ex-iskon-pleme
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Euronews: Kancelar Scholz je postao veliki problem za Ukrajinu

Go down

Euronews: Kancelar Scholz je postao veliki problem za Ukrajinu Empty Euronews: Kancelar Scholz je postao veliki problem za Ukrajinu

Post by RayMabus Wed 6 Mar - 14:52

Činjenica da je tako osjetljiv razgovor uopće mogao biti snimljen i objavljen, užasnuo je mnoge u Njemačkoj i NATO-u šire. Ali otkriće da je Scholzova javna izlika za uskraćivanje Taurusa neutemeljena izazvala je dubok bijes. Prema Benjaminu Tallisu, višem suradniku u Njemačkom vijeću za vanjske odnose, snimka pokazuje da kancelar nije istinski predan ukrajinskoj pobjedi.

“Ovako uzdržavanje riskira poraz Ukrajine, što bi cijelu Europu izložilo velikom riziku”, rekao je za Euronews. “Scholzovi argumenti su demontirani jedan po jedan i otkriveno je da su izlike. Saveznici su poslali slično oružje i nisu se suočili s odmazdom. Sve što Scholz radi je projiciranje slabosti i pretvaranje Njemačke u još veću metu. “Nakon curenja informacija o Taurusu, čini se da je ono čega se Scholz stvarno boji učinkovitost oružja. To odaje njegovu poziciju da ne želi da Ukrajina pobijedi – a to je pristup koji iznevjerava sve Europljane čineći nas manje sigurnima”.

Euronews: Kancelar Scholz je postao veliki problem za Ukrajinu

A ništa, štaš sad ? Čekat ćemo iduće izbore u Njemačkoj a oni su na jesen iduće godine pa možda pobijedi netko drugi pa vam onda taj pošalje Tauruse. .... Možda. pirat Basketball lol!
RayMabus
RayMabus

Posts : 174677
2014-04-11


Back to top Go down

Euronews: Kancelar Scholz je postao veliki problem za Ukrajinu Empty Re: Euronews: Kancelar Scholz je postao veliki problem za Ukrajinu

Post by RayMabus Wed 6 Mar - 15:00

Veliki skandal utjecao na anketu, podržavaju li Nijemci isporuke krstarećih raketa Taurus Ukrajini

Oko 60% stanovnika Njemačke protivi se opskrbi Ukrajine krstarećim projektilima dugog dometa Taurus, pokazuju rezultati danas objavljenog istraživanja koje je naručila njemačka agencija dpa. Prema rezultatima istraživanja, samo 28% ispitanika smatra da bi službeni Berlin trebao donijeti pozitivnu odluku o pitanju isporuke ovih suvremenih sustava naoružanja Kijevu. S druge strane, velika većina ispitanika (58%) izjasnila se protiv ove inicijative, čime je podržala službeni stav njemačkog kancelara Olafa Scholza , koji javno ne podržava ovu odluku. Zadnji je put to kazao 4. ožujka, kada je naglasio kako je transfer takvog oružja isključen, jer zahtijeva sudjelovanje njemačke vojske. Oko 14% ispitanika nije se moglo odlučiti o odgovoru na postavljeno pitanje.

Prema istoj studiji, više od 72 posto Nijemaca također se protivi slanju vojnih snaga u Ukrajinu, dok vjeruju da razmatranje takvog koraka treba ukloniti iz javne rasprave “jednom zauvijek”. Samo 16% vjeruje da bi službeni Berlin tu mogućnost trebao ostaviti “otvorenom”.  Samo je 2% najradikalnijih ispitanika bilo za trenutačno slanje njemačkog vojnog kontingenta u borbenu zonu u Ukrajini.


Neovisno o svemu, spomenuta afera odnosno skandal s Taurusima snažno potresa njemačku političku scenu, ali ima i veliku refleksiju među saveznicima u NATO-u od kojih već neki otvoreno optužuju kancelara Olafa Scholza da vodi politiku protivnu interesima Ukrajine.

Veliki skandal utjecao na anketu, podržavaju li Nijemci isporuke krstarećih raketa Taurus Ukrajini
RayMabus
RayMabus

Posts : 174677
2014-04-11


Back to top Go down

Euronews: Kancelar Scholz je postao veliki problem za Ukrajinu Empty Re: Euronews: Kancelar Scholz je postao veliki problem za Ukrajinu

Post by RayMabus Wed 6 Mar - 15:13

-

Ovog četvrtka je američki predsjednik Joe Biden naredio američkom Ministarstvu trgovine da provede istragu o potencijalnim rizicima po nacionalnu sigurnost od uvezenih kineskih vozila. Ova objava uslijedila je nakon komentara koje je američka ministrica trgovine Gina Raimondo iznijela 30. siječnja o nekoliko specifičnih problema.

Naime, moderna vozila sadrže mnoštvo senzora koji bi mogli pomoći kineskim obavještajnim službama u prikupljanju podataka oko osjetljivih američkih objekata, poput vojnih postrojenja. Ti bi senzori također mogli omogućiti prikupljanje drugih podataka, kao što su podaci o ekonomiji i mobilnosti u stvarnom vremenu. “Želimo li da svi ti podaci idu u Peking?”, retorički je upitala ministrica Raimondo. Također je naglasila da j riječ o ogromnom broju električnih vozila koje Kina izvozi. Doista, Kina je postala gorostas izvoza električnih vozila na baterije (BEV).

Europa je za sada postala glavno odredište kineskog izvoza takvih vozila, a izvoz bi mogao nastaviti rasti zbog smanjenja troškova i sinergije s kineskim brodograđevnim kompleksom. Ovakav trend mogao bi se pokazati izazovnim za Sjedinjene Države i Europu, s obzirom na konkurentske prioritete dekarbonizacije, ekonomskih ciljeva i ublažavanja sigurnosnih rizika.

Radeći sa saveznicima i partnerima, Sjedinjene Države trebale bi usvojiti zajednički, uravnoteženi pristup kineskom izvozu električnih vozila slijedeći pragmatične privremene smjernice uz sveobuhvatno proučavanje sigurnosnih rizika koje ova vozila mogu predstavljati. Ovi privremeni koraci trebali bi uključivati ​​sprječavanje da električna vozila kineske proizvodnje sa senzorima dođu do zaštićenih lokacija SAD-a i saveznika, kao što su vojna postrojenja, te potpuno ograničiti njihov pristup Guamu, Okinawi i drugim mjestima relevantnim za Tajvan i nepredviđene situacije povezane s Južnim kineskim morem. Ovakve privremene mjere pomogle bi očuvati sigurnost Sjedinjenih Država i njihovih saveznika dok se ne utvrde rizici koje kineska električna vozila u konačnici predstavljaju.

Ukupni kineski izvoz porastao je 70 posto u 2023. u odnosu na prethodnu godinu, dosegnuvši 34,1 milijarde dolara. Europska unija najveći je uvoznik ove vrste proizvoda s udjelom od gotovo 40 posto. Ostale europske zemlje (Albanija, članice Europske udruge za slobodnu trgovinu, Sjeverna Makedonija, Ukrajina i Ujedinjeno Kraljevstvo) imale su 15 posto udjela u kineskim isporukama prošle godine.

Udio kineskih proizvođača na zapadnoeuropskom tržištu među novim električnim vozilima iznosio je 9,3 posto u četvrtom tromjesečju 2023., što je nevjerojatan porast u odnosu na 2019., kada je udio kineskih vozila među električnim vozilima zapadnoj Europi bio samo 0,5 posto.

Na zapadnoj hemisferi, kineski izvoz u Meksiko vrijedi pažljivo promatrati, jer ta zemlja često služi kao stražnja vrata američkom tržištu. Ipak, kineski izvoz vozila u Meksiko je minoran i iznosi samo 257 milijuna dolara u 2023., znatno manje od Kanade, koja je uvezla 1,6 milijardi dolara električnih vozila iz Kine u istom razdoblju. Drugim riječima, postoji veći rizik od “curenja” te robe u Sjedinjene Države iz Kanade nego Meksika – barem za sada.

Hibridna električna vozila (PHEV), koriste baterije za pogon električnog motora i gorivo za pogon motora s unutarnjim izgaranjem. Godine 2023. kineski izvoz PHEV-a iznosio je ukupno 4,3 milijarde dolara ili oko samo jedne osmine izvoza potpuno električnih vozila. Mnogi kineski plug-in hibridi 2023. otišli su u Brazil i u Rusiju, putem izravne i neizravne trgovine. Prijavljeni uvoz kineskih plug-in hibrida iz Kirgistana dosegao je 651 milijun dolara 2023., ili oko 5 posto njihovog bruto domaćeg proizvoda po trenutnim cijenama. Dok je Kirgistan teoretski treći po veličini uvoznik kineskih PHEV vozila, gotovo je sigurno da su neke od tih isporuka zapravo bile namijenjene drugoj zemlji, budući da zemlje srednje Azije, posebice Kirgistan, često služe kao usputna točka za kineski izvoz u Rusiju.

Sjedinjene Države su značajan kupac hibrida, ali trenutačno ne kupuju mnoge modele kineske proizvodnje, bilo izravno ili neizravno. Izvoz kineskih PHEV-a u strane trgovinskog sporazuma između Sjedinjenih Država, Meksika i Kanade (USMCA) iznosio je samo 132 milijuna dolara u 2023. godini. Doista, električna vozila kineske proizvodnje ne igraju značajniju ulogu na američkom tržištu. Kina je 2023. izravno isporučila samo 368 milijuna dolara izvoza električnih vozila u Sjedinjene Države. Nasuprot tome, EU je te godine izvezao gotovo 7,4 milijarde dolara električnih vozila u Sjedinjene Države, prema službenim američkim trgovinskim podacima.

Sjedinjene Države trenutačno ne uvoze kineska BEV-a u velikim količinama jer nameću carinu od 27,5 posto na automobile kineske proizvodnje, uz druga ograničenja. Ipak, ova tarifa možda neće u konačnici spriječiti kineske automobile da dođu do Sjedinjenih Država. Kineski BEV-ovi već su znatno jeftiniji od zapadnih automobila.

Model Seagull kineskog proizvođača automobila BYD, na primjer, prodaje se za samo dvadeset tisuća dolara u Latinskoj Americi, dok su kineski proizvođači električnih vozila trenutno u međusobnom ratu cijenama. Kineski proizvođači električnih vozila konkurentni su dijelom zahvaljujući istinski impresivnim inovacijama; sinergije s kineskim industrijskim kapacitetom, uključujući njezinim sektorom brodogradnje.

Ali goleme subvencije kineske nacionalne, pokrajinske, pa čak i lokalne vlade također su važan faktor. Nadalje, kineski izvoz automobila uskoro više neće biti ograničen nedostatkom prekooceanskih brodskih prijevoznika. BYD, u tandemu s CIMC Raffles of Yantai, lansirao je prvi kineski brod nosač automobila izgrađen posebno za potrebe izvoza automobila proizvedenih u Kini.

Ranije ovog tjedna, tisuće BYD vozila istovareno je u Njemačkoj na prvi od osam brodova koje je tvrtka naručila. Državni medij People’s Daily izvijestio je ranije ove godine da je jedna tvrtka, kineski brodarski div COSCO, naručila dvadeset i četiri velika nosača vozila. Kineski brodograđevni sektor i industrijski kapacitet ne smiju se podcijeniti: kineska proizvodnja civilne brodogradnje iznosila je 49 posto globalnog tržišna ovog sektora u prvih osam mjeseci 2023.

Radeći zajedno i jačajući jedni druge, kineski proizvođači električnih vozila i brodograditelji omogućit će zemlji da slati više automobila u inozemstvo—uključujući, potencijalno, u Sjedinjene Države. Osim toga, kineski automobili mogli bi doći do Sjedinjenih Država putem ulaganja u trećim zemljama, posebice Meksiku.

Ne samo da Meksiko graniči sa Sjedinjenim Državama, već je i duboko integriran u opskrbne lance USMCA. Primjer: General Motors, Ford, BMW i Audi trenutno proizvode električna vozila u Meksiku. Kineski BYD navodno izviđa lokacije za izgradnju prvih proizvodnih pogona u Meksiku, da bi zatim izvozili vozila preko granice u Sjedinjene Države kako bi izbjegli carine. Vjerojatno je samo pitanje vremena kada će kineska električna vozila biti u dobroj poziciji za ulazak na tržište SAD-a, bilo izravno putem izvoza ili neizravno putem ponovnog izvoza iz trećih zemalja, ili ulaganja u njih, kao što je Meksiko.

Kineski izvoz postavlja dileme za zakonodavce s obje strane Atlantika. Električna vozila pomažu ubrzati dekarbonizaciju i možda su već sada ekonomski konkurentnija od tradicionalnih vozila s motorom s unutarnjim izgaranjem. Ali prepuštanje zapadnih lanaca opskrbe električnim vozilima u ruke moćnog rivala predstavlja očite ekonomske i strateške rizike.

Kineski izvoz električnih vozila u Europu suočava se sa sve većim otporom zbog ekonomskih i sigurnosnih razloga. Europska komisija je, pozivajući se na nepoštene subvencije, pokrenula istragu o tome primaju li kineski tvrtke iz ovog sektora subvencije koje su nezakonite prema globalnim trgovinskim pravilima.

Washington, Bruxelles i druge prijestolnice trebale bi se uključiti u sveobuhvatnu i temeljitu procjenu rizika kineskih BEV-ova kako bi se utvrdilo gdje kineski automobili predstavljaju rizik i jesu li uopće rizik. U međuvremenu, vlade SAD-a i saveznika trebali bi poduzeti neke privremene mjere za ublažavanje ovih rizika.

Za početak, kineska vozila s moćnim senzorima ne bi smjeli prilaziti blizu osjetljivih lokacija, budući da bi video i slikovne mogućnosti ovih električnih vozila mogle omogućiti nadzor na terenu u stvarnom vremenu. Posljedično, Tajvan bi trebao nastaviti ograničavati ulazne pošiljke električnih vozila proizvedenih u Kini.

Kineski proizvođači i kinesko ministarstvo vanjskih poslova mogli bi gunđati oko bilo kakvih ograničenja izvoza BEV-a. Ovi se prigovori uglavnom mogu odbaciti, budući da je kineska vlada sama nametnula ograničenja Tesli. Električna vozila kineske proizvodnje predstavljaju tešku dilemu za Washington i Bruxelles, s kompliciranim kompromisima. Kineski izvoz ove robe će naglo porasti usred njihova domaćeg ratovanja prema nižim cijenama i rastuće flote prekooceanskih prijevoznika automobila. Dok Washington, Bruxelles i druge prijestolnice moraju sveobuhvatno i dugoročno ispitati sigurnosne rizike uvoza kineskih električnih vozila, potrebno je brzo donijeti privremene mjere.

Atlantic Council: EU i SAD nisu spremni za ‘tsunami’ kineskih električnih vozila
RayMabus
RayMabus

Posts : 174677
2014-04-11


Back to top Go down

Euronews: Kancelar Scholz je postao veliki problem za Ukrajinu Empty Re: Euronews: Kancelar Scholz je postao veliki problem za Ukrajinu

Post by RayMabus Wed 6 Mar - 15:17

Ukupni kineski izvoz porastao je 70 posto u 2023. u odnosu na prethodnu godinu, dosegnuvši 34,1 milijarde dolara. Europska unija najveći je uvoznik ove vrste proizvoda s udjelom od gotovo 40 posto. Ostale europske zemlje (Albanija, članice Europske udruge za slobodnu trgovinu, Sjeverna Makedonija, Ukrajina i Ujedinjeno Kraljevstvo) imale su 15 posto udjela u kineskim isporukama prošle godine.

Udio kineskih proizvođača na zapadnoeuropskom tržištu među novim električnim vozilima iznosio je 9,3 posto u četvrtom tromjesečju 2023., što je nevjerojatan porast u odnosu na 2019., kada je udio kineskih vozila među električnim vozilima zapadnoj Europi bio samo 0,5 posto.


---


A kako ćemo te zatrpati, pa će mali Šolc plakati.
RayMabus
RayMabus

Posts : 174677
2014-04-11


Back to top Go down

Euronews: Kancelar Scholz je postao veliki problem za Ukrajinu Empty Re: Euronews: Kancelar Scholz je postao veliki problem za Ukrajinu

Post by T. Wed 6 Mar - 15:31

puno je on veći problem za njemačku, nego za ukrajinu...

_________________
Euronews: Kancelar Scholz je postao veliki problem za Ukrajinu Unname11
T.
T.

Posts : 17040
2014-04-14

Age : 83

Back to top Go down

Euronews: Kancelar Scholz je postao veliki problem za Ukrajinu Empty Re: Euronews: Kancelar Scholz je postao veliki problem za Ukrajinu

Post by RayMabus Wed 6 Mar - 15:35

Neka on, znam ja sve. Sad ćemo ih fino zatrpat jeftinim kineskim e-autićima i drugo, sve po 12 kuna.

Njegovo prvo službeno putovanje je bilo u Kinu i usprotivio se carinama i prekidu trgovine s Kinom.

Evo sad ćemo te zatrpat jeftinom kineskim proizvodima i potpuno ti uništiti i njemačku i evropsku ekonomiju.
RayMabus
RayMabus

Posts : 174677
2014-04-11


Back to top Go down

Euronews: Kancelar Scholz je postao veliki problem za Ukrajinu Empty Re: Euronews: Kancelar Scholz je postao veliki problem za Ukrajinu

Post by RayMabus Wed 6 Mar - 15:37

Tržište pogođeno dvostrukim udarom slabe prodaje i pada stanovništva

Kina se bori s posljedicama pucanja mjehura nekretnina. S obzirom na slabu prodaju i povećanje zaliha u sektoru, sada se očekuje da će trebati više od pet godina da se zemlja riješi viška zaliha. Budući da će potražnja za stambenim objektima u Kini vjerojatno i dalje padati zbog smanjenja stanovništva i rasta životnog standarda, svijet se sprema za porast izvoza jeftinog građevinskog materijala iz te zemlje.

Prezasićenost stambenim prostorom ostavlja Kinu s viškom domova za 150 milijuna ljudi
RayMabus
RayMabus

Posts : 174677
2014-04-11


Back to top Go down

Euronews: Kancelar Scholz je postao veliki problem za Ukrajinu Empty Re: Euronews: Kancelar Scholz je postao veliki problem za Ukrajinu

Post by RayMabus Wed 6 Mar - 15:52

Ovako izgleda slabost. Ako umjesto da učinite pravu stvar, vodite lažnu raspravu i ne poznajete ni vlastite zakone (o borbenim misijama odlučuje Bundestag, a ne kancelar), onda smo službeno dosegli novu nisku razinu.

SPD je potpuno slomljena stranka, prožeta Schröderovim poslušnicima, dok Zeleni i FDP u najboljem slučaju samo režu. U konačnici, međutim, oni su krivi za pomaganje i poticanje.

Sve u svemu, ova koalicija je i moralno i tehnički potpuno na dnu.

---

Nisu oni samo na plavim kuverticama od Putina nego i brata Xia.

Sad im sledi uništenje evropske i njemačke ekonomije jer osim e-autića tu je i slom nekretnina a prije se u Kini rađalo 20 a sad 9 miljona ljudi i uskoro će godišnji pad stanovništva u Kini biit 10 miljona ljudi a negdje moraju prodat to šta proizvode pa kako Amerika udara carine a ovi kineski plaćenici to neće, onda ide iskrcavanje te jeftine robe u Europu i uništenje evropske i njemačke industrije.


Europa: Posljednji pad.
RayMabus
RayMabus

Posts : 174677
2014-04-11


Back to top Go down

Euronews: Kancelar Scholz je postao veliki problem za Ukrajinu Empty Re: Euronews: Kancelar Scholz je postao veliki problem za Ukrajinu

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum