ex-iskon-pleme
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Separatisti u jednoj od najsiromašnijih europskih zemalja: Treba nam ruski plin

Go down

Separatisti u jednoj od najsiromašnijih europskih zemalja: Treba nam ruski plin Empty Separatisti u jednoj od najsiromašnijih europskih zemalja: Treba nam ruski plin

Post by debotoijusto 3/2/2024, 08:49

MOLDAVSKA proruska separatistička regija Transnistrija objavila je da joj je potrebno više ruskog prirodnog plina za rad industrije dok je opskrba plinom postala izborno pitanje u Moldaviji. Moldavija, jedna od najsiromašnijih europskih zemalja, dugo je ovisila o ruskom plinu, ali je prošle godine podmirila svoje potrebe s europskih tržišta, ostavljajući sav raspoloživi plin ruskog diva Gazproma za separatističku istočnu regiju.
Proeuropska predsjednica zemlje Maia Sandu, koja je osudila rusku agresiju na Ukrajinu, pozdravila je prelazak na europski plin kao element politike napuštanja sovjetskog nasljeđa zemlje u sklopu cilja pridruženja Europskoj uniji. Sandu će biti kandidatkinja na predsjedničkim izborima zakazanima za kraj 2024.
Transnistrija je proglasila neovisnost od Moldavije prije raspada Sovjetskog Saveza 1991., a do srpnja 1992. moldavske su snage ratovale protiv separatista koje je podržavala Moskva. Kišinjev od tada nije povratio kontrolu nad Transnistrijom iako je ona međunarodno priznata kao dio Moldavije.Ruska invazija na Ukrajinu ograničila je Gazpromove dnevne isporuke na 5.7 milijuna kubičnih metara plina. "Količine uključene u protekle dvije godine nedostatne su za osiguranje potreba Transnistrije za prirodnim plinom tijekom zime", rekao je novinarima u četvrtak ministar gospodarskog razvoja Transnistrije Sergej Obolonik.
Zalihe su zadovoljile potražnju kućanstava i elektrane koja proizvodi 80 posto električne energije koja se koristi u područjima Moldavije pod kontrolom vlade. No, Obolonik je rekao da nema dovoljno plina za rad tvornice cementa i tvornice građevinskog materijala.
Istovremeno se u dijelu Moldavije pod kontrolom vlade u Kišinjevu raspravlja o koristima prelaska s ruskog na europski plin. Moldavski ministar energetike Victor Parlicov rekao je za javnu televiziju ovog tjedna da bi zemlja mogla nastaviti s opskrbom od Gazproma kasnije ove godine ako cijena bude odgovarajuća.
Dodao je da je kupnjom na europskim tržištima 2023. ušteđeno 60 milijuna eura u odnosu na kupnju plina od Rusije. Kupnja plina u budućnosti od Rusije, rekao je, ovisi o cijeni, a istaknuo je i da takva kupnja ne smije kršiti zapadne sankcije Rusiji. Šef nacionalne plinske tvrtke Moldovagaz Vadim Ceban također je sugerirao da bi se Moldavija mogla vratiti na ruski plin u svibnju, kada potražnja za plinom padne.


https://www.index.hr/vijesti/clanak/separatisti-u-jednoj-od-najsiromasnijih-europskih-zemalja-treba-nam-ruski-plin/2535177.aspx
debotoijusto
debotoijusto

Posts : 30373
2014-04-12


Back to top Go down

Separatisti u jednoj od najsiromašnijih europskih zemalja: Treba nam ruski plin Empty Re: Separatisti u jednoj od najsiromašnijih europskih zemalja: Treba nam ruski plin

Post by debotoijusto 3/2/2024, 08:58

inace nije bitna vijest laprdanje tamo nekog tkz. ministra SAO krajine moldavije no interesantan podatak u tekstu


Moldavski ministar energetike Victor Parlicov rekao je za javnu televiziju ovog tjedna da bi zemlja mogla nastaviti s opskrbom od Gazproma kasnije ove godine ako cijena bude odgovarajuća.
Dodao je da je kupnjom na europskim tržištima 2023. ušteđeno 60 milijuna eura u odnosu na kupnju plina od Rusije. Kupnja plina u budućnosti od Rusije, rekao je, ovisi o cijeni, a istaknuo je i da takva kupnja ne smije kršiti zapadne sankcije Rusiji.

kako to ? kako to ? pobogu kako to ? @ringot ? @mentalni ? @ohohoj ? bilo tko ?
debotoijusto
debotoijusto

Posts : 30373
2014-04-12


Back to top Go down

Separatisti u jednoj od najsiromašnijih europskih zemalja: Treba nam ruski plin Empty Re: Separatisti u jednoj od najsiromašnijih europskih zemalja: Treba nam ruski plin

Post by Hoholo Mudovski 3/2/2024, 09:40

Pozivajući se na rezultate revizije koju su proveli norveški Wikborg Rein Advokatfirma AS i britanski Forensic Risk Alliance, Moldavija je priznala samo 8,6 milijuna dolara od 709 milijuna dolara duga Gazpromu, rekavši da 276 milijuna dolara "nije dokumentirano", što je rok za plaćanje 400 milijuna dolara "istekao je."

Moldavske vlasti također su zatražile "oprost" duga "u teškom gospodarskom razdoblju" i kazne za zakašnjela plaćanja.

Gazprom nije priznao rezultate revizije jer su je provele tvrtke koje se ne mogu smatrati "neovisnim", "jednostrano", bez suradnje s Gazpromom, pa stoga ne mogu utjecati na valjanost duga.

Ruska tvrtka ne slaže se s izjavama moldavske strane o dugu za isporučeni plin i branit će svoja prava, priopćio je Gazprom.

https://www.aa.com.tr/en/economy/moldova-proposes-payment-of-9m-out-of-700m-gazprom-debt-amid-dispute/3034728

Neka se zajebaju s plaćanjem našim dobavljačima, ide obojena revolucija ili bombardiranje

_________________
Separatisti u jednoj od najsiromašnijih europskih zemalja: Treba nam ruski plin Img_2180
Hoholo Mudovski
Hoholo Mudovski

Posts : 3061
2023-08-31


Back to top Go down

Separatisti u jednoj od najsiromašnijih europskih zemalja: Treba nam ruski plin Empty Re: Separatisti u jednoj od najsiromašnijih europskih zemalja: Treba nam ruski plin

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum