ex-iskon-pleme
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Banka Japana ukida negativne kamatne stope i uvodi prvo povećanje u 17 godina

Go down

Banka Japana ukida negativne kamatne stope i uvodi prvo povećanje u 17 godina Empty Banka Japana ukida negativne kamatne stope i uvodi prvo povećanje u 17 godina

Post by RayMabus 19/3/2024, 08:24

:tu

Banka Japana ukida negativne kamatne stope i uvodi prvo povećanje u 17 godina
RayMabus
RayMabus

Posts : 174696
2014-04-11


Back to top Go down

Banka Japana ukida negativne kamatne stope i uvodi prvo povećanje u 17 godina Empty Re: Banka Japana ukida negativne kamatne stope i uvodi prvo povećanje u 17 godina

Post by RayMabus 19/3/2024, 08:26

Banka Japana okončala je osam godina negativnih kamatnih stopa i drugih ostataka svoje neortodoksne politike u utorak, čineći povijesni pomak od fokusa reflating rasta s desetljećima golemih monetarnih poticaja.

Iako će taj potez biti prvo povećanje kamatne stope u Japanu u posljednjih 17 godina, ono i dalje drži stope oko nule jer krhki ekonomski oporavak prisiljava centralnu banku da uspori daljnje povećanje troškova zaduživanja.

Ova promjena čini Japan posljednjom centralnom bankom koja je izašla iz negativnih stopa i završava eru u kojoj su kreatori politika diljem svijeta nastojali potaknuti rast "jeftinim novcem" i nekonvencionalnim monetarnim alatima.

U široko očekivanoj odluci, Banka Japana (BOJ) je odustala od politike uvedene od 2016. koja je primjenjivala naknadu od 0,1% na neke finansijske institucije s viškom rezervi "parkirane" kod centralne banke.

BOJ je odredio prekonoćnu kamatnu stopu kao svoju novu političku stopu i odlučio je usmjeravati u rasponu od 0-0,1% djelomično plaćanjem kamata od 0,1% na depozite u centralnoj banci.

Izumi Devalier, šef odjela za japansku ekonomiju u BofA Securities, prije odluke BOJ-a, rekla je da će stvarni utjecaj na ekonomiju biti vrlo mali dodajući da će Banka Japana vjerojatno zadržati svoju odlučnost da monetarne uslove održi labavima. "Ne bismo očekivali značajan porast troškova finansiranja ili hipotekarnih stopa domaćinstava", dodala je Devalier.

Centralna banka također je napustila kontrolu krivulje prinosa, politiku koja je bila na snazi ​​od 2016. i koja je ograničavala dugoročne kamatne stope oko nule.
RayMabus
RayMabus

Posts : 174696
2014-04-11


Back to top Go down

Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum