovom desetljeću, u usporedbi s 8% u Americi u istom razdoblju. Od kraja 2022. ni Europa ni Britanija nisu uopće ekonomski rasle.

Kao da to nije dovoljno loše, Europa se suočava s valom jeftinog uvoza iz Kine koji bi, iako koristi potrošačima, mogao naštetiti proizvođačima i povećati društvene i industrijske sukobe. A za godinu dana Donald Trump mogao bi se vratiti u Bijelu kuću, uvodeći ogromne carine na europski izvoz.

Kontinentu je potreban snažan rast kako bi se mogla financirati veća potrošnje za obranu, posebno otkad je američka potpora Ukrajini presušila, te kako bi ispunio svoje ciljeve zelene energije. Njeni glasači su sve više razočarani i spremni su podržati tvrdodesničarske stranke kao što je Alternativa za Njemačku (AfD). A dugotrajne kočnice rastu: stanovništvo koje brzo stari, pretjerani regulatori i neadekvatna integracija tržišta.

U europskim prijestolnicama vlade sada bjesomučno pokušavaju odgovoriti. Moraju paziti. Iako šokovi s kojima se Europa suočava potječu iz inozemstva, pogreške europskih političara mogle bi znatno pogoršati štetu. Dobra je vijest da je energetski šok prolazi: cijene plina pale su daleko od svog vrhunca.

Ostali problemi nažalost tek na početku. Suočena s usporavanjem deflacije, kineska vlada trebala bi stimulirati potrošnju kućanstava u zemlji, što bi moglo zamijeniti ulaganja u nekretnine. Umjesto toga, predsjednik Xi Jinping koristi subvencije za povećanje kineske proizvodnje, koja već čini oko trećinu globalne proizvodnje robe.

On se oslanja na inozemne potrošače kako bi podržali rast. Kineski fokus je na zelenoj robi, ponajviše električnim vozilima, za koje bi se njezin globalni tržišni udio mogao udvostručiti, na trećinu među vozilima, do 2030. To bi okončalo dominaciju europskih nacionalnih šampiona poput Volkswagena i Stellantisa. Od vjetroturbina do željezničke opreme, europski proizvođači nervozno gledaju prema istoku.

Nakon studenog, proizvođači bi mogli pogledati nervozno prema zapadu. Posljednji put kad je bio na dužnosti, Trump je uveo carine na uvoz čelika i aluminija, naposljetku uključujući i one iz Europe, navodeći EU da uzvrati carinama na motocikle i viski dok nije postignuto nelagodno primirje pod predsjednikom Joeom Bidenom 2021.

Danas Trump prijeti s 10% opće carine na sav uvoz. Još jedna runda trgovinskog rata prijeti europskim izvoznicima, koji su 2023. imali 500 milijardi eura izvoza u Americi. Trump je opsjednut bilateralnom trgovinskom balansom, što znači da su države članica EU sa suviškom u robnoj razmjeni prirodni ciljevi za Trumpovu politiku. Njegov tim također je kritičan prema europskim digitalnim porezima, porezom na ugljik i porezom na dodanu vrijednost.

Što Europa treba učiniti? Staza ispred nas je posuta zamkama. Jedna bi pogreška bila zadržati prestrogu ekonomsku politiku u trenutku ranjivosti – pogrešku koju je Europska središnja banka već radila. Posljednjih godina banka se s pravom borila protiv inflacije povećanjem kamata. No, za razliku od Amerike koja slobodno troši, europske vlade dovode svoje proračune u bolju ravnotežu, što bi moglo ohladiti gospodarstvo, dok će jeftina kineska roba izravno smanjiti inflaciju. To europskim središnjim bankama daje prostor za smanjenje kamatnih stopa kako bi podržali rast.

Bit će lakše nositi se s poremećajima izvana ako središnje banke drže gospodarstvo izvan pada koji bi spriječio raseljene radnike da nađu nove poslove. Još jedna zamka bila bi kopiranje protekcionizma Amerike i Kine oslobađanjem brzih subvencija za povlaštene industrije. U subvencijski ratovima nitko ne pobjeđuje i rasipaju oskudne resurse—unutar Europe, zemlje su već započele unutarkontinentalnu utrku prema dnu.

Nedavne gospodarske nevolje Kine pokazuju mane, a ne vrline, pretjeranog vladinog planiranja. Američka industrijska politika također nije oduševila glasače na način na koji se predsjednik Biden nadao, a carine su koštale više radnih mjesta nego što su proizvele. Nasuprot tome, trgovina čini gospodarstva bogatijima čak i kada su njihovi trgovinski partneri protekcionisti.

Procvat proizvodnje u Americi prilika je za europske proizvođače da im opskrbljuju dijelove; jeftin uvoz iz Kine olakšat će prijelaz na zelenu energiju i pružiti olakšanje potrošačima koji su patili tijekom energetske krize. Selektivna i proporcionalna odmazda protiv protekcionizma može biti opravdana u pokušaju da se Amerika i Kina odvrate od daljnjeg ometanja globalnih trgovinskih tokova. Ali to bi imalo cijenu za europsko gospodarstvo, kao i naštetilo realizaciji ciljeva.

Umjesto toga, Europa bi trebala oblikovati vlastitu ekonomsku politiku koja odgovara trenutku. Ako Amerika obasipa industriju javnim novcem, Europa bi trebala trošiti na infrastrukturu, obrazovanje te istraživanje i razvoj. Umjesto oponašanja kineskog intervencionizma, Europa bi trebala primijetiti korist koju kineske tvrtke imaju od brzog domaćeg tržišta.

Integracija europskog sektora usluga, gdje je trgovina trenutno teško protočna, pomogla bi tvrtkama u rastu, nagradila inovacije i zamijenila neka izgubljena radna mjesta u proizvodnji. EU bi trebala reformirati svoju opterećujuću i fragmentiranu regulativu, koja također koči uslužne djelatnosti.

Ujedinjenje i povezivanje tržišta kapitala – uključujući ono u Londonu – imalo bi dobar učinak. Europski diplomati trebali bi potpisivati ​​trgovinske ugovore gdje god su ponude na stolu, umjesto da dopuštaju poljoprivrednicima da ih blokiraju, kao što je bio slučaj u nekoliko nedavnih pregovora. Povezivanje električnih mreža učinilo bi gospodarstvo otpornijim na energetske šokove i olakšalo zeleni prijelaz.

Takav otvoreni plan u protekcionističkom dobu može se činiti naivnim. Ali duboka, otvorena tržišta imaju potencijal potaknuti rast Europe dok se svijet oko nje mijenja. A kad šokovi udare, kreatori politike moraju ostati utemeljeni na toj stvarnosti.

The Economist: Europi prijeti trostruki ekonomski šok
RayMabus
RayMabus

Posts : 174679
2014-04-11


Back to top Go down

The Economist: Europi prijeti trostruki ekonomski šok Empty Re: The Economist: Europi prijeti trostruki ekonomski šok

Post by RayMabus Wed 27 Mar - 15:15

Struja je jeftinija od nafte

Kineski proizvođač električnih automobila BYD pokrenuo je kampanju sniženja cijena da bi povećao pritisak na svoje konkurente kao što su Toyota ili Volkswagen, a najpristupačniji modeli mogu se nabaviti za manje od 9.220 eura.

Kako prenosi Bloomberg, BYD je snizio cijene za više od 100 svojih električnih i hibridnih modela u okviru marketinške kampanje „Struja je jeftinija od nafte“.

Električni automobil Seagull je pojeftinio za pet posto i prodaje se za 69.800 kineskih juana, odnosno za 8.850 eura.

Električna limuzina Qin Plus, jedan od najprodavanijih modela kompanije BYD, sada je jeftinija za 20 posto i pala je na 79.800 juana, to jest za oko 10.000 eura.

Prosječna cijena električnog automobila u Sjedinjenim Američkim Državama iznosi oko 55.300 eura.

„Ovo je još jedna runda u ratu cijena, BYD koristi svoju prednost u profitabilnosti da napadne tržište“, smatra Bill Russo, šef šangajske konsultantske kompanije Automobility Ltd.

Bloomberg: Kineski BYD pokreće rat cijenama električnih automobila
RayMabus
RayMabus

Posts : 174679
2014-04-11


Back to top Go down

Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum