ex-iskon-pleme
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Macron kreće na Rusiju

Page 2 of 3 Previous  1, 2, 3  Next

Go down

Macron kreće na Rusiju - Page 2 Empty Re: Macron kreće na Rusiju

Post by RayMabus Mon 26 Feb - 13:07

Hartmann wrote:
RayMabus wrote:
Hartmann wrote:Bla bla bla...opet neko wunderwaffe,koje ce slomiti Russiju..deza vuu
Ne radi se baš o tome nego Ukri imaju bombardere Suhoj-24 a to su naslijedili nakon raspada SSSR-a dakle okvirno najmanje 35+ godina stari a nemaju ih puno plus neki su i izgubljeni itd i onda ostaju bez aviona koji može ispaljivati ove krstareće rakete francuske ( SCALP ) i britanske proizvodnje ( Olujna sjenka/Storm shadow ).
Su-24 je odlican plejn za podrsku trupama na tlu,i bombanje iznenada.Odlican je za rukovati na malim visinama i upravljiv na malim brzinama..star jeste,ali i T-80 tenk isto,pa cini cuda..
HJtio sam reci,da ukrima das i naj naj oruzje,nece im pomoci..Rusi u tijeku odmah,nadju protumjeru.
Prava glavobolja svih su dronovi..
Davno sam rekao,prije vise godina,.da se hrvacka obrana mora zasnivati na dronovima..jeftino i ucinkovito
To o čemu ti pričašš je Su-25 a ne Su-24.

Su-24 je lovac bombarder.

Ovo je Su-24:

Macron kreće na Rusiju - Page 2 Image-1-Su-24M-Fencer-Bomber

RayMabus

Posts : 179296
2014-04-11


Hartmann likes this post

Back to top Go down

Macron kreće na Rusiju - Page 2 Empty Re: Macron kreće na Rusiju

Post by RayMabus Mon 26 Feb - 19:22

Zakasnili ste, već je pobijedio.  Macron kreće na Rusiju - Page 2 1971401230

Europske vođe se okupili u Parizu i poslali poruku Putinu: "Rusija ne smije pobijediti"

"Rusija ne može i ne smije pobijediti u ovom ratu", potvrdio je Macron tokom svog uvodnog obraćanja na televiziji, dodajući da je ovaj uslov neophodan ne samo da bi se omogućilo da Ukrajina nastavi da postoji, već i "da bi se osigurala kolektivna sigurnost danas i sutra".
RayMabus
RayMabus

Posts : 179296
2014-04-11


Back to top Go down

Macron kreće na Rusiju - Page 2 Empty Re: Macron kreće na Rusiju

Post by RayMabus Mon 26 Feb - 19:48

Večernji govor Zelenskog

Danas sam sudjelovao na posebnom summitu u Parizu, summitu čelnika koji je sazvao gospodin predsjednik Francuske. Glavna tema je sve ono što nas jača u Europi, naša otpornost, naše sposobnosti: naravno, naši arsenali, naša sposobnost proizvodnje oružja, opskrba Ukrajine oružjem i kontinuitet potpore.

Sve što činimo zajedno u obrani od ruske agresije doprinosi stvarnoj sigurnosti naših naroda u narednim desetljećima. Jer svaki ruski gubitak i svaki ruski poraz uči Rusiju i svakog drugog neprijatelja Europe i slobodnog svijeta u cjelini da agresija ne daje i ne može dati rezultate. Suradnja i odlučnost dva su odgovora koja bi svi trebali dati na pitanje završetka rata i približavanja mira.

Zahvaljujem svima koji na ovaj način rade za Ukrajinu! Hvala svima koji se bore za Ukrajinu!
Slava Ukrajini!
RayMabus
RayMabus

Posts : 179296
2014-04-11


Back to top Go down

Macron kreće na Rusiju - Page 2 Empty Re: Macron kreće na Rusiju

Post by RayMabus Tue 27 Feb - 9:50

Francuski predsjednik Macron najavio je stvaranje nove koalicije za opskrbu Ukrajine projektilima većeg dometa i streljivom, dodajući da se čak ni slanje zapadnih kopnenih trupa u borbu protiv ruske invazije ne može isključiti.

“Danas ne postoji konsenzus o slanju kopnenih trupa... ali ništa ne treba isključiti. Učinit ćemo sve što je moguće da Rusija ne može dobiti ovaj rat”, rekao je Macron nakon sastanka europskih čelnika u Parizu.

Napomenuo je da će nova koalicija biti stvorena za isporuku "projektila i bombi srednjeg i dugog dometa" Ukrajini i dodao: "Uvjereni smo da je poraz Rusije neophodan za sigurnost i stabilnost u Europi."
RayMabus
RayMabus

Posts : 179296
2014-04-11


Back to top Go down

Macron kreće na Rusiju - Page 2 Empty Re: Macron kreće na Rusiju

Post by RayMabus Tue 27 Feb - 10:42

Informacije o teškom položaju Ukrajine u zadnjim mjesecima okršaja s agresivnim diktatorskim režimom Vladimira Putina kod svakog normalnog bića budi potrebu da se ruska armija zaustavi, nadjača i potjera natrag u Rusiju, ali iznenadna najava francuskog predsjednika Emanuela Macrona za slanje europskih vojnika u ukrajinska ratišta vrlo je ozbiljan razlog za oprezno podizanje obrva.

Je li se u Macronu iznenada istodobno probudio osjećaj odgovornosti i za politički trenutak pa hrabro poput Napoleona najavljuje slanje europskih trupa na teritorij gdje se niti jedna europska vojska nije dobro provela, uključivši Napoleona? Macronova najava u nesrazmjeru je s dosadašnjim francuskim djelima.

S obzirom na to da je u ratu vrlo opasno brkati realno s političkim željama i propagandom, intrigantno je da podaci koje prikuplja te redovito ažurira Kiel Institute of the World Economy pokazuju kako se moćna Francuska do sada nije istakla u raznim oblicima pomoći Ukrajini.

Naime, francuska pomoć nominalno je relativno visoka jer se radi o drugom najvećem europskom gospodarstvu, ali ako se gleda ispravni kriterij razine nacionalnog angažmana u pomoći Ukrajini - što je udio pomoći u nacionalnom BDP-u - ne može se reći da se francuski predsjednik trsio, nipošto ne u odnosu na druge lidere EU (ako izuzmemo Viktora Orbana ).

Ako pogledamo podatke Kiel instituta, zadnji put ažurirane krajem siječnja, ukupna bilateralna financijska, humanitarna i vojna pomoć kao postotak BDP-a iz 2021. godine kod Francuske je iznosila samo 0,07 posto BDP-a, što znači da je praktično na istoj razini kao nacionalni napori Španjolske ili Italije, koji su također relativno niskog intenziteta.

Za razliku od njih, grupa zemalja europskog sjevera (Estonija, Danska, Norveška, Litva i Latvija) izdvojile su enormnih 3,55-1,15 posto BDP-a, što je neusporedivo s Francuskom. Nijemci su, recimo, ukupno za pomoć Ukrajini izdvojili 0,57 posto BDP-a, ili 8 puta više mjereno udjelom u BDP-u nego Francuzi.

Hrvatska je u agregatnoj tablici bilateralnih pomoći na 0,44 posto BDP-a, što znači da je također bila spremna na daleko veća odricanja nego Macron. Plenkovic se u odnosu na BDP šest puta više potrudio nego Macron.

Čak niti u realnim brojevima francuska humanitarna, financijska i vojna pomoć Ukrajini također se ne doima impresivno. Dok su Nijemci ukupno za Ukrajinu alocirali 22,06 milijardi eura, Francuzi su zastali na 1,8 milijardi. Jedna Poljska je, primjerice, za Ukrajinu izdvojila 4,3 milijarde eura ili 2,5 puta više od Francuza.

Hrvatska se ne može pohvaliti impresivnim ukupnim nominalnim iznosom pomoći Ukrajini od 280 milijuna eura jer smo mala zemlja sa skromnim BDP-om, ali to je samo 6 puta manje nego Francuska, država s BDP-om od 2696 milijardi eura, dok je BDP RH na razini 63 milijarde eura. Da se, dakle, Macron isprsio kao Plenkovic onda bi Ukrajina od Francuske dobila oko 12 milijardi eura, a ne spomenutih 1,8 milijardi.

Čak i ako pogledamo francuski udio u primljenim ukrajinskim izbjeglicama na 15. siječnja 2024., također prema podacima Kiel instituta, primijetit ćemo ogromne razlike; Njemačka je primila 1.125.850 izbjeglih Ukrajinaca, Poljska 956.633, Češka 375.588, Španjolska 199.154 izbjeglice, a Francuska se zadržala na 69.669.

Primili su ih puno manje nego daleko manja Irska, država koja je postala barem privremeni dom za 102.561 Ukrajinca. Hrvatska se pak može ponositi da je postala dom za 24.148 Ukrajinca, što je u odnosu na ukupni broj stanovnika značajni postotak od 0,60 posto, te šest puta više nego što je francuski omjer ukupne populacije i primljenih Ukrajinaca (samo 0,10 posto).

No, i Hrvatska (a kamoli Macronova Francuska) jako je daleko od istinskih šampiona pomoći mjereno udjelom u ukupnoj populaciji. To nisu niti Nijemci. Mnoge će začuditi, ali europski šampion prihvata ukrajinskih izbjeglica je Crna Gora; udomili su ih 48.698, što je zapanjujućih 7,84 posto u odnosu na ukupni broj stanovnika Crne Gore.

Crnu Goru slijedi Moldavija s udjelom od 4,46 posto, pa Češka s 3,51 posto u odnosu na broj stanovnika. Treba voditi računa da je jedna Češka zbrinula 375.588 izbjeglih Ukrajinaca, što je nominalno 5,5 puta više nego Francuska ili 35 puta više mjereno kao udio u ukupnom broju stanovnika.
Macron kreće na Rusiju - Page 2 32433849


Računa li Macron da će omjeri poslanih vojnika u Ukrajinu biti nalik onima kod ukupne bilateralne financijske, humanitarne i vojne pomoći ili je došlo do potpune promjene stava francuskog predsjednika o tome kolike će nacionalne resurse alocirati na obračun s Putinom u Ukrajini?

Hrvatska prema podacima Kiel instituta trenutačno nema zabilježenih bilateralnih financijskih obaveza prema Ukrajini dok one humanitarne i vojne ne premašuju 300 milijuna eura, što ne zvuči previše s obzirom na to da je hrvatski premijer Andrej Plenkovic jedan od najgorljivijih saveznika Volodimira Zelenskog u EU, pa i šire.

Iako Macron hrabro najavljuje slanje europskih vojnika u Ukrajinu, u osnovi je Francuska pod njegovim vodstvom prema ukupnom udjelu raznih oblika pomoći Ukrajini u odnosu na BDP puno bliže Mađarskoj (pod notornim Orbanom izdvojila 0,3 posto BDP-a), nego Estoniji. Danskoj, Norveškoj, Litvi i Latviji koje su izdvojile od 3,55 do 1,15 posto BDP-a ili 5 do 1,6 puta više nego Francuska.

Treba dodati kako se francuski predsjednik redovito u teškim situacijama dovodi u poziciju državnika koji gura najvažnije odnosno presudne inicijative, ali to ne korespondira s konkretnim akcijama.


Postoji jedna uzrečica u kojoj su gloginje vrlo važna riječ, barem za one poslane u akciju.

Kiel institut objavio frapantne brojke oko pomoći Ukrajine. Macronu bi trebalo biti neugodno...
RayMabus
RayMabus

Posts : 179296
2014-04-11


Back to top Go down

Macron kreće na Rusiju - Page 2 Empty Re: Macron kreće na Rusiju

Post by RayMabus Tue 27 Feb - 10:50

Para nema, crta bojišnice se nekako ustaljila i ta priča s izbjeglicama iz Ukrajine je ono: tko je otišo negdje otišo je i tamo je tako da neće sad neki valovi dolazit u Francusku itd ...

Dakle ostaje mu samo da osvetla obraz da pošalje vojnu tehniku a pošto su haubice i slično male financijske vrijednosti onda se to ne osjeti koliko npr slanje aviona.

Prevedeno: Morat češ Ukrima dati Mirage kako ne bi ispao totalni jado koliko si im malo dao a koliko se kurčiš po raznim sastancima da si za Ukrajinu a protiv ruske imperije.

---

Francuski javni dug : Tamo negdje oko 2010 oko 60-ak posto a sad duplo. Dakle ekipa je u samo desetak godina uspila nabit tj zadužit se za duplo i sad im je javni dug 120 posto i onda tu nešto pametuju.


Enlarge this imageClick to see fullsize
Macron kreće na Rusiju - Page 2 Dette_publique_de_la_France%2C_montant_et_pourcentage_du_PIB%2C_1979-2020

https://fr.wikipedia.org/wiki/Dette_publique_de_la_France
RayMabus
RayMabus

Posts : 179296
2014-04-11


Back to top Go down

Macron kreće na Rusiju - Page 2 Empty Re: Macron kreće na Rusiju

Post by RayMabus Thu 29 Feb - 15:15

Njemački kancelar Olaf Scholz otkrio je ovog tjedna da su francuske i britanske trupe na terenu u Ukrajini i pomažu ukrajinskim zračnim snagama u lansiranju SCALP-EG/Storm Shadow krstarećih projektila dugog dometa prema ciljevima u rusko okupiranoj zemlji. Krim, za koji je rekao da bi se također tražio od njemačkih vojnika ako bi Ukrajini isporučili svoje krstareće rakete dugog dometa Taurus.
Macron kreće na Rusiju - Page 2 GHgfMiIW4AA9wcr?format=jpg&name=small
RayMabus
RayMabus

Posts : 179296
2014-04-11


Back to top Go down

Macron kreće na Rusiju - Page 2 Empty Re: Macron kreće na Rusiju

Post by Hoholo Mudovski Fri 1 Mar - 12:55

Evo ga krenio...
Macron kreće na Rusiju - Page 2 Ghiwfw10
Hoholo Mudovski
Hoholo Mudovski

Posts : 5176
2023-08-31


Back to top Go down

Macron kreće na Rusiju - Page 2 Empty Re: Macron kreće na Rusiju

Post by Eroo Fri 1 Mar - 14:21

NATO ekipe su već odavno u Ukrajini. Nisu valjda Ukrajinci ubermenscheni, jebote?
Onoliko novih sistema nisu mogli usvojiti za onako kratko vrijeme ni u kom slučaju. 
Zamislite samo sisteme PZO, kao što je Patriot, NASAMS, IRIS_T i slično.
Kladio bih se da su na tim sistemima i danas prisutni zapadnjaci.
Moguće je da su se Ukri osposobili za korišćenje M142 i M270 (HIMARS, MLRS),
jer je s njima potrebno trčkarati oko fronta, a to (za sada) ne rade NATO vojnici. 
NATO je cijelo vrijeme orjentiran na obranu Ukrajine i ne na napad. 
Promena će se desiti kad stigne F16, ATACMS rakete i...B61 mod 12, naravno. ;) :D
Eroo
Eroo

Posts : 76600
2016-07-22


Back to top Go down

Macron kreće na Rusiju - Page 2 Empty Re: Macron kreće na Rusiju

Post by RayMabus Fri 1 Mar - 15:13

Borbeni zrakoplovi NATO-a poletjeli su da presretnu Ruske zrakoplove iznad Baltika. Na snimci dva francuska Miragea 2000-5 rade na presretanju dva ruska Su-30M. Odmah nakon toga francuski zrakoplovi presreli su i ruski An-72 u međunarodnom prostoru sjeverno od Poljske.
RayMabus
RayMabus

Posts : 179296
2014-04-11


Back to top Go down

Macron kreće na Rusiju - Page 2 Empty Re: Macron kreće na Rusiju

Post by RayMabus Fri 1 Mar - 15:55

AFU izvodi raketni napad na Sevastopolj (12:30 UTC, 01.03.2024.)

Sevastopolj je nedavno pogođen nečim što bi moglo biti više (5 ili 6) SCALP-EG krstarećih projektila koje su lansirali Su-24 AFU Air Force iznad regije Nikolaev. Mještani u Sevastopolju izvještavaju o najmanje 5 vrlo glasnih eksplozija koje su potresle kuće.

Naravno, Rusi tvrde da je sve oboreno.
RayMabus
RayMabus

Posts : 179296
2014-04-11


Back to top Go down

Macron kreće na Rusiju - Page 2 Empty Re: Macron kreće na Rusiju

Post by RayMabus Sat 2 Mar - 20:19

Najavljeno kao prva uporaba ukrajinskog zrakoplovstva francuske navođene zračne bombe AASM Hammer na ruskim položajima u Avdiivki.

16. siječnja 2024. francuski predsjednik Emmanuel Macron objavio je da će Francuska isporučiti nekoliko stotina precizno navođenog oružja AASM HAMMER Ukrajini, po stopi od 50 jedinica mjesečno u 2024.
Macron kreće na Rusiju - Page 2 1280px-Aasm5

Navođene bombe pored F1 mirage (s lijeva na desno), komplet 125 kg i 250 kg, 500 kg i 1000 kg.
RayMabus
RayMabus

Posts : 179296
2014-04-11


Back to top Go down

Macron kreće na Rusiju - Page 2 Empty Re: Macron kreće na Rusiju

Post by RayMabus Tue 5 Mar - 19:17

Macron upozorio na kukavičluk u Evropi: Moramo biti dorasliji historiji i hrabrosti

"Sigurno se približavamo trenutku za Evropu u kojem će biti potrebno ne biti kukavice. Evropu je prepolovila, moramo to ispravno reći, kukavičluk i volja jednog dijela Evrope da ne vidi poteškoće druge, pa je sudbinu Evrope prepustio totalitarizmu", naznačio je francuski predsjednik prilikom današnje posjete Češkoj. Rat se vratio na evropske teritorije, a "sile koje su postale nezaustavljive" svakodnevno proširuju svoje prijetnje, rekao je dalje Macron. "Moramo biti dorasliji historiji i hrabrosti koju ona uključuje", tvrdi on.

Macron upozorio na kukavičluk u Evropi: Moramo biti dorasliji historiji i hrabrosti
RayMabus
RayMabus

Posts : 179296
2014-04-11


Back to top Go down

Macron kreće na Rusiju - Page 2 Empty Re: Macron kreće na Rusiju

Post by RayMabus Fri 8 Mar - 15:11

Francuska pregovara s arapskim zemljama o povratu prodanog francuskog oružja za daljnji transfer u Ukrajinu. Francuski predsjednik Emmanuel Macron najavio je to na konferenciji za novinare.

Macron je rekao da njegova zemlja više neće isporučivati granate i topničke sustave Kataru i Saudijskoj Arabiji kako bi se usredotočila na potporu Ukrajini.
RayMabus
RayMabus

Posts : 179296
2014-04-11


Back to top Go down

Macron kreće na Rusiju - Page 2 Empty Re: Macron kreće na Rusiju

Post by RayMabus Fri 8 Mar - 15:20

Francuska planira da neki od njenih proizvođača oružja krenu proizvoditi prijeko potrebnu vojnu opremu direktno na ukrajinskoj teritoriji kako bi pomogla toj zemlji u ratu protiv Rusije, rekao je ministar odbrane te zemlje Sebastien Lecornu. “Tri francuske kompanije uspostavit će partnerstvo s ukrajinskim kompanijama, posebno na području dronova i kopnene opreme, kako bi se proizvodili rezervni dijelovi na ukrajinskom tlu, a u budućnosti možda i municija”, dodao je ministar.

Francuska planira vojnu proizvodnju na ukrajinskom tlu
RayMabus
RayMabus

Posts : 179296
2014-04-11


Back to top Go down

Macron kreće na Rusiju - Page 2 Empty Re: Macron kreće na Rusiju

Post by RayMabus Fri 8 Mar - 16:44

Francuska je od MBDA naručila dodatnih 200 projektila Aster. Kupljene su za ukrajinsku bateriju sustava protuzračne obrane SAMP/T i fregate francuske mornarice.
Macron kreće na Rusiju - Page 2 GIKGGw4WEAAYKEw?format=jpg&name=small
RayMabus
RayMabus

Posts : 179296
2014-04-11


Back to top Go down

Macron kreće na Rusiju - Page 2 Empty Re: Macron kreće na Rusiju

Post by RayMabus Fri 8 Mar - 22:32

Macronov ugled u zemlji i inozemstvu pada, a politički kapital sve mu je manji. Europski kolege već su umorni od njegovog govorništva, a čak se i tjednik Le Point okrenuo protiv njega, iako mu je donedavno bio iznimno naklonjen. Na ovotjednoj naslovnici portretiraju ga kao izoliranog vođu koji tetura s jedne nasumične pozicije na drugu, okružen ulizicama koje mu se ne usuđuju reći istinu.

- Uz njega su ostali samo čistači cipela - objavio je Le Point.

Njegova stranka očito je u velikim problemima. Desničarka Marine le Pen vjerojatno će pomesti konkurenciju na europskim izborima koji se održavaju u lipnju, a Macronova konačna ostavština mogla bi biti predaja ključeva Elizejske palače antieuropskom i antinatovskom suparniku, koji je, naravno, sklon ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu.

A sve je krenulo nizbrdo nakon što je 2022. izgubio parlamentarnu većinu. Predsjednikova strateška pogreška bila je ta što je mislio da može ići naprijed kao da se ništa nije promijenilo. A promijenilo se sve. Njegov ministar financija prije dva tjedna najavio je fiskalne rezove od 10 milijardi eura. Ovih dana upozorio je i da će biti potrebna veća štednja, priznajući da je Francuska postala "ovisna o javnoj potrošnji" i da će proračunski deficit za 2023. biti puno veći od očekivanih 4,9 posto BDP-a.

Francuska ekonomska nadmoć posljednjih godina očito je bila samo privid. Danas je malo toga ostalo od njegovih nekoć hrabrih planova za reformu tržišta. No ostao je dug, koji je zapeo na 111 posto BDP-a, iako njemački pada na 64 posto. Fitch je već smanjio suvereni rejting Francuske, a Standard & Poor‘s vjerojatno će biti sljedeći.

- Gospodin Macron je neshvatljiva figura. Želi biti nasljednik Charlesa de Gaullea - piše The Telegraph.

Ostaje misterij zašto je francuskom predsjedniku trebalo toliko dugo da shvati da bi ruska pobjeda u Ukrajini mogla pokrenuti raspad njegovog voljenog EU projekta. Zašto je odbacio upozorenja američkih i britanskih obavještajnih službi da se Rusija priprema za invaziju na Ukrajinu? Zašto je nastavio razgovarati s Putinom tjednima nakon napada na Kijev? Zašto je lani ponavljao da se Rusija ne smije ponižavati?

- No njegova zvijezda padalica definitivno nije razlog za slavlje. Prijeko nam je potreban Macron u svom najboljem izdanju - idealist, hrabar i samovoljan - jer samo takav može pomoći spriječiti kolosalnu katastrofu koja se odvija u Europi. Sad samo može vrlo jasno vidjeti da ćemo se, ako Putin pobijedi u Ukrajini, suočiti s kaskadnim kolapsom liberalno-demokratskog Zapada. Šokantno je da toliki drugi političari našeg doba to ne mogu vidjeti - piše The Telegraph.

‘Taj narcis ne želi priznati da je potpuno izgubio kontrolu, uz njega su ostali samo čistači cipela‘

Liberalna demokracija je ugrožena. :popcorn
RayMabus
RayMabus

Posts : 179296
2014-04-11


Back to top Go down

Macron kreće na Rusiju - Page 2 Empty Re: Macron kreće na Rusiju

Post by Serbinho-3 Sat 9 Mar - 15:17


Jos jedno blamiranje u nizu.

Ono sto su poslali kao superiorno oruzje, razbili ko kantu,

ostalo naslo kupca, poput Javelin, koji je potvrdio

kvalitet.

Francuzi sa Mirage 2000, to kao sa Cessna 172 Skyhawk na

S400.

Dajemo podrsku da se smejemo, ali su Ero Standard, jaki

na recima samo.

Francuzi prave brodove, tu im mozes skinuti kapu, Ruse

zavrnuli za one brodove i isporucili Egiptu valjda.

Prosirili se na Afriku, tamo beda.

Boca vina 1500 eura, pricam ti pricu.

Neozbiljni Sarlatani.

Ako si okruzen losim drustvom, sigurno od tebe nece biti

nista bolje.

Barem u Africi to znaju.

Serbinho-3
Serbinho-3

Posts : 26911
2014-08-25

Lokacija: : Italy

Back to top Go down

Macron kreće na Rusiju - Page 2 Empty Re: Macron kreće na Rusiju

Post by RayMabus Thu 21 Mar - 23:28

Macron je na čelu novonastalog prijedloga nekolicine zemalja NATO-a da se razgovara o slanju savezničkih snaga u Ukrajinu u obuci i savjetodavnim ulogama, iako ne kao borbene trupe. Baltičke države Estonija, Litvanija i Latvija, kao i Poljska, izrazile su podršku stavu Pariza, iako se protive velike države NATO-a poput SAD-a i Njemačke.

Schill je rekao da bi Francuska mogla angažirati diviziju od 20.000 vojnika u roku od 30 dana kako bi djelovala kao dio savezničke koalicije. Pariz će, dodao je, moći da komanduje snagama od oko 60.000 vojnika sastavljenih od francuskih i drugih savezničkih trupa. Francuska vojska broji oko 121.000 vojnika, sa 24.000 rezervista.

"Ako želite mir, pripremite se za rat. Izvori krize se množe i nose sa sobom rizike od spiralnog širenja", kazao je komandant, iako nije posebno pomenuo tekuću invaziju na Ukrajinu.

Šef francuske vojske otkrio koliku silu mogu rasporediti u roku od 30 dana
RayMabus
RayMabus

Posts : 179296
2014-04-11


Back to top Go down

Macron kreće na Rusiju - Page 2 Empty Re: Macron kreće na Rusiju

Post by RayMabus Sun 31 Mar - 10:49

Pariz će opskrbiti Kijev stotinama oklopnih vozila i projektila

Francuska će Ukrajini isporučiti "stotine" oklopnih vozila, starih ali "još uvijek funkcionalnih", i rakete Aster, u sklopu nove serije pomoći Kijevu za njegov rat protiv Rusije, rekao je ministar vojske Sébastien Lecornu.

"Da bi držala tako veliku liniju fronte, ukrajinska vojska treba, na primjer, naša oklopna prednja vozila: to je apsolutno ključno za mobilnost trupa", objasnio je ministar u intervjuu za La Tribune objavljenom u subotu navečer. “Ova stara oprema, koja je još uvijek u funkciji, moći će izravno koristiti Ukrajini u značajnim količinama. Možemo govoriti o stotinama njih za 2024. i početkom 2025.”, dodao je.

Oklopne transportere VAB, stare više od 40 godina, u francuskoj vojsci zamjenjuju oklopna vozila nove generacije Griffon.

U veljači 2024. Francuska je izvijestila da je osigurala 250 jedinica.

VAB = doslovno znači "oklopno prednje vozilo"
Macron kreće na Rusiju - Page 2 1280px-Royal_Brunei_Land_Force_convoy_10_July_2022_02

Značajna' količina VAB-a iz pričuve donirana je Ukrajini 2022
Macron kreće na Rusiju - Page 2 BTR-2

Vojnici Oružanih snaga Ukrajine primijetili su da je francusko oklopno vozilo kompaktno i prilično prostrano iznutra, te pruža ugodne uvjete za slijetanje. Takvi oklopni transporteri dizajnirani su za rješavanje najšireg spektra zadataka kako u izviđanju tako i na bojnom polju.

Vozila se koriste za premještanje ili evakuaciju osoblja, prijevoz oružja, streljiva ili lijekova. Vojska je naoružala oklopni transporter VAB mitraljezom M2 Browning kalibra 12,7 mm.

Vojnici ističu da s takvom opremom samouvjereno ubrzavaju oslobađanje juga Ukrajine od ruskih okupatora.

Vojnici ukrajinskih zračno-jurišnih snaga ocjenjivali su francuske oklopne transportere VAB
RayMabus
RayMabus

Posts : 179296
2014-04-11


Back to top Go down

Macron kreće na Rusiju - Page 2 Empty Re: Macron kreće na Rusiju

Post by Hoholo Mudovski Mon 1 Apr - 8:49

Macron kreće na Rusiju - Page 2 Img_2226
Hoholo Mudovski
Hoholo Mudovski

Posts : 5176
2023-08-31


Back to top Go down

Macron kreće na Rusiju - Page 2 Empty Re: Macron kreće na Rusiju

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Page 2 of 3 Previous  1, 2, 3  Next

Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum