ex-iskon-pleme
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Europsko vijeće dalo zeleno svjetlo za otvaranje pregovora s BiH

Go down

Europsko vijeće dalo zeleno svjetlo za otvaranje pregovora s BiH Empty Europsko vijeće dalo zeleno svjetlo za otvaranje pregovora s BiH

Post by RayMabus Thu 21 Mar - 21:35

Nakon višesatne rasprave i brojnih razmimoilaženja u stavovima među državama članicama, ali i nedoumica danima pred zasjedanje, Evropsko vijeće je usvojilo odluku kojom se zapravo odobrava preporuka Evropske komisije o početku pregovora.

Rasprava se nastavlja u vezi sa onim najvažnijim - zaključcima o tome na koji način bi pregovarali, no iz Naše stranke su na svojim društvenim mrežama objavili da smo zeleno svjetlo definitivno dobili.

Informacije o ovoj odluci čelnika zemalja članica Evropske unije potvrdio je predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel.

Države članice koje su najviše zagovarale otvaranje pregovora s Bosnom i Hercegovinom su Austrija, Hrvatska, Češka, Grčka, Italija, Slovačka i Slovenija. "Ključno je iskoristiti trenutni zamah i odlučiti otvoriti pristupne pregovore s Bosnom i Hercegovinom", rekla je ranije austrijska ministrica Karoline Edtstadler.

Ono što treba napomenuti jeste da su određene države članice pristale na otvaranje pregovora s Bosnom i Hercegovinom, ali su naglasili kako državu pravi posao tek čeka te da će dinamika pregovora ovisiti prvenstveno o ispunjavanju ostatka 14 prioriteta Evropske komisije.

U decembru 2022. godine, Bona i Hercegovina je dobila status kandidata, a Evropska komisija je u novembru 2023. godine preporučila Evropskom vijeću otvaranje pregovora s Bosnom i Hercegovinom.

Evropsko vijeće odobrilo početak pregovora s Bosnom i Hercegovinom

RayMabus
RayMabus

Posts : 174679
2014-04-11


Back to top Go down

Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum