ex-iskon-pleme
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

biljeg jasi dalje

Go down

biljeg jasi dalje Empty biljeg jasi dalje

Post by debotoijusto 24/3/2024, 12:38

BILJEZI su trebali nestati iz upotrebe u Hrvatskoj, bar se tako najavljuje godinama, ali izgleda da će se prilagoditi novim uvjetima. Iz Porezne uprave su nam priznali da se planira stvaranje "biljega u eurima", ali tek kada se potroše zalihe biljega u kunama.

Tako je prilika da se jednostavno riješimo biljega propala - jer se moglo jednostavno čekati dok se ne potroši većina biljega u kunama, a ne raditi nove, "eurske biljege."


Nekoliko godina se najavljuje ukidanje biljega, primjera birokratskog formalizma koji se koristi već stoljećima u sadašnjem obliku, a 2021. je najavljeno da će biti potpuno ukinuti. Uvođenje eura je bila dobra prilika da se taj relikt pusti u zaborav.

Ali, ubrzo nakon uvođenja eura, došla je vijest iz Ministarstva financija da državni biljezi u apoenima od 5, 10, 20 i 50 kuna ostaju u upotrebi dok se ne potroše sve zalihe. Jednostavno su se trebali upotrebljavati i za plaćanja u eurima po fiksnom tečaju konverzije od 7.53 kune za 1 euro.

To je omogućavala činjenica da prelaskom na euro kuna nije sasvim "nestala". Zapravo, prema uvjetima koje je Hrvatska ugovorila s EU, kuna će se moći mijenjati za euro vječno, ali samo novčanice, i to isključivo u Hrvatskoj narodnoj banci (HNB).

Nema ograničenja u količini koja se može mijenjati niti bilo kakve naknade za zamjenu po tečaju 7.5345 una za 1 euro. Tako, tehnički, dok postoji euro, postojat će i kuna, a novčanice kune će imati fiksnu vrijednost prema euru.

Većina država EU je izabrala da se njihove stare valute mogu vječno mijenjati za euro i time ostaju na "životu". Tu opciju nisu zatražili Cipar, Finska, Francuska, Grčka, Italija, Malta, Nizozemska, Portugal i Španjolska.

Zbog toga su mogli ostati i biljezi jer kuna nije potpuno "nestala", tj. njena vrijednost prema euru je vječno određena i uvijek će se moći mijenjati za eure.

Iako je dopušteno da se biljezi u kunama mogu koristiti za plaćanja koja su pravilnicima i zakonima određena u eurima dok se ne potroše sve zalihe, Porezna ne zna koliko uopće još kunskih biljega postoji, tj. to nije u njihovoj nadležnosti.

"Sukladno Zakonu o uvođenju eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj, od 1.1.2023. godine u Republici Hrvatskoj je kao službena valuta uveden euro. U skladu s tim, od 1.1.2023. više se ne izdaju novi državni biljezi u kunama."

U suštini novi se ne izdaju, a ne zna se koliko ima starih. Na pitanje kada se predviđa da će se potrošiti zalihe biljega, Porezna uprava nije dala odgovor, što je sasvim razumljivo kada ne zna ni koliko ih još ima.


Ali nam je otkriveno da se planira uvođenje novih biljega, u eurima. Na pitanje hoće li nakon što se potroše svi kunski biljezi u optjecaju samo korištenje biljega biti ukinuto, Porezna odgovara da "Pravilnikom o izdavanju, raspačavanju, povlačenju iz upotrebe i zamjeni državnih biljega uređeno je izdavanje, raspačavanje, povlačenje iz upotrebe, zamjena i maloprodaja državnih biljega. Između ostaloga, propisani su iznosi i izgled državnih biljega u eurima."

U prosincu 2022. je izmjenama spomenutog pravilnika riječ "kuna" zamijenjena riječju "eurima", a zadano je da se državni biljezi tiskaju u četiri boje i vrijednosti. Plave boje su biljezi za 0.66 eura, smeđe biljezi za 1.33 eura, narančaste za 2.65 eura, a crvene za 6.64 eura. Još nije poznato kako će novi biljezi izgledati.


https://www.index.hr/vijesti/clanak/biljezi-jos-postoje-i-to-u-kunama/2548438.aspx
debotoijusto
debotoijusto

Posts : 30504
2014-04-12


Back to top Go down

biljeg jasi dalje Empty Re: biljeg jasi dalje

Post by debotoijusto 24/3/2024, 12:39

HDZjot ce ukinuti biljeg jedino ako seljaci vilama i vatrom napadnu zimski dvorac
debotoijusto
debotoijusto

Posts : 30504
2014-04-12


Back to top Go down

biljeg jasi dalje Empty Re: biljeg jasi dalje

Post by niels 24/3/2024, 12:42

debotoijusto wrote:HDZjot ce ukinuti biljeg jedino ako seljaci vilama i vatrom napadnu zimski dvorac
Ni onda, a i za vile i potpalu treba biljeg.
niels
niels

Male
Posts : 4777
2021-04-26

Age : 84

Back to top Go down

biljeg jasi dalje Empty Re: biljeg jasi dalje

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum