ex-iskon-pleme
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Putin sada kreće u obračun sa SSSR-om: ‘Predaja Krima Ukrajini bila je kršenje zakona!‘

Go down

Putin sada kreće u obračun sa SSSR-om: ‘Predaja Krima Ukrajini bila je kršenje zakona!‘ Empty Putin sada kreće u obračun sa SSSR-om: ‘Predaja Krima Ukrajini bila je kršenje zakona!‘

Post by RayMabus 12/3/2024, 01:41

Ruski zastupnici su Dumi, donjem domu parlamenta, podnijeli prijedlog zakona o poništenju sovjetske odluke iz 1954. kojom je poluotok Krim, do tada u sastavu Rusije, predan Ukrajini.

Svrha poteza je vjerojatno stvoriti pravnu osnovu kako bi Rusija mogla tvrditi da Krim, crnomorski poluotok koji je anektirala od Kijeva 2014., zapravo nikada nije ni bio dio Ukrajine. Nacrt zakona, koji su predložili zastupnici iz oba doma ruskog parlamenta, opisuje odluku iz 1954. kao proizvoljnu i nezakonitu jer nije održan referendum, a sovjetske vlasti nisu imale pravo, bez njezina pristanka, dodjeljivati teritorij jedne konstitutivne republike drugoj. Nije objavljeno kada će zastupnici u parlamentu raspravljati o prijedlogu zakona. Ruski predsjednik Vladimir Putin je osudio predaju Krima 1954., kada je na vlasti bio Nikita Hruščov, nazvavši je kršenjem tadašnjih zakona.

Stanovnici Krima su, kao i ostatak Ukrajine, većinski glasali za nezavisnost na referendumu u vrijeme raspada Sovjetskog Saveza, a Rusija i Ukrajina su nakon toga međusobno priznale granice. No, Moskva je 2014. preuzela vojnu kontrolu nad Krimom i anektirala ga referendumom koji Ukrajina i zapadne vlade smatraju nezakonitim.

Putin sada kreće u obračun sa SSSR-om: ‘Predaja Krima Ukrajini bila je kršenje zakona!‘

:tu
RayMabus
RayMabus

Posts : 174679
2014-04-11


Back to top Go down

Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum